Annons
Annons

”Rekommendationen för D-vitamin räcker inte”

”Vi måste upp i mycket högre nivåer för att förbättra folkhälsan” säger Jonatan Salzer, forskare vid Umeå universitet, till Aftonbladet. Han är inte alls är nöjd med de nya Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som presenterades på ett seminarium i Köpenhamn igår.

Redaktionen

4 oktober, 2013
”Rekommendationen för D-vitamin räcker inte”
Dela inlägget

”Vi måste upp i mycket högre nivåer för att förbättra folkhälsan” säger Jonatan Salzer, forskare vid Umeå universitet, till Aftonbladet.
Han är inte alls är nöjd med de nya Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som presenterades på ett seminarium i Köpenhamn igår.

Enligt de nya rekommendationerna så behöver vi som bor i Norden få i oss tio mikrogram (ug) per dag. Är du över 75 år behöver du 20 mikrogram.

Ökning på 2,5 mikrogram
För vuxna är det bara en ökning på 2,5 mikrogram och för gravida och barn under två år har inte rekommendationerna ändrats alls. Jonatan Salzer anser att det är ett myrsteg i rätt riktning men att det inte kommer göra någon större skillnad. Han tycker att minst 20 mikrogram (ug) bör rekommenderas till hela befolkningen och att detta är svårt att komma upp till genom kosten.

Skydd mot folksjukdomar
D-vitamin kan skydda mot MS, tarmcancer och barndiabetes. Men den skyddseffekten uppnås först vid mycket högre nivåer än det rekommenderade intaget. D-vitaminbrist är dessutom vanligt i Sverige, även om man äter enligt kostrekommendationerna.
Jonatan Salzer och kollegan Peter Sundström har gjort en stor studie gällande sambandet mellan D-vitamin och MS. Resultatet visade att optimala nivåer D-vitamin kan minska risken för MS med 61 procent.
– Det har blivit väldigt ovanligt med de högre, optimala nivåerna. I de tidigaste proverna från 1975 hade 14 procent optimala nivåer jämfört med knappt två procent av de senaste proverna, berättade Jonatan Salzer för Kurera vid en intervju i april i år.

Jonatan Salzer
Jonatan Salzer

Även rekommendationerna för selen höjs
I Norden har vi en selenfattig jord och många har därför brist på selen. I många länder, till exempel Finland, berikas gödslet med selen vilket ger mer selenrika grödor och kött. Selen är en viktig mineral och brist ger bland annat nedsatt immunförsvar, ökad cancerrisk och ökad risk för kardiovaskulära sjukdomar. En studie från 2012 påvisades 54 procent lägre risk för kardiovaskulär dödlighet bland en stor grupp äldre människor som under en period av två år hade tagit 200 mikrogram selen dagligen tillsammans med tillskott av coenzym Q10.

De nya Nordiska Näringsrekommendationerna
Mer än hundra experter från hela Norden har varit involverade i arbetet med att gå igenom den senaste forskningen. De har systematiskt gått igenom studier som har publicerats efter år 2000. Störst fokus har legat på områden som fett, kolhydrater, D-vitamin och olika matvanors effekt på hälsan. Bara de studier som anses hålla tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet har studerats.

Andra nyheter i Nordiska näringsrekommendationerna:
Mer fokus på helheten i kosten, det vill säga vilka kostmönster, som är hälsosamma.
Mer fokus på vilken typ av fett och kolhydrater man bör äta än hur mycket.
Mer fokus på vilka livsmedel som bidrar med olika fetter och kolhydrater, i form av kostfibrer och socker.
Utrymmet för enkelomättat fett, som finns i till exempel olivolja, rapsolja och nötter, har ökats något. På grund av det justeras rekommendationen för det totala fettintaget till 25-40 procent av energiintaget (tidigare 25-35 procent), medan rekommendationen för kolhydratintaget ändras till 45-60 procent av energiintaget (tidigare 50-60 procent). Energifördelningen har alltså blivit mer flexibel i och med att gränserna har vidgats.

Av Malin Duvstedt

 

Annons
Annons