Annons
Annons

Vilken är din tallriksmodell?

Den klassiska tallriksmodellen är egentligen rätt otydlig. Vi lever alla olika liv och har behov som skiljer sig åt. Här är tre nya tallriksmodeller - vilken passar dig?

Redaktionen

12 juni, 2013
Vilken är din tallriksmodell?
Dela inlägget

Den klassiska tallriksmodellen är egentligen rätt otydlig. Vi lever alla olika liv och har behov som skiljer sig åt. Här är tre nya tallriksmodeller – vilken passar dig?

 

Kostcirkeln för tränande

Tallriksmodell för tränande:

Kolhydrater: 30 E%
Fett: 35 E%
Protein: 35 E%

När du tränar krävs det kolhydrater som bränsle för att kunna få ut mesta möjliga av passet. Protein krävs för att bygga upp musklerna. Fett krävs för återhämtning av celler och för ett tillräckligt energiintag. För den som tränar riktigt hårt är det dock svårt att räkna intaget i energiprocent, då passar gram per kilo kroppsvikt bättre. För hård uthållighetsträning krävs det mer kolhydrater, mellan 5-8 gram per kg kroppsvikt. För styrkeidrott krävs det mer av protein, mellan 1,6-2,0g per kg kroppsvikt.

 

 

Kostcirkeln för välmåendeTallriksmodell för välmående:

Kolhydrater: 20 E%
Fett: 40-50 E%
Protein: 30-40 E%

Du bör äta en lägre andel kolhydrater än vad den vanliga tallriksmodellen anger. En mindre mängd kolhydrater och av bra kvalitet ger ett jämnt blodsocker. Detta gör att du är pigg mellan måltiderna. En högre andel protein mättar, ökar muskelmassan och hjälper dig att behålla en sund vikt. Fett i större, men inte extrema mängder, av god kvalitet hjälper dig att bränna fett, minska inflammationer i kroppen och hålla dig frisk.

 

Kostcirkeln för viktminskningTallriksmodell för viktminskning:

Kolhydrater: 33 E%
Fett: 33 E%
Protein: 33 E%

Vid viktminskning gäller det att hålla kalorimängden nere. Antalet kalorier från kolhydrater är inte högre än i tallriken för ”välmående” eftersom man äter mindre kalorier totalt sett. Kolhydraterna krävs för att orka vara fysiskt aktiv. Träning möjliggör en effektivare viktminskning. Jämfört med den gamla vanliga tallriksmodellen är det mer fett, mer protein och mindre kolhydrater och med betydligt mer fokus på att det ska vara kolhydrater av bra kvalitet.


Av Carolin Helt

Annons
Annons