Annons
Annons

Var inte så sur!

Det är inte bra för din hälsa att vara sur. Du kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, värkande leder samt känna dig trött och utmattad. Syra- och basbalansen är en av kroppens viktigaste jämvikter.

Redaktionen

9 november, 2012
Var inte så sur!
Dela inlägget

Det är inte bra för din hälsa att vara sur. Du kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, värkande leder samt känna dig trött och utmattad. Ett surt pH-värde gjorde bland annat 54-åriga Lars Kronwall trött och orkeslös.

Syra- och basbalansen är en av kroppens viktigaste jämvikter.
Olika organ i kroppen har olika pH-värde för att de funktionerna de är ämnade för ska fungera optimalt. Blodet ska till exempel
alltid vara lätt basiskt, skulle det bli för surt reagerar kroppen på samma sätt som vid förgiftning. Inne i kroppens celler är pH-värdet alltid neutralt till lätt basiskt.
– pH-värdet inne i celler och i blodet är starkt kontrollerat. En ökad mängd syra eller bas leder omedelbart till en kompensation från en mängd olika buffringssystem som är utvecklade för att bibehålla pH-värdet på en konstant nivå, säger Ragnar Rylander, professor emeritus i miljömedicin, som har forskat i ämnet.
I magsäcken däremot är pH-värdet surt, vilket det också ska vara för att matsmältningen ska fungera som den ska. Det sura pH-värdet beror på magsyrorna, däribland saltsyran, som är en viktig pusselbit i matsmältningen och ett skydd mot bakterie-, virus- och svampangrepp.

Obalans = Ohälsa
Syra- och basbalansen är ett finkänsligt vågspel där det endast krävs små avvikelser från optimalt pH-värde för att hälsan ska påverkas negativt. Vad som händer då det tillförs mer syra än kroppen kan ta hand om är att syran utsöndras, huvudsakligen i urin eller lagras på platser i kroppen där den inte kan påverka blodet eller cellerna negativt.
– Bindväven är ett ställe där syraöverskott lagras. När detta sker upplever man det som smärta i leder och vävnad. Syrorna påverkar dessutom med stor sannolikhet degenerativa processer i bindväven vilket kan leda till onormala förslitningar i lederna, berättar Ragnar Rylander.
Skelettet är en annan upplagringsplats för överskottssyra.
– Vid upplagring i skelettet frisätts kalcium vilket på sikt leder till benskörhet. Försurning är faktiskt den främsta anledningen till benskörhet, inte kalciumbrist som många tror, säger Ragnar Rylander.
Andra vanliga symptom vid försurning är trötthet, orkeslöshet och utmattning.
– Man kan självklart gå in i väggen av flera orsaker, men symptomen för utbrändhet liknar väldigt mycket de vid försurning, säger Ragnar Rylander.
Andra besvär som uppkommer vid försurning är fibromyalgi, reumatiska besvär, migrän, gikt och njursten. Vid försurning nedsätts också reaktionen på insulin vilket har betydelse för personer med diabetes. Försurning ökar också risken för magnesiumbrist eftersom en sur urin hämmar upptaget av magnesium i njurarna. Magnesiumbristen i sin tur kan ge muskelkramper, sendrag och påverka hjärt- och kärlsjukdomar som exempelvis högt blodtryck.

Orsaker till försurning
Våra kroppar producerar kontinuerligt syror. För varje andetag som vi tar, för varje gång vårt hjärta slår och så fort våra muskler arbetar bildas det mängder med biprodukter, däribland syror, som bidrar till att försura våra kroppar.
Stress bidrar också till försurning. Vid stress förbrukas nämligen många viktiga mineraler med basbildande effekt, däribland magnesium. Därutöver påverkar också klimatet vår pH-balans, kyla gör vårt blod surare medan värme gör blodet mer basiskt. Därför är det extra viktigt att vi frusna nordbor äter mer basiskt än vi faktiskt gör.
Den främsta och största anledningen till att vi blir sura är dock våra kostvanor. Vi äter för mycket syrabildande livsmedel helt enkelt. I och med att vi själva producerar syror kontinuerligt, stressar och bor på nordliga breddgrader behöver vi äta betydligt mycket mer basiska livsmedel än vad vi gör.
– Det är framförallt de proteinrika livsmedlen som gör oss sura. Det beror på att när proteiner förbränns i kroppen så bildas det svavelföreningar som är sura, säger Ragnar Rylander.
Andra syrabildande bovar är mjöl- och mjölkprodukter, pasta, socker, kaffe och te (gäller dock ej örtteer).

