Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på nyttiga matlådor med bär vid en dator

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

I tider av oro och hög stress är det lätt att ta till mat för att lugna sig själv, särskilt om vi är hemma och har nära till skafferiet. Kanske blir det då en macka till, en näve chips eller smågodis. Här är några tips på strategier för näringsrikare matval!

Det vi vänder oss till för tröst och mys är oftast inte det hälsosammaste i skafferiet eller kylen, därför är det viktigt att vara extra medveten när hjärnan går på autopilot och styr oss mot godishyllan på väg till kassan. Visst kan vi unna oss både godis och tröstmat, men vi behöver också styra upp så att vi får i oss den näring vi behöver i rätt mängd, så det inte blir fredagsmys hela veckan.

 

LÄS OCKSÅ: Ät mer frukt och bär – det skyddar mot demens

Comfort food ger tillfällig kick

Även om den sortens mat vi tar till för att lugna oss – så kallad ”comfort food”, tillfälligt får oss att må bättre brukar inte sällan det dåliga samvetet komma ganska snabbt. Även kroppen påverkas, då exempelvis socker kan bidra till att skapa inflammation i kroppen – något som vi knappast mår bättre av. Kortsiktigt bidrar den till frisläppandet av dopamin och serotonin som får oss att tillfälligt må bättre. Men i förlängningen kan processade livsmedel och snacks med mycket socker ge ökad trötthet, och leda till ångest och depression, enligt den amerikanska stressläkaren Eva Selhub. Att däremot se till att få i sig näringsrik mat kan hjälpa oss att må bättre i långa loppet, något som ger oss bättre förutsättningar att hantera vår situation.

LÄS OCKSÅ: Tio antiinflammatoriska livsmedel

Okynnesäter du?

Många gånger äter vi dessutom utan att vara hungriga. Därför kan det vara bra att känna efter en extra gång. Vill du äta för att du är hungrig, eller för att du känner dig stressad, uttråkad eller ledsen? Är det frågan om det sistnämnda kan det vara bra att ha några alternativ att ta till. Som att ta en promenad, ringa någon eller meditera. En hobby är också bra för att skingra tankar och känslor av oro. Ett annat sätt att undvika onödigt ätande är att hålla sig till sin vanliga rutin, med frukost, lunch och middag på någorlunda fastställda tider.

Vissa får svårt att äta alls

Även om vissa kan reagera på stress och oro med att vilja äta mer kan andra reagera tvärtom. De kan få svårt att äta överhuvudtaget, då stress kan försätta kroppen i ett liknande tillstånd som när vi står inför en omedelbar fara. Då blir behovet av mat automatiskt nedprioriterat. Det är givetvis inte heller bra och de som reagerar på det viset behöver också vara uppmärksamma så att de får i sig bra mat i tillräcklig mängd.

LÄS OCKSÅ: ”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Drick mycket och ät regelbundet

Vi behöver ett lugnt matsmältningssystem för att smälta maten. Där kan varma teer vara till hjälp tipsar Deanna Minich, näringsmedicinare och medlem i American Nutrition Association. Hon tipsar generellt om att dricka mycket så kroppen får den vätska den behöver. Och för att bibehålla normala kostvanor rekommenderar hon att hantera den underliggande stressen, genom exempelvis motion eller att göra en enkel meditation.

Välj rikligt med frukt och grönt

Många bunkrar pasta och även om det är bra att ha ett visst lager torrvaror hemma är det bästa vi kan äta för att må bra mycket färsk frukt och grönsaker, enligt Deanna Minich. Hon rekommenderar även de som äter animaliskt protein att frysa in kött och fisk för att ha ett lager, samt att köpa djupfrysta grönsaker som håller länge. Andra tips på torrvaror är bönor och linser som du kan blötlägga och koka vid behov. De är dessutom proteinrika och håller länge i skafferiet.

 

Avslutningsvis rekommenderar Deanna att se till att sova ordentligt. Hon understryker att goda matvanor gör att vi mår bra och dessutom blir gladare.

Av redaktionen

Källa: Washington PostSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.