Annons
Annons

Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream

En mustig gryta som fått massor av kärlek är bland det bästa som finns. Det hävdar Nilla Gunnarsson, författare tillika kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillaskitchen.com – och Kurera kan givetvis bara hålla med. Här är ett prov på just en sådan: hennes egen alldeles underbara veganska chili.

Redaktionen

16 januari, 2020
Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream
Dela inlägget

En mustig gryta som fått massor av kärlek är bland det bästa som finns. Det hävdar Nilla Gunnarsson, författare tillika kvinnan bakom Nillas kitchen. Här är hennes egen alldeles underbara veganska chili!

Så här resonerar Nilla:
”En riktigt bra chili kräver flera lager av smaker som tillsammans skapar umami, den sjätte smaken som upplevs som bland annat som fyllighet. Den smak som man upplever av till exempel ost och kött.”
I en vegansk variant på chiligryta får man till ordentligt med umami genom en kombination av tillagningsteknik, kryddning, grönsaker med naturlig sötma, bra fett och ordentlig med sälta och fräsch syra. Bland kryddorna har jag använt lite kakao, som är vanligt i mexikansk matlagning, och rökt paprika för extra djup.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min kosthållning läkte mig”

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från bloggen Nillas Kitchen.

Portioner: 4

Ingredienser

Chiligryta
0,5 dl olivolja
1 stor gul lök eller 2 små
3 klyftor vitlök
1 paprika
1 röd chilifrukt eller 1 tsk chiliflakes
1 stor morot
0,5-1 sötpotatis (ca 200 g)
2 palsternackor
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk kanel
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 msk kakao
0,5 tsk rökt paprika eller 1 tsk vanlig
1 msk torkad oregano (kan uteslutas)
2 lagerblad
800 g krossad tomat
4 dl vatten
2 tsk salt
2 burkar bönor eller kikärtor, jag använde 1 burk kikärtor och 1 burk svarta bönor
1 liten burk majskorn (150 g)
saften av 0,5 lime + 1 lime i klyftor till serveringen
1 kruka färsk koriander

Raw sour cream
2,5 dl blötlagda cashewnötter (blötlagda minst åtta timmar)
1,5-2 dl vatten
1-2 msk limesaft
1 tsk naturjäst (b-jäst) – men kan uteslutas

Gör så här

Chiligryta
Skala och hacka lök, chili och vitlök. Dela paprikan i bitar. Skala och tärna (knappt 1cm i diameter) morot, sötpotatis och palsternacka.
Hetta upp oljan i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs lök, chili, vitlök paprika och tillsätt spiskummin, koriander, kanel och svartpeppar. Fortsätt att steka tills på medelvärme tills att löken är helt genomstekt och gyllenbrun.
Tillsätt resten av kryddorna, krossad tomat, tärnade grönsaker, vatten, sköljda och avrunna bönor koka upp och låt sedan grytan puttra på lägre värme i 25 minuter. Rör om i grytan några gånger under tiden. Smaka på grönsakstärningarna mot slutet och tillåt längre tillagningstid om det behövs tills att de mjuknat helt.
Tillsätt majs, limesaft och hackade stjälkar av färsk koriander. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs och låt puttra i fem minuter till.

Servera grytan som du vill, till exempel tillsammans med ris eller bara som den är. Gott till är limeklyftor, massor av färsk hackad koriander och givetvis ett gott bröd (se receptlänken till glutenfritt pitabröd nedan) vilket du enkelt bakar under tiden grytan står på spisen och puttrar. Ingen jäsning krävs.

Beroende på vad du serverar till räcker grytan till fyra eller sex portioner. Här hittar du till exempel ett gott recept på pitabröd med majs och durra.

LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter

Raw sour cream
Raw sour cream gör du antingen genom att syra den (tar en till två dagar) eller en snabbversion (kräver några timmars blötläggning av nötterna) som nedan i receptet. Äter du getost och fårost (ej vegan) passar det bra att smula fetaost över istället för raw sour cream. Andra vegan-alternativ till sour cream eller gräddfil som finns att köpa i butik funkar så klart också.

Mixa blötlagda cashewnötter med vatten och limesaft. Börja med en mindre mängd vatten och och lime tillsätt mer om det behövs mot slutet. Smaka av med lime för rätt syra och mer vatten för bra konsistens. För att få riktigt slät konsistens mixa nötterna i en stark blender i ett par minuter. Tillåt längre tid om det behövs.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons