Annons
Annons

Varför drabbas vi av värk?

Många människor lever idag med stelhet, värk och smärta i olika delar av kroppen. Varför får vi ont och vad är det som händer i kroppen? Lär dig mer om värk här.

Redaktionen

7 december, 2012
Varför drabbas vi av värk?
Dela inlägget

Smärta och värk drabbar de flesta någon gång i livet. Den kan vara akut och kortvarig eller kronisk. Men varför får vi egentligen värk? Här får du veta mer om vad värk är och hur du själv kan minska den utan att ta till värktabletter.

Många människor lever idag med stelhet, värk och smärta i olika delar av kroppen, många gånger på grund av anledningar man inte är medveten om. Akuta smärtor till följd av ett trauma är ganska enkelt att förstå, men smärtor eller värk som kommit smygande över tid är inte alltid helt lätt att härleda.

LÄS OCKSÅ: 5 naturliga smärtlindrare

Lätt att värk normaliseras

Det är vanligt att det sker en normaliseringsprocess kring värk som har funnits en längre tid. Man vänjer sig med värken och lär sig leva med den, eller snarare leva runt den, vilket på sikt kan leda till nya problemområden då man eventuellt avlastar den värkande delen. Detta kan fungera ett tag men skapar en obalans vilket gör att man snedbelastar rörelseapparaten och kroppen fungerar inte längre som den enhet som den är skapad att vara.

Exempel på naturlig lindring

Snedbelastningar och ökad lokal belastning av en led kan över tid öka förslitning och nedbrytning vilket kan leda till exempelvis artros. Glukosamin, kondroitinsulfat, MSM och strandnypon är tillskott som kan hjälpa att minska smärta från en led med artros.

Vikten av rörelse

Kroppen är byggd för rörelse och undviker man rörelse i exempelvis en led för länge kommer det leda till ytterligare problem. Har man en akut skada kan det vara en bra idé att skaffa avlastande hjälpmedel som värmestöd, lindor, tejp och uppbyggda sulor. Men när den akuta fasen är över är det viktigt att man försiktigt börjar bygga upp rörlighet och styrka i området så snart som möjligt igen för att inte påskynda nedbrytningsprocessen ytterligare.

Smärta beror ofta på inflammation

Smärta från ett område, exempelvis en led beror ofta på en inflammation. Inflammatoriska processer är något som pågår i kroppen hela tiden. Inflammationen i sig är något positivt och nödvändigt men om inte den inte läker ut och smärtan försvinner är det något som inte står rätt till. Genom antiinflammatoriska ämnen kan man hjälpa kroppen att häva inflammationen, dock bör man komma ihåg att om orsaken till inflammationen finns kvar kommer också smärtan att komma tillbaka med tiden. Det finns en hel del naturliga antiinflammatoriska och inflammationshämmande ämnen man kan ta hjälp av vid behov t ex vissa enzymer såsom proteas, bromelain och papain, örter som djävulsklo, gurkmeja och ingefära samt fettsyror som omega-3 och GLA.

Kostens påverkan

Många inflammationstillstånd förvärras genom att vi utsätter våra kroppar för ensidig eller felaktig föda. En akut födoämnesallergi är förhållandevis enkel att upptäcka men överkänslighet mot ett visst födoämne är inte säkert att man alltid upptäcker förrän efter en lång tid då man kanske inte får akuta besvär efter att man har ätit ett visst ämne. Trots att man inte får akuta besvär leder ett intag av ett födoämne man är känslig mot till en stress och belastning för kroppen, med en inflammatorisk process som följd vilket bidrar till läckande tarm syndrom vilket i sin tur kan leda till en rad sjukdomstillstånd, bland annat värk i leder och muskler, fibromyalgi och reumatism. Därför är det viktigt att man utreder om någon form av känslighet mot födoämnen föreligger för att kunna undanröja orsaken till sjukdomstillståndet.

En bra början är att…

…utesluta socker, gluten och mjölkprodukter vilket är vanliga födoämnesallergier. Man kan hjälpa till att stödja magen och tarmen med matspjälkningsenzymer, L-glutamin och probiotika för att minska belastning och öka näringsupptaget från kosten.

Stress förvärrar

Upplevelsen av smärta och värk är ofta starkt kopplat till välmående i övrigt. Är man stressad och tyngd av olika saker i livet blir ofta upplevelsen av värk värre, vilket i sin tur skapar ytterligare stress på grund av ökad värk och spiralen fortsätter nedåt. Att lära sig att andas med en korrekt bukandning och arbeta med avslappningsövningar är sådant som kan sänka stressnivån effektivt och på så sätt även lindra värk snabbt med tämligen små och enkla medel.

Ät basisk föda

Att ha smärta och värk är ett sjukdomstillstånd vilket ökar behovet av näringsämnen mycket. Därför är det viktigt att man ser till att kroppen får rätt och tillräckligt av näring som ger energi och hjälper kroppen med dess arbete samtidigt som man undviker sådant som belastar kroppen. Många människor lider dessutom av försurning vilket många gånger ger stelhet och värk. Att äta större mängder av basiska livsmedel såsom grönsaker och frukt kan bidra till att göra kroppen mer basisk. Att se över sitt intag av antioxidanter, exempelvis vitamin C, bioflavonoider, vitamin E, selen, övriga vitaminer och mineraler som B-vitaminer, D-vitamin, magnesium, kalcium, zink och mangan kan hjälpa till att minska försurning och ge kroppen det som behövs för att kunna hålla kroppen smärtfri, vital, rörlig och stark.

Av Yoel Grundemark

Annons
Annons