Foto: Isabel Chrisbel

Vegansk cheesecake med mango och passionsfrukt

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel från bloggen chrisbels-glutenfria.se. Ni hittar fler recept på raw bakverk, mejerifria ostar och andra veganska recept i hennes växtbaserade e-bok.

Här är en fräsch vegansk tårta med smak av mango och passionsfrukt.
Den riktigt smälter i munnen och passar bra till alla årstider och tillställningar.


Ingredienser

Fyllning
1 stor mogen mango (1 ½ dl mangopuré)
3-4 passionsfrukter
2 dl cahewnötter (blötlagda minst 4-6 timmar)
1 dl kokosolja (smält)
2-3 msk agave
1-2 msk citron
1 kryddmått gurkmeja

Botten
2 dl mandel
5-8 mjuka dadlar
½ dl kakao
knivsudd salt

Glasyr
2-3 passionsfrukter

► Läs också: Raw cheesecake med lingonfyllning och basilika

Gör så här

 

Cheesecake mango och passion

1. Botten
Mixa mandlar, dadlar, kakao och salt till en kladdig deg. Tryck ut degen i en 17-19 centimeters kakform med avtagbar botten. Ställ åt sidan.

2. Fyllning
Skala mango, skär i minder bitar och mixa till en puré.
Mät ut 1,5 deciliter mangopuré.
Dela tre passionsfrukter, gröp ur innehåll och sila bort kärnor. Blanda cashewnötter, kokosolja, mangopuré, passionsfruktsaft och gurkmeja.
Mixa allt ordentligt till en fin och krämig konsistens. Det krävs en stark mixer.
Tillsätt först en matsked citronsaft och mixa allt på nytt. Smaka av smeten och känn om det behövs mera citron eller agave. Smeten ska smaka söt syrligt.

3. Häll smeten över kakans botten
…och ställ in i frysen i en timme, inte mer. Ta sedan ut cheesecaken och ställ i kylskåpet under minst åtta timmar (ju längre cheesecaken ligger i kylskåpet desto godare blir den).
Toppa med passionsfrukt.

► Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

 

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel från bloggen chrisbels-glutenfria.se. Ni hittar fler recept på raw bakverk, mejerifria ostar och andra veganska recept i hennes växtbaserade e-bok.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.