kvinna som är förkyld vid datorn

Vill du hålla dig frisk? Se upp för dina kollegor

Prosit!
Dags att göra sig redo för influensasäsongen - och enligt en ny undersökning bör vi främst se upp för våra kollegor om vi vill undvika att bli sjuka.
Sex av tio går nämligen tillbaka till jobbet innan de blivit friska.

Influensasäsongen är här och vabruari står för dörren.
För det är under vinterhalvåret som vi spenderar extra mycket tid inomhus nära andra människor, och den ökade kontakten innebär också en större risk för att bli sjuk. Och utomhus gör kylan att partiklar stannar i luften längre innan de faller till marken, något som också gör det lättare för smitta att spridas.

 

LÄS OCKSÅ: Så slipper du och familjen undan sjukdomsmånaden “vabruari”!

Många arbetar i nära kontakt med varandra
För att minska smittspridningen och hålla oss friska är vi beroende av hur människor i vår omgivning beter sig -  som att de inte stressar tillbaka till jobbet efter en förkylning.
För just arbetsplatsen kan vara en riktig smittohärd. Idag arbetar många i nära kontakt med varandra i öppna kontorslandskap, därför blir vi extra känsliga för smitta på jobbet.
Och enligt en ny Sifo-undersökning, utförd på uppdrag av Apotek Hjärtat, bör vi se upp för våra kollegor om vi vill hålla oss friska. Sex av tio som jobbar säger nämligen att de går tillbaka till arbetet innan de blivit helt friska.

LÄS OCKSÅ: Förkylningstider! Här är 15 knep för att slippa bli sjuk

Inte uppskattat av kollegorna
Något som inte är helt uppskattat av kollegorna, då drygt hälften av de som jobbar även säger i undersökningen att de under det senaste året stört sig på att en kollega kommit tillbaka till jobbet innan personen blivit frisk.
– Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila. Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Zink ÄR förkylningarnas botemedel

Fem tips för att undvika smittspridning:
1. Tvätta händerna ofta under influensatider, framförallt innan du ska äta. Låt bli onödigt pillande i ögon, näsa och kring munnen.

2. När du tvättar händerna, se till att vara noggrann med tvål och vatten, även på ovansidan av händerna och tummarna. Handsprit kan användas som ett komplement, men kom ihåg att vissa virus klarar handsprit.

 

3. Tänk på att influensavirus kan klara flera timmar utanför kroppen. Var extra noggrann med att hålla rent i omgivningen. Handtag och mobiltelefoner är exempel på riktiga smittspridare.

4. Vistas mycket utomhus. Undvik så långt det är möjligt trånga bussar, köpcentrum och liknande.

5. Man är som mest smittsam precis innan man blir sjuk och när man är som sjukast, men det är viktigt att ha i åtanke att du fortfarande kan vara smittsam även om du mår bättre. Känn efter en extra gång innan du går tillbaka till jobbet och när du väl är tillbaka, var extra noggrann med hygienen.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.