Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.
Det vi vänder oss till för tröst och mys är oftast inte det hälsosammaste i skafferiet eller kylen, därför är det viktigt att vara extra medveten i dessa tider när hjärnan går på autopilot och styr oss mot godishyllan på väg till kassan. Visst kan vi unna oss både godis och tröst men vi behöver också styra upp så att vi får i oss den näring vi behöver i rätt mängd, så det inte blir fredagsmys hela veckan.
Comfort food ger tillfällig kick
Även om den sortens mat vi tar till för att lugna oss – så kallad ”comfort food” tillfälligt får oss att må bättre brukar inte sällan det dåliga samvetet följa ganska snabbt efter. Även kroppen påverkas, då exempelvis socker kan bidra till att skapa inflammation i kroppen, något som vi knappast mår bättre av. Kortiksiktigt bidrar den till frisläppandet av dopamin och serotonon som får oss att tillfälligt må bättre men i förlängningen kan processade livsmedel och snacks med mycket socker ge ökad trötthet, och leda till ångest och depression, enligt den amerikanska stressläkaren Eva Selhub. Att däremot se till att få i sig näringsrik mat kan hjällpa oss att må bättre i långa loppet, något som ger oss bättre förutsättningar att hantera vår situation.
LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär
Okynnesäter du?
Många gånger äter vi dessutom utan att vara hungriga, därför kan det vara bra att känna efter en extra gång om man vill äta för att man är hungrig eller för att man känner sig stressad, uttråkad eller ledsen. Är det frågan om det sistnämnda kan det vara bra att ha några alternativ att ta till som promenader, att ringa någon eller meditation. En hobby är också bra för att skingra tankar och känslor av oro. Ett annat sätt att undvika onödigt ätande är att hålla sig till sin vanliga rutin, med frukost, lunch och middag på någorlunda fastställda tider.
LÄS OCKSÅ: Henrik Fexeus: Så bemästrar du den snabba spridningen av tankeviruset
Vissa får svårt att äta alls
Även om vissa kan reagera på stress och oro med att vilja äta mer kan andra reagera tvärtom och ha svårt att äta överhuvudtaget, då stress kan försätta kroppen i ett liknande tillstånd som när vi står inför en omedelbar fara, då prioriteras automatiskt behovet av mat ned. Det är givetvis inte heller bra och även de av oss som reagerar på det viset behöver vara uppmärksamma så man får i sig bra mat i tillräcklig mängd.
LÄS OCKSÅ: Mindfulness mot depression
Drick mycket och ät regelbundet
Vi behöver ett lugnt matsmältningssystem för att smälta maten, där kan varma teer vara till hjälp tipsar Deanna Minich näringsmedicinare och medlem i American Nutrition Association i en artikel i Washington Post. Hon tipsar generellt om att dricka mycket så kroppen får den vätska den behöver. Och för att bibehålla normala kostvanor rekommenerar hon att man hanterar den underliggande stressen genom exempelvis motion eller att göra en enkel meditation.
Välj rikligt med frukt och grönt
Många bunkrar pasta och även om det är bra att ha ett visst lager torrvaror är det bästa vi kan äta för att må bra enligt Deanna Minich, mycket färsk frukt och grönsaker. Hon rekommenderar även de som äter animaliskt protein i tider när man behöver ha ett lager att frysa in kött och fisk samt att köpa djupfrysta grönsaker som håller länge. Andra tips på torrvaror är bönor och linser som kan blötläggas och kokas vid behov, de är dessutom proteinrika och håller länge i skafferiet.
Avslutningsvis rekommenderar Deanna att se till att sova ordentligt och understryker att goda matvanor gör att vi mår bra och dessutom blir gladare något vi alla behöver i dessa tider.
Av redaktionen
Källa: Washington Post