Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream

Foto: Nilla Gunnarsson

Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream

Fakta

Receptet kommer från bloggen Nillas Kitchen.

En mustig gryta som fått massor av kärlek är bland det bästa som finns. Det hävdar Nilla Gunnarsson, författare tillika kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen – och Kurera kan givetvis bara hålla med.
Här är ett prov på just en sådan: hennes egen alldeles underbara veganska chili.

Så här resonerar Nilla:
“En riktigt bra chili kräver flera lager av smaker som tillsammans skapar umami, den sjätte smaken som upplevs som bland annat som fyllighet. Den smak som man upplever av till exempel ost och kött.”
I en vegansk variant på chiligryta får man till ordentligt med umami genom en kombination av tillagningsteknik, kryddning, grönsaker med naturlig sötma, bra fett och ordentlig med sälta och fräsch syra. Bland kryddorna har jag använt lite kakao, som är vanligt i mexikansk matlagning, och rökt paprika för extra djup.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: “Min kosthållning läkte mig”

 
Portioner: 4

Ingredienser

Chiligryta
0,5 dl olivolja
1 stor gul lök eller 2 små
3 klyftor vitlök
1 paprika
1 röd chilifrukt eller 1 tsk chiliflakes
1 stor morot
0,5-1 sötpotatis (ca 200 g)
2 palsternackor
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk kanel
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 msk kakao
0,5 tsk rökt paprika eller 1 tsk vanlig
1 msk torkad oregano (kan uteslutas)
2 lagerblad
800 g krossad tomat
4 dl vatten
2 tsk salt
2 burkar bönor eller kikärtor, jag använde 1 burk kikärtor och 1 burk svarta bönor
1 liten burk majskorn (150 g)
saften av 0,5 lime + 1 lime i klyftor till serveringen
1 kruka färsk koriander

Raw sour cream
2,5 dl blötlagda cashewnötter (blötlagda minst åtta timmar)
1,5-2 dl vatten
1-2 msk limesaft
1 tsk naturjäst (b-jäst) – men kan uteslutas

Gör så här

Chiligryta
Skala och hacka lök, chili och vitlök. Dela paprikan i bitar. Skala och tärna (knappt 1cm i diameter) morot, sötpotatis och palsternacka.
Hetta upp oljan i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs lök, chili, vitlök paprika och tillsätt spiskummin, koriander, kanel och svartpeppar. Fortsätt att steka tills på medelvärme tills att löken är helt genomstekt och gyllenbrun.
Tillsätt resten av kryddorna, krossad tomat, tärnade grönsaker, vatten, sköljda och avrunna bönor koka upp och låt sedan grytan puttra på lägre värme i 25 minuter. Rör om i grytan några gånger under tiden. Smaka på grönsakstärningarna mot slutet och tillåt längre tillagningstid om det behövs tills att de mjuknat helt.
Tillsätt majs, limesaft och hackade stjälkar av färsk koriander. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs och låt puttra i fem minuter till.

Servera grytan som du vill, till exempel tillsammans med ris eller bara som den är. Gott till är limeklyftor, massor av färsk hackad koriander och givetvis ett gott bröd (se receptlänken till glutenfritt pitabröd nedan) vilket du enkelt bakar under tiden grytan står på spisen och puttrar. Ingen jäsning krävs.

Beroende på vad du serverar till räcker grytan till fyra eller sex portioner. Här hittar du till exempel ett gott recept på pitabröd med majs och durra.

LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter

Raw sour cream
Raw sour cream gör du antingen genom att syra den (tar en till två dagar) eller en snabbversion (kräver några timmars blötläggning av nötterna) som nedan i receptet. Äter du getost och fårost (ej vegan) passar det bra att smula fetaost över istället för raw sour cream.  Andra vegan-alternativ  till sour cream eller gräddfil som finns att köpa i butik funkar så klart också.

Mixa blötlagda cashewnötter med vatten och limesaft. Börja med en mindre mängd vatten och och lime tillsätt mer om det behövs mot slutet. Smaka av med lime för rätt syra och mer vatten för bra konsistens. För att få riktigt slät konsistens mixa nötterna i en stark blender i ett par minuter. Tillåt längre tid om det behövs.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från bloggen Nillas Kitchen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skönhetspanelen testar: Ansiktsolja

Övrigt

Ansiktsolja är en härlig boost för torr hud och använd rätt kan den ge både glow och färre rynkor – och skydda mot iskalla vindar. Kureras skönhetspanel har testat en rad ljuvliga oljor. Vi har provat oss fram och låtit oss förföras av doft och känsla – och till sist hittat en favorit. 

5 frågor om mammamagen

Gravid/barn

Omkring 40 000 kvinnor riskerar varje år att få bestående problem efter graviditet och förlossning.  Problem som ofta klassas främst som skönhetsbesvär av vården. Kurera tog ett snack med Katarina Woxnerud, naprapat och personlig tränare, om mammamagen, på självaste mammatummy day.

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.