Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Fakta

Namn: Veronica Hedberg
Yrke: Specialistläkare och vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden.
Aktuell med: Boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna” som hon skrivit ihop med Susannne Hovenäs på Semic förlag (2019).

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Veronica Hedberg är läkare och vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden som förespråkar en växtbaserad kost. Hon är själv vegan sedan många år och nu släpper hon kokboken ”Smart mat för en frisk kropp och hjärna” som hon skrivit ihop med journalisten och kokboksförfattaren Susanne Hovenäs på Semic förlag.

 

Vad beror den minskade köttkonsumtionen på tror du och hur ser du på den fortsatta utvecklingen?
– Jag tror att det finns flera orsaker. Dels har fler blivit medvetna om hur deras kostval påverkar miljön och fler har fått kännedom om köttets stora klimatpåverkan. Det har också börjat framgå att det inte är hälsosamt att äta kött vilket gör att det blir lättare att avstå säger Veronica som pekar på att det de senaste åren blivit mycket enklare att äta vegetariskt då både matvarubutiker och restauranger har ett större utbud av vegetarisk mat. Att utbudet förädnras beror på efterfrågan och det skapar en snöbollseffekt.
– Jag tror att den snöbollen precis har börjat rulla och att vi kommer att se en fortsatt minskning av köttkonsumtionen. Det här är bara början.

Vilka är de främsta hälsovinsterna med en växtbaserad kost?
– Växtbaserad kost minskar risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Högt intag av frukt, grönsaker och fibrer, som bara finns i växter, har också visats minska risken för vissa cancerformer. Och studier visar att de som äter växtbaserat i större utsträckning är normalviktiga, löper mindre risk att drabbas av typ 2 diabetes och lever längre.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Finns det inga risker, som att man inte får i sig tillräckligt med protein eller vissa näringsämnen?
– Växtbaserad kost innehåller tillräckligt med protein. Protein finns i allt vi äter men bra växtbaserade proteinkällor är baljväxter, nötter, frön, rotfrukter och fullkornsprodukter. En växtbaserad kost innehåller rikligt med vitaminer och mineraler och tusentals bioaktiva ämnen, så kallade växtkemikalier, varav vissa har visats minska risken för hjärt-kärl sjukdom och cancer. Vid en strikt vegankost måste dock vitamin B-12 tas i form av tillskott och på vintern rekommenderas att ta extra D-vitamin.

Vilka är de största myterna om växtbaserad kost?
– Proteinmyten har varit svåravlivad. Och en del verkar tro att växtbaserad kost är tråkig och svår att variera.

LÄS OCKSÅ: Räkna ut din måltids klimatpåverkan

Hur kom du själv in på den växtbaserade kosten, är du vegan, har du alltid varit det?
– I tonåren var jag engagerad för djurrättsfrågor och när jag insåg vilket lidande som låg bakom kött, fisk, ägg- och mjölkprodukter kunde jag inte fortsätta att äta sådan mat längre. Det är nu 22 år sedan jag slutade att äta kött och större delen av den tiden har jag levt som vegan.

 

Stora miljö- och samhällsvinster
Det är inte bara den egna hälsan som tjänar på att man lägger om till att äta mer vegetariskt, att allt fler går över till mer växtbaeserad kost innebär vinster även för såväl samhälle som miljö menar Veronica.
– Samhällsvinsterna gäller främst sjukvården som sparar ekonomiska resurser om befolkningen är friskare. WHO rankar idag matvanorna som det största hotet mot folkhälsan och enligt Livsmedelsverket riskerar var fjärde svensk att insjukna eller dö i förtid av kostrelaterade sjukdomar så det finns mycket att vinna. Miljövinsterna skulle också vara stora då mindre vatten och energi går åt till att framställa vegetabiliska livsmedel och utsläppen av växthusgaser skulle minska. Med en växtbaserad kost räcker maten också till fler människor om vi tänker globalt.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Vilka råd skulle du ge den som vill lägga om kosten men inte vet var den ska börja?
– Ett första steg kan vara att äta växtbaserat någon dag i veckan för att sen utöka till flera dagar. Och om du äter ute -välj en växtbaserad rätt och bli inspirerad. I sociala medier finns också mycket att inspireras av.
Veronica rekommenderar även den som vill lägga om kosten att köpa en vegetarisk kokbok och prova recept som liknar den mat man gillar för att succesivt byta ut mer rätter och måltider. Om man till exempel gillar vitlök och basilika rekommenderar Veronica att man lagar grönsaksrätter med vitlök och basilika, och om favoriträtten är lasagne tipsar hon om att prova olika vegetariska varianter. Hon uppmuntrar även till att testa vegetariska smörgåspålägg som bönröra och hummus.
– Kanske äter du redan växtbaserat vissa måltider utan att du tänkt på det. Ibland kan det räcka med att byta ut någon enstaka ingrediens för att en hel måltid ska bli växtbaserad, som till exempel att byta ut köttfärsen till sojafärs eller svamp- och bönröra. Veronica rekommenderar även att man provar nya smaker och påpekar att det är viktigt att undvika onyttig växtbaserad mat som vitt bröd, pommes frites och energität snabbmat. Istället rekommenderar hon att man alltid har frukt hemma ifall man blir sugen på något mellan måltiderna.

Av Nina Törmark

 

 


Fakta

Namn: Veronica Hedberg
Yrke: Specialistläkare och vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden.
Aktuell med: Boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna” som hon skrivit ihop med Susannne Hovenäs på Semic förlag (2019).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här kan du lämna in dina överblivna läkemedel

Eko/miljö

Har du överblivna läkemedel hemma? Ta en sväng förbi apoteket och lämna in dem. Varje år blir cirka 15 000 ton läkemedel över och ungefär 250 ton av dessa hamnar i hushållssoporna och i avloppet – skadar miljön. Våra svenska reningsverk är från början inte byggda för att rena de lite tyngre läkemedlen. Därför behöver du hjälpa till.

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

 

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

 

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning