Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Krönika: “Varför återupprepar vi samma mönster när vi väljer en ny kärlekspartner?”

Martina Stål

Gör: Drivet eget företag med fokus på terapi och personlig utveckling. Håller retreats på Öland och conscious speed-dating. 
Ålder: 51
Bor: Stockholm och Öland
Familj: Utflyttad son 19 år
Så mår jag bra: Med vänner, familj och partners i djup närvarande kontakt.

Du måste läka dina anknytningstrauman om du vill hitta en partner som du inte upprepar samma oändliga dans med.
Det menar samtalsterapeuten Martina Stål som berättar i sin krönika hur hon lärt sig om sina egna mönster, och insett att hon inte vill hålla ett vuxet barn – utan att hon vill träffa en man.

Väljer vi verkligen partners utifrån vår fulla potential?
Tveksamt. Omedvetet fortsätter de flesta av oss att upprepa samma gamla mönster som vi är uppväxta med och hoppas på en

Terapeuten Martina Stål

Samtalsterapeuten Martina Stål Foto: Lovisa Essunger Lindblom

 

annan utgång. Men tyvärr, väljer vi samma mönster blir utgången troligtvis densamma.

Sigmund Freud, psykoanalysens fader, menade att vi drivs av ett så kallat upprepnings-tvång.

Många gånger när jag träffar klienter ser jag en längtan efter den perfekta föräldern när de väljer en ny partner. Och jag har så

många gånger upplevt det själv. Hur männen jag mött önskar sig en mamma och en kvinna i samma person. Det blir rätt geggigt, otydligt och väldigt trist. Jag vill inte hålla ett vuxet barn - jag vill träffa en man.

LÄS OCKSÅ: Så slutar du välja fel kärlekspartner

Men när vi inte har läkt våra anknytningstrauman så hoppas vi på att hitta en förälder i vår partner - oftast väldigt omedvetet.
Därför behöver vi bli medvetna om vilka överlevnadsstrategier vi använde som barn. Hur vi anpassade oss på olika sätt för att känna oss trygga och älskade. Vår anknytningsstil är den inre modell vi genom våra upplevelser med våra föräldrar skapar för hur vi ska interagera med andra människor.

Det finns fyra olika anknytningsstilar och den vi alla strävar mot är en trygg anknytning, de andra tre är olika varianter av otrygg anknytning.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad är en realistisk relation?

Kortfattat prioriterar ett barn med en ambivalent anknytning relationen med andra över sig själv, och anpassar sig efter andras behov för att behålla relationen med andra. Priset är att personen blir relativt dålig på att känna in sina egna behov och att sätta gränser. I terapin ser jag ofta hur dessa individer tappat bort sig själva och låtit människor gå över deras gränser.

Den andra vanliga otrygga anknytingsstilen kallas undvikande anknytning. Här har barnet för att överleva valt att rädda sig själv och minska behovet av andra. Barnet litar bara på sig själv och vet att andra människor ofta sviker så hen väljer att prioritera ner behovet av nära relationer. Priset blir då ofta ensamhet eller ytliga relationer. På uppsidan finns en kontakt in i självet där man vet vad som är viktigt för en själv.

Det är lätt att räkna ut hur dysfunktionellt det blir när en från varje av dessa otrygga anknytningsstilar blir ett par. Den ena anpassar ihjäl sig och den andra drar sig undan och vågar inte vara i djup kontakt. Dock är det väldigt vanligt att dessa två anknytningsstilar attraherar varandra för de speglar ju varandras upplevelser med föräldrarna. Puh - spelet kan börja. Om och om igen upprepas mönstret och båda hoppas på ett annat resultat.

 

LÄS OCKSÅ: Så kommer du över ditt ex

Därför är det viktigt att hitta sina mönster, lära sig vilken anknytningsstil man har och sen göra jobbet i psykoterapi. Vi kommer inte undan. Vi måste möta smärtan och läka våra anknytningstrauman om vi vill hitta en partner som vi inte upprepar samma oändliga dans med.

För det är inte din partners roll att bli föräldern du aldrig haft. Det är ditt jobb att bli din egen förälder till ditt egna inre barn. Bara du är ansvarig för att hålla ditt inre barn. Jag förstår att detta kanske triggar många men du måste själv göra jobbet. Det finns ingen annan väg.

Jag har själv gång på gång valt partners som skapar dysfunktionella relationer. Och jag är sjukt trött på det. Det är så smärtsamt att se att jag fortsätter att upprepa det gamla och samtidigt tror att partnern ska vara annorlunda. Jag har en undvikande anknytning och så fort det blir kris så ”försvinner” partnern och jag får klara mig själv. Och det är väldigt tufft och sorgligt. Vi har alla olika upprepningar och denna är min. Vilken är din?

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att vårda din relation

Så länge du känner att kärlek är något du behöver för att bli hel så pågår en slags handel mellan dig och din partner. Så länge du inte gör ditt egna inre jobb och öppnar för den självkärlek som behövs för att kunna hålla oss själva fortsätter du sökandet att bli hel utanför dig själv. Vi kan inte handla med kärlek. Kärlek är något som är vår innersta essens, och när vi hittar vår självkärlek och vår förmåga att vara självförsörjande med kärleksenergi så handlar mötet med en partner inte om krav på att bli fylld av denna - utan om två trygga individer i kärlek.

Med min egen terapeut såg jag till slut klart hur min undvikande anknytningsstil spelade upp sig med de partners jag valde. Och nu när den delen är läkt så kommer jag kunna välja in en partner med en egen tryggare anknytning. Jag slipper bli mamman och kan få vara kvinnan.

 

LÄS OCKSÅ: Fråga experten:Otrygghet och bekräftelsebehov

Så känner du en längtan efter bättre relationer, med vänner, familj eller att hitta en ny kärlekspartner. Vänta inte - påbörja ditt eget arbete till läkning. Ta hjälp om du behöver professionellt stöd, det är en investering för livet.

Våga möta dina skuggor och börja älska dig själv. Så kan du fullt älska en annan person. Jag har gjort jobbet. Nu är jag öppen och redo för en trygg partner.

Av Samtalsterapeuten Martina Stål

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Martina Stål

Gör: Drivet eget företag med fokus på terapi och personlig utveckling. Håller retreats på Öland och conscious speed-dating. 
Ålder: 51
Bor: Stockholm och Öland
Familj: Utflyttad son 19 år
Så mår jag bra: Med vänner, familj och partners i djup närvarande kontakt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

 

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.