Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fotavtryck på foto av regnskog

Valgranskning: De mest och minst miljövänliga partierna

Fakta

 • Granskningen “Kastvindar i miljöpolitikenfrån Naturskyddsföreningen undersöker dels hur riksdagspartierna har levt upp till de löften de gav som svar på 18 förslag som Naturskyddsföreningen presenterade i en enkät inför valet 2018. Dels går den igenom hur regeringen och regeringspartierna har agerat inom 22 utvalda områden inom miljöpolitik, och hur mycket hjälp eller motarbetning som deras samarbets- och oppositionspartier stått för inom miljöfrågor i politiken.

 •  Valgranskningen från WWF har gjorts inför valet 11 september 2022. Den vill lyfta miljö- och klimatfrågor på den politiska dagordningen och informera väljarna om partiernas politik på området.
 • WWF och Naturskyddsföreningen ser på höstens riksdagsval som ett avgörande ”ödesval” för natur och klimat. Men nästan alla partier får underkänt för sin hittills genomförda miljöpolitik – och för sina vallöften. I princip får bara ett parti godkänt.

  WWF har gjort en valenkät med frågor som de tycker att regering och riksdag bör prioritera inför och efter höstens riksdagsval. Resultatet var nedslående: alla partier utom ett, Miljöpartiet, fick dåliga resultat. Och när Naturskyddsföreningen i dagarna släppte en granskande rapport av hur partierna i såväl regeringsställning som i riksdagen agerat i klimatfrågor under mandatperioden 2018-2022, är omdömena lika hårda. Endast Miljöpartiet håller måttet.

  I valenkäten från Världsnaturfonden, WWF, har de åtta riksdagspartierna svarat ja eller nej på 24 frågor som rör allt från klimatmål till skydd av naturen. Det är de frågor som WWF tycker är de viktigaste för partierna att satsa på under kommande mandatperiod.

   

  LÄS OCKSÅ: Forskarlarm efter dramatisk minskning av insekter

  "Förbluffande dåligt resultat"

  Partierna har svarat väldigt olika. Men endast Miljöpartiet svarar i linje med WWF:s ståndpunkt i samtliga 24 frågor. På andra plats kommer Vänsterpartiet – och i botten hamnar M och SD.

  Enligt Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, är det ett förbluffande dåligt resultat.

  – Mitt i den existentiella krisen för planeten så kör man på med skygglappar för vad vetenskapen säger. Om partierna inte ändrar sig kommer vi att se oåterkalleliga negativa konsekvenser för naturen, klimatet och samhället”, säger han på WWF:s hemsida där du kan läsa hela valenkäten och se i detalj hur de åtta partierna svarat i alla frågor.

  Bland annat är stödet svagt i riksdagen för att stärka förutsättningarna för biologisk mångfald. Men Gustaf Lind tillägger att WWF är glada att fyra partier (C, L, MP och V) vill lyfta frågan genom att anta en nationell plan för biologisk mångfald.

  De stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna, som bägge aspirerar på statsministerposten, har bägge två svaga vallöften inom klimat och miljö, enligt WWF. Förutom inom fem områden där det i dag finns en majoritet i riksdagen för att driva igenom viktiga beslut.

   

  LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

  Topplista: mest miljövänliga partierna

  Även i Naturskyddsföreningens granskning av den miljöpolitik som förts under mandatperioden 2018-2022, hamnar Miljöpartiet i topp. Naturskyddsföreningen kommenterar att det förvisso har varit en turbulent mandatperiod historiskt sett, då debattklimatet har varit polariserat och med flera kriser som avlöst varandra. Men samtidigt har klimat- och naturkriserna blivit värre.

  Här är Naturskyddsföreningens ranking av partiernas miljöpolitik senaste åren.

  1. Miljöpartiet kommer på första plats, tack vare att partiet har varit en pådrivande kraft för miljön i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Partiet har även jobbat aktivt i riksdagen för många miljöfrågor. Av 22 utvalda områdena har Miljöpartiet agerat i rätt riktning i 15, under tiden i regeringsställning.

  2. Vänsterpartiet inledde mandatperioden med en ambitiös miljöpolitik. Har genomgående föreslagit den högsta miljöbudgeten och höjda miljöskatter. Men mot slutet av mandatperioden har partiet lagt förslag om att sänka skatten på bensin och diesel.

