Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Systrarna Hammelfelt, Foodgeekz

Foto: Elin Rolfsdotter.

“Vi mår bäst av att lyssna på vad kroppen behöver”

De blev kallade ”matnördar” på grund av sitt stora intresse för god och hälsosam mat. Det blev startskottet till att systrarna Emmy och Evelina Hammelfelt grundade Instagramkontot och företaget Foodgeekz. Nu är de bokaktuella – med en spirituell matbibel!

Emmy och Evelina Hammelfelt är två systrar från Skåne som grundat varumärket Foodgeekz, som är förankrat i systrarnas matfilosofi och holistiska livsstil, där spiritualitet spelar en stor roll. Därför är det kanske inte så konstigt att deras nya bok med fräsch och hälsosam mat i skålar, har fått just titeln ”Bowlsbibeln”. I den bjuder de på något vi gärna äter mycket av på sommaren: recept på fräscha, färgsprakande och enkla bowls till frukost, lunch och middag.

 

Maten påverkar våra chakran

Systrarna jobbar med receptkreation och som kockar, samt med föreläsningar, workshops och influencer marketing, bland annat.

– Att jobba ihop som systrar är väldigt speciellt men också otroligt roligt. Vi känner varandra innan och utantill och vet alltid vad vi kan förvänta oss av varandra, hur den andra ska reagera. Vi upplever att vår relation sinsemellan bara har förstärkts, berättar Emmy och Evelina.

LÄS OCKSÅ: Zeina Mourtada och Paul Svensson: “Här är maten som ska rädda planeten”

Berätta lite mer om hur ni blev "Foodgeekz"?

– Vi startade Foodgeekz som en hobby 2016, med en blogg och Instagram. Vi började lägga upp transparenta bilder på vår mat, det vill säga nästintill helt oredigerat. Och fokus då var egentligen bara att göra något kul vid sidan om jobb och studier, eftersom vi alltid tyckt om att laga mat. Eftersom det var maten i fokus hela tiden så var det många runt om oss som tyckte vi var “så nördiga”. Då kom namnet Foodgeekz till oss, men det var först för två år sedan som vi satte en tydlig varumärkesbild kring vad Foodgeekz står för och vill förmedla.

Ni kallar er bok "Bowlsbibeln" för en spirituell bibel, vad menar ni med det?

– Mat är energi som vi dagligen matar vår kropp och själ med. Vi anser att allting har ett samspel och det påverkar hela vårt system. I den yogiska filosofin pratar man ofta om våra energisystem som hjul, det vill säga chakran. Våra sju största chakran har vi lyft fram i boken i samband med våra recept. En aktivering eller balansering av chakran kan påverkas av det vi äter, känner, upplever, tänker och mycket mer. I inledningen av boken har vi också förklarat enkelt och kortfattat vad detta innebär, vad man kan förvänta sig och tänka på.

 

LÄS OCKSÅ: Tio antiinflammatoriska livsmedel

Lyssna på kroppens behov viktigt

Systrarna undestryker också att deras matfilosofi och livsstil är fri från pekpinnar.

Hur kan det se ut när ni skapar en rätt eller en meny utifrån det tänket?

– När vi uttrycker oss om att “laga mat utan pekpinnar” handlar det om att vi inte sätter någon etikett på våra recept; vi följer ingen särskild diet eller kosthållning. Det vi tror på är att våra kroppar mår bäst av mat från grunden, och i balans. Att inte utesluta något utan att lyssna på vad kroppen behöver. Så när vi lagar mat tänker vi på vad kroppen behöver där och då. Det lär man sig genom att fråga kroppen eller känna in, och man får alltid ett bra svar.

Hur ser den godaste sommar-bowlen ut om ni får välja?

– Den ska vara avsvalkande och fräsch i vår mening. I Bowlsbibeln hittar du en bowl med vattenmelon, färska hallon, jordgubbar, lime och mynta. Toppad med mandelflarn och quinoapuffar för crunchet (recept hittar du här bredvid!, reds.anm).

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Av Carolina Eriksson


Fakta: "Foodgeekz"

Evelina Hammelfelt
Ålder: 29 år.
Bor: Lägenhet i Helsingborg.
Gör: Jobbar med Foodgeekz på heltid.
Så mår jag bra: Att dagligen lyssna på kroppen som hjälper mig att vara i flow i mig själv, jobb och relationer. Älskar också att bada i havet, året runt.

Emmy Hammelfelt
Ålder: 25 år.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Gör: Pluggar marknadsföring och arbetar med Foodgeekz och andra frilansuppdrag.
Så mår jag bra: Genom att starta och avsluta mina dagar med meditation, äta färgglad mat och umgås med dem jag älskar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

 

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

 

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

 

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

Polyfenoler minskar trötthet efter träning

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Kureras expert: Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

 

Flicka med diabetesknapp på armen

PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Eko/miljö

Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

Fyra skrattande kvinnor i vita skjortor

Har du passerat klimakteriet eller inte?

Hälsa

Kvinnors klimakterieålder har stigit över tid. Men var tredje kvinna har svårt att fastställa exakt ålder för när hon kommit in i klimakteriet, enligt en studie från Göteborgs universitet. Anledningen? Ökad användning av hormonspiral och p-piller.

Ung kvinna kramar om sin hund

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv – de sprider glädje, är kärleksfulla lekkamrater till barn och ett tryggt sällskap till våra äldre. Men de kan även hjälpa till vid olika former av neuropsykiatriska diagnoser och vara ett stort stöd för den med psykisk ohälsa.