Hur får man bäst effekt av viktminskningspulver?

Ett av de allra största och viktigaste användningsområdena för näringsdrycker är vid viktminskning. Kvaliteten på dryckerna varierar en hel del.
Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson berättar mer. 

Ett av de allra största och viktigaste användningsområdena för näringsdrycker är vid viktminskning. Viktminskning och viktkontroll är en stor industri, främst på grund av att vi växer upp med felaktiga livsstilsvanor. Statistik visar att även om man kunde ”bota” cancer så skulle svenskarnas livslängd ändå bara öka med 3,5 år. Däremot om vi kunde ”bota” fetma i samhället skulle vår livslängd öka med 3–7 år.

Varierande kvalitet
Det har funnits en hel del dåliga bantningsprodukter under åren med bristfälligt näringsinnehåll, gjorda på råvaror av mycket dålig kvalitet. Det har förekommit felaktig eller tvivelaktig marknadsföring på marknaden, men det har också funnits bra produkter och information som har hjälpt många att gå ned i vikt och hålla vikten. Några studier visar att viktminskningsprogram där man använder proteinbaserade näringsdrycker som måltidsersättning, samtidigt som man förbättrar kost- och motionsvanor, fungerar bättre både på kort och på lång sikt, än om man endast försöker förbättra kost- och motionsvanorna. Användning av näringsdrycker ger en mättnad, hjälper till att hålla blodsockret stabilt och kan öka fettförbränningen, speciellt i kombination med fibrer, fettsyror och kromtillskott.

 

Bästa viktminskning och viktkontroll är att hitta en aktiv livsstil med bra kost, motion, mental hälsa och kosttillskott som passar personen. Proteinbaserade näringspulver för viktminskning innehåller oftast tillsatta vitaminer, mineral och eventuellt andra ämnen som gör att man kan använda det som en mättande lågkalori-måltidsersättningsdryck. Kvaliteten på dryckerna varierar en hel del.

Följande är bra att tänka på när man väljer en proteinbaserad näringsdryck för viktminskning:
• Innehåller drycken en bra och komplett proteinkälla?
• Kan proteinkällan orsaka överkänslighetssymtom eller allergiska symtom? Om man köper ett kasein- eller vasslepulver, har den ett lågt eller högt laktosinnehåll?
• Finns det studier som visar att drycken gör att jag tappar fett istället för muskelmassa. Det har visat sig i studier att vissa bantningskurer som lyckas ta bort kilon är ohälsosamma p.g.a. att man tappar muskelmassa istället för fett. Mät din muskelmassa och fettprocent före, under och efter kuren. Det är viktigare än hur många kilon man går ned i vikt. Kolla BMI och midjemått också före, under och efter.
• Innehåller produkten enkla eller komplexa kolhydrater? Undvik drycker där det finns socker eller andra undermåliga och billiga kolhydratstillsatser.
• Innehåller produkten aspartam, rekommenderar jag att du undviker det.
• Innehåller produkten majssirap, fruktos som ger snabb energi eller fruktos från fruktjuicekoncentrat som har bättre GI och är mer hälsosam. Vissa fruktoskällor är mycket bättre än andra. Fruktosmängd motsvarande upp till 2 äpplen kan vara acceptabelt, men se upp med fruktosintag vid magsjukdomar. Undvik produkter med hög-fruktos majssirap.
• Vilken typ av vitamin- och mineralsammansättning har produkten? Innehåller den viktiga spårämnen som krom och selen?
• Finns det onödiga E-siffror eller andra otillförlitliga tillsatser? Kom ihåg däremot att många hälsosamma ämnen som C-vitamin och citronsyra har en E-siffra.
• Är produkten GMO-fri?

Strategier med viktminskningsdrycker
Förslag till användning av näringsdrycker varierar hos olika företag och bland olika terapeuter och läkare.

Några av de vanligaste är följande:
• Dela upp viktminskningskuren i olika faser:
Fas 1: pågår i dagar eller veckor och består av strikt fasta med näringsdrycker för att komma in i ett ketostillstånd för maximal fettförbränning.
Fas 2: dricker man mindre antal drycker och äter en begränsad kost tills man når sin målvikt.
Fas 3: använder man drycker som viktkontroll, för att hålla vikten stabil.

Denna metod liknar Atkinsdieten där man är starkt restriktiv mot kolhydrater i första fasen och sedan när man närmar sig sina mål kan man successivt äta mera kolhydrater.

 

Man utesluter fas 1 och arbetar endast enligt fas 2 och 3. Ett vanligt upplägg är att man äter 2 lätta mål och dricker 2–3 näringsdrycker per dag. Kaloriintag för långsiktig men effektiv viktminskning och viktkontroll ligger oftast på mellan 1 000–1 500 kalorier per dag beroende på ämnesomsättning, aktivitetsnivå med mera. En viktminskning då man under en längre period håller sig under 1 000 kalorier gör att man kan sänka ämnesomsättningen och på så vis komma in i jojobantningens onda cirkel.

Kompletterande åtgärder och aspekter vid viktminskning
Ett viktminskningsprogram ska inte vara en tillfällig bantningskur utan ett program som fungerar som en språngbräda till ett bättre och mer hälsosamt liv. Det är trots allt ändå endast några få procent som lyckas ändra sin vikt och livsstil till det bättre och bibehålla det resten av sitt liv.

