Till synes deppig medelålders man med huvudet i hälnderna

Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Visste du att...

* Probiotika är levande nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten. (Källa: WHO).

Redan på 1820-talet såg den amerikanske kirurgen William Beaumont en stark koppling mellan känslor som rädsla och ilska och magens välmående. Dessa iakttagelser publicerade han i boken ”Experiments and Observations on the Gastric Juice and the Physiology of Digestion 1833.

En del forskning indikerar också att tarmfloran spelar en roll vid andra sjukdomar och tillstånd som schizofreni, autism, ADHD, Crohns sjukdom, Ulcerös kolit, Reumatoid Artrit,
Parkinson och Alzheimers för att nämna några.
Källa: Näringsterapeut Mikaela Bjerring

Visste du att
...mellan 180 till 300 miljoner av världens befolkning lider av nedstämdhet och depression enligt WHO?
...och att det går att förbättra sin tarmflora genom att tillföra den goda bakterier? Läs mer om hur här.

Exempel på bra kvalitativa probiotikaprodukter är Lactovitalis, Ultraflora, Ultra Duo Dophilus och LactiPlus. Finns i hälsofackhandeln.

Hur vår hjärna mår bestäms till stor del av vår tarmflora. 
Det är inte första gången forskare dragit denna slutsats. Nu kopplar en studie mag- och tarmproblem till psykisk ohälsa till vår tarmflora.
Den australiska studien visar även på ökad risk att utveckla psykisk ohälsa för personer med IBS.

Mår magen bra mår även hjärnan bra, skulle man kunna säga. Sambandet mellan tarmfloran och hjärnan har på senare år varit av stort intresse för forskare. Bland annat har man kunnat förknippa bakteriesammansättningen i tarmen med en rad sjukdomar och man har sett att en balanserad tarmflora spelar en betydande roll för vår mentala hälsa.

► Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

 

Tarmfloran påverkar hjärnan
Tarmflorans betydelse för vår hälsa, såväl vår fysiska som vår psykiska hälsa, har de senaste fem, tio åren diskuterats allt mer. Och forskare världen över är nu överens, våra tarmbakterier har en enorm påverkan för vår hälsa, inte minst påverkar den våra tankar, vårt beteende och vårt mentala välmående.

Tarmens bakterieflora och hjärna anses av forskare ha ett väldigt starkt samband. Bland annat kommunicerar bakterierna i tarmen med vår hjärna och vårt nervsystem, vilket i sin tur påverkar vår psykiska hälsa. Men – mikrober kan störa balansen i hjärnan, och så pass mycket att man kan utveckla depression, ångest och försämrat minne. Forskare har dock samtidigt sett att man genom att tillföra tarmen ”goda” bakterier kan förhindra detta.

► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

”Serotonin bildas till 95 procent i mage-tarm”
Skadliga tarmbakterier kan övermanna hjärnan och påverka vårt psykiska mående. Detta tros bero på tarmens bakterier utsöndrar en mängd signalsubstanser vilka tar över kontrollen av hormonproduktionen i hjärnan. Till exempel har forskare upptäckt att den största delen av signalsubstansen serotonin produceras i just tarmen.
– Kroppens lyckohormon serotonin bildas till 95 procent i vår mage-tarm och är beroende av en god tarmflora. Till skillnad mot vad många tror bildas serotonin bara till fem procent av hjärnan. Brist på serotonin är största anledningen till depression, bekräftar även hälsocoachen och föreläsaren Johanna Bjurström när Kurera pratar med henne i samband med en intervju.

En del av de signalsubstanser som utsöndras i tarmen tas upp av blodet och transporteras vidare till hjärnan där de påverkar våra tankar, vårt humör och vårt mentala välbefinnande.
Nerverna på utsidan av tarmen får hjälp av andra signalsubstanser att producera nervsignaler som leder till hjärnan. På detta sätt kan våra tarmbakterier alltså påverka och styra vår psykiska hälsa.

