Blossom

Foto: Jenny Groth

Blossom: ”Ibland måste vi våga släppa taget”

Blossom Tainton Lindquist

Ålder: 51.
Gör: Hälso- och träningscoach, artist.
Bästa tiden på dagen: Morgonen. Jag går upp tidigt för att inte stressa. Jag vill hämta kraft på morgonen. Varje dag skriver jag ned något som jag är tacksam för, kopplat till dagen innan och så yogar jag.
Äter helst: Gott och fräscht. Jag är inget fan av dieter men i två år har jag fastat en dag i veckan. Fastan stärker mitt immunförsvar och lär mig att vara disciplinerad med det jag stoppar i mig. Jag äter heller aldrig före klockan tio på förmiddagen.
Tränar helst: Yoga, löpning och styrka i form av pilates eller cross fit.
Aktuell med: Är på väg att öppna en egen anläggning.

Hon är en av Sveriges första personliga tränare och har inspirerat svenskar till att må bra i 20 år, samtidigt som hon har stått på scenen i snart 35 år. Kurera träffade allkonstnären Blossom Tainton-Lindquist och pratade om hennes livsfilosofi, om träning och om vikten av att våga släppa taget.

För bara några kvällar sedan stod hon på en scen och sjöng gospel. Hon sög på tonerna, njöt av varje sekund. Musiken kändes i hela kroppen. Efter föreställningen sade hennes nära och kära att hon var fantastisk där uppe på scenen, att de aldrig hade hört henne sjunga bättre. Blossom Tainton-Lindquist berättar om den där kvällen på scenen med lysande ögon. Hon förklarar att hon bara släppte taget. Hon förberedde sig noga i flera dagar, men sedan på scenen, då släppte hon alla måsten, alla tankar. Hon njöt av att stå där, av att befinna sig i nuet. Det är det som är det magiska, förklarar hon. Det är det som är att vara lycklig och må bra. Upplevelsen sammanfattar hennes livsfilosofi perfekt.

Sveriges första PT
Blossom är om möjligt ännu snyggare i verkligheten än på bild. Kanske är det energin, livskraften eller glädjen. Kanske alltihop. Hon sitter i stolen mitt emot mig och berättar om sitt liv. Om jobbet, träningen, fritiden och det som finns där emellan. Och det är mycket. Hon har varit verksam som artist i 35 år och som tränare i 20 år. Hon har arbetat som programledare och träningsrådgivare i tv-serien ”Toppform” och kommit ut med både böcker och träningsvideos.

 

Planen var aldrig att bli en hälsoguru. Men i mångas ögon är det just det hon är. Hon skrattar när jag säger det. Hon tror att det har att göra med att hon var en av Sveriges allra första personliga tränare. Det fick en genomslagskraft och hon fick mycket exponering, tillhörde samma kull som Prins Daniel Westling, hade kunder som Mona Sahlin. Träning har från första början varit en naturlig del av Blossoms liv, men synsättet på det har förändrats genom åren.

Dansen var startskottet
Allting började med dansen. Då var aktiviteten en slags konstform och egentligen inte så mycket träning. Hon beskriver sig själv som lat under den tiden.
– Jag ansträngde mig verkligen det minsta jag kunde och var inte så intresserad av att aktivera mig. Jag önskar att jag hade vetat mer då, att jag hade byggt upp min kropp för att undvika skador.

Tids nog blev träningen viktigare. Hon lärde sig av sina misstag och började bli intresserad av att lyssna på kroppen och dess behov. Artisteriet krävde att hon höll sig i bra form. Det var på 90-talet som Blossom saknade något och ville testa nya vägar. Hon började utbilda sig intensivt inom träning och hälsa och la artisteriet på hyllan medan hon arbetade som personlig tränare.
– Jag gick all in, vilket jag gör när jag har bestämt mig för något. Artisteriet fick vila lite, berättar hon.

Aldrig färdiglärd
Men ändå saknade hon musiken och dansen. Då bildades popgruppen Afro-dite, bestående av Blossom och vännerna Gladys del Pilar och Kayo Shekoni. Nu var det inte längre för hyrans skull, utan bara för att det var roligt. Artisteriet balanserade hon sedan sida vid sida med hälsointresset som bara har ökat med åren. Blossom har ett gediget hälso-CV och har utbildat sig till Holistic Lifestyle coach, till yogainstruktör, cross fit-instruktör, samtidigt som hon studerar ayurveda. Anledningen är enkel.
– Hälsa är en rolig bransch och ju mer man studerar ju mer spännande blir den. Om man är nyfiken får man energi. Om man tror att man redan kan allt, då ska man lägga av. Själv hoppas jag att jag aldrig blir färdiglärd, säger hon.

Fysisk aktivitet är terapi
God hälsa för Blossom är att vara tillfreds, lugn och nöjd. Hon beskriver det som ett yogiskt tillstånd.
– Man är här och nu och litar på nuet. Man ska inte behöva känna att man måste prestera mer hela tiden. Att något alltid kan bli bättre, är en dålig inställning.

För henne handlar hälsa mest om det mentala, men det går ändå inte att skilja det helt från det fysiska.
– Om man är deppig så är ju fysisk aktivitet den absolut bästa terapiformen. Många system sätts igång vid fysisk ansträngning. Förutom blodcirkulation, ämnesomsättning med mera så även hela det endokrina systemet, det vill säga hormonbalansen. Det går inte att bortse från. Men man måste också orka ta sig upp ur soffan. Det handlar om en helhet.

Tränar efter säsong och tillgång
Själv är Blossom en periodare när det kommer till träning – hon byter av och varierar efter säsong och tillgång.
– Jag knyter inte knut på mig själv och krånglar inte till det. Mestadels tränar jag yoga och löpning, det finns alltid tillgängligt. Jag blandar gärna in någon form av styrka också, som cross fit eller pilates.

Just nu kör hon cirka tio pass i veckan, men vissa pass är korta, bara 15 minuter långa. Hon försöker få in rörelse varje dag och yogar varje morgon. På helgen gör hon en grovskiss av den kommande veckans träning.
– Mina dagar ser alla olika ut, så schemat är inget jag följer till punkt och pricka. Sådana rutiner fungerar inte för mig och jag finner ett lugn i det, sådan är jag. Jag är flexibel istället. Men varje kväll vet jag vad jag ska träna nästföljande dag, förklarar hon.

Lugnet och friheten hittar hon i ridningen. Det och motorcykeln är det enda hon ägnar sig åt utan att det har något med jobbet att göra.

– Eftersom jag arbetar med ett fritidsintresse är det svårt ibland att hålla isär fritid och jobb. Ridning och motorcykeln är ego-grejer, bara för mig. Jag har ingen ambition av att bli bäst och har inget mål med det. Jag vill bara njuta. Många forcerar fram mål med det de gör. Det är inte viktigt tycker jag, det viktigaste är att det har ett syfte.

Hon skrattar högt och säger att hon är ett riktigt dumhallon i stallet. Hon kopplar av, varvar ner. Det blir nästan meditativt. All annan tid går tankarna på högvarv och hon är kreativ i allt hon gör. På hästryggen är det bara hon och 600 kilo muskler i ett samspel.

Att lita på nuet
Skogen är också viktig för hennes inre lugn. Där hämtar hon kraft. För inte så länge sedan flyttade Blossom och hennes man ut från stan till en villa. Det var ett stort steg som de funderat på länge men inte riktigt vågat tidigare. Men helt plötsligt sålde de sin lägenhet utan att ha hittat ett nytt hus att flytta till.
– Det var det bästa vi kunde ha gjort för då hittade vi äntligen vårt drömhus. Man måste våga bränna skepp och stänga en dörr, för då öppnas alltid en annan. Jag tror vi alla skulle må bra av att blotta strupen ibland och inte bara spela safe. Det var en aha-upplevelse för mig som är lite av ett kontrollfreak. Vad händer när man släpper? Då finns det plötsligt luft och utrymme för något annat.

Hon säger att man måste lita på nuet och att det löser sig. Att förbereda sig väl, att våga kavla upp ärmarna, men att sedan våga släppa taget, ge sig hän och känna tillit, det är det som är magin och det är då man kan nå hur långt som helst. På en scen en mörk kväll under en gospelkonsert, till exempel.

Av Emma V Larsson

Blossom Tainton Lindquist

Ålder: 51.
Gör: Hälso- och träningscoach, artist.
Bästa tiden på dagen: Morgonen. Jag går upp tidigt för att inte stressa. Jag vill hämta kraft på morgonen. Varje dag skriver jag ned något som jag är tacksam för, kopplat till dagen innan och så yogar jag.
Äter helst: Gott och fräscht. Jag är inget fan av dieter men i två år har jag fastat en dag i veckan. Fastan stärker mitt immunförsvar och lär mig att vara disciplinerad med det jag stoppar i mig. Jag äter heller aldrig före klockan tio på förmiddagen.
Tränar helst: Yoga, löpning och styrka i form av pilates eller cross fit.
Aktuell med: Är på väg att öppna en egen anläggning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

vete lök

Glutenöverkänslig – kanske inte

Kost

Är det gluten du inte tål eller kan det vara något annat som är boven i dramat. Länge har gluten toppat listorna som skurk när det kommer till uppblåst mage och att utesluta gluten ur sin kost har blivit lite av en trend. Men även om det kan finnas fördelar med att utesluta gluten ur kosten kan det faktiskt vara ett annat ämne i vete som ställer till det när det kommer till just magbesvär.

vinnare_l-argiplex_tota

Årets energiboost 2017 ger lust och energi

Hälsa

I Swedish Health Awards röstades L-Argiplex Total fram som Årets energiboost 2017. Produkten är den tredje generationen av L-Argiplex som varit en älskad lustprodukt för både kvinnor och män i nästan 15 år. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.