Annons
Annons

Vegetariskt minskar risken för hjärtsjukdom

Nya uppgifter från American Heart Association tyder på att en växtbaserad kosthållning kan vara det bästa valet för den som vill minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Redaktionen

29 november, 2017
Vegetariskt minskar risken för hjärtsjukdom
Dela inlägget

Nya uppgifter från American Heart Association tyder på att en växtbaserad kosthållning kan vara det bästa valet för den som vill minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Hjärtsjukdom uppstår gradvis och behöver inte leda till att hjärtat slutar fungera utan leder snarare till att förmågan att pumpa blod försämras med tiden, vilket i sin tur kan leda till att kroppen inte förses med den näring den behöver, skriver Newsweek. Ungefär 6,5 miljoner amerikaner tros lida av någon form av hjärt-kärlsjukdom.

Minskade risken med 42 procent
Amerikanska forskare har nu tittat på olika kostval för att se vilka som har störst effekt för hjärt-kärlhälsan och det visade sig att de som åt växtbaserat minskade risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom med 42 procent mot de som åt mindre av frukt och grönt.

LÄS OCKSÅ: Nya diagnos- och behandlingsmetoder för hjärtsjukdom på framväxt

Ät vegetariskt förebyggande
Det finns sedan tidigare studier som visar att hälsosam kost kan minska uppbyggnaden av plack i kärlen och de nya uppgifterna visar alltså att en växtbaserad kost inte bara är gynnsam efter hjärtsjukdom konstaterats utan även för att förebygga.

LÄS OCKSÅ: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

En hjärtfrämjande livsstil
”Att äta en diet som består av främst bladgrönsaker, frukt, bönor, fullkorn och fisk samtidig som man begränsar intaget av mättade fetter, transfetter, raffinerade kolhydrater och livsmedel med tillsatt socker är lika med en hjärtfrämjande livsstil och kan hjälpa till att förebygga hjärtsjukdom” säger en av studiens medförfattare Kyla Lara, läkare och specialist i internmedicin.

LÄS OCKSÅ: Vad är endotelet och varför ska du vara rädd om det?

Bäst med strikt vegandiet
Även om man inte behöver sluta helt med animaliskt protein menar en av läkarna bakom studien att bäst resultat uppnås om man äter en strikt växtbaserad kost. Risken ökar succesivt ju mer animaliskt protein man äter och de som inte är redo att ge upp biffen uppmuntras att ändå äta fler vegetariska måltider.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons