Annons
Annons

Helgens goda: glutenfri sachertårta

Denna tårta är ett måste för chokladälskaren och fungerar utmärkt som ett nyttigare alternativ till den klassiska desserten.

Redaktionen

16 mars, 2013
Helgens goda: glutenfri sachertårta
Dela inlägget

Denna tårta är ett måste för chokladälskaren och fungerar utmärkt som ett nyttigare alternativ till den klassiska desserten.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Kureras blogg Framtidsgården.
www.kurera.se/framtidsgarden.

Portioner: 10

Ingredienser

Botten
125 g smör
1.5 dl florsocker
6 st ägg
125 g mörk choklad, 70 %
2 dl mandelmjöl
1.25 dl socker
Fyllning
1 dl aprikosmarmelad
0.5 dl vatten
1 dl socker
125 g mörk choklad, 70 %
flagor av mörk choklad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en springform.
3. Vispa florsockret och smöret vitt och pösigt och tillsätt sedan äggulorna en i taget. Spara äggvitorna i en separat skål!
4. Grovhacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning.
5. Tillsätt chokladen i äggsmeten.
6. Sikta ner mandelmjölet i smeten.
7. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ned sockret lite i taget.
8. Vänd ned i chokladsmeten med en slickepott.
9. Häll smeten i bakformen och släta till den.
10. Grädda kakan i ugnen i ca 45 min.
11. Låt den kallna på ugnsgaller.
12. Koka en sockerlag av strösocker och vatten till glasyren.
13. Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner den i sockerlagen.
14. Låt glasyren svalna lite.
15. Dela kakan i två bottnar bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.
16. Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt tills glasyren stelnat.
17. Dekorera med flagor av mörk choklad.

 

Från bloggen:
”Min mamma älskar Sachertårta, så till hennes födelsedag ville jag baka en riktigt god. Jag sökte efter olika recept och fastnade för Ernst Kirchsteigers. Men jag ville göra den glutenfri och modifierade receptet genom att byta ut vanligt mjöl mot mandelmjöl. Den blev gudomligt god!”

Annons
Annons