Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

När Livsmedelsverket meddelade att egenvårdsföretaget Great Earth fått ett parti ashwaganda återkallat blev MedicineGarden som är marknadsledande på just ashwagandha nedringda av oroliga konsumenter som var oroliga för sitt kosttillskott.

Tom Johnsson på MedicineGarden kunde lugna dem, eftersom företaget har koll på hela kedjan från odling till extraktion:

– Den ashwagandha vi använder i vår KSM66 tillverkas av familjeföretaget Ixoreal i Hyderabad. Råvaran odlas på företagets egna ekologiskt certifierade jordbruk i Rajastan i nordvästra Indien. Extraktionen sker utan kemikalier med en metod som heter Green Chemistry och som innebär att enbart ekologisk komjölk och vatten används. Det är en hundra procent miljövänlig process.

 

– Etylenoxid får givetvis inte användas inom ekologisk produktion – varken i Indien eller någon annanstans. Vår produkt är garanterat fri från etylenoxid. Innan det färdiga extraktet frisläpps från företagets egna ekologiskt certifierade produktionsanläggningar i Hyderabad utfärdas två olika certifikat som garanterar produktens säkerhet.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha

Får inte finnas inom EU 

Enligt Livsmedelsverket behöver konsumenter som tagit ett kosttillskott eller ätit något som innehåller små mängder av etylenoxid inte vara oroliga. Men man kan inte utesluta att det kan finnas en hälsorisk om man till exempel tagit ett tillskott under en längre period som innehållit etylenoxid (ETO).

Anledningen till att återkallningar sker är att etylenoxid inte får finnas i livsmedel inom EU och kosttillskott räknas som livsmedel.

De produkter som återkallats är bland annat såser, glass och kosttillskott, och detta beror på att etylenoxid förorenat ingredienserna som använts i berörda produkter.

LÄS OCKSÅ: Bättre sömn och fokus med ashwagandha

Better You analyserade omedelbart 

Enligt Great Earth är halterna av bekämpningsmedlet etylenoxid låga, och Great Earth uppger att det inte är förenat med någon ”omedelbar hälsorisk” att inta kosttillskottet. Det parti som återkallas har produktnummer 200758 med ett bäst före datum, juli 2022.

När egenvårdsföretaget Better You fick höra talas om återkallandet av ett parti ashwagandha gjorde de en kontroll på sin ashwagandha.

– Så fort vi fick information om detta så skickade vi vår produkt på analys. Alla kan vara helt lugna med vår produkt. Inom EU är toleransen för etylenoxid i livsmedel noll, men den tillåtna gränsen ligger på 0,1 milligram per kilo. Vi ligger långt under den gränsen. Efter att ha haft en dialog med den regulatoriska avdelningen på Svensk Egenvård, så ansågs proverna rena, säger Stefan Söderlund på Better You.

Holistic har ekologisk ashwaganda

Åsa Spik på egenvårdsföretaget Holistic berättar att de fått samtal från ett fåtal kunder om deras ashwagandha.

 

– Vi bedömer dock inte att folk är oroliga i dagsläget. Holistics produkt innehåller ashwagandha i form av sensoril som är ett ekologiskt ashwagandhaextrakt från rot och blad. Vi kan garantera att vår produkt är ren från etylenoxid eftersom vi har ett analyscertifikat från vår leverantör. Vi gör löpande stickprovskontroller för att säkerställa att produkterna inte innehåller etylenoxid, säger Åsa Spik, kvalitets- och regulatoriskt ansvarig på Holistic.

LÄS OCKSÅ: Örten motade hormonell oro

Finns i tobak 

Livsmedelsverket har klassat etylenoxid som cancerframkallande. En ökad risk ses dock enbart för individer som arbetar med produkter där etylenoxid ingår, och som utsatts för en stor mängd av det cancerframkallande ämnet via inandning. Rökare däremot får i sig mycket etylenoxid eftersom tobak innehåller etylenoxid.

Etylenoxid har hittats flera gånger den senaste tiden. Nyligen återkallade livsmedelsföretaget Foodmark flera dressingar och såser från Rydbergs och Jensens Køkken efter att ämnet upptäckts. Apoteket återkallade tio varianter av kedjans egna kosttillskott tidigare i september av samma orsak.


Etylenoxid - ETO

Etylenoxid (ETO) är ett kemiskt ämne och har formen av en genomskinlig gas. Vissa länder utanför EU använder etylenoxid som bekämpningsmedel för att till exempel sterilisera frön och kryddor som annars riskerar att skadas av värme. Det används också för sterilisering av livsmedelstillsatser. Ämnet får inte användas på just det här sättet inom EU. Livsmedel som innehåller etylenoxid får inte säljas inom EU.

De återkallanden som gjorts har gällt produkter som bland annat glass, såser och kosttillskott. Etylenoxid har förorenat ingredienser som använts i dessa produkter. När ett livsmedel visat sig innehålla etylenoxid måste företaget informera om detta samt se till att livsmedlet inte längre finns att köpa.

Livsmedelsverket anser att man inte behöver vara orolig om man ätit något som innehåller små mängder av etylenoxid. Men man kan inte utesluta att det kan finnas en hälsorisk om man till exempel tagit ett kosttillskott under en längre period som innehållit det kemiska ämnet.

På Livsmedelsverkets hemsida skriver man att gravida som tagit ett kosttillskott med etylenoxid inte behöver vara oroliga för barnets hälsa eftersom ämnet finns i så små mängder i tillskotten. Anledningen till att återkallningar sker är att etylenoxid inte får finnas i livsmedel inom EU och kosttillskott räknas som livsmedel.
Rökare får i sig mycket av ämnet då tobaksröken innehåller etylenoxid.
Källa: Livsmedelsverket 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.