Blossom: "Ibland måste vi våga släppa taget" | Kurera.se
Blossom

Foto: Jenny Groth

Blossom: “Ibland måste vi våga släppa taget”

Blossom Tainton Lindquist

Ålder: 51.
Gör: Hälso- och träningscoach, artist.
Bästa tiden på dagen: Morgonen. Jag går upp tidigt för att inte stressa. Jag vill hämta kraft på morgonen. Varje dag skriver jag ned något som jag är tacksam för, kopplat till dagen innan och så yogar jag.
Äter helst: Gott och fräscht. Jag är inget fan av dieter men i två år har jag fastat en dag i veckan. Fastan stärker mitt immunförsvar och lär mig att vara disciplinerad med det jag stoppar i mig. Jag äter heller aldrig före klockan tio på förmiddagen.
Tränar helst: Yoga, löpning och styrka i form av pilates eller cross fit.
Aktuell med: Är på väg att öppna en egen anläggning.

Hon är en av Sveriges första personliga tränare och har inspirerat svenskar till att må bra i 20 år, samtidigt som hon har stått på scenen i snart 35 år. Kurera träffade allkonstnären Blossom Tainton-Lindquist och pratade om hennes livsfilosofi, om träning och om vikten av att våga släppa taget.

För bara några kvällar sedan stod hon på en scen och sjöng gospel. Hon sög på tonerna, njöt av varje sekund. Musiken kändes i hela kroppen. Efter föreställningen sade hennes nära och kära att hon var fantastisk där uppe på scenen, att de aldrig hade hört henne sjunga bättre. Blossom Tainton-Lindquist berättar om den där kvällen på scenen med lysande ögon. Hon förklarar att hon bara släppte taget. Hon förberedde sig noga i flera dagar, men sedan på scenen, då släppte hon alla måsten, alla tankar. Hon njöt av att stå där, av att befinna sig i nuet. Det är det som är det magiska, förklarar hon. Det är det som är att vara lycklig och må bra. Upplevelsen sammanfattar hennes livsfilosofi perfekt.

Sveriges första PT
Blossom är om möjligt ännu snyggare i verkligheten än på bild. Kanske är det energin, livskraften eller glädjen. Kanske alltihop. Hon sitter i stolen mitt emot mig och berättar om sitt liv. Om jobbet, träningen, fritiden och det som finns där emellan. Och det är mycket. Hon har varit verksam som artist i 35 år och som tränare i 20 år. Hon har arbetat som programledare och träningsrådgivare i tv-serien ”Toppform” och kommit ut med både böcker och träningsvideos.

 

Planen var aldrig att bli en hälsoguru. Men i mångas ögon är det just det hon är. Hon skrattar när jag säger det. Hon tror att det har att göra med att hon var en av Sveriges allra första personliga tränare. Det fick en genomslagskraft och hon fick mycket exponering, tillhörde samma kull som Prins Daniel Westling, hade kunder som Mona Sahlin. Träning har från första början varit en naturlig del av Blossoms liv, men synsättet på det har förändrats genom åren.

Dansen var startskottet
Allting började med dansen. Då var aktiviteten en slags konstform och egentligen inte så mycket träning. Hon beskriver sig själv som lat under den tiden.
– Jag ansträngde mig verkligen det minsta jag kunde och var inte så intresserad av att aktivera mig. Jag önskar att jag hade vetat mer då, att jag hade byggt upp min kropp för att undvika skador.

Tids nog blev träningen viktigare. Hon lärde sig av sina misstag och började bli intresserad av att lyssna på kroppen och dess behov. Artisteriet krävde att hon höll sig i bra form. Det var på 90-talet som Blossom saknade något och ville testa nya vägar. Hon började utbilda sig intensivt inom träning och hälsa och la artisteriet på hyllan medan hon arbetade som personlig tränare.
– Jag gick all in, vilket jag gör när jag har bestämt mig för något. Artisteriet fick vila lite, berättar hon.

Aldrig färdiglärd
Men ändå saknade hon musiken och dansen. Då bildades popgruppen Afro-dite, bestående av Blossom och vännerna Gladys del Pilar och Kayo Shekoni. Nu var det inte längre för hyrans skull, utan bara för att det var roligt. Artisteriet balanserade hon sedan sida vid sida med hälsointresset som bara har ökat med åren. Blossom har ett gediget hälso-CV och har utbildat sig till Holistic Lifestyle coach, till yogainstruktör, cross fit-instruktör, samtidigt som hon studerar ayurveda. Anledningen är enkel.
– Hälsa är en rolig bransch och ju mer man studerar ju mer spännande blir den. Om man är nyfiken får man energi. Om man tror att man redan kan allt, då ska man lägga av. Själv hoppas jag att jag aldrig blir färdiglärd, säger hon.

