Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tallrikar med sill och ägg på klippa

Sill är ett bättre val av fisk på sommartallriken.

Välj rätt fisk på tallriken i sommar

Om du vill äta hållbart fångad fisk i midsommar och resten av sommaren ska du välja framför allt mindre fisksorter. Här berättar vi vilka som får grönt ljus i år.

Det finns både glada och tråkiga nyheter om hur fiskarna och våra hav mår. I haven närmast oss i Sverige och världen över är överfiske och dålig kontroll fortfarande problematiskt. Så om vi ska kunna äta fisk som är hållbart fångad behövs effektivare kontrollinsatser, det menar WWF i sin årliga fiskguide. Organisationen har delat in 89 arter på den svenska marknaden i grönt, gult eller rött ljus. Den glada nyheten i årets guide är att det finns gröna eller miljömärkta alternativ bland  åtta av tio arter.

 

LÄS OCKSÅ: Rester av läkemedel påverkar fiskars hälsa

Här är fiskarna du ska äta och undvika i år!

Grönt ljus (ät gärna)

 • Makrill från Nordostatlanten
 • Skarpsill från Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön
 • Sardiner som fiskas med ringnot (stora nät som dras åt) i Biscayabukten går från gult till grönt ljus.
 • MSC-märkt torsk från Barents hav och Norska havet.

Gult ljus (var försiktig)

 • Torsk från Barents hav.
 • Handlinefångad torsk utanför Färöarna.
 • Strömming och sill som fiskas med garn eller flyttrål i centrala Östersjön har fått sämre situation och går från grönt till gult ljus. Det beror på att fisketrycket är högt och det är osäkert hur strömmingsfisket påverkar torskens återhämtning.  ”Slipssillar”, dvs alltför magra fiskar, har rapporterats.
 • En del tonfiskbestånd fiskade med spö eller handlina.

LÄS OCKSÅ: Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar

Rött ljus (undvik)

 • Torsken i Östersjön och Nordostatlanten är fortsatt i ett utsatt läge.
 • Tonfisken skipjack från Atlanten, som är vanlig i burk – mår sämre. När den fiskas med så kallad ringnot eller snörpvad (stora nät som dras åt), går den från gult till rött ljus.
 • Gulfenad tonfisk fiskad med ringnot i västra och centrala Stilla havet. Tips! Det finns MSC-certifierad tonfisk, så välj det
 • Amerikansk burfångad hummer, från USA och Kanadaär vanlig i svenska fiskdiskar och går från grönt till rött ljus på grund av bifångst av nordkaparen i hummerfisket, en akut hotad valsort.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Undvik helt...

...oavsett fångstmetod och område (eftersom de saknar gröna eller gula alternativ)

 • Ål
 • Haj (pigghaj)
 • Rocka
 • Vitling och röd snapper

Läs hela fiskguiden från WWF här

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.