Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Handdukar på hög badanka högst upp

Vill du hålla dig frisk? Dela inte handduk

Att ge är bättre än att få brukar man säga. I en studie gjord 2008 kom professor Michael Norton fram till att om man spenderade pengar på någon annan gjorde det dig lyckligare än att spendera det på dig själv.
Men en sak är ganska äckligt att dela - hygienprodukter. Här är 6 saker du aldrig ska dela med någon, skriver Expressen.

1. Tandborsten
Att dela tandborste är kanske för de flesta otänkbart och äckligt. Men i enkäter medger både gifta par och de som dejtar varandra att de delar tandborste.
I en undersökning visade det sig att 56 procent av deltaagrna hade delat samma tandborste i över ett år. Att dela tandborste kan orsaka flera problem och är väldigt ohygieniskt.
Enligt American Dental Association bidrar delad tandborste till ökade infektioner och det är extra riskfyllt för personer som lider av nedsatt immunsystem.

 

2. Rakkniv/rakhyvel
Det här verkar kanske harmlöst eftersom att du använder rakhyveln på huden. Fel.
Rakhyveln kan sprida infektioner som vårtor, svamp och klåda – även om det inte är så att du eller partnern har det synligt just då.
– En bra tumregel är att ersätta bladet efter fem till tio användningar och bara använde det för personligt bruk, säger Dr Jeanie Chung Leddon, Boulder Valley Center for Dermatology, i WebMD.

3. Handdukar
Det här är verkligen en fet betoning på NEJ. Även om handduken bara använts efter en dusch. Bakterier som stafylokocker kan leva på handduken i allt från några timmar till dagar eller månader. Anledningen till att det kan överleva så länge beror till stor del på att handduken ofta är fuktig.
Byt handduk en gång i veckan, låt den torka ordentligt och dela den inte med någon – inte ens dina familjemedlemmar.

4. Tvål
Fast tvål eller flytande? Man kan ju tro att fast tvål är självrengörande. så är det inte – den innehåller många bakterier. I en studie gjord 2006 upptäckte forskare att fast tvål på flera tandvårdskliniker hela tiden var en källa till återinfektion.
– Det kan bero på att fasta tvålar inte torkar helt mellan användningarna, särskilt på undersidan, vilket leder till en ansamling av bakterier, svampar och jäst som kan överföras från person till person, säger Neal Schultz, kosmetisk hudläkare i New York, The Huffington Post.
Om du tvunget vill använda fast tvål ska du se till att ingen annan använder det.

5. Kam och borste
Hr har vi en riktig sjukdomsspridare. Löss, skabb och till och med stafylokocker kan spridas. Inte ens familjemedlemmar ska låna varandras kammar och borstar.
När man besöker hårvårdssalonger har de alltid kammarna i någon form av desinfektionsmedel, det är något man kan ta efter.
Fyll en skål med antibakteriell tvål och vatten och lägg i kammarna eller borsten i ungefär en timme och skölj. Upprepa varje vecka.

 

6. Deodorant
Urk! Skulle du verkligen vilja ha någon annans deo på dig? Nu är det så att det finns par som delar på allt – även deo.
Det finns emellertid en skillnad mellan användning av en roll-on och en fast deo (stift).
– Stiftdeodorant kan du överföra hudceller och hår, som för vissa med lägre tröskel anses ganska äckligt, men ofarligt. Däremot roll-on-deodorant har en förmåga att överföra fler bakterier på grund av sin klibbiga kvalitet, säger Neal Schultz, kosmetisk hudläkare i New York.

KÄLLA: Medical Daily


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.