Världshälsoorganisationen tar krafttag mot transfetter

Hjärtsjukdom dödar fler människor runt om i världen än något annat. Mer än 17 miljoner dör årligen av hjärt-kärlsjukdomar som hjärtattacker och stroke. Nu tar WHO krafttag mot transfetter som organisationen hoppas ska vara helt borta från marknaden om fem år.

Användandet av transfetter i livsmedel leder till cirka 500 000 dödsfall varje år, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Transfetter finns i stekt mat, bakverk och mellanmålsprodukter. Men nu tar Världshälsoorganisationen ett krafttag för ökad folkhälsa.

Ska vara helt borta om fem år
Nyligen lade WHO fram en plan som sätter press på världens regeringar att förbjuda industriellt framställda transfetter inom fem år. “Transfett är en onödig och giftig kemikalie som dödar, och det finns ingen anledning att människor runt om i världen ska fortsätta att utsättas för dem”, säger läkarenTom Frieden i WHO-meddelandet.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

 

Har lång hållbarhet
Transfetter dök upp i början av 1900-talet, när producenter insåg att de kunde ersätta smör med delvis hydrerade oljor, som har längre hållbarhet än smör. När sedan oron för eventuella hälsorisker med mättat fett ökade på 1950-talet började livsmedelsproducenterna istället marknadsföra margarinet. Under senare år har emellertid många företag bytt från transfett till andra alternativ.

Höjer det dåliga kolesterolet
Men att ersätta smör med dessa oljor visade sig vara en dålig idé. Sammantaget ökar risken för hjärt-kärlsjukdom med  21 procent och dödstalen med 28 procent hos de som äter en kost med höga halter av dessa fetter, de löper även en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.

LÄS OCKSÅ: EU: Nytt åtgärdsprogram för sänkta halter av akrylamid i mat

Ansamlas i kroppen
I slutet av 1950-talet börjar forskare slå larm då man vid obduktioner såg tecken på att dessa fetter ansamlas i kroppen. Vid 1970- och 80-talet började en växande skara häsoforskare få upp ögonen för sjukdomsrisken och på 1990-talet visade flera stora och framstående studier att dessa livsmedel var starkt förknippade med ökad sjukdomsrisk.

Danmark gick i bräschen
2003 klubbade Danmark igenom en lag som begränsade mängden transfett i mat, något som resulterade i att dödstalen i hjärt-kärlsjukdom sjönk snabbare än i andra länder. Flera europeiska länder följde efter och 2006 godkände staden New York en lag som förbjöd transfetter, något som bidragit till att minska fallen av stroke och hjärtinfarkt i staden enligt en studie som publicerades i Journal of American Medical Association Cardiology, beslutet blev sedan rikstäckande.

LÄS OCKSÅ: Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

Säljs forfarande i stora delar av världen
Transfett säljs fortfarande i länder i Sydasien och Afrika, där regelverket inte är lika stramt. Även om Världshälsoorganisationen inte kan gå in och  förbjuda transfetter är hoppet att de nya riktlinjerna ska  bidra till att uppmuntra regeringar att självmant införa förbud.

Av Nina Törmark

Källa: Business insider

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.

vitkål och vegobiff

Asiatisk vegobiff i kålwrap med het sås

Recept

Vegetariska världsdagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken "Regnbågsmat" av Annika Panotzki som innehåller en palett av färgglad och näringsrik växtbaserad mat.  I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis.