Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Cornelia Schmidt

”Var rädda om er och sprid kunskapen om att virus smittar”

Vi har alla tagit del av olika myter på nätet kring virus, där man bland annat påstår att virus inte smittar mellan människor och att det istället är något naturligt och bra för kroppen. Det är en mycket farlig desinformation med tanke på att världen är drabbad av coronapandemin som skördar allt fler dödsoffer. Vi måste alla hjälpas åt att stoppa detta. Kunskap om hur virus fungerar och hur vi kan förebygga sjukdomar genom att förändra livsstil kommer att bli viktigt för folkhälsan i framtiden. Det skriver Anna Andersson som är hälsovetare, coach och KRAFT-instruktör i detta debattinlägg.

Jag jobbade tidigare som undersköterska på medicinska vårdavdelningar vid Sahlgrenska sjukhuset. Det gav mig en tråkig insikt om hur människor som sökte vård sällan blev friska med hjälp av skolmedicinens behandlingar.

Framförallt handlade det om sjukdomar som diabetes typ-2, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt-kärlsjukdomar. På sjukhuset fanns det inte tillräcklig vägledning när det handlade om att förändra livsstilsvanor och ofta så kom samma patienter tillbaka till oss, men var då allt mer sjuka.

Mitt hjärta brinner för att hjälpa och jag kunde inte längre stå där och se på denna rundgång. Jag ville lära mer och vidareutbilda mig. Jag valde det Hälsovetenskapliga programmet, med inriktning på biomedicin. Efter det studerade jag till Coach och KRAFT-Instruktör - för att kunna hjälpa människor att återvinna hälsa med hjälp av tre hälsopelare, kost, fysisk aktivitet och stresshantering.

 

LÄS OCKSÅ: ”Coronavirus är vinterberoende”

Vad är virus?
Och just nu handlar det mesta om de virus vi inte kan se som skördar liv. Jag vill dela med mig lite av det jag lärt mig om virus. Det är biologiskt material som består av RNA eller DNA och har ett skyddande hölje med små partiklar som öppnar upp våra celler och tränger in i dessa. Väl inne i cellen använder den sig av våra cellers mekanismer för att reproduceras, många nya virus sätts ihop och lämnar cellen för att i nästa steg infektera massor av nya celler.

Vi vet att kroppens immunförsvar attackerar främmande partiklar vilket aktiverar antigensvar som visar sig i form av värk, hosta, feber, makrofagers-, NK-cellers-, interferoners- och denditersaktivering – det är sådant försvar som hämmar spridning av virus. Men vårt immunsystem kan inte oskadliggöra alla sorter av virus.

LÄS OCKSÅ: Känner du till liposomalt C-vitamin?

Olika virussorter
Virus ger inte bara influensa – det vet nog de flesta av oss. Det finns virus som ger förkylningssymptom som feber, hosta och värk i kroppen. Calicivirus är ett virus som orsakar kräksjuka – det känner vi till. De flesta sådana virus klarar vårt immunförsvar att bekämpa. Men det finns några andra virusvarianter som kan ge allvarliga skador på hälsan och där behöver vi hjälpa kroppen att bli av med det på naturlig väg, och ännu finns det inte några effektiva läkemedel som biter på dessa. Det finns virussorter som aldrig tycks lämna kroppen, till exempel hiv-virus som orsakar aids, eller herpesvirus som ger blåsor.

De metoder som finns tillgängliga att bota virus är fortfarande otillräckliga. Men det finns naturliga metoder som har stöd i en mängd forskning, men som tyvärr motarbetas.

Pau d’Arco är ett träd som växer i Sydamerika. Bark från trädet används för att de har en antibakteriell effekt, det hämmar både virus som svamp. Ett annat känt medel är det nu så hårt kritiserade kolloidalt silver som har effekt på bakterier, virus och svamp. Det finns flera sådana naturliga preparat men i den här texten koncentrerar jag mig på att beskriva vikten av att bekämpa virus.

