Annons
Annons

Vilda växter-skola: Syren

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om den väldoftande syrenens något oväntade användningsområden.

Redaktionen

14 maj, 2021
Vilda växter-skola: Syren
Dela inlägget

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis.
Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas.
Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom naturens skafferi.
Här tipsar hon om den väldoftande syrenens något oväntade användningsområden.

Få saker kännetecknar försommaren lika väl som doften av en nyutslagen syrenbuske.
Den omtyckta trädgårdsbusken har odlats i Sverige sedan 1600-talet, och har sedan dess förvildats på många håll. Syren växer i trädgårdar, gamla torp och gårdar, och i närheten av bostadsområden och kan plockas i maj–juni.

LÄS OCKSÅ:19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU

 

Använd matlagning – på flera sätt

Det finns en mängd olika arter av syren men den vanligaste sorten, bondsyren, har ljust lila eller vita blomklasar med hundratals blommor i varje.
Förutom att plocka in en väldoftande syrenbukett och avnjuta på köksbordet så finns det flera sätt att använda blommorna i matlagningen, berättar Lisen Sundgren som är specialist på användningen av vilda och ätliga växter och är aktuell med boken ”Äta vilda växter”. Dels till saft, gelé och i desserter. Men varför inte också till en sötsyrlig shrub eller som en sirap att blanda i drinkar? Det är också gott att ata_vilda_vaxterkrydda med syren.
– Syrensalt är en lite oväntad krydda i en mörk chokladkaka och syrensocker går att använda i såväl kakor som drycker. Honung med syrensmak smakar försommar! Och frys in blommorna för att göra saft vid ett senare tillfälle.

Här är tre syrenbaserade recept från boken ”Äta vilda växter”.

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

 

Hänryckningssorbet

Det här receptet är inspirerat av kockarna på Ulriksdals värdshus i Stockholm – de gillar att utveckla maträtter med trädgårdens vilda växter.
(4 portioner)
1 ½ dl vatten
1 ½ dl strösocker
100 g färska syrenblommor
100 g färska häggblommor
1 gelatinblad

Gör så här:
Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan.
Lägg blommorna i en bunke och slå den heta lagen över.
Låt stå och dra tills sockerlagen har svalnat och sila sedan ned vätskan i en kastrull.
Låt gelatinbladet ligga i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
Värm upp sockerlagen något, lägg ner gelatinet och rör om tills det har smält.
Låt lagen svalna helt och kör den sedan i glassmaskin tills den har en fast och krämig konsistens.
Låt sorbeten stå i frysen i minst 1 timme.

LÄS OCKSÅ: “Jag ser ogräs som vilda delikatesser”

 

Hägg- och syrensaft

Ta ett recept på fläderblomssaft och byt ut fläderblom mot hälften syren och hälften häggblommor, så har du snart en frisk försommarsaft.

LÄS OCKSÅ: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

 

Blommig vårsallad

Plocka späda blad av exempelvis maskros, röllika, tusensköna, kirskål och syren. Vill du ersätta oljan som du ringlar över med en vinägrett, så gör du det. Gärna en med smak av ros eller syren.
(4 portioner)
10 rödklöverblommor
1 handfull syrenblommor
4 maskrosor
1 liter blandade vilda gröna blad
5 rosenblad
En god olja att ringla över

Gör så här:
Dra loss blommorna från klöver, syren och maskrosor.
Lägg blommorna i en skål och blanda ned resten av ingredienserna.
Ringla över en god olja. Klart!

Av Tina Harr

Annons
Annons