Ett dukat julbord

Så väljer du rätt på julbordet

”Det viktigaste är inte vad du äter mellan jul och nyår utan vad du äter mellan nyår och jul”, var det någon förnuftig människa som sa. Men – är du mån om din hälsa och vill hålla formen finns det en del att tänka på. Kureras PT och kostrådgivare Carolin Helt guidar dig runt julbordet.

 

Glädjande nog är mycket av julmaten riktigt nyttig. Det gäller bara att välja rätt.

 

Ät gärna:


Julskinka
Julskinka är en bra proteinkälla. Ta bort fettkanten så är det riktig smalmat. Tar du osötad stark senap till, ökar du din förbränning ytterligare och det är ju dessutom så gott.

Lax och sill
Lax och sill är feta fiskar med ett sort innehåll av fettsyran omega-3. Omega-3 har många goda effekter på vår hälsa. Vår hjärna behöver omega-3 för att fungera optimalt, det ökar vår fettförbränning och det gör vårt blod mer lättflytande vilket i sin tur minskar riskerna för högt blodtryck och blodproppar. Omega-3 minskar även risken att drabbas av inflammatoriska sjukdomar. Dessa feta fiskar är goda källor till D-vitamin. D-vitamin är viktigt för att bygga upp vårt skelett och immunförsvar. Det har visat sig att D-vitaminbrist ökar risken att drabbas av depressioner. Även vitamin B12 är rikligt förekommande i fisk. Brist på vitamin B12 är ganska vanligt hos äldre och kan leda till sömnbesvär, humörsvängningar, förvirring och demensliknande symtom.
Lutfisk
Lutfisk är däremot en mager fisk med ett högt proteininnehåll. Proteinet i fisk är mycket lättupptagligt för kroppen. Protein hjälper dig att bevara och förbättra din muskelmassa och ökar på så sätt din energiförbrukning. Är du försiktig med såsen så är lutfisk perfekt mat om du vill hålla formen.
Ägg
Ägg är ett riktigt multivitamintillskott: A-vitamin, B-vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, folsyra, selen, järn, zink och jod. Förutom alla vitaminer innehåller det även rikligt med protein. Protein är uppbyggt av olika aminosyror. Sammansättningen av aminosyror i ägg är så perfekt anpassat att nästan 100 procent utnyttjas för uppbyggnad i våra kroppar. Proteinet i ägg används som en värdemätare för att mäta protein i andra livsmedel. Hur är det då med kolesterol? Kolesterol är en lipid, ett fettämne som finns naturligt i vår kropp. Kroppen tillverkar själv det mesta av kolesterolet och kosten bidrar med endast en liten del. Motion är det bästa sättet att minska andelen farligt kolesterol i kroppen. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden.
Rödbetor
Rödbetor är riktig superfood. De renar och stärker immunförsvaret. De innehåller mängder av antioxidanter och har ett högt ORAC-värde. Rödbetans fibrer påverkar mag- och tarmfunktionen samt kolesterolnivåerna positivt. Rödbetor har även en leverrenade effekt.
Tips!
Rödbetssallad utan majonnäs.
Blanda hackade rödbetor med naturell yoghurt, hackat äpple och hackad lök. Krydda efter egen smak och tillsätt lite senap. Köp ekologiska inlagda rödbetor om du inte hinner koka rödbetorna från grunden. Snabbt, enkelt, nyttigt och väldigt gott!
Kål
Brysselkål, rödkål, brunkål, grönkål och vitkål, ja kål i alla dess former är bland det nyttigaste du kan äta. Kålen innehåller antioxidanter, betakaroten, C- och E-vitamin. Dessa stärker immunförsvaret och är bra för huden, hjärnan, hjärta och kärl. Äter du kålen rå så har den en avgiftande effekt på tarmsystemet.
Brukar det slinka ner en och annan nubbe vid julbordet? Ät då extra mycket kål. Kålen är, precis som rödbetorna, bra för levern då den har en renande effekt.
Efterrätt
På dessertbordet brukar det finnas många socker- och fettbomber. Är det du som står för värdskapet? Se då till att det finns en fräsch fruktsallad som alternativ. Låt säsongens frukter vara basen. Äpple och apelsin innehåller mycket C-vitamin och lösliga kostfibrer som främjar immunförvar och tarmhälsan. Ostkaka är ett bra alternativ som inte innehåller alltför mycket socker och fett. Det har däremot ett ganska bra proteininnehåll. Var försiktig med sylten och grädden bara.
Julgodis
Även julgodis kan bli nyttigt, om än energirikt. Gör ditt eget godis med nötter, torkad frukt och mörk choklad med minst 70 procent kakaohalt.

Ät inte:

Julmust
Julmust och annan läsk är helt onödigt! Massor med socker och extra kalorier utan något som är till nytta för din kropp. Drick vatten till maten, då känner du smakerna allra bäst.
Charkuterier
Julen är för det mesta en enda stor frossa i charkuterier som korvar och patéer. Prinskorv innehåller bara 50-70 procent kött. Resten är bara utfyllnad av mjöl, fett, vatten, salt socker, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och i vissa fall även smakförstärkare.
Industritillverkade köttbullar innehåller ofta bara 65-75 procent kött. Potatis, mjöl, salt och druvsocker tillsätts. Oftast är bullarna förstekta genom fritering. Friteringen ger dåliga fetter som varken hjärna, hjärta eller kärl mår bra av.

 

Ät med måtta:

Janssons frestelse
Janssons frestelse innehåller mycket kolhydrater och mycket mättat fett, vilket i och för sig inte alltid är dåligt. Är du långdistanslöpare eller på annat sätt extremt fysiskt aktiv eller underviktig kanske du kan behöva en hög-kaloridiet. De flesta av oss är inte det.
Ris à la Malta
Samma sak gäller här som vid Janssons. En liten klick är okej men ett gott råd är att inte fylla hela tallriken med det.

 

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

gravid kvinna ligger intill sin hund

Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Forskning

Goda nyheter för djurägare som går i väntans tider. Tidig exponering för husdjur kan minska risken för övervikt och allergi, särskilt efter kejsarsnitt. Ny forskning visar att barn i familjer med husdjur generellt har friskare barn. Anledningen? Jo, djur innebär ofta en gynnsam effekt på barnens mag-tarmkanalens bakterieflora – den så kallade mikrobiotan.

Squashrullader med fetaost

Squashrullar med fetaost

Recept

Kokboksförfattaren och matprofilen Ulrika Davidsson har komponerat detta goda recept, perfekt för den som vill ha in mer grönsaker i kosten, gott är det också. Njut som egen rätt, som tillbehör eller gör många och servera som en del av en buffé.

Läskedryck

Nya rön: Sötningsmedel en större bov än man tidigare trott?

Forskning

Med jämna mellanrum kommer påståenden att syntetiska sötningsmedel som till exempel aspartam som bland annat används i lightläsk är helt ofarliga, något som backas upp både av Livsmedelsverket och EUs myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA. Men nästan lika ofta kommer forskningsresultat som visar på motsatsen. Sötningsmedel pekas nu ut som möjlig orsak till både vuxendiabetes, stroke, alzheimers och cancer.

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".