vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis.
Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas.
Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi.
Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

Om du undrar vad det ska bli för väder – ta en titt på harsyran, känd som skogens barometer. Tack vare sin speciella konstruktion fäller den ihop sina hjärtformade blad när regn är på ingång.
Det säger Lisen Sundgren som är specialist på användningen av vilda och ätliga växter och är aktuell med boken ”Äta vilda växter”. Hon tipsar om harsyran som en god smaksättare i stället för citron, med sin syrliga och friska smak. Harsyran gör sig bra i bland annat sallader, smoothies, sorbeter, kryddsmör och majonnäs.
– Harsyra är också gott till fisk och skaldjur – bara strö över eller ha med i dina såser och marinader. Eller gör en knäckemacka med färskost, tunt skuren rå sparris, harsyra och rödklöverblommor, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU

Innehåller c-vitamin
Harsyran innehåller mycket C-vitamin och växer i skuggiga skogsdungar, gärna i sandig jord, ända från Skåne till Västerbotten. Hela växten går att äta, även blomman och de små knopparna.
– Klipp av stjälken med sax för att inte dra upp rötterna. Det går att skörda harsyra hela växtsäsongen, men den är godast på försommaren fram till midsommar, säger Lisen Sundgren.
Var dock uppmärksam på att harsyra innehåller oxalsyra – precis som rabarber – så var därför försiktig om du har problem med njurarna. För stora doser kan leda till njursten.
Här tipsar Lisen Sundgren om tre smarriga recept från sin bok som innehåller harsyra.

 

LÄS OCKSÅ: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

Vild pizza med harsyrapesto
Gör din bästa pizza blanco, det vill säga utan tomatsås, och toppa den med harsyrapesto, sparris, nässlor, kirskål, gängel och röllika, eller andra vilda blad. Jag använder gräddfil i stället för ost. Gott!
(4 portioner)
Pesto
5 dl harsyra
5 ramslöksblad eller 1 vitlöksklyfta
1 dl solroskärnor eller sötmandel
1 dl kallpressad rapsolja
Salt och peppar
Pizza
Pizzadeg, hemgjord eller färdigköpt
Gräddfil
Blandade vilda gröna blad
Sparris, delade på längden
En god olivolja
Gör såhär:
Mixa ihop alla ingredienser till peston till en krämig sås.
Smaksätt med salt och peppar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Kavla ut degen till fyra pizzor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Bred ut gräddfil och fördela sparris och vilda blad ovanpå.
Droppa på lite olja. Grädda i ugnen i 8–10 minuter.
Ringla över harsyrapesto och servera.

LÄS OCKSÅ: Ogräspesto av kirskål och löktrav

ata_vilda_vaxterSyrlig jordgubbsmoothie
En läskande smoothie när det är jordgubbssäsong. Det går lika bra med smultron.
(1 portion)
2 nävar harsyra
½ avokado eller ½ näve favoritnötter
5 jordgubbar lite vatten eller äppelmust
Gör såhär:
Lägg alla ingredienser utom vatten i en matberedare.
Mixa ihop till en slät konsistens.
Tillsätt vätska till önskad konsistens.

Harsyrasås till fisk
Såväl harsyra som ängssyra smakar gott till fisk. Den här såsen passar fint till stekt sparris också.
(4 portioner)
4–5 nävar harsyra
2 dl crème fraiche eller växtbaserad dito
1 tsk flytande honung
En nypa salt och lite krossad rosépeppar
Gör såhär:
Finhacka harsyran.
Rör ihop crème fraiche, harsyra och honung i en skål.
Smaksätt med salt och rosépeppar.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren  Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

 

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.