Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Systrarna Hammelfelt, Foodgeekz

Foto: Elin Rolfsdotter.

“Vi mår bäst av att lyssna på vad kroppen behöver”

De blev kallade ”matnördar” på grund av sitt stora intresse för god och hälsosam mat. Det blev startskottet till att systrarna Emmy och Evelina Hammelfelt grundade Instagramkontot och företaget Foodgeekz. Nu är de bokaktuella – med en spirituell matbibel!

Emmy och Evelina Hammelfelt är två systrar från Skåne som grundat varumärket Foodgeekz, som är förankrat i systrarnas matfilosofi och holistiska livsstil, där spiritualitet spelar en stor roll. Därför är det kanske inte så konstigt att deras nya bok med fräsch och hälsosam mat i skålar, har fått just titeln ”Bowlsbibeln”. I den bjuder de på något vi gärna äter mycket av på sommaren: recept på fräscha, färgsprakande och enkla bowls till frukost, lunch och middag.

 

Maten påverkar våra chakran

Systrarna jobbar med receptkreation och som kockar, samt med föreläsningar, workshops och influencer marketing, bland annat.

– Att jobba ihop som systrar är väldigt speciellt men också otroligt roligt. Vi känner varandra innan och utantill och vet alltid vad vi kan förvänta oss av varandra, hur den andra ska reagera. Vi upplever att vår relation sinsemellan bara har förstärkts, berättar Emmy och Evelina.

LÄS OCKSÅ: Zeina Mourtada och Paul Svensson: “Här är maten som ska rädda planeten”

Berätta lite mer om hur ni blev "Foodgeekz"?

– Vi startade Foodgeekz som en hobby 2016, med en blogg och Instagram. Vi började lägga upp transparenta bilder på vår mat, det vill säga nästintill helt oredigerat. Och fokus då var egentligen bara att göra något kul vid sidan om jobb och studier, eftersom vi alltid tyckt om att laga mat. Eftersom det var maten i fokus hela tiden så var det många runt om oss som tyckte vi var “så nördiga”. Då kom namnet Foodgeekz till oss, men det var först för två år sedan som vi satte en tydlig varumärkesbild kring vad Foodgeekz står för och vill förmedla.

Ni kallar er bok "Bowlsbibeln" för en spirituell bibel, vad menar ni med det?

– Mat är energi som vi dagligen matar vår kropp och själ med. Vi anser att allting har ett samspel och det påverkar hela vårt system. I den yogiska filosofin pratar man ofta om våra energisystem som hjul, det vill säga chakran. Våra sju största chakran har vi lyft fram i boken i samband med våra recept. En aktivering eller balansering av chakran kan påverkas av det vi äter, känner, upplever, tänker och mycket mer. I inledningen av boken har vi också förklarat enkelt och kortfattat vad detta innebär, vad man kan förvänta sig och tänka på.

 

LÄS OCKSÅ: Tio antiinflammatoriska livsmedel

Lyssna på kroppens behov viktigt

Systrarna undestryker också att deras matfilosofi och livsstil är fri från pekpinnar.

Hur kan det se ut när ni skapar en rätt eller en meny utifrån det tänket?

– När vi uttrycker oss om att “laga mat utan pekpinnar” handlar det om att vi inte sätter någon etikett på våra recept; vi följer ingen särskild diet eller kosthållning. Det vi tror på är att våra kroppar mår bäst av mat från grunden, och i balans. Att inte utesluta något utan att lyssna på vad kroppen behöver. Så när vi lagar mat tänker vi på vad kroppen behöver där och då. Det lär man sig genom att fråga kroppen eller känna in, och man får alltid ett bra svar.

Hur ser den godaste sommar-bowlen ut om ni får välja?

– Den ska vara avsvalkande och fräsch i vår mening. I Bowlsbibeln hittar du en bowl med vattenmelon, färska hallon, jordgubbar, lime och mynta. Toppad med mandelflarn och quinoapuffar för crunchet (recept hittar du här bredvid!, reds.anm).

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Av Carolina ErikssonFakta: "Foodgeekz"

Evelina Hammelfelt
Ålder: 29 år.
Bor: Lägenhet i Helsingborg.
Gör: Jobbar med Foodgeekz på heltid.
Så mår jag bra: Att dagligen lyssna på kroppen som hjälper mig att vara i flow i mig själv, jobb och relationer. Älskar också att bada i havet, året runt.

Emmy Hammelfelt
Ålder: 25 år.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Gör: Pluggar marknadsföring och arbetar med Foodgeekz och andra frilansuppdrag.
Så mår jag bra: Genom att starta och avsluta mina dagar med meditation, äta färgglad mat och umgås med dem jag älskar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.