Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Handdukar på hög badanka högst upp

Vill du hålla dig frisk? Dela inte handduk

Att ge är bättre än att få brukar man säga. I en studie gjord 2008 kom professor Michael Norton fram till att om man spenderade pengar på någon annan gjorde det dig lyckligare än att spendera det på dig själv.
Men en sak är ganska äckligt att dela - hygienprodukter. Här är 6 saker du aldrig ska dela med någon, skriver Expressen.

1. Tandborsten
Att dela tandborste är kanske för de flesta otänkbart och äckligt. Men i enkäter medger både gifta par och de som dejtar varandra att de delar tandborste.
I en undersökning visade det sig att 56 procent av deltaagrna hade delat samma tandborste i över ett år. Att dela tandborste kan orsaka flera problem och är väldigt ohygieniskt.
Enligt American Dental Association bidrar delad tandborste till ökade infektioner och det är extra riskfyllt för personer som lider av nedsatt immunsystem.

 

2. Rakkniv/rakhyvel
Det här verkar kanske harmlöst eftersom att du använder rakhyveln på huden. Fel.
Rakhyveln kan sprida infektioner som vårtor, svamp och klåda – även om det inte är så att du eller partnern har det synligt just då.
– En bra tumregel är att ersätta bladet efter fem till tio användningar och bara använde det för personligt bruk, säger Dr Jeanie Chung Leddon, Boulder Valley Center for Dermatology, i WebMD.

3. Handdukar
Det här är verkligen en fet betoning på NEJ. Även om handduken bara använts efter en dusch. Bakterier som stafylokocker kan leva på handduken i allt från några timmar till dagar eller månader. Anledningen till att det kan överleva så länge beror till stor del på att handduken ofta är fuktig.
Byt handduk en gång i veckan, låt den torka ordentligt och dela den inte med någon – inte ens dina familjemedlemmar.

4. Tvål
Fast tvål eller flytande? Man kan ju tro att fast tvål är självrengörande. så är det inte – den innehåller många bakterier. I en studie gjord 2006 upptäckte forskare att fast tvål på flera tandvårdskliniker hela tiden var en källa till återinfektion.
– Det kan bero på att fasta tvålar inte torkar helt mellan användningarna, särskilt på undersidan, vilket leder till en ansamling av bakterier, svampar och jäst som kan överföras från person till person, säger Neal Schultz, kosmetisk hudläkare i New York, The Huffington Post.
Om du tvunget vill använda fast tvål ska du se till att ingen annan använder det.

5. Kam och borste
Hr har vi en riktig sjukdomsspridare. Löss, skabb och till och med stafylokocker kan spridas. Inte ens familjemedlemmar ska låna varandras kammar och borstar.
När man besöker hårvårdssalonger har de alltid kammarna i någon form av desinfektionsmedel, det är något man kan ta efter.
Fyll en skål med antibakteriell tvål och vatten och lägg i kammarna eller borsten i ungefär en timme och skölj. Upprepa varje vecka.

 

6. Deodorant
Urk! Skulle du verkligen vilja ha någon annans deo på dig? Nu är det så att det finns par som delar på allt – även deo.
Det finns emellertid en skillnad mellan användning av en roll-on och en fast deo (stift).
– Stiftdeodorant kan du överföra hudceller och hår, som för vissa med lägre tröskel anses ganska äckligt, men ofarligt. Däremot roll-on-deodorant har en förmåga att överföra fler bakterier på grund av sin klibbiga kvalitet, säger Neal Schultz, kosmetisk hudläkare i New York.

KÄLLA: Medical Daily


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.