Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream | Kurera.se
Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream

Foto: Nilla Gunnarsson

Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream

Fakta

Receptet kommer från bloggen Nillas Kitchen.

En mustig gryta som fått massor av kärlek är bland det bästa som finns. Det hävdar Nilla Gunnarsson, författare tillika kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen – och Kurera kan givetvis bara hålla med.
Här är ett prov på just en sådan: hennes egen alldeles underbara veganska chili.

 

Så här resonerar Nilla:
"En riktigt bra chili kräver flera lager av smaker som tillsammans skapar umami, den sjätte smaken som upplevs som bland annat som fyllighet. Den smak som man upplever av till exempel ost och kött."
I en vegansk variant på chiligryta får man till ordentligt med umami genom en kombination av tillagningsteknik, kryddning, grönsaker med naturlig sötma, bra fett och ordentlig med sälta och fräsch syra. Bland kryddorna har jag använt lite kakao, som är vanligt i mexikansk matlagning, och rökt paprika för extra djup.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: "Min kosthållning läkte mig"

Portioner: 4

Ingredienser

Chiligryta
0,5 dl olivolja
1 stor gul lök eller 2 små
3 klyftor vitlök
1 paprika
1 röd chilifrukt eller 1 tsk chiliflakes
1 stor morot
0,5-1 sötpotatis (ca 200 g)
2 palsternackor
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk kanel
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 msk kakao
0,5 tsk rökt paprika eller 1 tsk vanlig
1 msk torkad oregano (kan uteslutas)
2 lagerblad
800 g krossad tomat
4 dl vatten
2 tsk salt
2 burkar bönor eller kikärtor, jag använde 1 burk kikärtor och 1 burk svarta bönor
1 liten burk majskorn (150 g)
saften av 0,5 lime + 1 lime i klyftor till serveringen
1 kruka färsk koriander

Raw sour cream
2,5 dl blötlagda cashewnötter (blötlagda minst åtta timmar)
1,5-2 dl vatten
1-2 msk limesaft
1 tsk naturjäst (b-jäst) – men kan uteslutas

Gör så här

Chiligryta
Skala och hacka lök, chili och vitlök. Dela paprikan i bitar. Skala och tärna (knappt 1cm i diameter) morot, sötpotatis och palsternacka.
Hetta upp oljan i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs lök, chili, vitlök paprika och tillsätt spiskummin, koriander, kanel och svartpeppar. Fortsätt att steka tills på medelvärme tills att löken är helt genomstekt och gyllenbrun.
Tillsätt resten av kryddorna, krossad tomat, tärnade grönsaker, vatten, sköljda och avrunna bönor koka upp och låt sedan grytan puttra på lägre värme i 25 minuter. Rör om i grytan några gånger under tiden. Smaka på grönsakstärningarna mot slutet och tillåt längre tillagningstid om det behövs tills att de mjuknat helt.
Tillsätt majs, limesaft och hackade stjälkar av färsk koriander. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs och låt puttra i fem minuter till.

Servera grytan som du vill, till exempel tillsammans med ris eller bara som den är. Gott till är limeklyftor, massor av färsk hackad koriander och givetvis ett gott bröd (se receptlänken till glutenfritt pitabröd nedan) vilket du enkelt bakar under tiden grytan står på spisen och puttrar. Ingen jäsning krävs.

Beroende på vad du serverar till räcker grytan till fyra eller sex portioner. Här hittar du till exempel ett gott recept på pitabröd med majs och durra.

LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter

Raw sour cream
Raw sour cream gör du antingen genom att syra den (tar en till två dagar) eller en snabbversion (kräver några timmars blötläggning av nötterna) som nedan i receptet. Äter du getost och fårost (ej vegan) passar det bra att smula fetaost över istället för raw sour cream.  Andra vegan-alternativ  till sour cream eller gräddfil som finns att köpa i butik funkar så klart också.

Mixa blötlagda cashewnötter med vatten och limesaft. Börja med en mindre mängd vatten och och lime tillsätt mer om det behövs mot slutet. Smaka av med lime för rätt syra och mer vatten för bra konsistens. För att få riktigt slät konsistens mixa nötterna i en stark blender i ett par minuter. Tillåt längre tid om det behövs.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från bloggen Nillas Kitchen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.