Journalisten Po Tidholm, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter och Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi Jenny Jewert redaktör och moderator på Skafferiet

Journalistenerna Po Tidholm och Amina Manzoor, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi samt redaktören Jenny Jewert. Foto: Nina Törmark

Varning för mat – samtal i skafferiet kring mat och oro

Fakta

Skafferiet gastronomisk debatt har funnits sedan 2011 och drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell. Detta samtal och flera andra finns att lyssna på som podd.
Boken "Varning för mat" är utgiven på Optimal förlag på initiativ av LRF våren 2018 Medverkar gör: Jenny Jewert (red.) Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Bokförlaget Mondial har på LRF Mjölks uppdrag tagit fram antologin ”Varning för mat”, där frågan om “fritt-från”, hälsomedvetande, dieter och trender avhandlas av ett antal namnkunniga skribenter. Kurera besökte debattforumet Skafferiet där frågorna diskuterades av några av de som bidragit.

Skafferiet är ett debattforum på Berns i Stockholm. Det drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell som har ordnat samtal på temat mat och gastronomi sedan starten 2011. Den här tisdagen i mars har de bjudit in bokförlaget Mondial med anledning av utgivningen av boken ”Varning för mat” med undertiteln ”Om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt”. Boken har kommit till på initiativ av LRF Mjölk som även finansierat utgivningen. Men bokens redaktör Jenny Jewert, som också är dagens moderator svär på att hon och skribenterna givits helt fria tyglar även om temat oro satts av initiativtagaren.

Omfattande antologi
I antologin som rymmer texter av sammantaget 14 skribenter, belyses ämnet mat och oro från lika många håll. I dagens panel medverkar tre av dem, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet och medarbetare på Svenska Dagbladet samt journalisten och författaren Po Tidholm.

 

Hälsismens tidevarv
Utgångspunkten är att vi aldrig tidigare haft ett så individuellt förhållningssätt till mat och att vår identitet heller aldrig varit så starkt knuten till vad vi äter som nu. Någon i publiken anar ugglor i mossen och ekonomiska intressen bakom att till exempel allt fler väljer att äta glutenfritt och intrycket är att de avdelningarna i livsmedelsbutikerna bara växer. Pelle Pelters en annan av de medverkande skribenterna skriver i boken att vi lever i hälsismens tidevarv berättar Jenny Jewert som säger att det idag anses närmast oansvarigt att inte sköta om sin hälsa.

“Hälsan är en slump”
Trots att kunskapen om sambandet mellan kost och hälsa ökar, hävdar Emma Frans att vår hälsa styrs mer av slumpen och gener än vad vi stoppar i oss och menar att dagens intresse för hälsa är ett fåfängt försök till kontroll som är dömt att misslyckas. Båda vetenskapsjournalisterna menar också att media ofta läser forskningsresultat lite som fan läser bibeln, alternativt plockar russinen ur kakan. Ett annat problem menar de är att forskningsresultaten vinkas hårt redan på universitetens pressavdelningar, något som ställer större krav på såväl journalister som mediakonsumenter.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Follow the money
De tar även upp problemet med det som kallas sponsorship bias som kan påverka utfallet i en studie och att det därför är viktigt att vara uppmärksam på vem som finansierat studien. Som exempel nämns en studie som visade att flingor var ett särskilt gynnsamt frukostlivsmedel, en studie som var finansierad av Kellogs. Att tolka forskning på rätt sätt och kunna bedöma relevans är därför av stor vikt.

LÄS OCKSÅ: Johannes utmanar livsmedelsjättarna

Stad kontra landsbygd
Ett annat perspektiv bjuder Po Tidholm på som hävdar att frågan om mat och oro främst rör det han kallar livvstilsmedelklassen i städerna och att det är lätt att glömma bort att långt ifrån alla är inkluderade. Och som när han tillfrågas om sitt perspektiv på stad kontra landsbygd menar att det i större utsträckning rör sig om klass än om geografi. Då medelklassen är de som i störst utsträckning flyttar. Kvar är arbetarklassen och bland arbetarklassen på landsbygden är skepsisen mot de nya trenderna stor och tilltron till det gamla och beprövade minst lika stor.

LÄS OCKSÅ: Prat om mat med Mats-Eric Nilsson

Närodlat hamnar i stan
Det närodlade och mathantverket når dessutom sällan landsbygdsborna själva, då det enligt Po saknas försäljningsställen. Istället hamnar det i butiker som Paradiset på Södermalm. Medan de som bor där maten faktiskt produceras hänvisas till ICAs standardsortiment som många gånger är eftersläpande, vilket gör att de har små chanser att hänga med i utvecklingen.

Stadsodling som grönt alibi
Po säger att han själv föredrar modern vegetarisk kost, han har tidigare haft får och varit väldigt hands-on och ger inte mycket för dagens stadsodling. Risken är att det blir till någon sorts frisedel som gör att man sedan anser sig kunna äta vad som helst och flyga till Thailand ovanpå det med gott samvete menar han – som en sorts grönt livsstilsalibi.

Många ömma tår
Dieter som gemenskapande och identitetsskapande faktorer avhandlas också. Amina Manzoor berättar att hon aldrig fått så många hatmejl som när hon skrev en artikelserie i DN om socker, där hon antydde att det kanske inte var fullt så farligt som många vill göra gällande. Hon fick då erfara hur den starka identifikationen gör att många har nära till att känna sig kränkta och att tonfallet lätt blir hårt.

Hur ser utvecklingen ut då om man ska tro panelen?
Po och Amina tror att hälsotrenden och då särskilt trenden med gluten- och laktosfritt kommer lägga sig medan Emma tror att intresset för hälsa kommer hålla i sig men att det kan komma att ta sig andra uttryck än idag.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Skafferiet gastronomisk debatt har funnits sedan 2011 och drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell. Detta samtal och flera andra finns att lyssna på som podd.
Boken "Varning för mat" är utgiven på Optimal förlag på initiativ av LRF våren 2018 Medverkar gör: Jenny Jewert (red.) Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.

EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen

Politik

Problemet med plast i våra hav är något vi blivit allt mer uppmärksammade på under de senaste åren. EUs krav på att handeln ska informera om plastpåsars miljöpåverkan har lett till att konsumtionen av plastpåsar sjönk rejält. Nu vill kommissionen vidta ytterligare åtgärder för att minska mängden plast som hamnar i naturen rapporterar Naturskyddsföreningen.

kvinna tittar på gråa hår

Ny studie: Därför får vissa grått hår för tidigt

Forskning

Forskare tror sig ha hittat en förklaring till varför vissa blir gråhåriga tidigare än andra, de har nämligen upptäckt att en gen som reglerar hårfärgen även styr immunförsvaret något som lett dem att tro att infektioner kan bidra att skynda på processen hos de med anlag för att bli gråhåriga tid