Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Cornelia Schmidt

”Var rädda om er och sprid kunskapen om att virus smittar”

Vi har alla tagit del av olika myter på nätet kring virus, där man bland annat påstår att virus inte smittar mellan människor och att det istället är något naturligt och bra för kroppen. Det är en mycket farlig desinformation med tanke på att världen är drabbad av coronapandemin som skördar allt fler dödsoffer. Vi måste alla hjälpas åt att stoppa detta. Kunskap om hur virus fungerar och hur vi kan förebygga sjukdomar genom att förändra livsstil kommer att bli viktigt för folkhälsan i framtiden. Det skriver Anna Andersson som är hälsovetare, coach och KRAFT-instruktör i detta debattinlägg.

Jag jobbade tidigare som undersköterska på medicinska vårdavdelningar vid Sahlgrenska sjukhuset. Det gav mig en tråkig insikt om hur människor som sökte vård sällan blev friska med hjälp av skolmedicinens behandlingar.

Framförallt handlade det om sjukdomar som diabetes typ-2, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt-kärlsjukdomar. På sjukhuset fanns det inte tillräcklig vägledning när det handlade om att förändra livsstilsvanor och ofta så kom samma patienter tillbaka till oss, men var då allt mer sjuka.

Mitt hjärta brinner för att hjälpa och jag kunde inte längre stå där och se på denna rundgång. Jag ville lära mer och vidareutbilda mig. Jag valde det Hälsovetenskapliga programmet, med inriktning på biomedicin. Efter det studerade jag till Coach och KRAFT-Instruktör - för att kunna hjälpa människor att återvinna hälsa med hjälp av tre hälsopelare, kost, fysisk aktivitet och stresshantering.

 

LÄS OCKSÅ: ”Coronavirus är vinterberoende”

Vad är virus?
Och just nu handlar det mesta om de virus vi inte kan se som skördar liv. Jag vill dela med mig lite av det jag lärt mig om virus. Det är biologiskt material som består av RNA eller DNA och har ett skyddande hölje med små partiklar som öppnar upp våra celler och tränger in i dessa. Väl inne i cellen använder den sig av våra cellers mekanismer för att reproduceras, många nya virus sätts ihop och lämnar cellen för att i nästa steg infektera massor av nya celler.

Vi vet att kroppens immunförsvar attackerar främmande partiklar vilket aktiverar antigensvar som visar sig i form av värk, hosta, feber, makrofagers-, NK-cellers-, interferoners- och denditersaktivering – det är sådant försvar som hämmar spridning av virus. Men vårt immunsystem kan inte oskadliggöra alla sorter av virus.

LÄS OCKSÅ: Känner du till liposomalt C-vitamin?

Olika virussorter
Virus ger inte bara influensa – det vet nog de flesta av oss. Det finns virus som ger förkylningssymptom som feber, hosta och värk i kroppen. Calicivirus är ett virus som orsakar kräksjuka – det känner vi till. De flesta sådana virus klarar vårt immunförsvar att bekämpa. Men det finns några andra virusvarianter som kan ge allvarliga skador på hälsan och där behöver vi hjälpa kroppen att bli av med det på naturlig väg, och ännu finns det inte några effektiva läkemedel som biter på dessa. Det finns virussorter som aldrig tycks lämna kroppen, till exempel hiv-virus som orsakar aids, eller herpesvirus som ger blåsor.

De metoder som finns tillgängliga att bota virus är fortfarande otillräckliga. Men det finns naturliga metoder som har stöd i en mängd forskning, men som tyvärr motarbetas.

Pau d’Arco är ett träd som växer i Sydamerika. Bark från trädet används för att de har en antibakteriell effekt, det hämmar både virus som svamp. Ett annat känt medel är det nu så hårt kritiserade kolloidalt silver som har effekt på bakterier, virus och svamp. Det finns flera sådana naturliga preparat men i den här texten koncentrerar jag mig på att beskriva vikten av att bekämpa virus.

