Annons
Annons

Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie

Solkräm kan orsaka infertilitet, menar nu forskare. Kemikalier som blockerar UV-ljus stör nämligen spermiernas funktion. Detta visar en ny dansk studie. "Dessa resultat är oroväckande och skulle delvis kunna förklara varför problemet med oförklarlig infertilitet är så utbrett", säger Niels Skakkebæk, professor vid Köpenhamns universitet.

Redaktionen

3 maj, 2016
Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie
Dela inlägget

Solkräm kan orsaka infertilitet, menar nu forskare. Kemikalier som blockerar UV-ljus stör nämligen spermiernas funktion. Detta visar en ny dansk studie.
– Dessa resultat är oroväckande och skulle delvis kunna förklara varför problemet med oförklarlig infertilitet är så utbrett, säger Niels Skakkebæk, professor vid Köpenhamns universitet.

Har ni hört begreppet hormonstörare” någon gång? Ja, förmodligen. Och denna gång är det kanske dags att faktiskt lyssna? Och börja köpa naturligt. Särskilt om du försöker bli pappa.
Många icke naturliga solskyddskrämer innehåller kemikalier som stör spermiernas funktion, visar ny dansk forskning.

Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

UV-skydden har effekter som liknar kvinnligt könshormon
Detta kommer sig av att nästan hälften av de ingredienser som vanligen används för att blockera ultraviolett ljus har effekter som liknar det kvinnliga könshormonet progesteron, något som kraftigt försvårar för spermierna att fungera normalt, enligt forskarna bakom studien.

Professorn: ”Oroande och kan förklara infertilitet”
En solskyddskräm kan nå blodomloppet genom att absorberas upp av huden.
Niels Skakkebæk, professor vid Köpenhamns universitet, menar att iakttagelserna från studien är oroande:
– Dessa resultat är oroväckande och skulle delvis kunna förklara varför problemet med oförklarlig infertilitet är så utbrett, säger han, skriver tidningen Daily Mail.

Läs också: Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par

Nästan hälften av kemikalierna i UV-skydden var hormonstörande
Professor Niels Skakkebæk och hans kollegor testade 29 av de 31 UV-filterskemikalier som tillåts i solskyddsmedel i USA eller EU. De testades på levande, friska spermier från färska spermaprover från flera olika, friska donatorer.
Det visade sig att nästan hälften av UV-skyddskemikalierna agerade som så kallade ”hormone disruptors” – det vill säga hormonstörare – och störde spermiernas normala funktion.

Läs också: Naturligt skydd för solen – med vitaminer och mineraler

Hormonstörande effekt som försvårar spermiens förmåga att kunna befrukta
För att testa effekterna av kemikalierna på spermier, placerade forskarna spermierna i en lösning som liknade villkoren i kvinnliga äggledarna. Forskarna undersökte ett särdrag hos spermier som är nödvändigt för deras funktion och som kallas kalciumjon-kanalisering. I spermierna fann de en viss typ av kanal som är en receptor för det kvinnliga hormonet progesteron.
När en spermie möter progesteron leder detta till att kalciumjoner slungas in i spermien, skriver Daily Mail. Något som i sin tur försvårar dess förmåga att effektivt kunna befrukta ett ägg.
Av de testade solskyddsmedlen var det 13 stycken av de testade UV-filtren (45 procent) som visade sig störa spermiernas vitala funktioner, såsom till exempel dess rörelser.

Läs också: Hannah Sjöström tipsar om naturliga solskydd

Effekten börjar vid låga kemikaliernivåer
Vissa UV-skydd absorberas extremt fort av huden, berättar Niels Skakkebæk. Han säger vidare om den spermiestörande effekten:
– Denna effekt började vid mycket låga doser kemikalier, under de nivåer man hittat i människor som smörjt in hela kroppen med solskydd.
Av de 13 UV-filtren härmade nio av dem effekten av progesteron.

”Tillsynsmyndigheter bör ta sig en närmare till på effekterna på fertilitet innan godkännande”
Niels Skakkebæk efterlyser nu fler kliniska studier för att undersöka huruvida kemiska UV-filter faktiskt påverkar fertiliteten hos människa.
– Vår studie visar att tillsynsmyndigheter bör ta en närmare titt på effekterna av UV-filter på fertilitet innan de ger produkten sitt godkännande, säger han.

Läs också: Ny studie: Hormonstörande ämne minskar mäns fertilitet

Även vanligt i smink, krämer och läppbalsam
Förutom att vara vanligt förekommande i i solskyddsmedel används nämnda kemikalier också i många vanliga hygienprodukter med ett solskyddsinnehåll, såsom smink, mjukgörande krämer och läppbalsam.
Kemikalier från UV-skydd har, enligt uppgift, hittats i mänskliga blodprov samt i 95 procent av urinprov i USA, Danmark och andra länder, skriver Daily Mail.
Tidigare forskning har också funnit att oxibenson, som alltså är en vanlig ingrediens i solskyddsmedel, även är giftigt för korallreven.

Läs också: Så skyddar du din hud i sommar – allt du behöver veta

Lösningen? Välj naturliga solskydd
Undvik kemiska solskydd och välj naturligt. Naturliga och ekologiska solskyddskrämer innehåller nämligen inte dessa kemikalier och har därför ingen hormonstörande effekt.
Läs mer om naturliga solskydd här och här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Exempel på godkända kemikalier som visat sig vara hormonstörande
Några av de kemikalier som idagsläget har ett myndighetsgodkännande, men som har visat sig kunna störa spermiefunktionen är:
• Avobenzone – betraktas som en av de viktigaste UV-skydden
• Homosalate
• Meradimate
• Octisalate (även känd som oktylsalicylat)
• Octinoxate (eller oktylmetoxicinnamat)
• Oktokrylen
• Oxibenson (även kallad bensofenon-3 eller BP-3)
• Padimat
Källa: Daily Mail

Annons
Annons