Vegetarisk benbuljong | Kurera.se

Vegetarisk benbuljong

Fakta

Receptet kommer från näringsterapeuten Bertil Wosk, även grundare av kunskapsföretaget Holistic.

Här följer hans förklaring till hur man gör traditionell benbuljong:

"Du gör benbuljong genom att långkoka ben och kött minst tio timmar gärna längre med tillsatt citron eller äppelcidervinäger för att laka ut mineraler och aminosyror. Eftersom det kokar så länge så innehåller benbuljongen mycket mineraler, aminosyror och gelatin (bestående av aminosyror), till skillnad från buljongtärningar som bara innehåller salt, fett och smaker. Och i buljongen är mineraler och aminosyror fria och lättupptagliga jämfört med vanligt kokt kött. För ännu bättre och mer mineralrik benbuljong kokar du med olika grönsaker."

Läst om hypen benbuljong – som ska vara bra för så mycket? 
Men – vad gör man om man är vegetarian? Finns det vegetabiliska varianter? 
Javisst, hävdar Bertil Wosk, en av Sveriges främsta näringsterapeuter samt grundare av kunskapsföretaget Holistic.
Här är hans recept på vegetarisk benbuljong – utan ben. 

Kollagen som finns i benbuljong anses bygga upp kollagenet och brosket i kroppen, berättar Bertil Wosk.
– Men kollagen är ett protein och tas inte upp i tarmen utan måste först brytas ner i sina beståndsdelar, det vill säga till fria aminosyror. Dessa aminosyror kan tas upp i tarmen och sedan byggas ihop till nytt kollagen. Fördelen med benbuljong är alltså att du får de aminosyror och mineraler som behövs för att bygga kollagen. Men det kan du få även av vegetabilier, berättar Bertil Wosk.

 

Hur då?
– Hur får kor och hästar, som inte äter något kött, så mycket muskler, ben och brosk? Jo, genom att äta gräs och hö som de bryter ner till de aminosyror som behövs för att bygga deras kroppar. Alger och gröna bladgrönsaker, bönor och mycket annat är mycket rika på aminosyror. Och när det gäller mineraler är grönsaker och alger mycket mer mineralrika än någon benbuljong.

– Du kan göra egen vegetarisk, näringsrik buljong genom att koka grönsaker, särskilt rotfrukter och selleristjälkar. Vill du undvika snabba kolhydrater så använd huvudsakligen ovan jord växande grönsaker. Och alger som är rikare på proteiner och mineraler än något annat, inklusive kött. Jag använder själv även svampar, särskilt torkad shiitake som är väldigt näringsrik och särskilt bra för att stimulera immunförsvaret.

Här följer receptet på vegetarisk benbuljong utan ben som, enligt Bertil Wosk, har flera fördelar jämfört med traditionell benbuljong.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka benbuljong


Ingredienser

• 3 stora morötter
• 4 selleristavar
• 1 stor lök
• 2-3 klyftor vitlök
• 3 tomater
• 1 zucchini
• 100 g broccoli
• 100 g grönkål eller andra bladgrönsaker
• 30 gram wakame alg
• 100 g torkad shiitake svamp
• 1 tsk miso
• ½ dl riven ingefära
• 1 tsk oregano
• 1 tsk basilika
• 1 tsk timjan
• ½ tsk gurkmeja
• ½ tsk rosmarin
• ½ tsk mald svartpeppar
• 2 msk kokosolja eller ghee (ej veganskt då den är gjord på smör)
• 2 liter vatten

Gör så här

Låt koka i två timmar. Sila sedan av och låt svalna och häll på glasflaskor eller burkar.

– Men varför bara ha buljong? Jag brukar koka med ris och linser. En deciliter basmati råris och en deciliter splittade mungbönor eller gröna linser. Då får du ännu mer proteiner och fullvärdigt protein.

– Använder du ris och linser eller bönor så går det åt mer vatten. Jag silar inte bort ris, linser och grönsaker utan äter det som en saftig gryta. När det får koka länge blir det väldigt lättsmält. Inom Ayurveda kallas det för kitcheri och ges till personer som är väldigt sjuka för att det är så lättsmält och näringsrikt. Har du IBS och vill undvika fibrer kan du sila av vätskan så att fibrerna inte kommer med.

– Detta äter jag varje dag när jag är själv. Familjen är inte lika förtjust i det som jag är.

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Receptet kommer från näringsterapeuten Bertil Wosk, även grundare av kunskapsföretaget Holistic.

Här följer hans förklaring till hur man gör traditionell benbuljong:

"Du gör benbuljong genom att långkoka ben och kött minst tio timmar gärna längre med tillsatt citron eller äppelcidervinäger för att laka ut mineraler och aminosyror. Eftersom det kokar så länge så innehåller benbuljongen mycket mineraler, aminosyror och gelatin (bestående av aminosyror), till skillnad från buljongtärningar som bara innehåller salt, fett och smaker. Och i buljongen är mineraler och aminosyror fria och lättupptagliga jämfört med vanligt kokt kött. För ännu bättre och mer mineralrik benbuljong kokar du med olika grönsaker."

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.