Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Smärtsamma toalettbesök, magknip, gaser och uppblåsthet. Ja, så ser vardagen ut för varannan svensk med någon form av magproblem. Kvinnor lider dubbelt så ofta som män av matsmältningsbesvär, men tursamt nog kan det vara relativt enkelt att få ordning på en orolig mage. 

För att bli vän med din mage är det viktigt att äta en balanserad kost, då får du sannolikt en rikare tarmflora. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska. En osund kost gör att de illasinnade bakterierna tar över.

 

LÄS OCKSÅ: Kom i form – med ostvassle

Rik tarmflora

Tarmen är smart och mycket känslig. Om den tycker att något är fel skickar den signaler till hjärnan att den inte mår bra, och det medför att du själv inte mår bra. Därför är det viktigt att hålla magen glad genom att skapa bra förutsättningar för de goda mjölksyrabakterierna. Visste du att både ditt immunförsvar, din vikt och ditt humör påverkas av hur din tarm mår?

Att så mycket av vårt välbefinnande handlar om bakterierna som lever i tarmen har fått forskare runt om i världen att vilja förstå hur tarmfloran styr vår hälsa. Tarmfloran är ännu ett delvis outforskat område. Men i dag vet man att om vi äter varierat, och intar fermenterade produkter, som har ett rikt innehåll av mjölksyrabakterier, så kommer vi med största sannolikhet att bibehålla en rik tarmflora.

Den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel insåg tidigt att bra matsmältning och väl fungerande mage- och tarmhälsa var viktigt för det allmänna välbefinnandet.

Naturen var den inspiration och det apotek som Vogel uppskattade mest. Han levde i de schweiziska alperna, och där plockade han medicinalväxter till sitt husapotek. 

LÄS OCKSÅ: ”Visste inte att magen kunde må så bra”

Återställer bakteriebalansen

I Vogels hemtrakter fanns också en lång tradition att dricka fermenterad ostvassle som kurdryck. Dels för att för att rengöra kroppen från insidan och dels som en del av en daglig dryck för att främja det friska i mage och tarm.

 

Den schweiziska vasslen görs av mjölk från alpkor, en mjölk som är speciellt värdefull tack vare växtrikedomen på naturängarna där korna betar. Mjölk av kor som äter mångsidig, ren och naturlig föda kan inte jämföras med den mjölk som massproduceras på effektivast möjliga sätt och efterbehandlas.

Vogel ville gärna ha kurdrycken med anor i sitt apotek för att hjälpa sina patienter. Efter några års experimenterande hade han skapat en fermenterad ostvassle, som återställer bakteriebalansen i tarmen genom att skapa de allra bästa förutsättningar för de goda mjölksyrabakterierna.

Vogels vassle har i stort sett varit oförändrad från 1950-talet fram till 2010. Då lanserades, efter många års utvecklingsarbete där forskarna bland annat identifierat en egen mjölksyrabakterie, en ny form av vassle som var fermenterad med mjölksyrabakterien Lactobacillus casei Alpinus, som är unik för just denna tillverkning.

Tarmfloran kan variera stort och olika individer kan ha extremt olika tarmflora men ändå ha en god hälsa. Det är därför svårt att säga vad som är normalt och inte. Förhoppningsvis ska forskning kunna leda fram till en större förståelse för hur en frisk tarmflora ska se ut, så att kostråden kan ges på individnivå.

 

LÄS OCKSÅ: Vassle löste Ellinors hudproblem

Laktos- och mjölkproteinfri

Probiotika anses kunna hämma tillväxten av onda bakterier, men det finns olika arter av probiotika och dessa skiljer sig från varandra. Alla får troligtvis inte samma effekt av dem eftersom vi äter olika och har olika tarmflora. Men när det gäller mjölksyrebakterier så kan man generellt säga att de tillhör de som kallas för de goda bakterierna.

Vogels vassle är en prebiotisk koncentrerad ekologisk dryck och dess goda inverkan förklaras med mjölksyrakonsistensen. Vasslen innehåller rikligt med L+ mjölksyra, som kroppen behöver och även producerar själv, och som även ger näring till nyttiga tarmbakterier, som lactobacillus och bifidobakterier. Patogena – illasinnade – bakterier som e-coli och streptokocker hämmas i den miljön. Även tillväxten av candida och andra svampar i tarmsystemet försvåras i den miljö som de goda bakterierna trivs i.

Trots att vassledrycken framställs från mjölk så är den både laktos- och mjölkproteinfri, och tolereras av laktos- och mjölkproteinintoleranta.

Av Inger Palm


Vassle 

… är gjort på komjölk.  Ett exempel på ostvassle är Alfred Vogels Molkosan. Den är en koncentrerad, mjölksyrajäst ostvassla som framställs av ekologisk mjölk från alpkor. Produkten innehåller rikligt med L+ mjölksyra, som stöder de nyttiga tarmbakteriernas funktion.
Vasslen är:
... rik på L+ mjölksyra
... laktosfri
... kalorifri
... fettfri
... sockerfri

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

läkare håller i spruta

Debatt: Det bortglömda folket – vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

 

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

 

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Mage

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Hud

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.

 

Sifferballonger med år 2022 i guld

Gott nytt år önskar vi på Kurera!

Övrigt

Ett riktigt Gott nytt år vill vi på Kureras redaktion önska alla er läsare! Men innan vi tar oss an 2022 vill vi gärna summera 2021 lite. Vi är väldigt stolta över att Kurera vecka efter vecka har så många besökare. Vad har ni läst och klickat mest under året som gått?

Doftspridare

Må bra med hjälp av dofter

Hälsa

Naturliga parfymer, badoljor, lotions, doftpinnar, doftljus och doftspridare kan öka ditt välbefinnande – inte minst nu när mörker och kyla lägrat sig. Här förklarar vi allt från hur du kan bli piggare och känna mer lust, till hur du kommer till ro och sover bättre, med hjälp av dofter. 

 

Örter med läkande effekt i kroppen

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.