Annons
Annons

Vegansk fryst blåbärscheesecake

Ta vara på den bärskatt som finns i våra svenska skogar på sommaren och gör en cheesecake av alla blåbär du hittar! Dessutom är den härligt svalkande – och helt fri från animalier för den som vill äta mer vego.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
4 augusti, 2022
Vegansk fryst blåbärscheesecake

Ta vara på den bärskatt som finns i våra svenska skogar på sommaren och gör en cheesecake av alla blåbär du hittar! Dessutom är den härligt svalkande, och helt fri från animalier för den som vill äta mer vego.

Receptet kommer från boken ”Vegansk hemkunskap” (Bonnier fakta), av Gustav Johansson, som driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott”. En bok för dig som ”är nyfiken på vegansk matlagning, men kanske inte riktigt vet var du ska börja”.

LÄS OCKSÅ: Cashew cheesecake med blåbär och kardemumma

Ingredienser

10 bitar
250 g + 50 g frysta blåbär
1 dl kikärtsspad
1 tsk + några droppar färskpressad citronsaft
1 dl strösocker
2 dl vegansk vispgrädde
150 g vegansk färskost
200 g digestivekex
50 g margarin
1 förpackning färska blåbär

LÄS OCKSÅ: Goda och nyttiga blåbärspannkakor

Gör så här

Tina 250 gram blåbär i rumstemperatur eller försiktigt i mikron.
Vispa kikärtsspad och 1 tsk citronsaft skummigt med en elvisp eller vältränad handled, det tar några minuter. Blanda ner sockret när det har skummat upp rejält. Vispa intensivt i ytterligare några minuter tills smeten blivit en blank och hård marängsmet (du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten åker ur).
Vispa vispgrädden fluffig i en annan skål. Droppa ner några droppar citronsaft så tjocknar den lättare.
Blanda färskost och tinade blåbär i en tredje skål tills alla klumpar är borta.
Vänd ner grädden och färskoströran i marängsmeten och vänd varsamt om med en slickepott tills allt blandats.
Krossa kexen till smulor i en påse eller mixa dem i en matberedare. Smält margarinet och blanda med kexen. Tryck ut massan till ett jämnt lager i botten av en stor springform, cirka 25 cm i diameter, och häll därefter över smeten. Smäll försiktigt formen i bordet någon gång så att smeten sätter sig i botten. Strö över 50 gram frysta blåbär. Låt cheesecaken stå i frysen i minst 4 timmar så att den stelnar helt.
Låt stå i rumstemperatur i 20 minuter före servering.

LÄS OCKSÅ: Tio anledningar att äta mer blåbär

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons