Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott

Igår fick landets tidningar ett pressmeddelande skickat till sig med rubriken ”Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare”.
I det uppmanas cancerpatienter och personer med ökad risk för cancer att undvika kosttillskott med antioxidanter – med hänvisning till en ny studie.
Nu reagerar flera av landets hälsoprofiler på vinklingen, som de menar blir missvisande.
En av dem är Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård.
– I studien används ämnet acetylcystein som i princip aldrig ingår i kosttillskott. Risken att i Sverige äta ett kosttillskott med det aktuella ämnet är alltså närmast obefintlig.

Pressmeddelandets ingress lyder:
”Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att antioxidanter fördubblar spridningen av malignt melanom i möss. Resultaten stärker forskarnas tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör därför få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter, anser professor Martin Bergö.”

Läs också – Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

 

Missvisande vinkling
Omedelbart efter att pressmeddelandet gått ut höjdes rösterna från ”andra hållet”. (Det märktes inte minst i undertecknads inkorg.)
Det anmärkningsvärda är inte nyheten i sig – även om informationen i sak är felaktig (den studerade dosen gör att det nämligen inte rör sig om ett kosttillskott utan om ett läkemedel) – utan det man istället befarar är att nyhetens vinkling riskerar att skrämma svenska folket till att sluta äta de skyddande antioxidanterna – och därmed bidra till att fler utvecklar tumörer snarare än tvärtom.

Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska Cancer Center.

Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska Cancer Center.

Antioxidanter skyddar friska personer…
Det är inte nytt att man bör vara försiktig med stora mängder antioxidanter. Det har tidigare framkommit att de kan göra större onytta än nytta hos personer med redan utvecklad cancer eller ökad cancerrisk. Snabbt summerat. Däremot har antioxidanternas skydd mot att utveckla cancer också bevisats.
– Varken våra eller andra studier tyder alltså på att antioxidanter kan orsaka cancer; de har bara motsatt effekt i friska och sjuka celler, säger Martin Bergö till Kurera och fortsätter:
– Våra studier och flera andra gruppers, visar att antioxidanter skyddar faktiskt friska möss från framtida spontan tumörutveckling. Och jag tror på de resultaten.

► Läs också – Cancer och antioxidanter del 1: ”Slutsatserna är i allra högsta grad tvivelaktiga”

…men kan förvärra för redan sjuka
Han är däremot inte klar där.
–  Men våra studier visar också att antioxidanter, så fort en tumörcell bildats, skyddar även dessa. Fria radikaler är alltså skadliga för både friska celler och för tumörceller. Och detta är inte alls kontroversiellt och stöds av väldigt mycket forskning idag, säger han.
I pressmeddelandet står även att läsa:
”Resultaten från denna och tidigare studier visar sammantaget att antioxidanter visserligen skyddar friska celler från fria radikaler som kan omvandla dem till cancerceller – men så fort en tumör uppstått kan antioxidanter skydda även tumören. Antioxidanter skyddar alltså både friska celler och cancerceller från fria radikaler. Tyvärr är det omöjligt att ta reda på om man har en liten tumör eller ett förstadium till cancer, men om man har det så finns det en risk att man ovetande påskyndar cancerutvecklingen om man äter kosttillskott med antioxidanter.”

”Cancersjuka mer benägna äta antioxdanter”
För Kurera förklarar Martin Bergö närmare:
– Tidigare forskning från Sahlgrenska akademin har visat att cancerpatienter är mer benägna att äta tillskott med antioxidanter. Men de resultat vi har nu är så tydliga  att personer som nyss fått en cancerdiagnos bör rekommenderas att undvika kosttillskott med antioxidanter, säger han och fortsätter:
– Problemet när det gäller kostråd är att man inte kan veta om man har en tidig tumör i lungan eller pre-maligna celler på huden för det finns inga tekniker att identifiera så tidig cancer. Om man tar tillskott med antioxidanter skulle man alltså kunna påskynda tillväxten av en liten tumör, men om man är tumörfri kan antioxidanter fortfarande skydda.

Läs också: Cancer och antioxidanter del 2: ”Märkligt och ovetenskapligt”

Vilka antioxidanter har studerats?
– Vi har använt både acetylcystein och E-vitamin i våra studier på lungcancer och malignt melanom. Och för varje observerad effekt på tumörer har vi härlett antioxidant-effekten till ämnenas antioxiderande förmåga, förklarar han.

Gäller detta alla antioxidanter?
– Vi har visat effekter av två typer av antioxidanter i våra studier och lungcancerstudien på människor använde betakaroten. Så här långt verkar det som att så länge antioxidanter kan neutralisera fria radikaler så har den möjlighet att påskynda cancerutceckling; men vi kan inte utesluta att det finns vissa typer som kan ha en annan effekt.

► Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Är N-acetylcysteine (NAC) och löslig E-vitamin analog ämnen som förekommer i svenska kosttillskott? Eller är det läkemedelsklassade ämnen?
– Vitamin E i löslig form används inte som kosttillskott vad jag vet. NAC är ett slemlösande läkemedel som KOL-patienter och patienter med Head&Neck-cancer använder. Det används, och marknadsförs rätt hårt, som kosttillskott särskilt för hårt tränande som till exempel kroppsbyggare, fortsätter Martin Bergö.
– Detta är vanligare i USA men förekommer i Sverige, tillägger han.

Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer 

Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård

Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård.

Får mothugg:Ämnet ingår inte kosttillskott”
Professor Martin Bergö får dock mothugg av Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård, uttalar sig:
– Vi hyser stor respekt för den viktiga forskning som bedrivs av Martin Bergö och hans kollegor vid Sahlgrenska Cancer Center. Vi vill uppmärksamma att i studien används ämnet acetylcystein som i princip aldrig ingår i kosttillskott.

”Risken närmast obefintlig ”
Mats Nilsson fortsätter:
– Acetylcystein är läkemedelsklassificerat vid doser över 100 milligram. Den aktuella doseringen i studien motsvarar en dos på 665-1330 milligram per dag för en människa som väger 70 kilo.
– Skulle acetylcystein förekomma i doser under 100 milligram får det inte benämnas som en antioxidant. Risken att i Sverige äta ett kosttillskott med det aktuella ämnet som antioxidant är därför närmast obefintlig, säger han.

Läsa mer?
Studien ”Antioxidants can increase melanoma metastatis in mice” publicerades i Science Translational Medicine den 7 oktober.
Pressmeddelandet finns att läsa i sin helhet här.

Läs också: Vad är fria radikaler?

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.