rödbetor, grönkål och vitlök

Vår nordiska supermat: Del 3 – från grönsakslandet

Rödbeta och vitlök är två välbekanta och välanvända råvaror på tallriken och den klassiska grönkålen har seglat upp och blivit riktig trendmat senaste åren. Här i del tre i vår guide till den nordiska supermaten fokuserar vi på tre favoriter som alla går att odla själv i grönsakslandet. 

Vi här i Sverige är ofta bra på att ta till oss nya, exotiska växter och bär som är bra för hälsan. Men glöm inte bort våra egna hälsobomber! Vi här uppe i kalla norden har massor av egen supermat och här, i del tre i vår serie om nordisk supermat, så kommer vi fokusera på grönsakslandets guldkorn.

Rödbeta

Rödbetan kom till Sverige först på 1600-talet och är nu ett bekant inslag i mångas kost. Man kan äta både roten och bladen. Bladen är till och med riktigt nyttiga eftersom de, utöver vitaminer och mineraler, också innehåller antioxidanter som lutein och zeaxantin. Roten, själva rödbetan, innehåller bland annat järn, folsyra, nitrat, C-vitamin, kalium och magnesium.

 

Läs också: Vår nordiska supermat: Del 1 - superbär

De senaste åren har rödbetsjuice blivit ett mycket populärt tillskott bland idrottare eftersom rödbetans innehåll av nitrat effektivt ökar uthålligheten och muskelkraften vid fysisk ansträngning. Dessutom sänks blodtrycket och mjölksyra och muskelutmattning fördröjs!

Rödbeta är:

  • Hjärt- och kärlskyddande genom att regelbundet intag kan reglera kolesterolet.
  • Rikt på folsyra vilket kan förebygga fosterskador vid intag under graviditet.
  • Naturligt anti-cancerogent tack vare sitt innehåll av pigmentet betacyanin (som ger rödbetan dess rödlila färg).
  • Rikt på nitrat som ökar kroppens produktion av kväveoxid vilket förbättrar cirkulationen.
  • Naturligt stimulerande för lever- och blodreningen.

 

För att på bästa sätt ta del av rödbetans näringsinnehåll är råa rödbetor att rekommendera. Vill du ändå tillaga dem så är det bästa att koka dem oskalade och vid låg temperatur. Annars minskar de anti-cancerogena effekterna.

Läs också: Bättre uthållighet med rödbetsjuice

 

Grönkål

Grönkålen var en del av kosten här i Norden redan på vikingatiden och vem hade kunnat tro att den skulle bli trendig igen på 2010-talet? Så blev det i alla fall och nu äter man grönkål som aldrig förr. Man finner kålen i juicer, smoothies, matlagningen och till och med som chips!

Vad är så fantastiskt med grönkålen då utöver den goda smaken? Jo den är sprängfylld med näring! Grönkål är otroligt näringstätt och innehåller utöver vitaminer, mineraler och antioxidanter även gynnsamma fibrer och enzymer. Att äta kålväxter är dessutom gynnsamt för magens bakteriekultur då de innehåller probiotika.

Läs också: 8 hälsofördelar med grönkål

Grönkål är:

  • Rikt på A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, järn, magnesium, svavel och kalcium
  • Virus och bakteriedödande
  • Inflammationshämmande
  • Rikt på antioxidanter, grönkål har ett antioxidant /ORAC-värde på 1770

 

Vitlök

Vitlök är en av våra absolut mest använda läkeväxter och det finns dokumenterad medicinsk användning redan för 6000 år sedan. I Sverige har man odlat vitlök sedan vikingatiden. Vitlök är rikt på quercitin och rutin som har antioxidant effekt. Den starka lukten i vitlök kommer från allicin som också är det aktiva ämnet med medicinska egenskaper. Allicin är en svavelförening som hjälper vitlöken att skydda sig från angrepp från skadedjur och är naturligt antiseptisk och svampdödande.

Läs också: Ny forskning - lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck

 

Traditionellt har man vitlök mest använts för sina positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet och immunförsvarsstärkande. Vitlök hjälper immunförsvaret eftersom det har antibakteriella effekter och hjälper kroppen bekämpa virus- och parasitinfektioner. För hjärt- och kärlsystemet är vitlök gynnsamt på flera sätt, dels genom att vitlök har förmågan att sänka blodtrycket, minska LDL-kolesterol (det skadliga kolesterolet), öka HDL-kolesterol (det goda kolesterolet) samt stimulera produktionen av kväveoxid vilket förbättrar blodcirkulationen. Man anser även att ett regelbundet intag av vitlök kan minska risken för stroke.

Vitlök:

  • Minskar skadan på mag- och tarmkanalen vid Heliobacter pylori (magsårsbakterie).
  • Ökar insulinkänsligheten och motverka utvecklingen av diabetes.
  • Ökar förbränningen och motarbeta viktökning.

Man har sett att färsk och mjölksyrad vitlök är minst dubbelt så verksam som kokt, stekt eller ugnsbakad vitlök. Ett praktiskt sätt att få i sig vitlök regelbundet och i en stabil dos kan vara att ta det i kapselform.

Av Therese Hagberg

Källa:
www.läkeörter.se
Näringsguiden
www.halsosidorna.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Insektshotell

Så bygger du ett eget insektshotell

Trädgård

Fjärilar, bin, nyckelpigor och humlor i trädgården hör till sommaren. Men ibland får man hjälpa dem på traven. Och att bygga ett tillhåll för insekter är både enkelt och billigt – och du får garanterat valuta för ansträngningen.

vilda-vaxter-skola-syren

Vilda växter-skola: syren

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om den väldoftande syrenens något oväntade användningsområden.

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Hälsa

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

 

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.