Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Molkosan

… är fermenterad, koncentrerad ostvassle gjorde på mjölken från schweiziska alpkor som betar på ekologisk mark. Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som skapar en god miljö i tarmen vilket gynnar uppkomsten av snälla bakterier. Vasslen är också naturligt rik på mineraler och spårämnen som kalium, kalcium och magnesium. Drycken innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos) vilket gör att laktosintoleranta kan dricka den.

Molkosan gör att:
... överskottsvätska lättare transporteras ut.
... du kan få hjälp att gå ner i vikt.
... blodsockret och insulinnivån stabiliseras.
... en läckande och otät tarm kan bli tätare.
... matsmältningen fungerar bättre.
... näringsintaget blir bättre.
... mag- och tarminnehållet blir mer basiskt.
... smärta, gaser, svullnad, diarré och hård mage kan minska eller helt försvinna.
... tarmrörelserna hålls igång och underlättar tömningen av tarmen.

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle, som är fri från både laktos- och mjölkprotein, kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Det finns många anledningar till att magen inte fungerar som den ska. Matallergier, intoleranser, dålig matsmältning, stress och slarviga matvanor. Varannan svensk har bekymmer, med magen, men många tillfälliga problem kan vara relativt enkla att åtgärda. 

För att magen ska fungera bra behöver du ge den förutsättningar att göra det. 

Har du ofta gaser, magknip, kramper, uppkördhet eller är antingen lös eller hård i magen, då vet du att du gör något som magen inte gillar. Magen kommunicerar med dig och vill ha en förändring. Ta signalerna på allvar och försök hitta mat och de livsstils-rutiner som gör att din mage blir lugn igen.

 

Alfred vogel

Alfred Vogel

Den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel visste att bra matsmältning och väl fungerande mag-tarmhälsa spelar en central roll för att hålla sig frisk.

I Appenzell, där Vogel verkade, fanns en lång tradition av att använda fermenterad ostvassle som kurdryck för att rengöra kroppen från insidan. 

Ostvassle görs på mjölk från schweiziska alpkor, och en sådan produkt ville Vogel ha i sitt apotek. Efter några års experimenterande hade han skapat den fermenterade ostvasslen Molkosan, som har till uppgift att främja det friska i mage och tarm och återställa bakteriebalansen i tarmen genom att skapa de allra bästa förutsättningar för de goda mjölksyrabakterierna.

Och trots att drycken framställs från mjölk så är den både laktos- och mjölkproteinfri, och tolereras av de med intoleranser.

När det råder balans mellan de goda och ”onda” bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska. En osund kost gör att de illasinnade bakterierna tar över.

 

LÄS OCKSÅ: Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Skapar bra förutsättningar

Tarmen är smart och mycket känslig. Så snart något är fel ingriper den genom att signalera till hjärnan. Det finns nämligen lika mycket nervceller i tarmen som i hjärnan och det pågår en ständig kommunikation. 

I tjocktarmen finns flera miljarder hälsosamma mjölksyrabakterier. Genom att äta hälsosam kost bestående av bland annat fibrer från växtriket överlever mjölksyrabakterierna i tjocktarmen och kan göra sitt jobb. Deras uppgift är att bryta ner maten vi äter, ta upp näringsämnen och att stödja immunförsvaret. 

Brist på bra och näringsrik mat skapar problem i tarmen och det är här Vogels ostvassle kommer in. Hans utmaning, när han skulle framställa sin magdryck, var att bevara vasslen färsk eftersom den snabbt jäser och blir förstörd. Lösningen på problemet blev att tillsätta den patenterade mjölksyrabakterien L+ i tillverkningsprocessen. Eftersom mjölksyran L+ har förmåga att skapa en god miljö i tarmen gynnar den uppkomsten av snälla bakterier. Då trivs till exempel inte candida-bakterier och andra ogynnsamma svampar.

Drycken kan därför ganska snabbt minska gasbildning, förbättra matsmältningen och få fart på förstoppade magar. Den bidrar även till bättre näringsupptag samtidigt som den har en normaliserande inverkan på flera inre organ.

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Mättnadskänslan förlängdes

Moderna studier bekräftar att Vogels teorier om kurdrycken var korrekta. I en studie fick friska personer äta en kolhydratrik kost och dricka vasslen 15 minuter före måltiden. Det visade sig att de hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.

 

I en annan studie där även typ-2 diabetiker deltog, fick försökspersonerna äta rent socker eller en kolhydratrik måltid och dricka vassle. Forskarna såg att effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydrater som intogs.

När forskare undersökte hur vasslen påverkade mättnadskänslan vid intag av bröd och grönsaker visade två studier att ett intag av vassledryck gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassle kan normalisera produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Alfred Vogel upptäckte att drycken reglerade överskott av vätska i kroppen, och till sina patienter med dessa bekymmer rekommenderade han en matsked vassledryck en kvart före en måltid. För de med matsmältningsproblem ansåg Vogel att vasslen skulle tas direkt efter varje måltid. En märkbar effekt av drycken kommer oftast inom en vecka, och när magen fungerar som den ska kan det räcka med en underhållsdos på en matsked per dag.

Av Inger Palm


Molkosan

… är fermenterad, koncentrerad ostvassle gjorde på mjölken från schweiziska alpkor som betar på ekologisk mark. Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som skapar en god miljö i tarmen vilket gynnar uppkomsten av snälla bakterier. Vasslen är också naturligt rik på mineraler och spårämnen som kalium, kalcium och magnesium. Drycken innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos) vilket gör att laktosintoleranta kan dricka den.

Molkosan gör att:
... överskottsvätska lättare transporteras ut.
... du kan få hjälp att gå ner i vikt.
... blodsockret och insulinnivån stabiliseras.
... en läckande och otät tarm kan bli tätare.
... matsmältningen fungerar bättre.
... näringsintaget blir bättre.
... mag- och tarminnehållet blir mer basiskt.
... smärta, gaser, svullnad, diarré och hård mage kan minska eller helt försvinna.
... tarmrörelserna hålls igång och underlättar tömningen av tarmen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

 

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

 

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

 

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

 

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.

Kesoplättar med bär

Kolhydratsnåla kesoplättar med bär

Frukost

Lågkolhydratkost rekommenderas ofta av kostrådgivare som ett komplement till periodisk fasta, eller som ett sätt att bibehålla en sund vikt. De här kesoplättarna med bär är – trots sitt pannkaksliknande utseende – just kolhydratsnåla. Och en riktigt lyxig frukost!