Annons
Annons

Varannan ung bränner sig på solsemestern

Många svenskar firar jul och nyår utomlands. Men på vintern är huden som blekast och risken att bränna sig som störst. Närmare varannan i åldern 18-24 år har bränt sig en eller flera gånger på en badstrand utomlands, visar en ny undersökning från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Redaktionen

20 december, 2014
Varannan ung bränner sig på solsemestern
Dela inlägget

Många svenskar firar jul och nyår utomlands. Men på vintern är huden som blekast och risken att bränna sig som störst. Närmare varannan i åldern 18-24 år har bränt sig en eller flera gånger på en badstrand utomlands, visar en ny undersökning från Strålsäkerhetsmyndigheten. Vilket är oroväckande eftersom ju yngre man är när man bränner sig desto större risk att senare i livet drabbas av hudcancer.

Varje år undersöker SCB svenskarnas solvanor på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten. Drygt var fjärde person som har svarat på enkäten uppger att de har bränt sig minst en gång under det senaste året. Kvinnor bränner sig i något högre utsträckning än vad män gör.
– Om man åker från svenska midvinterförhållanden ner till en tropisk miljö som motsvarar dubbel svensk sommarsol så bränner man sig väldigt lätt. Det kan handla om max fem-sex minuter för helt oskyddad ljus hy här nere som innebär att det kanske kan svida och bli rött, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör vid myndigheten, till Ekot

Skönhetsidealet: Brunbränd = attraktiv

– Vårt skönhetsideal i Sverige säger att du är snygg och attraktiv om du är brunbränd. Många tillbringar därför mycket tid i solen när den är som starkast, eftersom de omedelbara fördelarna med att sola, att man uppfattar sig attraktiv och att det är skönt i solen, överväger eventuell framtida nackdel som hudcancer, säger Yvonne Brandberg, professor vid Karolinska Institutet och medlem i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-strålning.

Bränd efter 10 minuter i solen
Det är lätt att bränna sig när man exempelvis är i Thailand i december. En anledning är att huden är som blekast och risken som störst att man bränner sig. En annan anledning är att UV-index är ungefär dubbelt så högt som under en solig svensk sommardag.
– Det är lätt att överskatta hur tålig ens hud är mot solen och jag tror att många blir förvånade över hur kort tid man kan vara i solen utan att bränna sig. I Thailand mitt på dagen i december kan en solkänslig person bränna sig redan efter 10-15 minuter, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Betakaroten skyddar mot solskador
Man kan se till att få i sig extra mycket betakaroten innan en vistelse i solen. Betakaroten finns både i livsmedel som morötter, persilja, grönkål, spenat, mango och så vidare – och som kosttillskott, på till exempel hälsokosten. Betakaroten främjar hudens pigmentering och bidrar på så sätt till en snabbare och bättre brun färg samt skyddar huden mot solskador i cellulära komponenter samt minskar risken för solinducerad hudcancer.
Betakaroten bidrar även till att man får snabbare och bättre brun färg vid exponering för sol eller solbadande samtidigt som den skyddar mot solskada.

Läs mer
…om betakaroten här – eller i artikeln ”Därför ska du äta betakaroten”.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Strålsäkerhets-myndighetens soltips

  • Ladda ner och planera din soltid med appen ”Min soltid”
  • Ta paus från solen när den är som starkast, mellan kl. 11 och 15.
  • Använd i första hand kläder och hatt som solskydd
  • Använd solkräm där kläder inte täcker
  • Håll koll på hur stark solen genom att titta på din egen skugga eller bygga en solvarnare. Kort skugga betyder att solen är stark. Lång skugga betyder att solen är mindre stark.
  • Årlig undersökning av solvanor
  • Strålsäkerhetsmyndigheten gör sedan 2005 en årlig undersökning om solvanor.
  • Totalt deltar 2 000 personer i undersökningen som genomförs av SCB.

Fakta om hudcancer
Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung. I Sverige har malignt melanom ökat under många år. 2012 konstaterades över 3000 nya fall av sjukdomen. Idag är det fler människor som dör i hudcancer än i trafiken. Samhällskostnaderna för hudcancer beräknades 2011 till 1,58 miljarder kronor.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Annons
Annons