Journalisten Po Tidholm, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter och Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi Jenny Jewert redaktör och moderator på Skafferiet

Journalistenerna Po Tidholm och Amina Manzoor, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi samt redaktören Jenny Jewert. Foto: Nina Törmark

Varning för mat – samtal i skafferiet kring mat och oro

Fakta

Skafferiet gastronomisk debatt har funnits sedan 2011 och drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell. Detta samtal och flera andra finns att lyssna på som podd.
Boken "Varning för mat" är utgiven på Optimal förlag på initiativ av LRF våren 2018 Medverkar gör: Jenny Jewert (red.) Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Bokförlaget Mondial har på LRF Mjölks uppdrag tagit fram antologin ”Varning för mat”, där frågan om “fritt-från”, hälsomedvetande, dieter och trender avhandlas av ett antal namnkunniga skribenter. Kurera besökte debattforumet Skafferiet där frågorna diskuterades av några av de som bidragit.

Skafferiet är ett debattforum på Berns i Stockholm. Det drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell som har ordnat samtal på temat mat och gastronomi sedan starten 2011. Den här tisdagen i mars har de bjudit in bokförlaget Mondial med anledning av utgivningen av boken ”Varning för mat” med undertiteln ”Om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt”. Boken har kommit till på initiativ av LRF Mjölk som även finansierat utgivningen. Men bokens redaktör Jenny Jewert, som också är dagens moderator svär på att hon och skribenterna givits helt fria tyglar även om temat oro satts av initiativtagaren.

Omfattande antologi
I antologin som rymmer texter av sammantaget 14 skribenter, belyses ämnet mat och oro från lika många håll. I dagens panel medverkar tre av dem, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet och medarbetare på Svenska Dagbladet samt journalisten och författaren Po Tidholm.

 

Hälsismens tidevarv
Utgångspunkten är att vi aldrig tidigare haft ett så individuellt förhållningssätt till mat och att vår identitet heller aldrig varit så starkt knuten till vad vi äter som nu. Någon i publiken anar ugglor i mossen och ekonomiska intressen bakom att till exempel allt fler väljer att äta glutenfritt och intrycket är att de avdelningarna i livsmedelsbutikerna bara växer. Pelle Pelters en annan av de medverkande skribenterna skriver i boken att vi lever i hälsismens tidevarv berättar Jenny Jewert som säger att det idag anses närmast oansvarigt att inte sköta om sin hälsa.

“Hälsan är en slump”
Trots att kunskapen om sambandet mellan kost och hälsa ökar, hävdar Emma Frans att vår hälsa styrs mer av slumpen och gener än vad vi stoppar i oss och menar att dagens intresse för hälsa är ett fåfängt försök till kontroll som är dömt att misslyckas. Båda vetenskapsjournalisterna menar också att media ofta läser forskningsresultat lite som fan läser bibeln, alternativt plockar russinen ur kakan. Ett annat problem menar de är att forskningsresultaten vinkas hårt redan på universitetens pressavdelningar, något som ställer större krav på såväl journalister som mediakonsumenter.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Follow the money
De tar även upp problemet med det som kallas sponsorship bias som kan påverka utfallet i en studie och att det därför är viktigt att vara uppmärksam på vem som finansierat studien. Som exempel nämns en studie som visade att flingor var ett särskilt gynnsamt frukostlivsmedel, en studie som var finansierad av Kelloggs. Att tolka forskning på rätt sätt och kunna bedöma relevans är därför av stor vikt.

LÄS OCKSÅ: Johannes utmanar livsmedelsjättarna

Stad kontra landsbygd
Ett annat perspektiv bjuder Po Tidholm på som hävdar att frågan om mat och oro främst rör det han kallar livvstilsmedelklassen i städerna och att det är lätt att glömma bort att långt ifrån alla är inkluderade. Och som när han tillfrågas om sitt perspektiv på stad kontra landsbygd menar att det i större utsträckning rör sig om klass än om geografi. Då medelklassen är de som i störst utsträckning flyttar. Kvar är arbetarklassen och bland arbetarklassen på landsbygden är skepsisen mot de nya trenderna stor och tilltron till det gamla och beprövade minst lika stor.

LÄS OCKSÅ: Prat om mat med Mats-Eric Nilsson

Närodlat hamnar i stan
Det närodlade och mathantverket når dessutom sällan landsbygdsborna själva, då det enligt Po saknas försäljningsställen. Istället hamnar det i butiker som Paradiset på Södermalm. Medan de som bor där maten faktiskt produceras hänvisas till ICAs standardsortiment som många gånger är eftersläpande, vilket gör att de har små chanser att hänga med i utvecklingen.

Stadsodling som grönt alibi
Po säger att han själv föredrar modern vegetarisk kost, han har tidigare haft får och varit väldigt hands-on och ger inte mycket för dagens stadsodling. Risken är att det blir till någon sorts frisedel som gör att man sedan anser sig kunna äta vad som helst och flyga till Thailand ovanpå det med gott samvete menar han – som en sorts grönt livsstilsalibi.

Många ömma tår
Dieter som gemenskapande och identitetsskapande faktorer avhandlas också. Amina Manzoor berättar att hon aldrig fått så många hatmejl som när hon skrev en artikelserie i DN om socker, där hon antydde att det kanske inte var fullt så farligt som många vill göra gällande. Hon fick då erfara hur den starka identifikationen gör att många har nära till att känna sig kränkta och att tonfallet lätt blir hårt.

Hur ser utvecklingen ut då om man ska tro panelen?
Po och Amina tror att hälsotrenden och då särskilt trenden med gluten- och laktosfritt kommer lägga sig medan Emma tror att intresset för hälsa kommer hålla i sig men att det kan komma att ta sig andra uttryck än idag.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Skafferiet gastronomisk debatt har funnits sedan 2011 och drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell. Detta samtal och flera andra finns att lyssna på som podd.
Boken "Varning för mat" är utgiven på Optimal förlag på initiativ av LRF våren 2018 Medverkar gör: Jenny Jewert (red.) Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.