Hur får man bäst effekt av viktminskningspulver?

Ett av de allra största och viktigaste användningsområdena för näringsdrycker är vid viktminskning. Kvaliteten på dryckerna varierar en hel del.
Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson berättar mer. 

Ett av de allra största och viktigaste användningsområdena för näringsdrycker är vid viktminskning. Viktminskning och viktkontroll är en stor industri, främst på grund av att vi växer upp med felaktiga livsstilsvanor. Statistik visar att även om man kunde ”bota” cancer så skulle svenskarnas livslängd ändå bara öka med 3,5 år. Däremot om vi kunde ”bota” fetma i samhället skulle vår livslängd öka med 3–7 år.

Varierande kvalitet
Det har funnits en hel del dåliga bantningsprodukter under åren med bristfälligt näringsinnehåll, gjorda på råvaror av mycket dålig kvalitet. Det har förekommit felaktig eller tvivelaktig marknadsföring på marknaden, men det har också funnits bra produkter och information som har hjälpt många att gå ned i vikt och hålla vikten. Några studier visar att viktminskningsprogram där man använder proteinbaserade näringsdrycker som måltidsersättning, samtidigt som man förbättrar kost- och motionsvanor, fungerar bättre både på kort och på lång sikt, än om man endast försöker förbättra kost- och motionsvanorna. Användning av näringsdrycker ger en mättnad, hjälper till att hålla blodsockret stabilt och kan öka fettförbränningen, speciellt i kombination med fibrer, fettsyror och kromtillskott.

 

Bästa viktminskning och viktkontroll är att hitta en aktiv livsstil med bra kost, motion, mental hälsa och kosttillskott som passar personen. Proteinbaserade näringspulver för viktminskning innehåller oftast tillsatta vitaminer, mineral och eventuellt andra ämnen som gör att man kan använda det som en mättande lågkalori-måltidsersättningsdryck. Kvaliteten på dryckerna varierar en hel del.

Följande är bra att tänka på när man väljer en proteinbaserad näringsdryck för viktminskning:
• Innehåller drycken en bra och komplett proteinkälla?
• Kan proteinkällan orsaka överkänslighetssymtom eller allergiska symtom? Om man köper ett kasein- eller vasslepulver, har den ett lågt eller högt laktosinnehåll?
• Finns det studier som visar att drycken gör att jag tappar fett istället för muskelmassa. Det har visat sig i studier att vissa bantningskurer som lyckas ta bort kilon är ohälsosamma p.g.a. att man tappar muskelmassa istället för fett. Mät din muskelmassa och fettprocent före, under och efter kuren. Det är viktigare än hur många kilon man går ned i vikt. Kolla BMI och midjemått också före, under och efter.
• Innehåller produkten enkla eller komplexa kolhydrater? Undvik drycker där det finns socker eller andra undermåliga och billiga kolhydratstillsatser.
• Innehåller produkten aspartam, rekommenderar jag att du undviker det.
• Innehåller produkten majssirap, fruktos som ger snabb energi eller fruktos från fruktjuicekoncentrat som har bättre GI och är mer hälsosam. Vissa fruktoskällor är mycket bättre än andra. Fruktosmängd motsvarande upp till 2 äpplen kan vara acceptabelt, men se upp med fruktosintag vid magsjukdomar. Undvik produkter med hög-fruktos majssirap.
• Vilken typ av vitamin- och mineralsammansättning har produkten? Innehåller den viktiga spårämnen som krom och selen?
• Finns det onödiga E-siffror eller andra otillförlitliga tillsatser? Kom ihåg däremot att många hälsosamma ämnen som C-vitamin och citronsyra har en E-siffra.
• Är produkten GMO-fri?

Strategier med viktminskningsdrycker
Förslag till användning av näringsdrycker varierar hos olika företag och bland olika terapeuter och läkare.

Några av de vanligaste är följande:
• Dela upp viktminskningskuren i olika faser:
Fas 1: pågår i dagar eller veckor och består av strikt fasta med näringsdrycker för att komma in i ett ketostillstånd för maximal fettförbränning.
Fas 2: dricker man mindre antal drycker och äter en begränsad kost tills man når sin målvikt.
Fas 3: använder man drycker som viktkontroll, för att hålla vikten stabil.

Denna metod liknar Atkinsdieten där man är starkt restriktiv mot kolhydrater i första fasen och sedan när man närmar sig sina mål kan man successivt äta mera kolhydrater.

Man utesluter fas 1 och arbetar endast enligt fas 2 och 3. Ett vanligt upplägg är att man äter 2 lätta mål och dricker 2–3 näringsdrycker per dag. Kaloriintag för långsiktig men effektiv viktminskning och viktkontroll ligger oftast på mellan 1 000–1 500 kalorier per dag beroende på ämnesomsättning, aktivitetsnivå med mera. En viktminskning då man under en längre period håller sig under 1 000 kalorier gör att man kan sänka ämnesomsättningen och på så vis komma in i jojobantningens onda cirkel.

Kompletterande åtgärder och aspekter vid viktminskning
Ett viktminskningsprogram ska inte vara en tillfällig bantningskur utan ett program som fungerar som en språngbräda till ett bättre och mer hälsosamt liv. Det är trots allt ändå endast några få procent som lyckas ändra sin vikt och livsstil till det bättre och bibehålla det resten av sitt liv.

