Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Wrap med växtbaserad tonfiskröra

En wrap med en röra med "Toonish" som är förvillande lik en "vanlig" tonfiskröra.

Växtbaserad fisk ska rädda våra hav – och vår hälsa

Genom att äta fisk- och skaldjurssubstitut, gjorda på växtprotein, kan vi bidra till att minska utfiskningen av haven – och undvika att få i oss mikroplast. Nu har den första svenska vego-tonfisken släppts i butik, och fler liknande produkter kommer.

Vegetariska och veganska köttsubstitut är något vi har sett i butikerna länge redan, med allt från färs, korv och burgare. Men ersättningsprodukter till fisk har det varit sämre med. Visst har många kanske testat ”Svill”, alltså vegetarisk sill, gjord på skivad och inlagd aubergine . Eller smakat tångkaviar, en produkt som efterliknar fiskrom men är gjord på havstång. Men andra produkter som efterliknar fisk i både smak och utseende har inte varit lika vanliga.

LÄS OCKSÅ: Forskare har hittat mikroplaster från fimpar i fisk

Förorenade hav

Men nu börjar något hända på marknaden. Allt från veganska räkor till tonfisk gör entré i livsmedelsbutikerna. Och initiativen från ”food tech”-bolag som vågar bryta ny mark måste applåderas. För det är inte bara konsumtionen av kött från landgående djur som vi behöver minska för planetens skull – även haven och de havslevande djuren behöver värnas för både vår egen och planetens hälsa. För våra hav lider av övergödning, nedskräpning och försurning av olika slag, vilket vi skrivit om tidigare i Kurera.

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Fiskebestånden utnyttjade till max

Drygt 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd är redan idag utnyttjade till max, överfiskade eller utarmade – och bara en procent av världens hav är skyddade områden. Detta enligt siffror från FAO (FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation) och världsnaturfonden WWF. Vår konsumtion av fisk väntas dessutom öka med 30 procent inom tio år. Chockerande nog dumpar vi människor även flera miljoner ton plast i haven. Och just linor, nät och andra redskap från fiskenäringen står för en stor del av plastskräpet i våra hav. Något som leder till att fiskarna får i sig plasten, precis som den mikroplast vi sköljer ut med avloppsvattnet när vi tvättar syntetiska tyger, som polyester och fleece. Och i förlängningen får även de som äter fisk i sig denna plast. Samtidigt är vi människor beroende av friska hav för såväl hälsa, syretillförsel, matförsörjning och jobbtillfällen.

 

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

Premiär för svenskt fisksubstitut

Nu har ett svenskt foodtech-företag, Hooked foods med grundarna Tom Johansson och Emil Wasteson i spetsen, släppt Sveriges första växtbaserade tonfisk gjord på certifierad soja- och veteprotein, solrosolja och alger. Redan under våren 2021 lanserade Hooked sin produkt ”Toonish” på flera restauranger i Malmö, Göteborg och Stockholm. Och från och med hösten 2021 går de att köpa i butiker som Coop, Citygross och Mathem. "Toonish" har hög proteinhalt, på 17 procent. Även tre smaksatta tonfiskröror har släppts och snart kommer även substitut för lax, calamari och räkor, enligt Hooked Foods.

Soja, som är basen i produkten, är dock ett bönprotein som har varit omtvistat på grund av dess miljöpåverkan. Men då handlar det främst om odling av soja som djurfoder, vilket storföretag vill producera så billigt som möjligt. Den soja som Hooked använder är ”hållbart producerad utan någon koppling till skogsskövling”, kommenterade Tom Johansson i en artikel i Dagens industri nyligen.

LÄS OCKSÅ: Forskare: 15 grödor står för 90 procent av vår mat

Växtbaserad ”sea food” finns globalt

Även om Hooked är det första svenska företaget på marknaden för växtbaserad fisk så har liknande företag funnits ett tag i andra delar av världen. Till exempel tillverkar Kalifornien-baserade bolaget "New wave seafood" växtbaserade räkor. Och nederländska "Vegan zeastar" producerar bland annat vegansk lax, gjord på tapiokastärkelse och sjögräs, som redan finns att köpa i poké bowls i svenska restauranger. Även Quorn, som länge tillverkat köttsubstitut, gjort på mykoprotein från mögelsvamp, har nu släppt egna tonfisk-alternativ. Det handlar om röror som kallas ”vegan spread tuna style”. Och fler produkter och aktörer lär vi säkert få se på den här gryende svenska marknaden inom kort.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.