  3. Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna kommer en bra bit därefter på en delad tredjeplats.

  (S) tog bland annat steg framåt för hållbara transporter och förnybar energi, men deras miljöpolitik har blivit svagare sedan (S) blev ensamt regeringsparti, skriver Naturskyddsföreningen.

   

  (C) stod bakom reformer på klimatområdet inom januarisamarbetet. Men när januariavtalet föll lade (C) direkt en egen budgetmotion i riksdagen, där de föreslog en minskning av anslagen till skydd av värdefull natur med 1,7 miljarder kronor. De har även drivit på för att försvaga strandskyddet och miljöhänsyn i skogsbruket.

  (L) hade en hög ambitionsnivå inför mandatperioden 2018-2022 då stöttade 16 av 18 förslag från Naturskyddsföreningen. Men detta har inte återspeglats i hur partiet har agerat i riksdagen. Inom januarisamarbetet har dock (L) stått bakom flera miljösatsningar.

  4. Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna hamnar i botten. På en rad områden har dessa partier velat sänka ambitionerna för sin klimat- och miljöpolitik och även motverkat en mer framåtsträvande sådan. Både nationellt och inom EU.

  LÄS OCKSÅ: Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

  Av Carolina Eriksson   Fakta

 • Granskningen “Kastvindar i miljöpolitikenfrån Naturskyddsföreningen undersöker dels hur riksdagspartierna har levt upp till de löften de gav som svar på 18 förslag som Naturskyddsföreningen presenterade i en enkät inför valet 2018. Dels går den igenom hur regeringen och regeringspartierna har agerat inom 22 utvalda områden inom miljöpolitik, och hur mycket hjälp eller motarbetning som deras samarbets- och oppositionspartier stått för inom miljöfrågor i politiken.

 •  Valgranskningen från WWF har gjorts inför valet 11 september 2022. Den vill lyfta miljö- och klimatfrågor på den politiska dagordningen och informera väljarna om partiernas politik på området.
 • Svenskarna vill se tak för utsläpp

  Utsläppen i Sverige är på väg att slå i taket för det mål på max 1,5-graders temperaturhöjning som världens länder kom överens om vid klimattoppmötet i Paris 2015. Majoriteten av svenskarna vill se en utsläppsbudget med ett tak för Sveriges totala klimatutsläpp. Det visade en Sifo undersökning i WWF:s så kallade Klimatbarometer. Men ett förslag om en utsläppsbudget får hittills bara stöd av två partier (MP och V).

  Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  Därför är lök så nyttigt

  Kost

  Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

  ögon

  Näring för skarpare syn

  Hälsa

  Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

  Leende kvinna äter choklad

  Maten som lindrar ångest

  Kost

  Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

   

  Sommmarblommor på en äng

  7 sorters blommor att plocka – med måtta!

  Eko/miljö

  Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

  händer sträcker sig upp mot solen

  Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

  Naturlig hälsa

  amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

  Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

  Så nollar du ditt matavfall i köket

  Eko/miljö

  200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

  Blir du också sjuk när semestern kommer?

  Hälsa

  Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

  flicka som blåser på maskros

  Ogräsen som är riktigt nyttiga

  Kost

  Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

   

  Ginkgo biloba – när minnet sviker

  Hälsa

  Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

  grönsaker

  Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

  Kurera debatt

  Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

  Katt ligger i tunnel i klösträd

  Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

  Husdjur

  Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

  Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

  Mexikansk burrito bowl med ärthummus

  Recept

  Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

   

  kvinna vilar

  Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

  Hälsa

  Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

  Vitaminer som underlättar klimakteriet

  Naturlig hälsa

  Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

  flaskor och glas med fläder

  Så gör du flädersaft utan citronsyra

  Hälsa

  Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

  Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

  Naturlig hälsa

  När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

   

  Ung leende kvinna med vit angorakatt

  Sådan matte sådan katt?

  Husdjur

  Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

  Citrusfrukter

  5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

  Eko/miljö

  Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

  Familj grälar i bil

  5 överlevnadstips för familjesemestern

  Mental hälsa

  Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

  kvinna i naturen

  Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

  Naturlig hälsa

  Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

   

  kvinna tar sig för pannan

  Q10 kan förebygga migränanfall

  Forskning

  En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.