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Farliga virusvarianter
Epstein-Barrvirus ger körtelfeber, svullna lymfkörtlar och förstorad mjälte. De flesta av oss har drabbats och 90 procent av svenskarna har antikroppar mot viruset. Även om körtelfebern har lagt sig så finns det risk att våra celler har skadats. Epstein-Barrvirus kan leda till att onkogena-celler (tumörceller) uppstår.

 

Den som smittas av retrovirus HTLV-I och HTLV-II bär det i kroppen resten av livet. Det är ett lurigt virus som sprids sexuellt, via förorenade sprutor och blodtransfusioner. Många bär det i sig utan några symptom, men det kan ge allvarliga sjukdomar som cancer och det tar ofta 20-30 år innan till exempel cancern uppstår. Viruset infekterar T-celler, vilket leder till T-cellsleukemi eller lymfom (ATL). Viruset kan även påverka ryggmärgen och angripa nervsystemet. Vill man undersöka om man varit smittad så kan man kontrollera om man har antikroppar mot viruset.

Adenovirus är en vanlig virusvariant som kan överleva länge i våra kroppar. Viruset ger förkylningssymptom, bronkit och lunginflammation med mera. Problemet med detta virus är att det kan leda till cancer då det inaktiverar genen p-53 vilket gör att cellers självmordsmekanism slås ut.

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Cytokinstormen – även unga och friska kan drabbas
De flesta som smittas med coronavirus SARS-CoV-2 är symptomfria. Andra får lindriga symptom men plötsligt efter tio till tolv dagar blir de mycket sjukare - detta kan vara en indikation på att personen har drabbats av en så kallad cytokinstorm. I sådana fall är det viktigt att utan dröjsmål kontakta sjukvården.

Det som händer vid en infektion är att immunförsvaret upptäcker en inkräktare och producerar små proteiner som kallas cytokiner vilka signalerar till cellerna att verka mot inkräktaren. När viruset, eller bakterier inte längre utgör något hot för kroppen brukar dessa signaler avstanna, men i vissa fall och av oförklarliga orsaker händer det motsatta och immunförsvaret övergår istället till en överdriven respons. Immunförsvaret fortsätter då att producera cytokiner vilket leder till att kroppens vävnader och organ skadas. En cytokinstorm inträffar när en person smittad med covid-19 drabbas plötsligt av allvarliga symptom. Vad som händer är att cytokinstormen påverkar blodcirkulation, den sjuke drabbas av hög feber och av akut inflammatoriskt tillstånd med respiratorisk svikt (ARDS). Den sjuke drabbas av allvarlig inflammation i sent stadium av covid-19. - Varför reagerar immunsystemet så överdrivet? Det finns inga säkra svar på frågan. Vissa studier har påvisat att människor som utsätts för större mängder viruspartiklar är mer benägna att drabbas av en cytokinstorm. Kanske är det därför som sjukvårdspersonal som tidigare har varit friska blir allvarligt sjuka när de arbetar utan rätt skyddsutrustning.

Med tanke på all kunskap som finns om virus så finns det inget försvar mot all tokig mytspridning på nätet där man påstår att virus inte smittar utan är våra kroppsegna molekyler. Jag hoppas att alla är solidariska och samarbetar i att förhindra smittspridningen av SARS-CoV2. Många av oss lider när vi läser om hur många som drabbats på olika sätt och vi lider särskilt med de som förlorat nära och kära. Vi bär alla på ansvar att stoppa detta.

Av Anna Andersson

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

 

Källor: Sjukdomsinformation om HTLV-infektion och Sjukdomsinformation om adenovirus och SVT Nyheter. ”Därför kan unga och friska bli svårt sjuka av coronaviruset”. 4 april 2020.

In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae. 

Three inhibitors of type 1 human immunodeficiency virus long terminal repeat-directed gene expression and virus replication.

Antibacterial activity of Tabebuia impetiginosa Martius ex DC (Taheebo) against Helicobacter pylori

Boken, Medical Microbiology av Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Michael A. Pfaller. ISBN13 9780323299565


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.