Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream | Kurera.se
Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream

Foto: Nilla Gunnarsson

Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream

Fakta

Receptet kommer från bloggen Nillas Kitchen.

En mustig gryta som fått massor av kärlek är bland det bästa som finns. Det hävdar Nilla Gunnarsson, författare tillika kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen – och Kurera kan givetvis bara hålla med.
Här är ett prov på just en sådan: hennes egen alldeles underbara veganska chili.

 

Så här resonerar Nilla:
"En riktigt bra chili kräver flera lager av smaker som tillsammans skapar umami, den sjätte smaken som upplevs som bland annat som fyllighet. Den smak som man upplever av till exempel ost och kött."
I en vegansk variant på chiligryta får man till ordentligt med umami genom en kombination av tillagningsteknik, kryddning, grönsaker med naturlig sötma, bra fett och ordentlig med sälta och fräsch syra. Bland kryddorna har jag använt lite kakao, som är vanligt i mexikansk matlagning, och rökt paprika för extra djup.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: "Min kosthållning läkte mig"

Portioner: 4

Ingredienser

Chiligryta
0,5 dl olivolja
1 stor gul lök eller 2 små
3 klyftor vitlök
1 paprika
1 röd chilifrukt eller 1 tsk chiliflakes
1 stor morot
0,5-1 sötpotatis (ca 200 g)
2 palsternackor
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk kanel
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 msk kakao
0,5 tsk rökt paprika eller 1 tsk vanlig
1 msk torkad oregano (kan uteslutas)
2 lagerblad
800 g krossad tomat
4 dl vatten
2 tsk salt
2 burkar bönor eller kikärtor, jag använde 1 burk kikärtor och 1 burk svarta bönor
1 liten burk majskorn (150 g)
saften av 0,5 lime + 1 lime i klyftor till serveringen
1 kruka färsk koriander

Raw sour cream
2,5 dl blötlagda cashewnötter (blötlagda minst åtta timmar)
1,5-2 dl vatten
1-2 msk limesaft
1 tsk naturjäst (b-jäst) – men kan uteslutas

Gör så här

Chiligryta
Skala och hacka lök, chili och vitlök. Dela paprikan i bitar. Skala och tärna (knappt 1cm i diameter) morot, sötpotatis och palsternacka.
Hetta upp oljan i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs lök, chili, vitlök paprika och tillsätt spiskummin, koriander, kanel och svartpeppar. Fortsätt att steka tills på medelvärme tills att löken är helt genomstekt och gyllenbrun.
Tillsätt resten av kryddorna, krossad tomat, tärnade grönsaker, vatten, sköljda och avrunna bönor koka upp och låt sedan grytan puttra på lägre värme i 25 minuter. Rör om i grytan några gånger under tiden. Smaka på grönsakstärningarna mot slutet och tillåt längre tillagningstid om det behövs tills att de mjuknat helt.
Tillsätt majs, limesaft och hackade stjälkar av färsk koriander. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs och låt puttra i fem minuter till.

Servera grytan som du vill, till exempel tillsammans med ris eller bara som den är. Gott till är limeklyftor, massor av färsk hackad koriander och givetvis ett gott bröd (se receptlänken till glutenfritt pitabröd nedan) vilket du enkelt bakar under tiden grytan står på spisen och puttrar. Ingen jäsning krävs.

Beroende på vad du serverar till räcker grytan till fyra eller sex portioner. Här hittar du till exempel ett gott recept på pitabröd med majs och durra.

LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter

Raw sour cream
Raw sour cream gör du antingen genom att syra den (tar en till två dagar) eller en snabbversion (kräver några timmars blötläggning av nötterna) som nedan i receptet. Äter du getost och fårost (ej vegan) passar det bra att smula fetaost över istället för raw sour cream.  Andra vegan-alternativ  till sour cream eller gräddfil som finns att köpa i butik funkar så klart också.

Mixa blötlagda cashewnötter med vatten och limesaft. Börja med en mindre mängd vatten och och lime tillsätt mer om det behövs mot slutet. Smaka av med lime för rätt syra och mer vatten för bra konsistens. För att få riktigt slät konsistens mixa nötterna i en stark blender i ett par minuter. Tillåt längre tid om det behövs.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från bloggen Nillas Kitchen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.