Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Cornelia Schmidt

”Var rädda om er och sprid kunskapen om att virus smittar”

Vi har alla tagit del av olika myter på nätet kring virus, där man bland annat påstår att virus inte smittar mellan människor och att det istället är något naturligt och bra för kroppen. Det är en mycket farlig desinformation med tanke på att världen är drabbad av coronapandemin som skördar allt fler dödsoffer. Vi måste alla hjälpas åt att stoppa detta. Kunskap om hur virus fungerar och hur vi kan förebygga sjukdomar genom att förändra livsstil kommer att bli viktigt för folkhälsan i framtiden. Det skriver Anna Andersson som är hälsovetare, coach och KRAFT-instruktör i detta debattinlägg.

Jag jobbade tidigare som undersköterska på medicinska vårdavdelningar vid Sahlgrenska sjukhuset. Det gav mig en tråkig insikt om hur människor som sökte vård sällan blev friska med hjälp av skolmedicinens behandlingar.

Framförallt handlade det om sjukdomar som diabetes typ-2, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt-kärlsjukdomar. På sjukhuset fanns det inte tillräcklig vägledning när det handlade om att förändra livsstilsvanor och ofta så kom samma patienter tillbaka till oss, men var då allt mer sjuka.

Mitt hjärta brinner för att hjälpa och jag kunde inte längre stå där och se på denna rundgång. Jag ville lära mer och vidareutbilda mig. Jag valde det Hälsovetenskapliga programmet, med inriktning på biomedicin. Efter det studerade jag till Coach och KRAFT-Instruktör - för att kunna hjälpa människor att återvinna hälsa med hjälp av tre hälsopelare, kost, fysisk aktivitet och stresshantering.

 

LÄS OCKSÅ: ”Coronavirus är vinterberoende”

Vad är virus?
Och just nu handlar det mesta om de virus vi inte kan se som skördar liv. Jag vill dela med mig lite av det jag lärt mig om virus. Det är biologiskt material som består av RNA eller DNA och har ett skyddande hölje med små partiklar som öppnar upp våra celler och tränger in i dessa. Väl inne i cellen använder den sig av våra cellers mekanismer för att reproduceras, många nya virus sätts ihop och lämnar cellen för att i nästa steg infektera massor av nya celler.

Vi vet att kroppens immunförsvar attackerar främmande partiklar vilket aktiverar antigensvar som visar sig i form av värk, hosta, feber, makrofagers-, NK-cellers-, interferoners- och denditersaktivering – det är sådant försvar som hämmar spridning av virus. Men vårt immunsystem kan inte oskadliggöra alla sorter av virus.

LÄS OCKSÅ: Känner du till liposomalt C-vitamin?

Olika virussorter
Virus ger inte bara influensa – det vet nog de flesta av oss. Det finns virus som ger förkylningssymptom som feber, hosta och värk i kroppen. Calicivirus är ett virus som orsakar kräksjuka – det känner vi till. De flesta sådana virus klarar vårt immunförsvar att bekämpa. Men det finns några andra virusvarianter som kan ge allvarliga skador på hälsan och där behöver vi hjälpa kroppen att bli av med det på naturlig väg, och ännu finns det inte några effektiva läkemedel som biter på dessa. Det finns virussorter som aldrig tycks lämna kroppen, till exempel hiv-virus som orsakar aids, eller herpesvirus som ger blåsor.

De metoder som finns tillgängliga att bota virus är fortfarande otillräckliga. Men det finns naturliga metoder som har stöd i en mängd forskning, men som tyvärr motarbetas.

Pau d’Arco är ett träd som växer i Sydamerika. Bark från trädet används för att de har en antibakteriell effekt, det hämmar både virus som svamp. Ett annat känt medel är det nu så hårt kritiserade kolloidalt silver som har effekt på bakterier, virus och svamp. Det finns flera sådana naturliga preparat men i den här texten koncentrerar jag mig på att beskriva vikten av att bekämpa virus.

