"Rekommendationen för D-vitamin räcker inte" | Kurera.se
läkare

“Rekommendationen för D-vitamin räcker inte”

”Vi måste upp i mycket högre nivåer för att förbättra folkhälsan” säger Jonatan Salzer, forskare vid Umeå universitet, till Aftonbladet.
Han är inte alls är nöjd med de nya Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som presenterades på ett seminarium i Köpenhamn igår. 

Enligt de nya rekommendationerna så behöver vi som bor i Norden få i oss tio mikrogram (ug) per dag. Är du över 75 år behöver du 20 mikrogram.

 

Ökning på 2,5 mikrogram
För vuxna är det bara en ökning på 2,5 mikrogram och för gravida och barn under två år har inte rekommendationerna ändrats alls. Jonatan Salzer anser att det är ett myrsteg i rätt riktning men att det inte kommer göra någon större skillnad. Han tycker att minst 20 mikrogram (ug) bör rekommenderas till hela befolkningen och att detta är svårt att komma upp till genom kosten.

Skydd mot folksjukdomar
D-vitamin kan skydda mot MS, tarmcancer och barndiabetes. Men den skyddseffekten uppnås först vid mycket högre nivåer än det rekommenderade intaget. D-vitaminbrist är dessutom vanligt i Sverige, även om man äter enligt kostrekommendationerna.
Jonatan Salzer och kollegan Peter Sundström har gjort en stor studie gällande sambandet mellan D-vitamin och MS. Resultatet visade att optimala nivåer D-vitamin kan minska risken för MS med 61 procent.
– Det har blivit väldigt ovanligt med de högre, optimala nivåerna. I de tidigaste proverna från 1975 hade 14 procent optimala nivåer jämfört med knappt två procent av de senaste proverna, berättade Jonatan Salzer för Kurera vid en intervju i april i år.

Jonatan Salzer

Jonatan Salzer

Även rekommendationerna för selen höjs
I Norden har vi en selenfattig jord och många har därför brist på selen. I många länder, till exempel Finland, berikas gödslet med selen vilket ger mer selenrika grödor och kött. Selen är en viktig mineral och brist ger bland annat nedsatt immunförsvar, ökad cancerrisk och ökad risk för kardiovaskulära sjukdomar. En studie från 2012 påvisades 54 procent lägre risk för kardiovaskulär dödlighet bland en stor grupp äldre människor som under en period av två år hade tagit 200 mikrogram selen dagligen tillsammans med tillskott av coenzym Q10.

 

De nya Nordiska Näringsrekommendationerna
Mer än hundra experter från hela Norden har varit involverade i arbetet med att gå igenom den senaste forskningen. De har systematiskt gått igenom studier som har publicerats efter år 2000. Störst fokus har legat på områden som fett, kolhydrater, D-vitamin och olika matvanors effekt på hälsan. Bara de studier som anses hålla tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet har studerats.

Andra nyheter i Nordiska näringsrekommendationerna:
Mer fokus på helheten i kosten, det vill säga vilka kostmönster, som är hälsosamma.
Mer fokus på vilken typ av fett och kolhydrater man bör äta än hur mycket.
Mer fokus på vilka livsmedel som bidrar med olika fetter och kolhydrater, i form av kostfibrer och socker.
Utrymmet för enkelomättat fett, som finns i till exempel olivolja, rapsolja och nötter, har ökats något. På grund av det justeras rekommendationen för det totala fettintaget till 25-40 procent av energiintaget (tidigare 25-35 procent), medan rekommendationen för kolhydratintaget ändras till 45-60 procent av energiintaget (tidigare 50-60 procent).  Energifördelningen har alltså blivit mer flexibel i och med att gränserna har vidgats.

Av Malin Duvstedt

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

 

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.