Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Krönika: “Varför återupprepar vi samma mönster när vi väljer en ny kärlekspartner?”

Martina Stål

Gör: Drivet eget företag med fokus på terapi och personlig utveckling. Håller retreats på Öland och conscious speed-dating. 
Ålder: 51
Bor: Stockholm och Öland
Familj: Utflyttad son 19 år
Så mår jag bra: Med vänner, familj och partners i djup närvarande kontakt.

Du måste läka dina anknytningstrauman om du vill hitta en partner som du inte upprepar samma oändliga dans med.
Det menar samtalsterapeuten Martina Stål som berättar i sin krönika hur hon lärt sig om sina egna mönster, och insett att hon inte vill hålla ett vuxet barn – utan att hon vill träffa en man.

Väljer vi verkligen partners utifrån vår fulla potential?
Tveksamt. Omedvetet fortsätter de flesta av oss att upprepa samma gamla mönster som vi är uppväxta med och hoppas på en

Terapeuten Martina Stål

Samtalsterapeuten Martina Stål Foto: Lovisa Essunger Lindblom

 

annan utgång. Men tyvärr, väljer vi samma mönster blir utgången troligtvis densamma.

Sigmund Freud, psykoanalysens fader, menade att vi drivs av ett så kallat upprepnings-tvång.

Många gånger när jag träffar klienter ser jag en längtan efter den perfekta föräldern när de väljer en ny partner. Och jag har så

många gånger upplevt det själv. Hur männen jag mött önskar sig en mamma och en kvinna i samma person. Det blir rätt geggigt, otydligt och väldigt trist. Jag vill inte hålla ett vuxet barn - jag vill träffa en man.

LÄS OCKSÅ: Så slutar du välja fel kärlekspartner

Men när vi inte har läkt våra anknytningstrauman så hoppas vi på att hitta en förälder i vår partner - oftast väldigt omedvetet.
Därför behöver vi bli medvetna om vilka överlevnadsstrategier vi använde som barn. Hur vi anpassade oss på olika sätt för att känna oss trygga och älskade. Vår anknytningsstil är den inre modell vi genom våra upplevelser med våra föräldrar skapar för hur vi ska interagera med andra människor.

Det finns fyra olika anknytningsstilar och den vi alla strävar mot är en trygg anknytning, de andra tre är olika varianter av otrygg anknytning.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad är en realistisk relation?

Kortfattat prioriterar ett barn med en ambivalent anknytning relationen med andra över sig själv, och anpassar sig efter andras behov för att behålla relationen med andra. Priset är att personen blir relativt dålig på att känna in sina egna behov och att sätta gränser. I terapin ser jag ofta hur dessa individer tappat bort sig själva och låtit människor gå över deras gränser.

Den andra vanliga otrygga anknytingsstilen kallas undvikande anknytning. Här har barnet för att överleva valt att rädda sig själv och minska behovet av andra. Barnet litar bara på sig själv och vet att andra människor ofta sviker så hen väljer att prioritera ner behovet av nära relationer. Priset blir då ofta ensamhet eller ytliga relationer. På uppsidan finns en kontakt in i självet där man vet vad som är viktigt för en själv.

Det är lätt att räkna ut hur dysfunktionellt det blir när en från varje av dessa otrygga anknytningsstilar blir ett par. Den ena anpassar ihjäl sig och den andra drar sig undan och vågar inte vara i djup kontakt. Dock är det väldigt vanligt att dessa två anknytningsstilar attraherar varandra för de speglar ju varandras upplevelser med föräldrarna. Puh - spelet kan börja. Om och om igen upprepas mönstret och båda hoppas på ett annat resultat.

 

LÄS OCKSÅ: Så kommer du över ditt ex

Därför är det viktigt att hitta sina mönster, lära sig vilken anknytningsstil man har och sen göra jobbet i psykoterapi. Vi kommer inte undan. Vi måste möta smärtan och läka våra anknytningstrauman om vi vill hitta en partner som vi inte upprepar samma oändliga dans med.

För det är inte din partners roll att bli föräldern du aldrig haft. Det är ditt jobb att bli din egen förälder till ditt egna inre barn. Bara du är ansvarig för att hålla ditt inre barn. Jag förstår att detta kanske triggar många men du måste själv göra jobbet. Det finns ingen annan väg.

Jag har själv gång på gång valt partners som skapar dysfunktionella relationer. Och jag är sjukt trött på det. Det är så smärtsamt att se att jag fortsätter att upprepa det gamla och samtidigt tror att partnern ska vara annorlunda. Jag har en undvikande anknytning och så fort det blir kris så ”försvinner” partnern och jag får klara mig själv. Och det är väldigt tufft och sorgligt. Vi har alla olika upprepningar och denna är min. Vilken är din?

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att vårda din relation

Så länge du känner att kärlek är något du behöver för att bli hel så pågår en slags handel mellan dig och din partner. Så länge du inte gör ditt egna inre jobb och öppnar för den självkärlek som behövs för att kunna hålla oss själva fortsätter du sökandet att bli hel utanför dig själv. Vi kan inte handla med kärlek. Kärlek är något som är vår innersta essens, och när vi hittar vår självkärlek och vår förmåga att vara självförsörjande med kärleksenergi så handlar mötet med en partner inte om krav på att bli fylld av denna - utan om två trygga individer i kärlek.

Med min egen terapeut såg jag till slut klart hur min undvikande anknytningsstil spelade upp sig med de partners jag valde. Och nu när den delen är läkt så kommer jag kunna välja in en partner med en egen tryggare anknytning. Jag slipper bli mamman och kan få vara kvinnan.

 

LÄS OCKSÅ: Fråga experten:Otrygghet och bekräftelsebehov

Så känner du en längtan efter bättre relationer, med vänner, familj eller att hitta en ny kärlekspartner. Vänta inte - påbörja ditt eget arbete till läkning. Ta hjälp om du behöver professionellt stöd, det är en investering för livet.

Våga möta dina skuggor och börja älska dig själv. Så kan du fullt älska en annan person. Jag har gjort jobbet. Nu är jag öppen och redo för en trygg partner.

Av Samtalsterapeuten Martina Stål

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Martina Stål

Gör: Drivet eget företag med fokus på terapi och personlig utveckling. Håller retreats på Öland och conscious speed-dating. 
Ålder: 51
Bor: Stockholm och Öland
Familj: Utflyttad son 19 år
Så mår jag bra: Med vänner, familj och partners i djup närvarande kontakt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.