Fysisk aktivitet är terapi
God hälsa för Blossom är att vara tillfreds, lugn och nöjd. Hon beskriver det som ett yogiskt tillstånd.
– Man är här och nu och litar på nuet. Man ska inte behöva känna att man måste prestera mer hela tiden. Att något alltid kan bli bättre, är en dålig inställning.

 

För henne handlar hälsa mest om det mentala, men det går ändå inte att skilja det helt från det fysiska.
– Om man är deppig så är ju fysisk aktivitet den absolut bästa terapiformen. Många system sätts igång vid fysisk ansträngning. Förutom blodcirkulation, ämnesomsättning med mera så även hela det endokrina systemet, det vill säga hormonbalansen. Det går inte att bortse från. Men man måste också orka ta sig upp ur soffan. Det handlar om en helhet.

Tränar efter säsong och tillgång
Själv är Blossom en periodare när det kommer till träning – hon byter av och varierar efter säsong och tillgång.
– Jag knyter inte knut på mig själv och krånglar inte till det. Mestadels tränar jag yoga och löpning, det finns alltid tillgängligt. Jag blandar gärna in någon form av styrka också, som cross fit eller pilates.

Just nu kör hon cirka tio pass i veckan, men vissa pass är korta, bara 15 minuter långa. Hon försöker få in rörelse varje dag och yogar varje morgon. På helgen gör hon en grovskiss av den kommande veckans träning.
– Mina dagar ser alla olika ut, så schemat är inget jag följer till punkt och pricka. Sådana rutiner fungerar inte för mig och jag finner ett lugn i det, sådan är jag. Jag är flexibel istället. Men varje kväll vet jag vad jag ska träna nästföljande dag, förklarar hon.

Lugnet och friheten hittar hon i ridningen. Det och motorcykeln är det enda hon ägnar sig åt utan att det har något med jobbet att göra.

– Eftersom jag arbetar med ett fritidsintresse är det svårt ibland att hålla isär fritid och jobb. Ridning och motorcykeln är ego-grejer, bara för mig. Jag har ingen ambition av att bli bäst och har inget mål med det. Jag vill bara njuta. Många forcerar fram mål med det de gör. Det är inte viktigt tycker jag, det viktigaste är att det har ett syfte.

 

Hon skrattar högt och säger att hon är ett riktigt dumhallon i stallet. Hon kopplar av, varvar ner. Det blir nästan meditativt. All annan tid går tankarna på högvarv och hon är kreativ i allt hon gör. På hästryggen är det bara hon och 600 kilo muskler i ett samspel.

Att lita på nuet
Skogen är också viktig för hennes inre lugn. Där hämtar hon kraft. För inte så länge sedan flyttade Blossom och hennes man ut från stan till en villa. Det var ett stort steg som de funderat på länge men inte riktigt vågat tidigare. Men helt plötsligt sålde de sin lägenhet utan att ha hittat ett nytt hus att flytta till.
– Det var det bästa vi kunde ha gjort för då hittade vi äntligen vårt drömhus. Man måste våga bränna skepp och stänga en dörr, för då öppnas alltid en annan. Jag tror vi alla skulle må bra av att blotta strupen ibland och inte bara spela safe. Det var en aha-upplevelse för mig som är lite av ett kontrollfreak. Vad händer när man släpper? Då finns det plötsligt luft och utrymme för något annat.

Hon säger att man måste lita på nuet och att det löser sig. Att förbereda sig väl, att våga kavla upp ärmarna, men att sedan våga släppa taget, ge sig hän och känna tillit, det är det som är magin och det är då man kan nå hur långt som helst. På en scen en mörk kväll under en gospelkonsert, till exempel.

Av Emma V Larsson


Blossom Tainton Lindquist

Ålder: 51.
Gör: Hälso- och träningscoach, artist.
Bästa tiden på dagen: Morgonen. Jag går upp tidigt för att inte stressa. Jag vill hämta kraft på morgonen. Varje dag skriver jag ned något som jag är tacksam för, kopplat till dagen innan och så yogar jag.
Äter helst: Gott och fräscht. Jag är inget fan av dieter men i två år har jag fastat en dag i veckan. Fastan stärker mitt immunförsvar och lär mig att vara disciplinerad med det jag stoppar i mig. Jag äter heller aldrig före klockan tio på förmiddagen.
Tränar helst: Yoga, löpning och styrka i form av pilates eller cross fit.
Aktuell med: Är på väg att öppna en egen anläggning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.