Varning för mat – samtal i skafferiet kring mat och oro | Kurera.se
Journalisten Po Tidholm, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter och Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi Jenny Jewert redaktör och moderator på Skafferiet

Journalistenerna Po Tidholm och Amina Manzoor, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi samt redaktören Jenny Jewert. Foto: Nina Törmark

Varning för mat – samtal i skafferiet kring mat och oro

Fakta

Skafferiet gastronomisk debatt har funnits sedan 2011 och drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell. Detta samtal och flera andra finns att lyssna på som podd.
Boken "Varning för mat" är utgiven på Optimal förlag på initiativ av LRF våren 2018 Medverkar gör: Jenny Jewert (red.) Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Bokförlaget Mondial har på LRF Mjölks uppdrag tagit fram antologin ”Varning för mat”, där frågan om "fritt-från", hälsomedvetande, dieter och trender avhandlas av ett antal namnkunniga skribenter. Kurera besökte debattforumet Skafferiet där frågorna diskuterades av några av de som bidragit.

Skafferiet är ett debattforum på Berns i Stockholm. Det drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell som har ordnat samtal på temat mat och gastronomi sedan starten 2011. Den här tisdagen i mars har de bjudit in bokförlaget Mondial med anledning av utgivningen av boken ”Varning för mat” med undertiteln ”Om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt”. Boken har kommit till på initiativ av LRF Mjölk som även finansierat utgivningen. Men bokens redaktör Jenny Jewert, som också är dagens moderator svär på att hon och skribenterna givits helt fria tyglar även om temat oro satts av initiativtagaren.

Omfattande antologi
I antologin som rymmer texter av sammantaget 14 skribenter, belyses ämnet mat och oro från lika många håll. I dagens panel medverkar tre av dem, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet och medarbetare på Svenska Dagbladet samt journalisten och författaren Po Tidholm.

 

Hälsismens tidevarv
Utgångspunkten är att vi aldrig tidigare haft ett så individuellt förhållningssätt till mat och att vår identitet heller aldrig varit så starkt knuten till vad vi äter som nu. Någon i publiken anar ugglor i mossen och ekonomiska intressen bakom att till exempel allt fler väljer att äta glutenfritt och intrycket är att de avdelningarna i livsmedelsbutikerna bara växer. Pelle Pelters en annan av de medverkande skribenterna skriver i boken att vi lever i hälsismens tidevarv berättar Jenny Jewert som säger att det idag anses närmast oansvarigt att inte sköta om sin hälsa.

"Hälsan är en slump"
Trots att kunskapen om sambandet mellan kost och hälsa ökar, hävdar Emma Frans att vår hälsa styrs mer av slumpen och gener än vad vi stoppar i oss och menar att dagens intresse för hälsa är ett fåfängt försök till kontroll som är dömt att misslyckas. Båda vetenskapsjournalisterna menar också att media ofta läser forskningsresultat lite som fan läser bibeln, alternativt plockar russinen ur kakan. Ett annat problem menar de är att forskningsresultaten vinkas hårt redan på universitetens pressavdelningar, något som ställer större krav på såväl journalister som mediakonsumenter.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Follow the money
De tar även upp problemet med det som kallas sponsorship bias som kan påverka utfallet i en studie och att det därför är viktigt att vara uppmärksam på vem som finansierat studien. Som exempel nämns en studie som visade att flingor var ett särskilt gynnsamt frukostlivsmedel, en studie som var finansierad av Kelloggs. Att tolka forskning på rätt sätt och kunna bedöma relevans är därför av stor vikt.

LÄS OCKSÅ: Johannes utmanar livsmedelsjättarna

Stad kontra landsbygd
Ett annat perspektiv bjuder Po Tidholm på som hävdar att frågan om mat och oro främst rör det han kallar livvstilsmedelklassen i städerna och att det är lätt att glömma bort att långt ifrån alla är inkluderade. Och som när han tillfrågas om sitt perspektiv på stad kontra landsbygd menar att det i större utsträckning rör sig om klass än om geografi. Då medelklassen är de som i störst utsträckning flyttar. Kvar är arbetarklassen och bland arbetarklassen på landsbygden är skepsisen mot de nya trenderna stor och tilltron till det gamla och beprövade minst lika stor.

LÄS OCKSÅ: Prat om mat med Mats-Eric Nilsson

Närodlat hamnar i stan
Det närodlade och mathantverket når dessutom sällan landsbygdsborna själva, då det enligt Po saknas försäljningsställen. Istället hamnar det i butiker som Paradiset på Södermalm. Medan de som bor där maten faktiskt produceras hänvisas till ICAs standardsortiment som många gånger är eftersläpande, vilket gör att de har små chanser att hänga med i utvecklingen.

 

Stadsodling som grönt alibi
Po säger att han själv föredrar modern vegetarisk kost, han har tidigare haft får och varit väldigt hands-on och ger inte mycket för dagens stadsodling. Risken är att det blir till någon sorts frisedel som gör att man sedan anser sig kunna äta vad som helst och flyga till Thailand ovanpå det med gott samvete menar han – som en sorts grönt livsstilsalibi.

Många ömma tår
Dieter som gemenskapande och identitetsskapande faktorer avhandlas också. Amina Manzoor berättar att hon aldrig fått så många hatmejl som när hon skrev en artikelserie i DN om socker, där hon antydde att det kanske inte var fullt så farligt som många vill göra gällande. Hon fick då erfara hur den starka identifikationen gör att många har nära till att känna sig kränkta och att tonfallet lätt blir hårt.

Hur ser utvecklingen ut då om man ska tro panelen?
Po och Amina tror att hälsotrenden och då särskilt trenden med gluten- och laktosfritt kommer lägga sig medan Emma tror att intresset för hälsa kommer hålla i sig men att det kan komma att ta sig andra uttryck än idag.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Skafferiet gastronomisk debatt har funnits sedan 2011 och drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell. Detta samtal och flera andra finns att lyssna på som podd.
Boken "Varning för mat" är utgiven på Optimal förlag på initiativ av LRF våren 2018 Medverkar gör: Jenny Jewert (red.) Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.