Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna smörjer in sig med kräm från grön burk

Vi föredrar naturlig hudvård – men är osäkra på vad det är

Visste du att...

...nästan hälften av alla konsumenter (42 procent) har inte koll på vilka e-handelsbutiker som erbjuder det mest hållbara utbudet.

Visste du att vi i Sverige köper mest naturliga hudvårdsprodukter i hela världen? Men samtidigt är det få som känner till de viktigaste märkningarna och certifieringarna inom hållbar, naturlig och ekologisk hudvård. Det visar en ny stor undersökning. 

Hudvårdsrapporten ”Svenskarna in på huden 2022” är en opinionsundersökning som genomförts för fjärde året i rad av YouGov på uppdrag av Weleda, som själva utsetts till ett av världens mest hållbara hudvårdsföretag, flera år i rad. Drygt 1000 personer i Sverige intervjuades (under juni 2022) om sin inställning till hudvård och sina köpvanor. De tillfrågade var både män och kvinnor, i åldrarna 18 till 89 år.

Siffror från NOC Sweden/Business Sweden visar att Sverige glädjande nog har en världsledande ställning vad gäller köp och annvändning av naturliga hudvårdsprodukter. Här i Sverige innehar naturlig hudvård mer än tre gånger så stor andel av den totala hudvårdsmarknaden, jämfört med övriga världen. Det är dessutom en marknad som växer snabbare här än i övriga världen.

 

LÄS OCKSÅ: Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

50 procent handlar hållbart

Hudvårdsrapporten 2022 visar att drygt hälften (54 procent) av svenskarna uppger att de har köpt någon form av naturlig hudvård i år, vilket är en ökning med 4 procent från förra året. Så vi kan lätt konstatera att hållbarhet är en stark trend.

Samtidigt kommer produktens naturlighet på en tredje plats när konsumenterna fått ranka vad som är viktigast när de väljer produkt i en affär eller online. Det allra viktigaste är nämligen produktens effektivitet, som 63 procent anser är viktigast. Att produkten ska vara naturlig är viktigast för 34 procent, och att den är hållbar för miljö och människor är viktigast för 32 procent av de tillfrågade.

Låg kännedom om märkningar 

Samtidigt är det inte helt självklart vad vi konsumenter uppfattar som en naturlig, hållbar och ekologisk produkt. Eller att vi förstår vilka produkter som är det.

Undersökningen visar att mer än en tredjedel av de tillfrågade (36 procent) inte känner till någon av de hållbara och ekologiska produktmärkningar som finns på marknaden idag. Märkningar som garanterar att produkten verkligen håller vad den lovar, och inte bara slänger sig med uttryck som "grön" eller "naturlig", utan att ha fog för det.

Bäst koll på de allra tyngsta märkningarna inom hållbar, naturlig och ekologisk hudvård har de unga i undersökningen (18-29 år).

 

LÄS OCKSÅ: Här gömmer sig den kritiserade palmoljan

Till de tyngsta hållbarhetsmärkningarna hör:

 • NaTrue: En internationell märkning som säkerställer och skyddar krav och kvalitet på naturlig och ekologisk hudvård.
 • UEBT: Denna certifiering säkerställer att biologisk mångfald och rättvis handel har skyddats under såväl odling och skörd som bearbetning av de ingredienser som används till hudvårdsprodukterna.
 • B Corp: Är den högsta internationella certifieringen för företag. B corp-certiferade företag, har fokus på hållbarhet och transparens kring sin egen påverkan på omvärlden i fokus i sin verksamhet.

ÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Svanenmärkt har högst kännedom

Flest personer totalt känner till Svanenmärkt (49 procent) och Fairtrade ( 43 procent). Medan endast 10 procent känner till Ecocert/Cosmos organic, 8 procent känner till NaTrue och 4 procent känner till BCorp.

Av Carolina Eriksson 


Visste du att...

...nästan hälften av alla konsumenter (42 procent) har inte koll på vilka e-handelsbutiker som erbjuder det mest hållbara utbudet.

Omvärldsläget påverkar inte vårt köpbeteende

Trots ett världsläge med krig, inflation och pandemi så visar undersökningen att omvärldsläget inte påverkar våra köpbeteenden nämnvärt.


 • 51 procent svarade att deras inköp inte påverkats alls (även om situationen och därmed inställningen hos de svarande förstås kan ha ändrats sedan i juni ).

 • 15 procent menar att de shoppar mindre, medan 9 procent gör mer hållbara val, och 6 procent att de istället väljer att köpa dyrare produkter vid färre tillfällen.


 • Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  Bilkö i storstad med avgaser

  Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

  Eko/miljö

  Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

  frukt

  Så mycket C-vitamin behöver du

  Naturlig hälsa

  När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

  Går det att träna vid förkylning?

  Träning

  Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

  Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

  Övrigt

  För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

   

  Örter med läkande effekt

  Kryddor

  Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

  Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

  Skönhetspanelen testar: Hårkur

  Hud

  Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

  Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

  Så avgör du om din partner är en narcissist

  Mental hälsa

  Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

  Illustration av mat som slängs i soptunnor

  5 missförstånd som ger ökat matsvinn

  Eko/miljö

  29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

  Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

  Hälsa

  En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

   

  Frallor, plommon och plommonkompott

  Näringsrikt plommonbröd med dinkel

  Matbröd

  Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

  “Nu kan jag cykla igen”

  Naturlig hälsa

  I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

  frukt, grönt och vitaminburk

  Därför är vitamintillskott så viktiga

  Kost

  Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

  Färre nattkissningar och ökad lust

  Naturlig hälsa

  Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

  Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

  Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

  Hälsa

  Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

   

  Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

  Naturlig hälsa

  Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

  Kantarellgratäng med oliver

  Kantarellgratäng med svartkål och oliver

  Recept

  Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

  Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

  Mage

  Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

   

  Selen kan göra män fertila

  Naturlig hälsa

  Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

  kvinnas ben bakifrån

  Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

  Vikt

  Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

  Ung kvinna blundar i skräddarställning

  Så behåller du semesterlugnet under hösten

  Mental hälsa

  Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

   

  Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

  Så reparerar du huden efter sommaren

  Hud

  Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

  Doftfri vitlök stärker hjärtat

  Naturlig hälsa

  Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.