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Farliga virusvarianter
Epstein-Barrvirus ger körtelfeber, svullna lymfkörtlar och förstorad mjälte. De flesta av oss har drabbats och 90 procent av svenskarna har antikroppar mot viruset. Även om körtelfebern har lagt sig så finns det risk att våra celler har skadats. Epstein-Barrvirus kan leda till att onkogena-celler (tumörceller) uppstår.

 

Den som smittas av retrovirus HTLV-I och HTLV-II bär det i kroppen resten av livet. Det är ett lurigt virus som sprids sexuellt, via förorenade sprutor och blodtransfusioner. Många bär det i sig utan några symptom, men det kan ge allvarliga sjukdomar som cancer och det tar ofta 20-30 år innan till exempel cancern uppstår. Viruset infekterar T-celler, vilket leder till T-cellsleukemi eller lymfom (ATL). Viruset kan även påverka ryggmärgen och angripa nervsystemet. Vill man undersöka om man varit smittad så kan man kontrollera om man har antikroppar mot viruset.

Adenovirus är en vanlig virusvariant som kan överleva länge i våra kroppar. Viruset ger förkylningssymptom, bronkit och lunginflammation med mera. Problemet med detta virus är att det kan leda till cancer då det inaktiverar genen p-53 vilket gör att cellers självmordsmekanism slås ut.

LÄS OCKSÅ: Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Cytokinstormen – även unga och friska kan drabbas
De flesta som smittas med coronavirus SARS-CoV-2 är symptomfria. Andra får lindriga symptom men plötsligt efter tio till tolv dagar blir de mycket sjukare - detta kan vara en indikation på att personen har drabbats av en så kallad cytokinstorm. I sådana fall är det viktigt att utan dröjsmål kontakta sjukvården.

Det som händer vid en infektion är att immunförsvaret upptäcker en inkräktare och producerar små proteiner som kallas cytokiner vilka signalerar till cellerna att verka mot inkräktaren. När viruset, eller bakterier inte längre utgör något hot för kroppen brukar dessa signaler avstanna, men i vissa fall och av oförklarliga orsaker händer det motsatta och immunförsvaret övergår istället till en överdriven respons. Immunförsvaret fortsätter då att producera cytokiner vilket leder till att kroppens vävnader och organ skadas. En cytokinstorm inträffar när en person smittad med covid-19 drabbas plötsligt av allvarliga symptom. Vad som händer är att cytokinstormen påverkar blodcirkulation, den sjuke drabbas av hög feber och av akut inflammatoriskt tillstånd med respiratorisk svikt (ARDS). Den sjuke drabbas av allvarlig inflammation i sent stadium av covid-19. - Varför reagerar immunsystemet så överdrivet? Det finns inga säkra svar på frågan. Vissa studier har påvisat att människor som utsätts för större mängder viruspartiklar är mer benägna att drabbas av en cytokinstorm. Kanske är det därför som sjukvårdspersonal som tidigare har varit friska blir allvarligt sjuka när de arbetar utan rätt skyddsutrustning.

Med tanke på all kunskap som finns om virus så finns det inget försvar mot all tokig mytspridning på nätet där man påstår att virus inte smittar utan är våra kroppsegna molekyler. Jag hoppas att alla är solidariska och samarbetar i att förhindra smittspridningen av SARS-CoV2. Många av oss lider när vi läser om hur många som drabbats på olika sätt och vi lider särskilt med de som förlorat nära och kära. Vi bär alla på ansvar att stoppa detta.

Av Anna Andersson

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

 

Källor: Sjukdomsinformation om HTLV-infektion och Sjukdomsinformation om adenovirus och SVT Nyheter. ”Därför kan unga och friska bli svårt sjuka av coronaviruset”. 4 april 2020.

In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae. 

Three inhibitors of type 1 human immunodeficiency virus long terminal repeat-directed gene expression and virus replication.

Antibacterial activity of Tabebuia impetiginosa Martius ex DC (Taheebo) against Helicobacter pylori

Boken, Medical Microbiology av Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Michael A. Pfaller. ISBN13 9780323299565


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.