Följande är de vanligaste orsakerna varför viktminskningsprogram inte lyckas:

Psykologiska: Består av främst 3 orsaker, vi tröstäter, vi äter för att vi är stressade och vi äter för att vi är uttråkade. Brist på kärlek och bekräftelse i uppväxten gör att man lär sig att ta till mat som tröst istället för andra källor. Många belönas eller bestraffas med mat i uppväxten. Många har heller inte lärt sig tillräckligt med självdisciplin på grund av en uppväxt som saknat gränser. Om föräldrarna har svårt att säga nej kommer det prägla personens liv och alla val. Andra har en för sträng uppväxt som gör att de äter för att visa uppror eller söka tröst. För mer information, läs min bok Friskare Barn.
Motivation: Man är inte tillräckligt förberedd eller motiverad för att göra en förändring i livsstilen. Man behöver ofta lite mer tid för att samla information innan man tar ett beslut. Boken Changing for good beskriver att man behöver bearbeta, och förbereda saker på rätt sätt för att lycks hålla ut och genomföra den nya livsstilsförändringen.
Biokemiska: En stor procent av befolkningen är sockerberoende p¨grund av genetiska och biokemiska brister som gör att nervsignaler i hjärnan är i obalans. Det kan vara brister på dopamin, GABA eller serotonin. Det gör att man lätt kan börja överäta, speciellt när livsmedelsindustrin erbjuder så mycket som är beroendeframkallande, som till exempel socker. För mer information läs Bitten Jonssons utmärkta bok Sockerbomben.
Media/TV: Vi matas från tidig ålder med budskap om att vi ska frossa i skräpmat. Media överöser oss också med reportage om bantningskurer och skapar förvirring i samhället med olika överförenklade budskap som t.ex. ”Fetma är skadligt”, ”Kolhydrater är skadligt” med mera. Se filmen, ”Supersize Me” angående mediernas starka påverkan.
Livsmedelshandeln: Godishyllorna och snabbmaten blir allt mer dominerande och tar de viktigaste utrymmena vid kassorna.
Social ensamhet och brist på stöd: Det är mycket svårt att genomföra en viktminskningskur om man inte har stöd av familj och vänner. Det är också mycket lättare om man regelbundet besöker dietist eller terapeut och går i studiecirkel.
Stress: Stress ökar kortisolutsöndringen som gynnar kroppsfett samt insulinresistens.
Näringsbrister/näringsobalanser: Brist på spårämnen som krom och magnesium gör att man blir mer sötsugen.
Dolda matallergier: Studier har visat att om man upptäcker dolda matallergier och sanerar bort dessa så är det mycket lättare att hitta samt bibehålla sin idealvikt.
Genetiska: Ju fler som blir överviktiga, desto fler gener kommer att bära på arvsanlag som gör att även barnen blir överviktiga. Det blir en ond nedåtgående spiral.
Hormonella: Hormonella störningar gör att man vill äta mera.
Blodsockerbalansen: För högt eller lågt blodsocker leder till överätning. Det är en stor orsak till varför GI-mat har visat sig vara bra.
Ämnesomsättningen: Många som är över 40-årsåldern har för långsam ämnesomsättning på grund av nedsatt sköldkörtelfunktion. Dessa besvär missar man oftast inom sjukvården samt att folk över 40 år alltför ofta accepterar att de ska vara mer trötta, överviktiga, ha sämre cirkulation, vara lite deppiga med mera.
Överstimulans: Av videospel, datorer, TV, inomhusaktiviteter och brist på regelbunden motion.

Viktigt med en strategi
Att hitta en strategi med en viktminskningskur, långsiktig viktminskningskontroll och friskare livsstil som tar hänsyn till ovanstående faktorer ger bästa möjliga förutsättningar. En bra näringsdryck kan användas för att sätta igång förändringen och som måltidsersättning eller mellanmål vid behov på lång sikt.

Kompletterande näringstillskott för viktminskning
Viktminskning med proteinpulver fungerar ännu bättre när man kompletterar med andra näringsämnen.
Några av de viktigaste och vanligaste är: EPA/DHA, CLA, linfröolja, multivitamin-mineral, krom, fibrer.

Proteinpulver för träning och muskeluppbyggnad
Av olika typer av proteinpulver så har det visat sig att vassleproteinpulver ger snabbast ökning av aminosyror för muskeluppbyggnad. Soja- och kaseinproteinpulver är kompletta, de höjer aminosyravärdena i blodet långsammare, och håller värdena stabila under en lång tid.
Forskning av Yves Boirie år 1997 visar att kombinationen av vasslekasein och sojaprotein är mycket effektiv och höjer och bibehåller höga koncentrationer av aminosyror i blodet för att mer effektivt bygga muskelmassa. Det verkar som att kombinationen vassle- och sojaprotein är mer fördelaktigt än att enbart använda vassleprotein. Alla sojaproteinpreparat är inte likvärdiga.
Till exempel Supro sojaprotein är ett fullvärdigt protein och fördelaktigt för att bygga muskler och minska kroppsfett.

Proteinpulver som morgondryck
Ett proteinpulver som morgondryck är ett utmärkt sätt att starta dagen. Man kan gärna dricka en proteindryck samt en ”Greens”-dryck som innehåller alger och spannmålsgräs eller kombinera dessa blandat med juice eller i en ”smoothie”. Det är en snabbfrukost som ger mycket energi och bränsle för hjärnan.

Av Peter Wilhelmsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.