Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Välj rätt olja för just din hud

Visste du…?

Svartkumminolja är en anrik olja utvunnen från frön, som Cleopatra tros ha använt! Den är antiseptisk och antiinflammatorisk.

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

Vegetabiliska oljor förekommer inte bara i sin rena form, idag finns vegetabiliska oljor från frö och kärnor i nästan all hudvård, främst inom ekologisk hudvård, men även inom ”konventionell” sådan.

– Alla krämer innehåller något typ av fett. I de ekologiska krämerna är fettet alltid vegetabiliska oljor. I de konventionella är det ofta en blandning av vegetabiliska oljor och syntetiska fetter, som silikoner, berättar Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

 

OCKSÅ: Experternas tips för att undvika stressad hud

Fettsyror ger oljan sin egenskap

Hon är själv expert på just oljor och förklarar att oljor och fetter som pressas ut från kärnor och fröer innehåller flera olika komponenter, som alla har flera välgörande egenskaper för huden.

– Den största delen i oljor är fettsyror, som kan ha olika egenskaper: mättade, omättade eller fleromättade. Fettsyror, oavsett karaktär, är skyddande och smörjande för huden. De stärker hudens egen barriär, som också består av olika fettsyror.

Kokosolja innehåller till exempel en stor del (ca 45 procent) av den mättade fettsyran laurinsyra som har antibakteriella egenskaper.

LÄS OCKSÅ: Släck törsten hos torr hy med fikonkaktusolja

Sara Nomberg

Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.


Skyddande och smörjande 

Man kan pressa olja utifrån olika delar av växten, beroende på vilken blomma, träd, buske eller frukt vi pratar om. Till exempel frö, kärna, nöt och frukt.

 

– Oljorna består även av mindre beståndsdelar som ger oljan sina egenskaper, de behövs dock inte i lika stor mängd för att ge effekt. Dessa kan vara: karotenoider och polyfenoler som är antioxidanter vilka motverkar förtidigt åldrande, squalane som främjar elasticitet och motverkar rynkor, mjukgörande lecithin eller fuktbindande glycerol.

LÄS OCKSÅ: Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Här är oljorna som är bäst lämpade för…

 1. Känslig hy: Avokadoolja.
 2. Mogen hy/anti age: Nyponfröolja.
 3. Torr hy: Sheasmör (utvunnen från nöt). Eller gurkörtsolja (från frö).
 4. Fet hy: Jojobaolja (från nöt).
 5. Kroppsvård: Mandelolja.

 Av Carolina Eriksson


Visste du…?

Svartkumminolja är en anrik olja utvunnen från frön, som Cleopatra tros ha använt! Den är antiseptisk och antiinflammatorisk.

7 hudvårdade oljor och deras fördelar

 • Hallonfröolja. Anti aging och rik på E-vitamin. Har i studier visats kunna absorbera UV-strålar, men är inte godkänt som solfilter. Lätt olja som går snabbt in i huden. Ger fin färg och lyster.

 • Nyponrosfröolja. Man kan utvinna olja från nyponrosens frukt eller frö. Nyponfrö innehåller flera bioaktiva ämnen som motverkar åldrande, och är en mycket torr olja. Fruktoljan innehåller mer mättade fetter och är en mer fet och skyddande olja. Ger fin färg och lyster.

 • Broccolifröolja. Mjukgör och lenar huden. Rik på erukasyra som skyddar huden från uttorkning. Lätt olja som går snabbt in i huden.

 • Druvkärneolja. Antioxidant med anti aging-effekt. Lätt olja, går snabbt in i huden.

 • Morotsfröolja. Rik på antioxdanter, vitamin E och provitamin A. Bra mot ärr, pigmentering och anti aging. Ger fin färg och lyster. Men det kan också utvinnas som ett morotsextrakt från roten eller den ätliga delen av moroten. Det är det som ofta kallas morotsolja. Den är en potent antioxidant, innehåller vitamin E, provitamin A och kan användas som en olja att speeda upp solbrännan.

 • Avokadokärnolja. Innehåller squalane, fuktighetsbevarande och motverkar torrhet.

 • Hampafröolja. Innehåller fytosteroler, är skyddande och balanserande. Lätt olja som går snabbt in i huden.


 • Tänk på!

  * För bästa kvalitet; välj ekologiskt certifierad olja. Då har inga syntetiska bekämpnings- och besprutningsmedel använts när växten odlades. Inga rester finns heller kvar i själva frukten/fröet, och därmed inte heller i oljan som pressats ut.

  * Välj alltid ”raw” eller kallpressad olja. Det innebär att oljan pressats på så låg temperatur som möjligt, vilket ger bäst förutsättningar för att oljans näring bevaras.

  Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  ostbricka

  Därför kan du inte sluta äta ost

  Kost

  Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

  Kvinna sover

  Problem att sova? Så här kan du göra

  Hälsa

  En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

  Paranötter i en skål

  Därför är paranötter så nyttiga

  Kost

  Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

   

  Välj rätt olja för just din hud

  Hud

  Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

  kvinna äter fisk

  Fiskolja lindrar inflammerad tarm

  Mage

  Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

  man och kvinna skrattar

  Örten som höjer mannens aptit på livet

  Naturlig hälsa

  Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

   

  kvinna ligger på rygg med benen i luften

  Mineralet som stöttar svullna ben

  Hälsa

  Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

  Ung kvinna tar en selfie med sin hund

  Så blir din hund den bästa vän du drömt om

  Husdjur

  Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

   

  Sval melonrulltårta

  Desserter/sötsaker

  En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

  Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

  Naturlig hälsa

  Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

  två barn och mat

  Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

  Barn

  Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

  kvinna håller i ett knä

  Läkeväxter som lindrar artros

  Naturlig hälsa

  I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

   

  ärtor

  Det här visste du inte om ärtor

  Kost

  Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

  fisk, bröd och grönsaker

  Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

  Kost

  Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

   

  kvinna mäter sitt blodtryck

  Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

  Kost

  Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

  Mullbärsträd

  Mullbärsblad kan dämpa sötsug

  Vikt

  Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.