Annons
Annons

Valgranskning: De mest och minst miljövänliga partierna

WWF och Naturskyddsföreningen ser på höstens riksdagsval som ett avgörande ”ödesval” för natur och klimat. Men nästan alla partier får underkänt för sin hittills genomförda miljöpolitik – och för sina vallöften. I princip får bara ett parti godkänt.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
21 maj, 2022
Valgranskning: De mest och minst miljövänliga partierna

WWF och Naturskyddsföreningen ser på höstens riksdagsval som ett avgörande ”ödesval” för natur och klimat. Men nästan alla partier får underkänt för sin hittills genomförda miljöpolitik – och för sina vallöften. I princip får bara ett parti godkänt.

WWF har gjort en valenkät med frågor som de tycker att regering och riksdag bör prioritera inför och efter höstens riksdagsval. Resultatet var nedslående: alla partier utom ett, Miljöpartiet, fick dåliga resultat. Och när Naturskyddsföreningen i dagarna släppte en granskande rapport av hur partierna i såväl regeringsställning som i riksdagen agerat i klimatfrågor under mandatperioden 2018-2022, är omdömena lika hårda. Endast Miljöpartiet håller måttet.

I valenkäten från Världsnaturfonden, WWF, har de åtta riksdagspartierna svarat ja eller nej på 24 frågor som rör allt från klimatmål till skydd av naturen. Det är de frågor som WWF tycker är de viktigaste för partierna att satsa på under kommande mandatperiod.

LÄS OCKSÅ: Forskarlarm efter dramatisk minskning av insekter

”Förbluffande dåligt resultat”

Partierna har svarat väldigt olika. Men endast Miljöpartiet svarar i linje med WWF:s ståndpunkt i samtliga 24 frågor. På andra plats kommer Vänsterpartiet – och i botten hamnar M och SD.

Enligt Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, är det ett förbluffande dåligt resultat.

– Mitt i den existentiella krisen för planeten så kör man på med skygglappar för vad vetenskapen säger. Om partierna inte ändrar sig kommer vi att se oåterkalleliga negativa konsekvenser för naturen, klimatet och samhället”, säger han på WWF:s hemsida där du kan läsa hela valenkäten och se i detalj hur de åtta partierna svarat i alla frågor.

Bland annat är stödet svagt i riksdagen för att stärka förutsättningarna för biologisk mångfald. Men Gustaf Lind tillägger att WWF är glada att fyra partier (C, L, MP och V) vill lyfta frågan genom att anta en nationell plan för biologisk mångfald.

De stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna, som bägge aspirerar på statsministerposten, har bägge två svaga vallöften inom klimat och miljö, enligt WWF. Förutom inom fem områden där det i dag finns en majoritet i riksdagen för att driva igenom viktiga beslut.

LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

Topplista: mest miljövänliga partierna

Även i Naturskyddsföreningens granskning av den miljöpolitik som förts under mandatperioden 2018-2022, hamnar Miljöpartiet i topp. Naturskyddsföreningen kommenterar att det förvisso har varit en turbulent mandatperiod historiskt sett, då debattklimatet har varit polariserat och med flera kriser som avlöst varandra. Men samtidigt har klimat- och naturkriserna blivit värre.

Här är Naturskyddsföreningens ranking av partiernas miljöpolitik senaste åren.

  1. Miljöpartiet kommer på första plats, tack vare att partiet har varit en pådrivande kraft för miljön i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Partiet har även jobbat aktivt i riksdagen för många miljöfrågor. Av 22 utvalda områdena har Miljöpartiet agerat i rätt riktning i 15, under tiden i regeringsställning.

2. Vänsterpartiet inledde mandatperioden med en ambitiös miljöpolitik. Har genomgående föreslagit den högsta miljöbudgeten och höjda miljöskatter. Men mot slutet av mandatperioden har partiet lagt förslag om att sänka skatten på bensin och diesel.

3. Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna kommer en bra bit därefter på en delad tredjeplats.

(S) tog bland annat steg framåt för hållbara transporter och förnybar energi, men deras miljöpolitik har blivit svagare sedan (S) blev ensamt regeringsparti, skriver Naturskyddsföreningen.

(C) stod bakom reformer på klimatområdet inom januarisamarbetet. Men när januariavtalet föll lade (C) direkt en egen budgetmotion i riksdagen, där de föreslog en minskning av anslagen till skydd av värdefull natur med 1,7 miljarder kronor. De har även drivit på för att försvaga strandskyddet och miljöhänsyn i skogsbruket.

(L) hade en hög ambitionsnivå inför mandatperioden 2018-2022 då stöttade 16 av 18 förslag från Naturskyddsföreningen. Men detta har inte återspeglats i hur partiet har agerat i riksdagen. Inom januarisamarbetet har dock (L) stått bakom flera miljösatsningar.

4. Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna hamnar i botten. På en rad områden har dessa partier velat sänka ambitionerna för sin klimat- och miljöpolitik och även motverkat en mer framåtsträvande sådan. Både nationellt och inom EU.

LÄS OCKSÅ: Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Fakta

  • Granskningen “Kastvindar i miljöpolitikenfrån Naturskyddsföreningen undersöker dels hur riksdagspartierna har levt upp till de löften de gav som svar på 18 förslag som Naturskyddsföreningen presenterade i en enkät inför valet 2018. Dels går den igenom hur regeringen och regeringspartierna har agerat inom 22 utvalda områden inom miljöpolitik, och hur mycket hjälp eller motarbetning som deras samarbets- och oppositionspartier stått för inom miljöfrågor i politiken.
  • Valgranskningen från WWF har gjorts inför valet 11 september 2022. Den vill lyfta miljö- och klimatfrågor på den politiska dagordningen och informera väljarna om partiernas politik på området.

    Svenskarna vill se tak för utsläpp

    Utsläppen i Sverige är på väg att slå i taket för det mål på max 1,5-graders temperaturhöjning som världens länder kom överens om vid klimattoppmötet i Paris 2015. Majoriteten av svenskarna vill se en utsläppsbudget med ett tak för Sveriges totala klimatutsläpp. Det visade en Sifo undersökning i WWF:s så kallade Klimatbarometer. Men ett förslag om en utsläppsbudget får hittills bara stöd av två partier (MP och V).

  • Annons
    Annons