Varför krångla till det? Behöver vi verkligen ännu en ny diet?

Fakta

Carolin Helt är diplomerad kost- och hälsorådgivare och internationellt licensierad PT, baserad i Jönköping.
Ni kan läsa mer av Carolin på PT Kvinna.se.

Erkännes – jag är en löpsedels- och rubrikfetischist. Jag går omvägar varje dag bara för att få en glimt av kvällstidningarnas löpsedlar.
Varför? Ja, inte är det för att uppdatera mig om läget i världen utan mer för att ytterligare få bekräftat människans dumhet.
Lyckligtvis har jag ett rätt lågt blodtryck och det skadar alltså inte att jag får ett något förhöjt sådant lite emellanåt.

”Detoxa bort fyra kilo på två veckor”
Varför vill vi ”detoxa” bort fyra kilo på två veckor? Är det ens rimligt? Vad ÄR det som ska bort? Har vi stoppat i oss så mycket skräp att vi känner det behovet borde vi kanske se över våra kostvanor årets övriga 52 veckor istället?

► Läs också: Därför ska du detoxa – Sanna Ehdin berättar

 

”Gå ner i vikt med hälftenmetoden”
Ät helt enkelt bara halva pizzan och drick halva läsken till middag (jo, så stod det faktiskt i texten!) och du kan tappa fyra kilo på en månad.

”Tillsatser som gör oss sjuka och feta”
Det är tillsatserna som gör oss sjuka och feta, inte det faktum att den mat som innehåller dessa tillsatser är kaloririk och näringsfattig. Livsmedelstillverkarna lurar oss eller hur, vi kan väl inte begäras att läsa innehållsförteckningen, eller?

”10 tecken på att din partner gör dig tjock”
Det är ju alltid skönt att få skylla på någon. Den är ju nästan bäst av alla, eller hur? Snudd på att jag köpte den tidningen faktiskt.

Läs också: Stort intresse för nya trenden med dna-anpassad diet

Är det detta vi vill läsa?
Säljande och klickvänliga rubriker. Är det verkligen det här som vi är allra mest intresserade av att läsa? Är det media som styr oss eller är det vi som styr media? Om vi inte köper tidningarna eller klickar på inlägg som dessa skulle de förmodligen försvinna.

Media har ett ansvar
Om man nu ska försöka vara lite allvarlig mitt i allt detta så har media ett ansvar för vilka nyheter de väljer att lyfta fram. Det krävs ofta ett visst mått av kunskap i ämnet för att kunna avgöra hur relevant ”nyheten” är.

”Att lyssna till kostrekommendationer är det ingen mening med…”
… ”för de ändras ju hela tiden”, säger någon. Men är det verkligen så?
Tittar man på den samlade forskning som finns inom näringslära så har det faktiskt inte hänt några revolutionerande saker som helt och hållet ändrar det vi tidigare visste på ganska lång tid. Och då görs det ändå en hel del studier på området.

► Läs också: Nya diettrenden? Allergikost!

Problemet är…
…att om det dyker upp en, om än aldrig så liten, ofta dåligt genomförd, studie som visar på något annat än vad den samlade vetenskapen sedan länge slagit fast vid, så får den oerhört mycket utrymme. Någon ”expert” ger tydliga, raka svar på otydliga frågor. Svar som vi vill ha. Det slås upp på löpsedlar, i TV och på radio. Och det verkar på så sätt som att det alltid kommer något nytt. Media driver det och vi, vi vill ju så förtvivlat gärna ha något nytt och fräscht att pröva på. Det andra har ju liksom inte fungerat som vi velat.

► Läs också: Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat

”Vad tror Ni är bra för oss att äta?”
Det är en fråga jag brukar ställa åhörarna på mina föreläsningar. ”Frukt och grönt, fullkorn, fisk och naturligt fett!” – är ungefär vad svaret brukar lyda.
Låter misstänkt likt de Nordiska Näringsrekommendationerna.

Notera att aldrig någonsin har någon svarat ”chips, läsk, Billys panpizza och kexchoklad”.

Vi vet att det inte är bra för oss…
… Ändå får vi i oss cirka 40 kilo socker per person och år och vi petar dessutom i oss i snitt elva gram salt varje dag, trots att rekommendationen är fem gram. Samtidigt som vi är bland de allra snabbaste på att anamma nya trendiga dieter är vår konsumtion av högprocessad mat i topp jämfört med övriga Europa.

► Läs också: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter visar stor studie

Varför krångla till det?
Tänk att bara under loppet av Eurovisionfinalen (Sverige vann om ni minns? Heja Sverige!) beräknas vi ha tryckt i oss hela 385 ton chips. Jag upprepar – 385 ton!
Är det ännu en kioskvältardiet vi behöver? Behöver vi nya kostråd? Eller ska vi bara sluta krångla till det och börja äta mat utan innehållsförteckning, mat vi lagat själva av råvaror vi valt med omsorg och se till att använda kroppen till det den är ämnad – rörelse!

Carolin Helt, PT och kostrådgivare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke eller en åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika? Då kontaktar du: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Carolin Helt är diplomerad kost- och hälsorådgivare och internationellt licensierad PT, baserad i Jönköping.
Ni kan läsa mer av Carolin på PT Kvinna.se.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.