► Läs också: 17 fakta och forskning om goda bakterier

En direkt koppling mellan mage- och tarmproblem och psykisk ohälsa
Att vår psykiska hälsa påverkas mycket av vår tarmflora är en slutsats forskare dragit flera gånger tidigare. I en australisk studie publicerad i juli 2016 konstaterar även forskare att psykiska problem är vanligare hos personer med mag- och tarmproblem. Forskarna vid University of Newcastle i Australien skriver att det finns en direkt koppling mellan mage- och tarmproblem och psykisk ohälsa.
Forskarna följde under ett år 1 900 personer i en kontrollstudie. Under den tid studien pågick uppstod mag- och tarmproblem först, följda av olika former av psykisk ohälsa i två av tre fall. I en tredjedel av fallen noterade forskarna dock det omvända, att de psykiska problemen kom först, följda av mag- tarmproblemen.

► Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

30 procent högre risk för IBS hos personer med psykisk ohälsa
Forskarna fann att deltagare som redan led av psykiska besvär när studien påbörjades visade sig löpa 30 procent högre risk än andra att drabbas av IBS under det år som studien pågick.
Forskarna kunde även se en signifikant ökad risk för det motsatta, det vill säga att personer med IBS utvecklade psykisk ohälsa.
Nicholas Talley, studiens forskningsledare, summerar i resultatrapporten att resultaten är ett genombrott när det gäller att öka förståelsen av IBS – och att det även är ett genombrott att man kunnat påvisa att ångest, depression och psykisk ohälsa av olika slag hänger ihop med hälsan i mage och tarm.
Samma australiska forskargrupp har tidigare sett liknande resultat när man under 12 år följde patienter i epidemiologiska observationsstudier. Den senare studien anses dock vara mer kontrollerad.

► Läs också: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Lyssna på hjärnforskaren Katarina Gospic
Magen har ett nervsystem som påverkar oss mer än vad vi tror. Hjärnforskaren Katarina Gospic berättar mer om hur tarmfloran påverkar vår hjärna i ett inslag hos Malou i TV4. Du kan se klippet här.


Fakta

Tarmfloran påverkar bland annat:
Immunförsvaret
Allergier
Vikten
Risken för diabetes typ 2
Vår psykiska hälsa

4 ”goodies” för din tarm:
1. Fibrer (prebiotika)
2. Mjölksyrebakterier (Probiotika)
3. Antioxidanter (av typen polyfenoler)
4. Syrade grönsaker och yoghurt (fermenterat)

3 no-no´s för din tarm:
1. Antibiotika
2. Raffinerat socker
3. Tillsatser
Källa: Fredrik Paulún

Av Redaktionen 

Källor och referenser:
Hadhazy, A. Think Twice: How the Gut’s “Second Brain” Influences Mood and Well-Being. Scientific American (2010-02-12)
Friedman, L S (red.) The Sensitive Gut. Special Health Report. Harvard Medical School. Harvard Health Publications, 2010.
N. A. Koloski, M. Jones, N. J. Talley. Evidence that independent gut-to-brain and brain-to-gut pathways operate in the irritable bowel syndrome and functional dyspepsia: a 1-year population-based prospective study AP&T – Alimentary Pharmacology & Therapeutics 22 July 2016

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Visste du att...

* Probiotika är levande nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten. (Källa: WHO).

Redan på 1820-talet såg den amerikanske kirurgen William Beaumont en stark koppling mellan känslor som rädsla och ilska och magens välmående. Dessa iakttagelser publicerade han i boken ”Experiments and Observations on the Gastric Juice and the Physiology of Digestion 1833.

En del forskning indikerar också att tarmfloran spelar en roll vid andra sjukdomar och tillstånd som schizofreni, autism, ADHD, Crohns sjukdom, Ulcerös kolit, Reumatoid Artrit,
Parkinson och Alzheimers för att nämna några.
Källa: Näringsterapeut Mikaela Bjerring

Visste du att
...mellan 180 till 300 miljoner av världens befolkning lider av nedstämdhet och depression enligt WHO?
...och att det går att förbättra sin tarmflora genom att tillföra den goda bakterier? Läs mer om hur här.

Exempel på bra kvalitativa probiotikaprodukter är Lactovitalis, Ultraflora, Ultra Duo Dophilus och LactiPlus. Finns i hälsofackhandeln.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Intervju

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

blodgrupp B

Blodgrupp B – Allätaren

Kost

Personer med blodgrupp B mår bra av att äta lite av varje och är den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter. En blodgruppsanpassad diet anses främja kroppens naturliga genetik och bidra till god hälsa och naturlig viktminskning. Därför bör vi anpassa kosten efter sin blodgrupp menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.