vilda-vaxter-skola-syren

Vilda växter-skola: syren

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis.
Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas.
Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi.
Här tipsar hon om den väldoftande syrenens något oväntade användningsområden.

Få saker kännetecknar försommaren lika väl som doften av en nyutslagen syrenbuske.
Den omtyckta trädgårdsbusken har odlats i Sverige sedan 1600-talet, och har sedan dess förvildats på många håll. Syren växer i trädgårdar, gamla torp och gårdar, och i närheten av bostadsområden och kan plockas i maj–juni.

 

LÄS OCKSÅ:19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU

Flera sätt att använda i matlagningen
Det finns en mängd olika arter av syren men den vanligaste sorten, bondsyren, har ljust lila eller vita blomklasar med hundratals blommor i varje.
Förutom att plocka in en väldoftande syrenbukett och avnjuta på köksbordet så finns det flera sätt att använda blommorna i matlagningen, berättar Lisen Sundgren som är specialist på användningen av vilda och ätliga växter och är aktuell med boken ”Äta vilda växter”. Dels till saft, gelé och i desserter. Men varför inte också till en sötsyrlig shrub eller som en sirap att blanda i drinkar? Det är också gott att ata_vilda_vaxterkrydda med syren.
– Syrensalt är en lite oväntad krydda i en mörk chokladkaka och syrensocker går att använda i såväl kakor som drycker. Honung med syrensmak smakar försommar! Och frys in blommorna för att göra saft vid ett senare tillfälle.

Här är tre syrenbaserade recept från boken "Äta vilda växter".

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

Hänryckningssorbet
Det här receptet är inspirerat av kockarna på Ulriksdals värdshus i Stockholm – de gillar att utveckla maträtter med trädgårdens vilda växter.
(4 portioner)
1 ½ dl vatten
1 ½ dl strösocker
100 g färska syrenblommor
100 g färska häggblommor
1 gelatinblad

Gör såhär:
Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan.
Lägg blommorna i en bunke och slå den heta lagen över.
Låt stå och dra tills sockerlagen har svalnat och sila sedan ned vätskan i en kastrull.
Låt gelatinbladet ligga i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
Värm upp sockerlagen något, lägg ner gelatinet och rör om tills det har smält.
Låt lagen svalna helt och kör den sedan i glassmaskin tills den har en fast och krämig konsistens.
Låt sorbeten stå i frysen i minst 1 timme.

LÄS OCKSÅ: “Jag ser ogräs som vilda delikatesser”

Hägg- och syrensaft
Ta ett recept på fläderblomssaft och byt ut fläderblom mot hälften syren och hälften häggblommor, så har du snart en frisk försommarsaft.

 

LÄS OCKSÅ: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

Blommig vårsallad
Plocka späda blad av exempelvis maskros, röllika, tusensköna, kirskål och syren. Vill du ersätta oljan som du ringlar över med en vinägrett, så gör du det. Gärna en med smak av ros eller syren.
(4 portioner)
10 rödklöverblommor
1 handfull syrenblommor
4 maskrosor
1 liter blandade vilda gröna blad
5 rosenblad
En god olja att ringla över

Gör såhär:
Dra loss blommorna från klöver, syren och maskrosor.
Lägg blommorna i en skål och blanda ned resten av ingredienserna.
Ringla över en god olja. Klart!

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.