Annons
Annons

Vanliga anledningar till nattliga toalettbesök – och tips på hjälp!

Urininkontinens är ett stort folkhälsoproblem som drabbar cirka en halv miljon svenskar. Det innebär att man får ofrivilligt urinläckage. Det utgör ofta ett socialt handikapp och påverkar vardagslivet. Problem med urinläckage förekommer hos både kvinnor och män men är vanligast hos kvinnor och problemen ökar med stigande ålder. Här är några vanliga anledningar - och tips på hjälp.

Redaktionen

3 juni, 2015
Vanliga anledningar till nattliga toalettbesök – och tips på hjälp!
Dela inlägget

Urininkontinens är ett stort folkhälsoproblem som drabbar cirka en halv miljon svenskar. Det innebär att man får ofrivilligt urinläckage. Det utgör ofta ett socialt handikapp och påverkar vardagslivet. Problem med urinläckage förekommer hos både kvinnor och män men är vanligast hos kvinnor och problemen ökar med stigande ålder.
Här är några vanliga anledningar – och tips på hjälp.

Orsakerna till urininkontinens varierar. Det kan vara läckage i samband med ansträngning som nysning eller träning, eller plötsliga läckage i samband med en urinträngning. De kan bero på förändringar i urinrör som förstorad prostatakörtel, urinblåsa, stödjande vävnad, muskler eller omkringliggande organ på grund av till exempel tumörer, förstoppning, östrogenbrist eller skador på nerver som styr blåsfunktionen.

Läs också: Isländsk kvanne lindrar besvär vid överaktiv blåsa

o Dettner, specialist i allmänmedicin och ortopedisk medicin. Foto: Stefan Svensson Helsingborg
Bo Dettner, specialist i allmänmedicin och ortopedisk medicin. Foto: Stefan Svensson

Både anledningar – och problematik varierar
Problemen kan vara allt från sällsynta små läckage till stora läckage flera gånger per dag. Urininkontinens kan debutera vid graviditet, efter förlossning, vid övervikt eller på grund av infektioner i underlivet. Urininkontinens är även vanligt vid demenssjukdom.
Det finns effektiva behandlingsmetoder såsom kirurgisk behandling och bäckenbottenträning. Det finns även naturliga preparat att testa. Bo Dettner, specialist i allmänmedicin och ortopedisk medicin, beskriver till exempel isländsk kvanne som en väl beprövad medicinalväxt som det just nu forskar mycket på.
– Mycket talar för att det är värt att testa kvanne om man har en överaktiv blåsa och lider av det, säger han.

Naturlig hjälp
Isländsk kvanne påstås kunna hjälpa både män och kvinnor med överaktiv blåsa, människor med nokturi samt män med godartad prostataförstoring. Isländsk kvanne bidrar till att göra antalet nattliga toalettbesök färre, förbättra kvaliteten på nattsömnen samt öka blåsans volym.
Isländsk kvanne växer även i Sverige, här vid namn som strandkvanne och fjällkvanne. En produkt som innehåller isländsk kvanne är Urilock. Fråga mer på din hälsokostbutik.

Läs också: Sömnen påverkar vårt immunförsvar

Två vanliga anledningar till nattliga toalettbesök:


1. Nokturi (frekventa urinträngningar på natten)

Nokturi är ett tillstånd där man vaknar och måste tömma urinblåsan flera gånger per natt. Det är den vanligaste orsaken till störd nattsömn för alla över 55 år. Symtomen ökar med stigande ålder och hos personer över 65 år är det hela 70 procent som lider av nokturi. De vanligaste orsakerna till nokturi är att blåsan blir överaktiv, att det produceras mer urin än normalt på natten samt att mannen får godartad prostataförstoring.
Läs också: Förstorad prostatakörtel – ett vanligt manligt problem och Peter Wilhemssons 12 bästa tips för en frisk prostata

2. Förstorad prostata
Förstoring av prostatakörteln är ett vanligt besvär hos män. Symtomen uppstår ofta i 60-årsåldern, men de kan komma redan i 40–50-årsåldern. Den förstorade prostatan klämmer åt runt urinröret och/eller buktar in i urinblåsan, vilket kan göra det besvärligt att kissa eller tömma blåsan helt. Man kissar ofta på nätterna. Första symptomen är ofta att urinstrålen blir svagare, att blåsan inte töms helt och att man får efterdropp.

Läs också: Ökad lust och färre nattkissningar

Av Emma V Larsson

Annons
Annons