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Farliga virusvarianter
Epstein-Barrvirus ger körtelfeber, svullna lymfkörtlar och förstorad mjälte. De flesta av oss har drabbats och 90 procent av svenskarna har antikroppar mot viruset. Även om körtelfebern har lagt sig så finns det risk att våra celler har skadats. Epstein-Barrvirus kan leda till att onkogena-celler (tumörceller) uppstår.

 

Den som smittas av retrovirus HTLV-I och HTLV-II bär det i kroppen resten av livet. Det är ett lurigt virus som sprids sexuellt, via förorenade sprutor och blodtransfusioner. Många bär det i sig utan några symptom, men det kan ge allvarliga sjukdomar som cancer och det tar ofta 20-30 år innan till exempel cancern uppstår. Viruset infekterar T-celler, vilket leder till T-cellsleukemi eller lymfom (ATL). Viruset kan även påverka ryggmärgen och angripa nervsystemet. Vill man undersöka om man varit smittad så kan man kontrollera om man har antikroppar mot viruset.

Adenovirus är en vanlig virusvariant som kan överleva länge i våra kroppar. Viruset ger förkylningssymptom, bronkit och lunginflammation med mera. Problemet med detta virus är att det kan leda till cancer då det inaktiverar genen p-53 vilket gör att cellers självmordsmekanism slås ut.

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Cytokinstormen – även unga och friska kan drabbas
De flesta som smittas med coronavirus SARS-CoV-2 är symptomfria. Andra får lindriga symptom men plötsligt efter tio till tolv dagar blir de mycket sjukare - detta kan vara en indikation på att personen har drabbats av en så kallad cytokinstorm. I sådana fall är det viktigt att utan dröjsmål kontakta sjukvården.

Det som händer vid en infektion är att immunförsvaret upptäcker en inkräktare och producerar små proteiner som kallas cytokiner vilka signalerar till cellerna att verka mot inkräktaren. När viruset, eller bakterier inte längre utgör något hot för kroppen brukar dessa signaler avstanna, men i vissa fall och av oförklarliga orsaker händer det motsatta och immunförsvaret övergår istället till en överdriven respons. Immunförsvaret fortsätter då att producera cytokiner vilket leder till att kroppens vävnader och organ skadas. En cytokinstorm inträffar när en person smittad med covid-19 drabbas plötsligt av allvarliga symptom. Vad som händer är att cytokinstormen påverkar blodcirkulation, den sjuke drabbas av hög feber och av akut inflammatoriskt tillstånd med respiratorisk svikt (ARDS). Den sjuke drabbas av allvarlig inflammation i sent stadium av covid-19. - Varför reagerar immunsystemet så överdrivet? Det finns inga säkra svar på frågan. Vissa studier har påvisat att människor som utsätts för större mängder viruspartiklar är mer benägna att drabbas av en cytokinstorm. Kanske är det därför som sjukvårdspersonal som tidigare har varit friska blir allvarligt sjuka när de arbetar utan rätt skyddsutrustning.

Med tanke på all kunskap som finns om virus så finns det inget försvar mot all tokig mytspridning på nätet där man påstår att virus inte smittar utan är våra kroppsegna molekyler. Jag hoppas att alla är solidariska och samarbetar i att förhindra smittspridningen av SARS-CoV2. Många av oss lider när vi läser om hur många som drabbats på olika sätt och vi lider särskilt med de som förlorat nära och kära. Vi bär alla på ansvar att stoppa detta.

Av Anna Andersson

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

 

Källor: Sjukdomsinformation om HTLV-infektion och Sjukdomsinformation om adenovirus och SVT Nyheter. ”Därför kan unga och friska bli svårt sjuka av coronaviruset”. 4 april 2020.

In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae. 

Three inhibitors of type 1 human immunodeficiency virus long terminal repeat-directed gene expression and virus replication.

Antibacterial activity of Tabebuia impetiginosa Martius ex DC (Taheebo) against Helicobacter pylori

Boken, Medical Microbiology av Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Michael A. Pfaller. ISBN13 9780323299565


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.