Annons
Annons

Världshälsoorganisationen tar krafttag mot transfetter

Hjärtsjukdom dödar fler människor runt om i världen än något annat. Mer än 17 miljoner dör årligen av hjärt-kärlsjukdomar som hjärtattacker och stroke. Nu tar WHO krafttag mot transfetter som organisationen hoppas ska vara helt borta från marknaden om fem år.

Redaktionen

11 juni, 2018
Världshälsoorganisationen tar krafttag mot transfetter
Dela inlägget

Hjärtsjukdom dödar fler människor runt om i världen än något annat. Mer än 17 miljoner dör årligen av hjärt-kärlsjukdomar som hjärtattacker och stroke. Nu tar WHO krafttag mot transfetter som organisationen hoppas ska vara helt borta från marknaden om fem år.

Användandet av transfetter i livsmedel leder till cirka 500 000 dödsfall varje år, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Transfetter finns i stekt mat, bakverk och mellanmålsprodukter. Men nu tar Världshälsoorganisationen ett krafttag för ökad folkhälsa.

Ska vara helt borta om fem år
Nyligen lade WHO fram en plan som sätter press på världens regeringar att förbjuda industriellt framställda transfetter inom fem år. ”Transfett är en onödig och giftig kemikalie som dödar, och det finns ingen anledning att människor runt om i världen ska fortsätta att utsättas för dem”, säger läkarenTom Frieden i WHO-meddelandet.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

Har lång hållbarhet
Transfetter dök upp i början av 1900-talet, när producenter insåg att de kunde ersätta smör med delvis hydrerade oljor, som har längre hållbarhet än smör. När sedan oron för eventuella hälsorisker med mättat fett ökade på 1950-talet började livsmedelsproducenterna istället marknadsföra margarinet. Under senare år har emellertid många företag bytt från transfett till andra alternativ.

Höjer det dåliga kolesterolet
Men att ersätta smör med dessa oljor visade sig vara en dålig idé. Sammantaget ökar risken för hjärt-kärlsjukdom med 21 procent och dödstalen med 28 procent hos de som äter en kost med höga halter av dessa fetter, de löper även en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.

Ansamlas i kroppen
I slutet av 1950-talet börjar forskare slå larm då man vid obduktioner såg tecken på att dessa fetter ansamlas i kroppen. Vid 1970- och 80-talet började en växande skara häsoforskare få upp ögonen för sjukdomsrisken och på 1990-talet visade flera stora och framstående studier att dessa livsmedel var starkt förknippade med ökad sjukdomsrisk.

LÄS OCKSÅ: EU: Nytt åtgärdsprogram för sänkta halter av akrylamid i mat

Danmark gick i bräschen
2003 klubbade Danmark igenom en lag som begränsade mängden transfett i mat, något som resulterade i att dödstalen i hjärt-kärlsjukdom sjönk snabbare än i andra länder. Flera europeiska länder följde efter och 2006 godkände staden New York en lag som förbjöd transfetter, något som bidragit till att minska fallen av stroke och hjärtinfarkt i staden enligt en studie som publicerades i Journal of American Medical Association Cardiology, beslutet blev sedan rikstäckande.

LÄS OCKSÅ: Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

Säljs forfarande i stora delar av världen
Transfett säljs fortfarande i länder i Sydasien och Afrika, där regelverket inte är lika stramt. Även om Världshälsoorganisationen inte kan gå in och förbjuda transfetter är hoppet att de nya riktlinjerna ska bidra till att uppmuntra regeringar att självmant införa förbud.

Av Nina Törmark

Källa: Business insider

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons