Vi väljer bröd efter ålder och utbildningsnivå

När vi väljer bröd i matbutiken så väljer vi dels det vi fick hemma som barn och dels efter den utbildningsnivå vi har. Bröd gjort på råg är hälsosammare än bröd bakat på vete. Yngre personer föredrar mindre hälsosamt bröd medan äldre väljer det hälsosamma brödet. Att byta vanor som vuxna är dessutom svårt. Det visar en ny avhandling om råg gjord vi Uppsala universitet.

Det bröd vi väljer att äta som vuxna påverkas av både utbildningsnivå och vilket bröd vi fick av våra föräldrar när vi var små. Vi det här laget är det väl känt att rågbröd på många sätt är hälsosammare än bröd bakat på vete. Rågbröd ger en längre mättnad, ett jämnare blodsocker, det skapar viktkontroll och motverkar typ 2-diabetes samt är positivt för mage och tarm.

Läs också: Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl

 

Fler väljer rågbröd i Finland
Även om vi vet hur bra råg är så äter svensken betydligt mindre råg än våra grannar i de nordiska länderna. I Finland äts det 16 kilo råg per år och person medan vi här i Sverige äter motsvarande elva kilo. Valet av bröd verkar avgöra hur gott vi tycker att det är men att det smakar gott är ju inte samma sak som att det är hälsosamt, det menar Pernilla Sandvik som är forskare vid institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hon undersökte hur människor uppfattar olika typer av bröd när det gäller smak och hur nyttigt brödet är samt vad vi själva föredrar att äta. I studien ingick 398 personer mellan 18 och 80 år

Läs också: Glutenallergi och överkänslighet mot vetemjöl

De med lägre utbildning föredrar ljust bröd
Deltagarna fick äta bröd som var färdigpackat från stora bagerier och som säljs i livsmedelsbutiker över hela landet.
När bröden testades fick provsmakarna ingen information om brödet och det visade sig att de mellan 18 och 44 år tyckte mer om bröd med en mild smak, utan fullkorn, lågt tuggmotstånd och med ett lågt innehåll av råg. De mellan 45 och 80 år gillade smaken av bröd med mycket fullkornsråg.
– I båda åldersgrupperna var det tydligt att de som i större utsträckning föredrog ljust, mjukt bröd med mer sötma hade en lägre utbildningsnivå och hade i större utsträckning ätit vitt bröd under uppväxten, säger Pernilla Sandvik i ett pressmeddelande.

Läs också: Goda frukostfrallor utan vetemjöl

Råg ger mer tuggmotstånd
När konsumenterna tillfrågades ansåg de att ett hälsosamt bröd ska vara bra för magen, bidra till ett balanserat blodsocker och göra att man känner sig mätt. Råg och surdeg uppfattas som hälsosamt men många upplevde att det är svårt at avgöra vilket bröd som är hälsosamt. Studien kartlade 24 mjuka rågbröd på den svenska marknaden och det visade sig att även om det på förpackningen stod att det brödet innehöll råg eller surdeg så kan innehåller vara lågt. Ett problem som försvårar valet av bröd är att det finns inte några godkända märkningar som hjälper konsumenten välja ett hälsosamt bröd. Men där kan vi ta hjälp av vårt smaksinne för att hitta ett hälsosammare bröd eftersom bröd som ger mer jämnt blodsocker är mer kompakt, ger mer tuggmotstånd och har en syrlig smak. Om brödet är mörkt eller ljust spelar alltså mindre roll.

Läs också: Ät mer korn – få mindre aptit och stabilare blodsocker

Mer rågbröd bra för folkhälsan
– Även om man kan lära sig tycka om nya smaker även i vuxen ålder, visar studien på vikten av att tidigt vänja sig vid olika smaker men också på potentialen för brödindustrin att utveckla bröd med en hög andel siktad råg. Det ger en mildare smak, mjukare textur och kan samtidigt stabilisera blodsockerhalten. En ökad rågbrödkonsumtion skulle kunna ha en positiv effekt på folkhälsan men först måste de vara tillgängliga och smaka gott, säger Pernilla Sandvik.

Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.



yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.