Varför krångla till det? Behöver vi verkligen ännu en ny diet?

Fakta

Carolin Helt är diplomerad kost- och hälsorådgivare och internationellt licensierad PT, baserad i Jönköping.
Ni kan läsa mer av Carolin på PT Kvinna.se.

Erkännes – jag är en löpsedels- och rubrikfetischist. Jag går omvägar varje dag bara för att få en glimt av kvällstidningarnas löpsedlar.
Varför? Ja, inte är det för att uppdatera mig om läget i världen utan mer för att ytterligare få bekräftat människans dumhet.
Lyckligtvis har jag ett rätt lågt blodtryck och det skadar alltså inte att jag får ett något förhöjt sådant lite emellanåt.

”Detoxa bort fyra kilo på två veckor”
Varför vill vi ”detoxa” bort fyra kilo på två veckor? Är det ens rimligt? Vad ÄR det som ska bort? Har vi stoppat i oss så mycket skräp att vi känner det behovet borde vi kanske se över våra kostvanor årets övriga 52 veckor istället?

► Läs också: Därför ska du detoxa – Sanna Ehdin berättar

”Gå ner i vikt med hälftenmetoden”
Ät helt enkelt bara halva pizzan och drick halva läsken till middag (jo, så stod det faktiskt i texten!) och du kan tappa fyra kilo på en månad.

 

”Tillsatser som gör oss sjuka och feta”
Det är tillsatserna som gör oss sjuka och feta, inte det faktum att den mat som innehåller dessa tillsatser är kaloririk och näringsfattig. Livsmedelstillverkarna lurar oss eller hur, vi kan väl inte begäras att läsa innehållsförteckningen, eller?

”10 tecken på att din partner gör dig tjock”
Det är ju alltid skönt att få skylla på någon. Den är ju nästan bäst av alla, eller hur? Snudd på att jag köpte den tidningen faktiskt.

Läs också: Stort intresse för nya trenden med dna-anpassad diet

Är det detta vi vill läsa?
Säljande och klickvänliga rubriker. Är det verkligen det här som vi är allra mest intresserade av att läsa? Är det media som styr oss eller är det vi som styr media? Om vi inte köper tidningarna eller klickar på inlägg som dessa skulle de förmodligen försvinna.

Media har ett ansvar
Om man nu ska försöka vara lite allvarlig mitt i allt detta så har media ett ansvar för vilka nyheter de väljer att lyfta fram. Det krävs ofta ett visst mått av kunskap i ämnet för att kunna avgöra hur relevant ”nyheten” är.

 

”Att lyssna till kostrekommendationer är det ingen mening med..."
... "för de ändras ju hela tiden”, säger någon. Men är det verkligen så?
Tittar man på den samlade forskning som finns inom näringslära så har det faktiskt inte hänt några revolutionerande saker som helt och hållet ändrar det vi tidigare visste på ganska lång tid. Och då görs det ändå en hel del studier på området.

► Läs också: Nya diettrenden? Allergikost!

Problemet är...
...att om det dyker upp en, om än aldrig så liten, ofta dåligt genomförd, studie som visar på något annat än vad den samlade vetenskapen sedan länge slagit fast vid, så får den oerhört mycket utrymme. Någon ”expert” ger tydliga, raka svar på otydliga frågor. Svar som vi vill ha. Det slås upp på löpsedlar, i TV och på radio. Och det verkar på så sätt som att det alltid kommer något nytt. Media driver det och vi, vi vill ju så förtvivlat gärna ha något nytt och fräscht att pröva på. Det andra har ju liksom inte fungerat som vi velat.

► Läs också: Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat

"Vad tror Ni är bra för oss att äta?"
Det är en fråga jag brukar ställa åhörarna på mina föreläsningar. ”Frukt och grönt, fullkorn, fisk och naturligt fett!” - är ungefär vad svaret brukar lyda.
Låter misstänkt likt de Nordiska Näringsrekommendationerna.

 

Notera att aldrig någonsin har någon svarat ”chips, läsk, Billys panpizza och kexchoklad”.

Vi vet att det inte är bra för oss...
... Ändå får vi i oss cirka 40 kilo socker per person och år och vi petar dessutom i oss i snitt elva gram salt varje dag, trots att rekommendationen är fem gram. Samtidigt som vi är bland de allra snabbaste på att anamma nya trendiga dieter är vår konsumtion av högprocessad mat i topp jämfört med övriga Europa.

► Läs också: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter visar stor studie

Varför krångla till det?
Tänk att bara under loppet av Eurovisionfinalen (Sverige vann om ni minns? Heja Sverige!) beräknas vi ha tryckt i oss hela 385 ton chips. Jag upprepar - 385 ton!
Är det ännu en kioskvältardiet vi behöver? Behöver vi nya kostråd? Eller ska vi bara sluta krångla till det och börja äta mat utan innehållsförteckning, mat vi lagat själva av råvaror vi valt med omsorg och se till att använda kroppen till det den är ämnad – rörelse!

Carolin Helt, PT och kostrådgivare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke eller en åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika? Då kontaktar du: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Carolin Helt är diplomerad kost- och hälsorådgivare och internationellt licensierad PT, baserad i Jönköping.
Ni kan läsa mer av Carolin på PT Kvinna.se.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.