Annons
Annons

Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto

Medelhavsinspirerad gratäng, med smak av mozarella och aubergine.

Redaktionen

2 maj, 2013
Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto
Dela inlägget

Medelhavsinspirerad gratäng, med smak av mozarella och aubergine.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Portioner: 2

Ingredienser

Tomatsås:
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 chilifrukt
1-2 tsk basilika

Pesto
70 g ruccolasallad
1 näve färsk basilika
60 g pinjenötter
1 dl riven paremesanost
ca 1 1/2- 2 dl olivolja
Flingsalt

Auberginegratäng:
1 stor aubergine
250 g mozzarella
1 sats tomatsås
1/2 dl pesto
3 msk riven parmesan
Örtsalt och svartpeppar
1 2 dl olivolj

Gör så här

Tomatsås:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och chilipeppar snabbt i oljan.
Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt.
Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om.
Låt koka upp.
Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen.
Låt stå och småputtra i minst 15 minuter.
Mot slutet av kokningen, krydda såsen med lite basilika.

Pesto:
Skölj ruccolasalladen och låt den rinna av ordentligt.
Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna.
Lägg alla torra ingredienser i en mixer och häll i cirka 1 dl olivolja.
Mixa till en slät massa.
Häll på mer olivolja om det behövs.
Den ska vara glansig och inte torr.
Smaka av med flingsalt.

Gratäng:
Skölj auberginen noga.
Torka av och skär den i skivor, cirka en centimeter tjocka.
Olja in en ugnsfast form med olivolja.
Lägg ner aubergineskivorna i formen och krydda med örtsalt och svartpeppar.
Häll tomatsåsen över.
Skär mozzarellan i skivor och dekorera varje aubergineskiva med osten.
Ringla olivolja över.
Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.
När mozzarellan smält ner och fått färg, ta ut formen och lägg på ca 1- 1 1/2 msk pesto på varje skiva aubergine.
Sätt åter in i ugnen och låt stå ytterligare 10 minuter.
Servera med råris kokt i grönsaksbuljong, eventuellt några skivor lufttorkad skinka, eller ät den som en vegetarisk rätt med sallad.

Annons
Annons