Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Fakta

Namn: Veronica Hedberg
Yrke: Specialistläkare och vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden.
Aktuell med: Boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna” som hon skrivit ihop med Susannne Hovenäs på Semic förlag (2019).

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Veronica Hedberg är läkare och vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden som förespråkar en växtbaserad kost. Hon är själv vegan sedan många år och nu släpper hon kokboken ”Smart mat för en frisk kropp och hjärna” som hon skrivit ihop med journalisten och kokboksförfattaren Susanne Hovenäs på Semic förlag.

 

Vad beror den minskade köttkonsumtionen på tror du och hur ser du på den fortsatta utvecklingen?
– Jag tror att det finns flera orsaker. Dels har fler blivit medvetna om hur deras kostval påverkar miljön och fler har fått kännedom om köttets stora klimatpåverkan. Det har också börjat framgå att det inte är hälsosamt att äta kött vilket gör att det blir lättare att avstå säger Veronica som pekar på att det de senaste åren blivit mycket enklare att äta vegetariskt då både matvarubutiker och restauranger har ett större utbud av vegetarisk mat. Att utbudet förädnras beror på efterfrågan och det skapar en snöbollseffekt.
– Jag tror att den snöbollen precis har börjat rulla och att vi kommer att se en fortsatt minskning av köttkonsumtionen. Det här är bara början.

Vilka är de främsta hälsovinsterna med en växtbaserad kost?
– Växtbaserad kost minskar risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Högt intag av frukt, grönsaker och fibrer, som bara finns i växter, har också visats minska risken för vissa cancerformer. Och studier visar att de som äter växtbaserat i större utsträckning är normalviktiga, löper mindre risk att drabbas av typ 2 diabetes och lever längre.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Finns det inga risker, som att man inte får i sig tillräckligt med protein eller vissa näringsämnen?
– Växtbaserad kost innehåller tillräckligt med protein. Protein finns i allt vi äter men bra växtbaserade proteinkällor är baljväxter, nötter, frön, rotfrukter och fullkornsprodukter. En växtbaserad kost innehåller rikligt med vitaminer och mineraler och tusentals bioaktiva ämnen, så kallade växtkemikalier, varav vissa har visats minska risken för hjärt-kärl sjukdom och cancer. Vid en strikt vegankost måste dock vitamin B-12 tas i form av tillskott och på vintern rekommenderas att ta extra D-vitamin.

Vilka är de största myterna om växtbaserad kost?
– Proteinmyten har varit svåravlivad. Och en del verkar tro att växtbaserad kost är tråkig och svår att variera.

LÄS OCKSÅ: Räkna ut din måltids klimatpåverkan

Hur kom du själv in på den växtbaserade kosten, är du vegan, har du alltid varit det?
– I tonåren var jag engagerad för djurrättsfrågor och när jag insåg vilket lidande som låg bakom kött, fisk, ägg- och mjölkprodukter kunde jag inte fortsätta att äta sådan mat längre. Det är nu 22 år sedan jag slutade att äta kött och större delen av den tiden har jag levt som vegan.

 

Stora miljö- och samhällsvinster
Det är inte bara den egna hälsan som tjänar på att man lägger om till att äta mer vegetariskt, att allt fler går över till mer växtbaeserad kost innebär vinster även för såväl samhälle som miljö menar Veronica.
– Samhällsvinsterna gäller främst sjukvården som sparar ekonomiska resurser om befolkningen är friskare. WHO rankar idag matvanorna som det största hotet mot folkhälsan och enligt Livsmedelsverket riskerar var fjärde svensk att insjukna eller dö i förtid av kostrelaterade sjukdomar så det finns mycket att vinna. Miljövinsterna skulle också vara stora då mindre vatten och energi går åt till att framställa vegetabiliska livsmedel och utsläppen av växthusgaser skulle minska. Med en växtbaserad kost räcker maten också till fler människor om vi tänker globalt.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Vilka råd skulle du ge den som vill lägga om kosten men inte vet var den ska börja?
– Ett första steg kan vara att äta växtbaserat någon dag i veckan för att sen utöka till flera dagar. Och om du äter ute -välj en växtbaserad rätt och bli inspirerad. I sociala medier finns också mycket att inspireras av.
Veronica rekommenderar även den som vill lägga om kosten att köpa en vegetarisk kokbok och prova recept som liknar den mat man gillar för att succesivt byta ut mer rätter och måltider. Om man till exempel gillar vitlök och basilika rekommenderar Veronica att man lagar grönsaksrätter med vitlök och basilika, och om favoriträtten är lasagne tipsar hon om att prova olika vegetariska varianter. Hon uppmuntrar även till att testa vegetariska smörgåspålägg som bönröra och hummus.
– Kanske äter du redan växtbaserat vissa måltider utan att du tänkt på det. Ibland kan det räcka med att byta ut någon enstaka ingrediens för att en hel måltid ska bli växtbaserad, som till exempel att byta ut köttfärsen till sojafärs eller svamp- och bönröra. Veronica rekommenderar även att man provar nya smaker och påpekar att det är viktigt att undvika onyttig växtbaserad mat som vitt bröd, pommes frites och energität snabbmat. Istället rekommenderar hon att man alltid har frukt hemma ifall man blir sugen på något mellan måltiderna.

Av Nina Törmark

 

 


Fakta

Namn: Veronica Hedberg
Yrke: Specialistläkare och vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden.
Aktuell med: Boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna” som hon skrivit ihop med Susannne Hovenäs på Semic förlag (2019).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.