Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hårborstar

Välj rätt hårborste till ditt hår

Bångstyrigt, lockigt eller tovigt hår?
Fel borste kan skada ditt hår – medan rätt borste istället kan förbättra din hårkvalitet.
Här är några olika varianter.

Att välja rätt hårborste är inte helt enkelt – men ack så viktigt.
Exempelvis kan det vara skadligt att borsta håret när det är blött eftersom hårstråna då är ”öppna” och mer känsliga för mekanisk beröring och därför är det viktigt att inte trassla in sig i borststråna.

Och har du tovigt och trassligt hår kan hårda spetsiga borststrån och piggar längst ut skada håret då det kan fastna i knutorna och skada håret överlag.
Med rätt borste kan du istället få en friskare hårbotten och bättre hårkvalitet.

 

LÄS OCKSÅ: Grön omställning: Det hänger på håret del 1

Smutsig hårbotten kan leda till klåda
Tänk dock på att en smutsig hårbotten lätt kan leda till klåda och att håret upplevs som mer fett och får minskad volym.
Det är därför viktigt att regelbundet rengöra sin hårborste. Gör man inte det så återförs smuts och stylingrester till håret varje gång borsten används.

Men vilken borste passar för just ditt hår?
Olika borstar fyller olika funktioner, här är en lista med några vanliga varianter.

Kam

En glestandad kam är det mest skonsamma verktyget för utredning, för nästan alla hårtyper, och särskilt lockigt hår. Eftersom gles kamden arbetar med en tandrad åt gången passar den bäst för dig som har ganska lättborstat hår utan alltför hårt knutna tovor. Den kan användas både i vått och torrt hår.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

PaddelborstePaddelborste

Paddelborsten är bred och platt och är bra för dig med långt och tjockt hår, då den hjälper till att borsta igenom allt och även reder ut tovor. Den funkar också bra om du har lite trassligt hår.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre hårkvalitet – kändisfrisörens bästa tips

Svinhårsborstesvinhårborste

En svinhårsborste är ett alternativ för dig som har kort eller långt hår och vill få fram glansen. Med en svinhårsborste ökar blodcirkulationen och hårsäckarna reser sig lättare vilket ger en fin volym i håret.
Borsten använder hårets egna naturliga oljor för att få lyster. Kompletteras gärna med en glestandad kam eller en bra piggborste för utredning om du har tovigt hår.
Också bra för den som är håröm.

Piggborste

För dig med tovigt hår – titta hit. Piggborsten är en snäll och effektiv utredare. Piggarna suger åt sig en liten del av det fett som ansamlas i hårbotten, vilket får ditt hår att hålla sig fräscht längre. Den fördelar inte fettet på samma detoxande sätt som svinhårsborsten men den är en desto bättre utredare.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Schampo

RundborsteRundborste

En rundborste, blow out brush, finns i olika storlekar och är för dig som vill få kontroll över håret och skapa volym och få ungefär samma känsla som hos frisören. Den är också mångsidig när det kommer till att forma lockar, vågor eller skapa fall, tillsammans med en hårfön.

 

Av redaktionen

Källor: Björn Axén, Kemikalieklok och Modette


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.