En gyllene soppa på söta rotsaker och fänkål som toppas med frasig svartkål och nötiga pumpakärnor.
Fakta
Receptet kommer från Urtekram.
Ingredienser
Soppa
400 g ekologisk palsternacka
300 g ekologisk rotselleri
1 liten ekologisk fänkål
1 ekologisk lök
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl ekologisk kokosmjölk
1 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk himalayasalt
1 krm nymalen svartpeppar
1 msk kokosolja kallpressad till stekning
Kryddblandning
1/2 tsk fänkålsfrön
1 tsk vitlökspulver
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk malen gurkmeja
1/2 tsk chiliflingor
Topping
200 g ekologisk svartkål
1 msk extra jungfru olivolja
1/2 tsk himalayasalt
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl kokosflarn
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Mortla fänkålsfröna. Blanda samman kryddorna till kryddblandningen.
Skala och finhacka löken. Skala palsternackorna och rotsellerin, ansa fänkålen. Skär grönsakerna i mindre bitar.
Fräs löken i kokosolja i en kastrull eller gryta tills den mjuknar. Tillsätt kryddblandningen och fräs i 1 minut. Tillsätt grönsaker, kokosmjölk, vatten och grönsaksbuljongtärning. Koka upp och låt sedan sjuda i 20 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan helt slät med stavmixer. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för att få önskad konsistens. Blanda ner äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar.
Skölj svartkålen och skär bort den nedersta hårda delen av stammen. Strimla bladen, massera med olja och salt. Lägg på en bakplåtpappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i 10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden, vakta kålen noga så att den inte bränns.
Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna tills de får lite färg och börjar poppa.
Servera soppan toppad med rostad svartkål, pumpakärnor och rostade kokosflarn.
Av redaktionen
Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!