Foto: Cornelia Schmidt

”Var rädda om er och sprid kunskapen om att virus smittar”

Vi har alla tagit del av olika myter på nätet kring virus, där man bland annat påstår att virus inte smittar mellan människor och att det istället är något naturligt och bra för kroppen. Det är en mycket farlig desinformation med tanke på att världen är drabbad av coronapandemin som skördar allt fler dödsoffer. Vi måste alla hjälpas åt att stoppa detta. Kunskap om hur virus fungerar och hur vi kan förebygga sjukdomar genom att förändra livsstil kommer att bli viktigt för folkhälsan i framtiden. Det skriver Anna Andersson som är hälsovetare, coach och KRAFT-instruktör i detta debattinlägg.

Jag jobbade tidigare som undersköterska på medicinska vårdavdelningar vid Sahlgrenska sjukhuset. Det gav mig en tråkig insikt om hur människor som sökte vård sällan blev friska med hjälp av skolmedicinens behandlingar.

Framförallt handlade det om sjukdomar som diabetes typ-2, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt-kärlsjukdomar. På sjukhuset fanns det inte tillräcklig vägledning när det handlade om att förändra livsstilsvanor och ofta så kom samma patienter tillbaka till oss, men var då allt mer sjuka.

Mitt hjärta brinner för att hjälpa och jag kunde inte längre stå där och se på denna rundgång. Jag ville lära mer och vidareutbilda mig. Jag valde det Hälsovetenskapliga programmet, med inriktning på biomedicin. Efter det studerade jag till Coach och KRAFT-Instruktör - för att kunna hjälpa människor att återvinna hälsa med hjälp av tre hälsopelare, kost, fysisk aktivitet och stresshantering.

 

LÄS OCKSÅ: ”Coronavirus är vinterberoende”

Vad är virus?
Och just nu handlar det mesta om de virus vi inte kan se som skördar liv. Jag vill dela med mig lite av det jag lärt mig om virus. Det är biologiskt material som består av RNA eller DNA och har ett skyddande hölje med små partiklar som öppnar upp våra celler och tränger in i dessa. Väl inne i cellen använder den sig av våra cellers mekanismer för att reproduceras, många nya virus sätts ihop och lämnar cellen för att i nästa steg infektera massor av nya celler.

Vi vet att kroppens immunförsvar attackerar främmande partiklar vilket aktiverar antigensvar som visar sig i form av värk, hosta, feber, makrofagers-, NK-cellers-, interferoners- och denditersaktivering – det är sådant försvar som hämmar spridning av virus. Men vårt immunsystem kan inte oskadliggöra alla sorter av virus.

LÄS OCKSÅ: Känner du till liposomalt C-vitamin?

Olika virussorter
Virus ger inte bara influensa – det vet nog de flesta av oss. Det finns virus som ger förkylningssymptom som feber, hosta och värk i kroppen. Calicivirus är ett virus som orsakar kräksjuka – det känner vi till. De flesta sådana virus klarar vårt immunförsvar att bekämpa. Men det finns några andra virusvarianter som kan ge allvarliga skador på hälsan och där behöver vi hjälpa kroppen att bli av med det på naturlig väg, och ännu finns det inte några effektiva läkemedel som biter på dessa. Det finns virussorter som aldrig tycks lämna kroppen, till exempel hiv-virus som orsakar aids, eller herpesvirus som ger blåsor.

De metoder som finns tillgängliga att bota virus är fortfarande otillräckliga. Men det finns naturliga metoder som har stöd i en mängd forskning, men som tyvärr motarbetas.

Pau d’Arco är ett träd som växer i Sydamerika. Bark från trädet används för att de har en antibakteriell effekt, det hämmar både virus som svamp. Ett annat känt medel är det nu så hårt kritiserade kolloidalt silver som har effekt på bakterier, virus och svamp. Det finns flera sådana naturliga preparat men i den här texten koncentrerar jag mig på att beskriva vikten av att bekämpa virus.

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Farliga virusvarianter
Epstein-Barrvirus ger körtelfeber, svullna lymfkörtlar och förstorad mjälte. De flesta av oss har drabbats och 90 procent av svenskarna har antikroppar mot viruset. Även om körtelfebern har lagt sig så finns det risk att våra celler har skadats. Epstein-Barrvirus kan leda till att onkogena-celler (tumörceller) uppstår.

 

Den som smittas av retrovirus HTLV-I och HTLV-II bär det i kroppen resten av livet. Det är ett lurigt virus som sprids sexuellt, via förorenade sprutor och blodtransfusioner. Många bär det i sig utan några symptom, men det kan ge allvarliga sjukdomar som cancer och det tar ofta 20-30 år innan till exempel cancern uppstår. Viruset infekterar T-celler, vilket leder till T-cellsleukemi eller lymfom (ATL). Viruset kan även påverka ryggmärgen och angripa nervsystemet. Vill man undersöka om man varit smittad så kan man kontrollera om man har antikroppar mot viruset.

Adenovirus är en vanlig virusvariant som kan överleva länge i våra kroppar. Viruset ger förkylningssymptom, bronkit och lunginflammation med mera. Problemet med detta virus är att det kan leda till cancer då det inaktiverar genen p-53 vilket gör att cellers självmordsmekanism slås ut.

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Cytokinstormen – även unga och friska kan drabbas
De flesta som smittas med coronavirus SARS-CoV-2 är symptomfria. Andra får lindriga symptom men plötsligt efter tio till tolv dagar blir de mycket sjukare - detta kan vara en indikation på att personen har drabbats av en så kallad cytokinstorm. I sådana fall är det viktigt att utan dröjsmål kontakta sjukvården.

Det som händer vid en infektion är att immunförsvaret upptäcker en inkräktare och producerar små proteiner som kallas cytokiner vilka signalerar till cellerna att verka mot inkräktaren. När viruset, eller bakterier inte längre utgör något hot för kroppen brukar dessa signaler avstanna, men i vissa fall och av oförklarliga orsaker händer det motsatta och immunförsvaret övergår istället till en överdriven respons. Immunförsvaret fortsätter då att producera cytokiner vilket leder till att kroppens vävnader och organ skadas. En cytokinstorm inträffar när en person smittad med covid-19 drabbas plötsligt av allvarliga symptom. Vad som händer är att cytokinstormen påverkar blodcirkulation, den sjuke drabbas av hög feber och av akut inflammatoriskt tillstånd med respiratorisk svikt (ARDS). Den sjuke drabbas av allvarlig inflammation i sent stadium av covid-19. - Varför reagerar immunsystemet så överdrivet? Det finns inga säkra svar på frågan. Vissa studier har påvisat att människor som utsätts för större mängder viruspartiklar är mer benägna att drabbas av en cytokinstorm. Kanske är det därför som sjukvårdspersonal som tidigare har varit friska blir allvarligt sjuka när de arbetar utan rätt skyddsutrustning.

Med tanke på all kunskap som finns om virus så finns det inget försvar mot all tokig mytspridning på nätet där man påstår att virus inte smittar utan är våra kroppsegna molekyler. Jag hoppas att alla är solidariska och samarbetar i att förhindra smittspridningen av SARS-CoV2. Många av oss lider när vi läser om hur många som drabbats på olika sätt och vi lider särskilt med de som förlorat nära och kära. Vi bär alla på ansvar att stoppa detta.

Av Anna Andersson

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

 

Källor: Sjukdomsinformation om HTLV-infektion och Sjukdomsinformation om adenovirus och SVT Nyheter. ”Därför kan unga och friska bli svårt sjuka av coronaviruset”. 4 april 2020.

In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae. 

Three inhibitors of type 1 human immunodeficiency virus long terminal repeat-directed gene expression and virus replication.

Antibacterial activity of Tabebuia impetiginosa Martius ex DC (Taheebo) against Helicobacter pylori

Boken, Medical Microbiology av Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Michael A. Pfaller. ISBN13 9780323299565


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.