Journalisten Po Tidholm, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter och Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi Jenny Jewert redaktör och moderator på Skafferiet

Journalistenerna Po Tidholm och Amina Manzoor, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi samt redaktören Jenny Jewert. Foto: Nina Törmark

Varning för mat – samtal i skafferiet kring mat och oro

Fakta

Skafferiet gastronomisk debatt har funnits sedan 2011 och drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell. Detta samtal och flera andra finns att lyssna på som podd.
Boken "Varning för mat" är utgiven på Optimal förlag på initiativ av LRF våren 2018 Medverkar gör: Jenny Jewert (red.) Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Bokförlaget Mondial har på LRF Mjölks uppdrag tagit fram antologin ”Varning för mat”, där frågan om "fritt-från", hälsomedvetande, dieter och trender avhandlas av ett antal namnkunniga skribenter. Kurera besökte debattforumet Skafferiet där frågorna diskuterades av några av de som bidragit.

Skafferiet är ett debattforum på Berns i Stockholm. Det drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell som har ordnat samtal på temat mat och gastronomi sedan starten 2011. Den här tisdagen i mars har de bjudit in bokförlaget Mondial med anledning av utgivningen av boken ”Varning för mat” med undertiteln ”Om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt”. Boken har kommit till på initiativ av LRF Mjölk som även finansierat utgivningen. Men bokens redaktör Jenny Jewert, som också är dagens moderator svär på att hon och skribenterna givits helt fria tyglar även om temat oro satts av initiativtagaren.

Omfattande antologi
I antologin som rymmer texter av sammantaget 14 skribenter, belyses ämnet mat och oro från lika många håll. I dagens panel medverkar tre av dem, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter, Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet och medarbetare på Svenska Dagbladet samt journalisten och författaren Po Tidholm.

 

Hälsismens tidevarv
Utgångspunkten är att vi aldrig tidigare haft ett så individuellt förhållningssätt till mat och att vår identitet heller aldrig varit så starkt knuten till vad vi äter som nu. Någon i publiken anar ugglor i mossen och ekonomiska intressen bakom att till exempel allt fler väljer att äta glutenfritt och intrycket är att de avdelningarna i livsmedelsbutikerna bara växer. Pelle Pelters en annan av de medverkande skribenterna skriver i boken att vi lever i hälsismens tidevarv berättar Jenny Jewert som säger att det idag anses närmast oansvarigt att inte sköta om sin hälsa.

"Hälsan är en slump"
Trots att kunskapen om sambandet mellan kost och hälsa ökar, hävdar Emma Frans att vår hälsa styrs mer av slumpen och gener än vad vi stoppar i oss och menar att dagens intresse för hälsa är ett fåfängt försök till kontroll som är dömt att misslyckas. Båda vetenskapsjournalisterna menar också att media ofta läser forskningsresultat lite som fan läser bibeln, alternativt plockar russinen ur kakan. Ett annat problem menar de är att forskningsresultaten vinkas hårt redan på universitetens pressavdelningar, något som ställer större krav på såväl journalister som mediakonsumenter.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Follow the money
De tar även upp problemet med det som kallas sponsorship bias som kan påverka utfallet i en studie och att det därför är viktigt att vara uppmärksam på vem som finansierat studien. Som exempel nämns en studie som visade att flingor var ett särskilt gynnsamt frukostlivsmedel, en studie som var finansierad av Kelloggs. Att tolka forskning på rätt sätt och kunna bedöma relevans är därför av stor vikt.

LÄS OCKSÅ: Johannes utmanar livsmedelsjättarna

Stad kontra landsbygd
Ett annat perspektiv bjuder Po Tidholm på som hävdar att frågan om mat och oro främst rör det han kallar livvstilsmedelklassen i städerna och att det är lätt att glömma bort att långt ifrån alla är inkluderade. Och som när han tillfrågas om sitt perspektiv på stad kontra landsbygd menar att det i större utsträckning rör sig om klass än om geografi. Då medelklassen är de som i störst utsträckning flyttar. Kvar är arbetarklassen och bland arbetarklassen på landsbygden är skepsisen mot de nya trenderna stor och tilltron till det gamla och beprövade minst lika stor.

LÄS OCKSÅ: Prat om mat med Mats-Eric Nilsson

Närodlat hamnar i stan
Det närodlade och mathantverket når dessutom sällan landsbygdsborna själva, då det enligt Po saknas försäljningsställen. Istället hamnar det i butiker som Paradiset på Södermalm. Medan de som bor där maten faktiskt produceras hänvisas till ICAs standardsortiment som många gånger är eftersläpande, vilket gör att de har små chanser att hänga med i utvecklingen.

 

Stadsodling som grönt alibi
Po säger att han själv föredrar modern vegetarisk kost, han har tidigare haft får och varit väldigt hands-on och ger inte mycket för dagens stadsodling. Risken är att det blir till någon sorts frisedel som gör att man sedan anser sig kunna äta vad som helst och flyga till Thailand ovanpå det med gott samvete menar han – som en sorts grönt livsstilsalibi.

Många ömma tår
Dieter som gemenskapande och identitetsskapande faktorer avhandlas också. Amina Manzoor berättar att hon aldrig fått så många hatmejl som när hon skrev en artikelserie i DN om socker, där hon antydde att det kanske inte var fullt så farligt som många vill göra gällande. Hon fick då erfara hur den starka identifikationen gör att många har nära till att känna sig kränkta och att tonfallet lätt blir hårt.

Hur ser utvecklingen ut då om man ska tro panelen?
Po och Amina tror att hälsotrenden och då särskilt trenden med gluten- och laktosfritt kommer lägga sig medan Emma tror att intresset för hälsa kommer hålla i sig men att det kan komma att ta sig andra uttryck än idag.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Skafferiet gastronomisk debatt har funnits sedan 2011 och drivs av journalisterna Per Styregård, Johan Lindskog och Anders Rydell. Detta samtal och flera andra finns att lyssna på som podd.
Boken "Varning för mat" är utgiven på Optimal förlag på initiativ av LRF våren 2018 Medverkar gör: Jenny Jewert (red.) Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.