Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vanliga anledningar till nattliga toalettbesök – och tips på hjälp!

Urininkontinens är ett stort folkhälsoproblem som drabbar cirka en halv miljon svenskar. Det innebär att man får ofrivilligt urinläckage. Det utgör ofta ett socialt handikapp och påverkar vardagslivet. Problem med urinläckage förekommer hos både kvinnor och män men är vanligast hos kvinnor och problemen ökar med stigande ålder.
Här är några vanliga anledningar - och tips på hjälp.

Orsakerna till urininkontinens varierar. Det kan vara läckage i samband med ansträngning som nysning eller träning, eller plötsliga läckage i samband med en urinträngning. De kan bero på förändringar i urinrör som förstorad prostatakörtel, urinblåsa, stödjande vävnad, muskler eller omkringliggande organ på grund av till exempel tumörer, förstoppning, östrogenbrist eller skador på nerver som styr blåsfunktionen.

 

Läs också: Isländsk kvanne lindrar besvär vid överaktiv blåsa

o Dettner, specialist i allmänmedicin och ortopedisk medicin. Foto: Stefan Svensson Helsingborg

Bo Dettner, specialist i allmänmedicin och ortopedisk medicin. Foto: Stefan Svensson

Både anledningar - och problematik varierar
Problemen kan vara allt från sällsynta små läckage till stora läckage flera gånger per dag. Urininkontinens kan debutera vid graviditet, efter förlossning, vid övervikt eller på grund av infektioner i underlivet. Urininkontinens är även vanligt vid demenssjukdom.
Det finns effektiva behandlingsmetoder såsom kirurgisk behandling och bäckenbottenträning. Det finns även naturliga preparat att testa. Bo Dettner, specialist i allmänmedicin och ortopedisk medicin, beskriver till exempel isländsk kvanne som en väl beprövad medicinalväxt som det just nu forskar mycket på.
– Mycket talar för att det är värt att testa kvanne om man har en överaktiv blåsa och lider av det, säger han.

Naturlig hjälp
Isländsk kvanne påstås kunna hjälpa både män och kvinnor med överaktiv blåsa, människor med nokturi samt män med godartad prostataförstoring. Isländsk kvanne bidrar till att göra antalet nattliga toalettbesök färre, förbättra kvaliteten på nattsömnen samt öka blåsans volym.
Isländsk kvanne växer även i Sverige, här vid namn som strandkvanne och fjällkvanne. En produkt som innehåller isländsk kvanne är Urilock. Fråga mer på din hälsokostbutik.

Läs också: Sömnen påverkar vårt immunförsvar

Två vanliga anledningar till nattliga toalettbesök:


1. Nokturi (frekventa urinträngningar på natten)

Nokturi är ett tillstånd där man vaknar och måste tömma urinblåsan flera gånger per natt. Det är den vanligaste orsaken till störd nattsömn för alla över 55 år. Symtomen ökar med stigande ålder och hos personer över 65 år är det hela 70 procent som lider av nokturi. De vanligaste orsakerna till nokturi är att blåsan blir överaktiv, att det produceras mer urin än normalt på natten samt att mannen får godartad prostataförstoring.
Läs också: Förstorad prostatakörtel - ett vanligt manligt problem och Peter Wilhemssons 12 bästa tips för en frisk prostata

 

2. Förstorad prostata
Förstoring av prostatakörteln är ett vanligt besvär hos män. Symtomen uppstår ofta i 60-årsåldern, men de kan komma redan i 40–50-årsåldern. Den förstorade prostatan klämmer åt runt urinröret och/eller buktar in i urinblåsan, vilket kan göra det besvärligt att kissa eller tömma blåsan helt. Man kissar ofta på nätterna. Första symptomen är ofta att urinstrålen blir svagare, att blåsan inte töms helt och att man får efterdropp.

Läs också: Ökad lust och färre nattkissningar

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.