Följande är de vanligaste orsakerna varför viktminskningsprogram inte lyckas:

Psykologiska: Består av främst 3 orsaker, vi tröstäter, vi äter för att vi är stressade och vi äter för att vi är uttråkade. Brist på kärlek och bekräftelse i uppväxten gör att man lär sig att ta till mat som tröst istället för andra källor. Många belönas eller bestraffas med mat i uppväxten. Många har heller inte lärt sig tillräckligt med självdisciplin på grund av en uppväxt som saknat gränser. Om föräldrarna har svårt att säga nej kommer det prägla personens liv och alla val. Andra har en för sträng uppväxt som gör att de äter för att visa uppror eller söka tröst. För mer information, läs min bok Friskare Barn.
Motivation: Man är inte tillräckligt förberedd eller motiverad för att göra en förändring i livsstilen. Man behöver ofta lite mer tid för att samla information innan man tar ett beslut. Boken Changing for good beskriver att man behöver bearbeta, och förbereda saker på rätt sätt för att lycks hålla ut och genomföra den nya livsstilsförändringen.
Biokemiska: En stor procent av befolkningen är sockerberoende p¨grund av genetiska och biokemiska brister som gör att nervsignaler i hjärnan är i obalans. Det kan vara brister på dopamin, GABA eller serotonin. Det gör att man lätt kan börja överäta, speciellt när livsmedelsindustrin erbjuder så mycket som är beroendeframkallande, som till exempel socker. För mer information läs Bitten Jonssons utmärkta bok Sockerbomben.
Media/TV: Vi matas från tidig ålder med budskap om att vi ska frossa i skräpmat. Media överöser oss också med reportage om bantningskurer och skapar förvirring i samhället med olika överförenklade budskap som t.ex. ”Fetma är skadligt”, ”Kolhydrater är skadligt” med mera. Se filmen, ”Supersize Me” angående mediernas starka påverkan.
Livsmedelshandeln: Godishyllorna och snabbmaten blir allt mer dominerande och tar de viktigaste utrymmena vid kassorna.
Social ensamhet och brist på stöd: Det är mycket svårt att genomföra en viktminskningskur om man inte har stöd av familj och vänner. Det är också mycket lättare om man regelbundet besöker dietist eller terapeut och går i studiecirkel.
Stress: Stress ökar kortisolutsöndringen som gynnar kroppsfett samt insulinresistens.
Näringsbrister/näringsobalanser: Brist på spårämnen som krom och magnesium gör att man blir mer sötsugen.
Dolda matallergier: Studier har visat att om man upptäcker dolda matallergier och sanerar bort dessa så är det mycket lättare att hitta samt bibehålla sin idealvikt.
Genetiska: Ju fler som blir överviktiga, desto fler gener kommer att bära på arvsanlag som gör att även barnen blir överviktiga. Det blir en ond nedåtgående spiral.
Hormonella: Hormonella störningar gör att man vill äta mera.
Blodsockerbalansen: För högt eller lågt blodsocker leder till överätning. Det är en stor orsak till varför GI-mat har visat sig vara bra.
Ämnesomsättningen: Många som är över 40-årsåldern har för långsam ämnesomsättning på grund av nedsatt sköldkörtelfunktion. Dessa besvär missar man oftast inom sjukvården samt att folk över 40 år alltför ofta accepterar att de ska vara mer trötta, överviktiga, ha sämre cirkulation, vara lite deppiga med mera.
Överstimulans: Av videospel, datorer, TV, inomhusaktiviteter och brist på regelbunden motion.

Viktigt med en strategi
Att hitta en strategi med en viktminskningskur, långsiktig viktminskningskontroll och friskare livsstil som tar hänsyn till ovanstående faktorer ger bästa möjliga förutsättningar. En bra näringsdryck kan användas för att sätta igång förändringen och som måltidsersättning eller mellanmål vid behov på lång sikt.

 

Kompletterande näringstillskott för viktminskning
Viktminskning med proteinpulver fungerar ännu bättre när man kompletterar med andra näringsämnen.
Några av de viktigaste och vanligaste är: EPA/DHA, CLA, linfröolja, multivitamin-mineral, krom, fibrer.

Proteinpulver för träning och muskeluppbyggnad
Av olika typer av proteinpulver så har det visat sig att vassleproteinpulver ger snabbast ökning av aminosyror för muskeluppbyggnad. Soja- och kaseinproteinpulver är kompletta, de höjer aminosyravärdena i blodet långsammare, och håller värdena stabila under en lång tid.
Forskning av Yves Boirie år 1997 visar att kombinationen av vasslekasein och sojaprotein är mycket effektiv och höjer och bibehåller höga koncentrationer av aminosyror i blodet för att mer effektivt bygga muskelmassa. Det verkar som att kombinationen vassle- och sojaprotein är mer fördelaktigt än att enbart använda vassleprotein. Alla sojaproteinpreparat är inte likvärdiga.
Till exempel Supro sojaprotein är ett fullvärdigt protein och fördelaktigt för att bygga muskler och minska kroppsfett.

Proteinpulver som morgondryck
Ett proteinpulver som morgondryck är ett utmärkt sätt att starta dagen. Man kan gärna dricka en proteindryck samt en ”Greens”-dryck som innehåller alger och spannmålsgräs eller kombinera dessa blandat med juice eller i en ”smoothie”. Det är en snabbfrukost som ger mycket energi och bränsle för hjärnan.

Av Peter Wilhelmsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.