Surt eller basiskt livsmedel?
Alla livsmedel innehåller i sin naturliga form både syra- och basbildande näringsämnen. Om ett livsmedel är surt eller basiskt beror på de element som blir kvar då livsmedlet förbränts. Är de kvarstående elementen sura sägs livsmedlet vara syrabildande och är det kvarstående elementen basiska sägs livsmedlet vara basbildande.

Kroppens försvar
På grund av att pH-obalans orsakar ohälsa försöker våra kroppar konstant återskapa balans vilket gör att kroppen tar upp basiska näringsämnen som finns lagrat i andra delar av kroppen för att neutralisera syrorna. För att kroppen ska kunna göra sig av med starka syror krävs nämligen att de först neutraliseras.
Det är bara de enklaste syrorna som till exempel citronsyra, askorbinsyra och urinsyra som kroppen direkt kan utsöndra via svett och urin. Vissa enklare syror kan även lämna kroppen direkt via utandningen.
Att kroppen tar lagrade basiska näringsämnen från sig själv är ingen hållbar lösning, det kommer på sikt att ge mineralbrister som leder till andra sjukdomar och ohälsa.

Ät basiskt!
Det bästa sättet att bli av med överskottsyran från kroppen är att tillföra mer basiska och mindre sura näringsämnen och livsmedel. Kroppen slipper då ta lagrade basiska mineraler från sig själv för neutralisering utan kan använda de som tillförs via kosten.
Under en övergångsfas där man misstänker att det finns mycket lagrad syra att driva ut kan även ett bastillskott likt Basica vara till stor nytta. Också olika greenspulver är mycket basiska. Matsmältningsenzymer kan också tillföras för att man ska kunna tillgodogöra sig näringsämnena från maten på bästa sätt.

Tre frågor till Lars Kronwall, 54 år, nöjd användare av Basica Vital.Lars Kronwall utomhus

Hur kom det sig att du började med ett pH-neutraliserande tillskott?
– Det skyller jag på dottern, säger Lasse och skrattar. Jag berättade för min dotter Anna att jag känt mig lite si sådär på sistone, varit trött och så vidare. Hon jobbar som hälsorådgivare i en hälsokostbutik och hade sett på nyhetsmorgon att de pratade om att just många som känner sig trötta och hängiga kan vara försurade. Hon gav mig ett par teststickor som jag skulle mäta mitt pH-värde med. De blev knallgula, vilket visade att jag var en riktig surgubbe, skrattar Lasse.

Varför blev det just Basica?
– Det skyller jag också på dottern. Hon jobbar ju med sådana produkter och rekommenderade mig just Basica. Hon sa att den var bra för surgubbar som mig, det var tydligen en av de populäraste produkterna för att bli mer basisk.

Vad har du fått för effekt med Basica?
– Jag känner att jag har fått lite power igen. Jag jobbar ju mycket och så, har ett eget företag och jobbar som hantverkare vilket är ganska krävande. Men det är framförallt tröttheten som jag har märkt störst skillnad på. Jag gjorde ett nytt test bara häromdagen som visade att jag inte är någon surgubbe längre.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Fakta

10 sura livsmedel
Kött
Fisk
Kyckling
Ägg
Alkohol
Kaffe
Te (ej örtte)
Pasta
Mjöl
Socker

10 basiska livsmedel
Citron
Apelsin
Avokado
Mandlar
Spenat
Grönkål
Färsk frukt i allmänhet
Grönsaker i allmänhet
Hirs
Bovete

Annons
Annons