Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hårborstar

Välj rätt hårborste till ditt hår

Bångstyrigt, lockigt eller tovigt hår?
Fel borste kan skada ditt hår – medan rätt borste istället kan förbättra din hårkvalitet.
Här är några olika varianter.

Att välja rätt hårborste är inte helt enkelt – men ack så viktigt.
Exempelvis kan det vara skadligt att borsta håret när det är blött eftersom hårstråna då är ”öppna” och mer känsliga för mekanisk beröring och därför är det viktigt att inte trassla in sig i borststråna.

Och har du tovigt och trassligt hår kan hårda spetsiga borststrån och piggar längst ut skada håret då det kan fastna i knutorna och skada håret överlag.
Med rätt borste kan du istället få en friskare hårbotten och bättre hårkvalitet.

 

LÄS OCKSÅ: Grön omställning: Det hänger på håret del 1

Smutsig hårbotten kan leda till klåda
Tänk dock på att en smutsig hårbotten lätt kan leda till klåda och att håret upplevs som mer fett och får minskad volym.
Det är därför viktigt att regelbundet rengöra sin hårborste. Gör man inte det så återförs smuts och stylingrester till håret varje gång borsten används.

Men vilken borste passar för just ditt hår?
Olika borstar fyller olika funktioner, här är en lista med några vanliga varianter.

Kam

En glestandad kam är det mest skonsamma verktyget för utredning, för nästan alla hårtyper, och särskilt lockigt hår. Eftersom gles kamden arbetar med en tandrad åt gången passar den bäst för dig som har ganska lättborstat hår utan alltför hårt knutna tovor. Den kan användas både i vått och torrt hår.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

PaddelborstePaddelborste

Paddelborsten är bred och platt och är bra för dig med långt och tjockt hår, då den hjälper till att borsta igenom allt och även reder ut tovor. Den funkar också bra om du har lite trassligt hår.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre hårkvalitet – kändisfrisörens bästa tips

Svinhårsborstesvinhårborste

En svinhårsborste är ett alternativ för dig som har kort eller långt hår och vill få fram glansen. Med en svinhårsborste ökar blodcirkulationen och hårsäckarna reser sig lättare vilket ger en fin volym i håret.
Borsten använder hårets egna naturliga oljor för att få lyster. Kompletteras gärna med en glestandad kam eller en bra piggborste för utredning om du har tovigt hår.
Också bra för den som är håröm.

Piggborste

För dig med tovigt hår – titta hit. Piggborsten är en snäll och effektiv utredare. Piggarna suger åt sig en liten del av det fett som ansamlas i hårbotten, vilket får ditt hår att hålla sig fräscht längre. Den fördelar inte fettet på samma detoxande sätt som svinhårsborsten men den är en desto bättre utredare.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Schampo

RundborsteRundborste

En rundborste, blow out brush, finns i olika storlekar och är för dig som vill få kontroll över håret och skapa volym och få ungefär samma känsla som hos frisören. Den är också mångsidig när det kommer till att forma lockar, vågor eller skapa fall, tillsammans med en hårfön.

 

Av redaktionen

Källor: Björn Axén, Kemikalieklok och Modette


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".