Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

rödbetor, grönkål och vitlök

Vår nordiska supermat: Del 3 – från grönsakslandet

Rödbeta och vitlök är två välbekanta och välanvända råvaror på tallriken och den klassiska grönkålen har seglat upp och blivit riktig trendmat senaste åren. Här i del tre i vår guide till den nordiska supermaten fokuserar vi på tre favoriter som alla går att odla själv i grönsakslandet. 

Vi här i Sverige är ofta bra på att ta till oss nya, exotiska växter och bär som är bra för hälsan. Men glöm inte bort våra egna hälsobomber! Vi här uppe i kalla norden har massor av egen supermat och här, i del tre i vår serie om nordisk supermat, så kommer vi fokusera på grönsakslandets guldkorn.

Rödbeta

Rödbetan kom till Sverige först på 1600-talet och är nu ett bekant inslag i mångas kost. Man kan äta både roten och bladen. Bladen är till och med riktigt nyttiga eftersom de, utöver vitaminer och mineraler, också innehåller antioxidanter som lutein och zeaxantin. Roten, själva rödbetan, innehåller bland annat järn, folsyra, nitrat, C-vitamin, kalium och magnesium.

 

Läs också: Vår nordiska supermat: Del 1 - superbär

De senaste åren har rödbetsjuice blivit ett mycket populärt tillskott bland idrottare eftersom rödbetans innehåll av nitrat effektivt ökar uthålligheten och muskelkraften vid fysisk ansträngning. Dessutom sänks blodtrycket och mjölksyra och muskelutmattning fördröjs!

Rödbeta är:

  • Hjärt- och kärlskyddande genom att regelbundet intag kan reglera kolesterolet.
  • Rikt på folsyra vilket kan förebygga fosterskador vid intag under graviditet.
  • Naturligt anti-cancerogent tack vare sitt innehåll av pigmentet betacyanin (som ger rödbetan dess rödlila färg).
  • Rikt på nitrat som ökar kroppens produktion av kväveoxid vilket förbättrar cirkulationen.
  • Naturligt stimulerande för lever- och blodreningen.

 

För att på bästa sätt ta del av rödbetans näringsinnehåll är råa rödbetor att rekommendera. Vill du ändå tillaga dem så är det bästa att koka dem oskalade och vid låg temperatur. Annars minskar de anti-cancerogena effekterna.

Läs också: Bättre uthållighet med rödbetsjuice

 

Grönkål

Grönkålen var en del av kosten här i Norden redan på vikingatiden och vem hade kunnat tro att den skulle bli trendig igen på 2010-talet? Så blev det i alla fall och nu äter man grönkål som aldrig förr. Man finner kålen i juicer, smoothies, matlagningen och till och med som chips!

Vad är så fantastiskt med grönkålen då utöver den goda smaken? Jo den är sprängfylld med näring! Grönkål är otroligt näringstätt och innehåller utöver vitaminer, mineraler och antioxidanter även gynnsamma fibrer och enzymer. Att äta kålväxter är dessutom gynnsamt för magens bakteriekultur då de innehåller probiotika.

Läs också: 8 hälsofördelar med grönkål

Grönkål är:

  • Rikt på A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, järn, magnesium, svavel och kalcium
  • Virus och bakteriedödande
  • Inflammationshämmande
  • Rikt på antioxidanter, grönkål har ett antioxidant /ORAC-värde på 1770

 

Vitlök

Vitlök är en av våra absolut mest använda läkeväxter och det finns dokumenterad medicinsk användning redan för 6000 år sedan. I Sverige har man odlat vitlök sedan vikingatiden. Vitlök är rikt på quercitin och rutin som har antioxidant effekt. Den starka lukten i vitlök kommer från allicin som också är det aktiva ämnet med medicinska egenskaper. Allicin är en svavelförening som hjälper vitlöken att skydda sig från angrepp från skadedjur och är naturligt antiseptisk och svampdödande.

Läs också: Ny forskning - lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck

 

Traditionellt har man vitlök mest använts för sina positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet och immunförsvarsstärkande. Vitlök hjälper immunförsvaret eftersom det har antibakteriella effekter och hjälper kroppen bekämpa virus- och parasitinfektioner. För hjärt- och kärlsystemet är vitlök gynnsamt på flera sätt, dels genom att vitlök har förmågan att sänka blodtrycket, minska LDL-kolesterol (det skadliga kolesterolet), öka HDL-kolesterol (det goda kolesterolet) samt stimulera produktionen av kväveoxid vilket förbättrar blodcirkulationen. Man anser även att ett regelbundet intag av vitlök kan minska risken för stroke.

Vitlök:

  • Minskar skadan på mag- och tarmkanalen vid Heliobacter pylori (magsårsbakterie).
  • Ökar insulinkänsligheten och motverka utvecklingen av diabetes.
  • Ökar förbränningen och motarbeta viktökning.

Man har sett att färsk och mjölksyrad vitlök är minst dubbelt så verksam som kokt, stekt eller ugnsbakad vitlök. Ett praktiskt sätt att få i sig vitlök regelbundet och i en stabil dos kan vara att ta det i kapselform.

Av Therese Hagberg

Källa:
www.läkeörter.se
Näringsguiden
www.halsosidorna.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.