överkryssad julskinka

Varannan kvinna kan tänka sig att avstå julskinka

Varannan kvinna och varannan ung vuxen mellan 18 och 29 år kan tänka sig att hoppa över julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord. Sett till hela befolkningen kan mer än var tredje svensk tänka sig en jul utan julskinka enligt en ny underökning.

Två av tre svenska kvinnor har minskat sin köttkonsumtion, visar en färsk Sifo-undersökning. Och att fler väljer vego kan i år även göra avtryck på något så traditionellt som julskinkan. Enligt en ny opinionsundersökning från Novus, beställd av Djurens Rätt, svarar nu hela 36 procent av svenskarna att de kan tänka sig en jul utan julskinka.

Varannan hoppar skinkan
Bland kvinnor är det hela 48 procent som kan tänka sig att avstå julskinkan, och också i åldersgruppen 18-29 år är det 49 procent, det vill säga varannan person som kan tänka sig att skippa julskinkan.
– Köttkonsumtionen minskar och allt fler väljer vego, nu avspeglar det sig också i inställningen till den klassiska julskinkan. Många talar om en vegotrend och att nu nästan hälften av stora grupper svenskar, och mer än var tredje svensk totalt, kan tänka sig en jul utan julskinkan är inget annat än ett markant skifte i vad vi äter - eller inte äter, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Kålpudding med julig touch

Köttkonsumtionen fortsätter minska
En undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen visade nyligen på samma trend då 19 procent i åldern 18-39 år svarade att de föredrog veganskt mat på julbordet. I veckan kom också statistik som visar på att köttkonsumtionen i Sverige fortsätter att minska efter den tidigare rekordminskningen under 2017.
– Många av julens klassiker går utmärkt att veganisera, så även om en gillar det traditionella går julbordet att göra grönare, något som allt fler lockas av. Då blir det dessutom en riktigt bra jul både för dig själv, klimatet och förstås för djuren, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.

LÄS OCKSÅ: Veganska auberginbollar

Siffror i korthet
På frågan om de skulle kunna tänka sig att avstå från julskinkan till förmån för ett mer vegetariskt julbord svarade totalt 21 procent att de absolut kunde tänka sig att avstå, 15 procent svarade kanske, och 17 procent var tveksamma eller visste inte, 7 procent svarade att de inte åt julskinka och 41 procent svarade nej. Totalt genomfördes 1 042 intervjuer under november-december 2018.

Av redaktionen

Källa: Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.