Annons
Annons

Vilda växter-skola: Fläder

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar har guidat dig genom skogens skafferi. Sist ut är universalmedicinen flädern.

Redaktionen

7 juni, 2021
Vilda växter-skola: Fläder
Dela inlägget

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis.
Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur man ska använda det.
Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar har guidat dig genom skogens skafferi.
Sist ut är universalmedicinen flädern.

Fläderns vita blommor och dess mogna svarta bär har sannolikt använts som universalmedicin och föda sedan stenåldern. Blommor och bär har olika smak och är spännande ingredienser i saft, sylt och i mat. Blommorna har svett- och urindrivande egenskaper. Bären innehåller bland annat antioxidanter och B- och E-vitamin och anses vara stärkande för immunförsvaret, enligt Lisen Sundgren som är specialist på användningen av vilda och ätliga växter och har skrivit boken ”Äta vilda växter”.

LÄS OCKSÅ: 5 ogräs du kan äta

 

Ät som kapris

Och det finns flera sätt att använda den karaktäristiska växten i köket.
Omogna bär som skiftar i lila och grönt, samt blomknoppar tipsar Lisen Sundgren om att lägga i en riktigt het ättikslag och äta som kapris.
– Av mogna bär kan man göra chutney, saft, sylt eller gelé – bara de hettas upp ordentligt, eller kokas, då framträder också bärens milda smak. Blommorna kan man ha till saft, sirap, shrub, i desserter och i matlagning. Blanda ner torkade blomknoppar och blommor i kryddblandningar.

 

ata_vilda_vaxter

Ät inte de råa bären

Tänk bara på att inte äta råa bär, de innehåller ämnen som irriterar magen. Men dessa ämnenförstörs vid upphettning.

Fläder trivs på näringsrik mark på ängar, vid vägkanter och diken ända upp till Jämtland. Det finns dock förväxlingsrisk med den giftiga druvflädern som blommar tidigare och har äggformade, gulgröna blomklasar, poängterar Lisen Sundgren.
– Bären är röda och mognar i augusti. Även sommarflädern är giftig och är en ört vars blommor och svarta bär liknar fläderns.

 

 

 

 

 

 

 

Här är två recept från ”Äta vilda växter” hur du använder flädern i köket, och här kan du läsa de tidigare artiklarna i serien om vilda växter.

LÄS OCKSÅ: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

 

Friterade fläderblommor

Frasigt, somrigt och gott – friterade fläderblommor är lika goda att servera som drinktilltugg som till glass och dessert. Har du en annan frityrsmet du föredrar, kanske glutenfri, så använd den i stället för denna.
(4-5 portioner)
Ca 10 fläderblomsklasar
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl eller glutenfritt alternativ
3 dl mjölk, eller växtbaserat alternativ
1 krm salt majs- eller rapsolja till fritering
1 dl honung att ringla över, gärna smaksatt, till exempel myskmadrahonung

Gör så här: Skölj eventuellt blomklasarna i kallt vatten och låt dem rinna av på en handduk.
Blanda ihop ägg, mjöl, mjölk och salt.
Häll oljan i en stekpanna med höga kanter och hetta upp den till 160 grader.
Doppa klasarna i smeten och fritera dem tills de har fått lite fin färg. Lägg upp klasarna på ett fat och ringla honungen över.
Om honungen är fast: häll den i ett decilitermått och värm den i varmt vatten tills den blir flytande.
Servera bums!

LÄS OCKSÅ: Ogräspesto av kirskål och löktrav

Fläderbärschutney

Chutneyn har sitt ursprung i Indien och är ett sötsyrligt tillbehör till alla möjliga rätter. Pröva att göra den på fläderbär för en nordisk variant. Jag serverar den gärna till en gryta med sötpotatis, kikärtor och rosmarin.
1 liter färska fläderbär
1 finhackad lök, gärna rödlök
3 dl äppelcidervinäger
1 tsk malen kanel
½ tsk senapsfrö
1 skalad apelsin, tunt skivad
1 msk riven färsk ingefära
1 äpple
1–1 ½ dl rörsocker
1 dl russin
1 nypa malen muskotnöt

Gör så här: Skölj bären och dra loss dem från stjälkarna.
Blanda lök, bär, vinäger, kanel, senapsfrö, apelsin och ingefära i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda på medelvärme i 40 minuter utan lock.
Skär äpplet i små bitar och rör ner tillsammans med socker, russin och muskot.
Låt koka tills sockret har lösts upp och häll sedan upp i en ren burk med tättslutande lock.
Håller i 1 månad i kylskåp.

Av Tina Harr

Annons
Annons