Världshälsoorganisationen tar krafttag mot transfetter

Hjärtsjukdom dödar fler människor runt om i världen än något annat. Mer än 17 miljoner dör årligen av hjärt-kärlsjukdomar som hjärtattacker och stroke. Nu tar WHO krafttag mot transfetter som organisationen hoppas ska vara helt borta från marknaden om fem år.

Användandet av transfetter i livsmedel leder till cirka 500 000 dödsfall varje år, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Transfetter finns i stekt mat, bakverk och mellanmålsprodukter. Men nu tar Världshälsoorganisationen ett krafttag för ökad folkhälsa.

 

Ska vara helt borta om fem år
Nyligen lade WHO fram en plan som sätter press på världens regeringar att förbjuda industriellt framställda transfetter inom fem år. “Transfett är en onödig och giftig kemikalie som dödar, och det finns ingen anledning att människor runt om i världen ska fortsätta att utsättas för dem”, säger läkarenTom Frieden i WHO-meddelandet.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

 

Har lång hållbarhet
Transfetter dök upp i början av 1900-talet, när producenter insåg att de kunde ersätta smör med delvis hydrerade oljor, som har längre hållbarhet än smör. När sedan oron för eventuella hälsorisker med mättat fett ökade på 1950-talet började livsmedelsproducenterna istället marknadsföra margarinet. Under senare år har emellertid många företag bytt från transfett till andra alternativ.

Höjer det dåliga kolesterolet
Men att ersätta smör med dessa oljor visade sig vara en dålig idé. Sammantaget ökar risken för hjärt-kärlsjukdom med  21 procent och dödstalen med 28 procent hos de som äter en kost med höga halter av dessa fetter, de löper även en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.

 

LÄS OCKSÅ: EU: Nytt åtgärdsprogram för sänkta halter av akrylamid i mat

Ansamlas i kroppen
I slutet av 1950-talet börjar forskare slå larm då man vid obduktioner såg tecken på att dessa fetter ansamlas i kroppen. Vid 1970- och 80-talet började en växande skara häsoforskare få upp ögonen för sjukdomsrisken och på 1990-talet visade flera stora och framstående studier att dessa livsmedel var starkt förknippade med ökad sjukdomsrisk.

Danmark gick i bräschen
2003 klubbade Danmark igenom en lag som begränsade mängden transfett i mat, något som resulterade i att dödstalen i hjärt-kärlsjukdom sjönk snabbare än i andra länder. Flera europeiska länder följde efter och 2006 godkände staden New York en lag som förbjöd transfetter, något som bidragit till att minska fallen av stroke och hjärtinfarkt i staden enligt en studie som publicerades i Journal of American Medical Association Cardiology, beslutet blev sedan rikstäckande.

 

 

LÄS OCKSÅ: Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

Säljs forfarande i stora delar av världen
Transfett säljs fortfarande i länder i Sydasien och Afrika, där regelverket inte är lika stramt. Även om Världshälsoorganisationen inte kan gå in och  förbjuda transfetter är hoppet att de nya riktlinjerna ska  bidra till att uppmuntra regeringar att självmant införa förbud.

Av Nina Törmark

Källa: Business insider

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

 

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Kryddiga vegobollar med pigga ärtor

Mat

Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt. "De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid".