Michael Sjögren

Foto: Privat

Vinnaren är den som förlorar mest

Fakta

Namn: Michael Sjögren
Ålder: 45 år
Sysselsättning: Tennistränare
Bor: Saltsjöbaden i Stockholm

Målsättning: Genomföra en svensk klassiker,
ligga stadigt på 85 kilo och kunna sluta
stirra sig blind på siffrorna på vågen.

Michael Sjögren gick ner 71 kilo men vann ändå inte ”Biggest Loser”. Trots det är han en vinnare. Vi har träffat Michael och pratat om hur det gick när programmet var slut.

Michael kom tvåa i svenska Biggest Loser 2012. Vid vårt möte berättar Michael att han kände som att han vunnit på lotto redan då han kom med i Biggest Loser. Att han sedan gick från 172 till 82 kilo är en enorm prestation som inte bara gjort livet bokstavligt talat lättare för honom utan även inneburit en jackpot i hälsovinster.

När jag frågar Michael hur det kommer sig att han blivit så överviktig svarar han med en gång att det är smörgåsarna som varit den största boven. Jag har knappt ställt frågan klart innan han har svarat. Han har varit så väl medveten om vad problemet varit men har ändå inte haft förmågan att rätta till det. Därefter erkänner han även att han varit storkonsument av snabbmat. Det har framförallt varit den smidiga, snabba och välsmakande lösningen som lockat honom när hungern och suget satt in. Medveten om sin övervikt och problemet har han precis som så många andra skjutit det framför sig. Du känner säkert igen dig i ”Jag börjar imorgon”-fenomenet.

 

Michael har många gånger försökt gå ner i vikt, dels på egen hand men även med hjälp av överviktsenheten på Karolinska sjukhuset, men aldrig lyckats. Han har gått ner 5-10 kilo med olika pulverdieter men slutat i gamla banor med snabbmat och smörgåsar och slutligen vägt mer än han gjort innan. Han har erbjudits bypassoperation men känt att det varit den absolut sista utvägen.

Michael jobbar som tennistränare och det var hans elever som först kom med förslaget om att söka till Biggest Loser. Samma kväll när Michael stod vid spisen och lagade middag hörde han reklamen om att det var dags att ansöka till programmet från tv:n ute i vardagsrummet. Han gick in på Biggest Losers hemsida och vips så hade han skickat iväg ansökan om att delta i tv-programmet. Dagen därpå ringde de från produktionsbolaget och erbjöd Michael att komma på en intervju.

Att medverka i Biggest Loser skulle innebära ett rejält avbräck från vardagen, jobb och familj. Något som skulle komma väldigt olägligt i och med den stundande semestern och barnens kommande inskolning.
– Jag hade verkligen på känn att jag skulle komma med i programmet just bara för att det kom så opassande, och det gjorde jag ju också. Det kändes sjukt egoistiskt att lämna familjen men jag visste att det här var min chans att verkligen lyckas.

Det var just det faktum att han i och med Biggest Loser skulle ta sig tiden att till hundra procent fokusera på viktminskningen som gjorde att han kände att den här gången skulle han lyckas. Han skulle inte ha några måsten som kom i vägen för träning och hälsosam vällagad mat. Han skulle verkligen inte ha någonting att skylla ett misslyckande på.

Michael Sjögren

Foto: Privat

 

Inför biggest loser hade Michael på egen hand gått ner 20 kilo, och väl i slottet fortsatte viktraset. Det var en tuff period där han ständigt drabbades av sjukdomar — han är Mårten Nylén evigt tacksam för det engagemang han visade. Han berättar att utan honom hade han inte kommit så här långt. Även efter de 11 veckorna på slottet fanns Mårten vid hans sida, både som träningscoach och mentalt stöd.

Viktraset stagnerade när han kom hem från slottet — han åkte på en lunginflammation och de nya mat- och träningsvanorna var svårare att applicera i vardagslivet än han hade trott. Michael låg 20 kilo efter Ralf som ledde tävlingen. Nu var det allt eller inget som gällde och han valde att satsa allt. Michael förlängde tjänstledigheten för att tillsammans med Mårtens hjälp genomföra åtta till tio timmars träning per dag. Michael gick in för att stå som vinnare i Biggest Loser 2012. För att få bukt på de infektioner som följt honom under tre månaders tid besökte Michael efter inrådan från Mårten Hälsokraft i Saltsjöbaden. Besöket hos Eva på Hälsokraft ledde Michael in på ett helt nytt spår, en ny värld öppnade sig för honom.

Michael som tidigare varit emot kosttillskott fick upp ögonen för Alpha Plus produkter. Han föll för tryggheten, kvalitén och det naturliga som Alpha Plus representerade. Han fick experthjälp från hälsoprofilen Zarah Öberg att komponera ihop näringstillskott för att stärka upp immunförsvaret och kostråd för viktminskning.

Med multivitaminet man vital, probiotika och gröna drinkar tillfrisknade Michael och åter fick energin och orken till att slutföra Biggest Loser. Kostupplägget som Zarah satt samman till Michael bestod av mycket protein, bra fett från bland annat kokos och måttligt med långsamma kolhydrater. Man valde att inte strypa kolhydraterna helt i och med den hårda träningen som väntade Michael. Han åt ofta och regelbundet. Mellanmålen bestod av den välsmakande näringsdrycken Fitmeal.
– Jag mådde såå bra.

 

Kilona rasade av honom, han var frisk, fylld av energi och ork. Han berättar att han inte varit såhär välmående på tjugo år. De senaste tjugo överviktiga åren har ständigt kantats av känslan att inte orka göra någonting, mycket sjukdomar och flåsande för minsta lilla.

Som ni redan vet slutade Michael som tvåa i Biggest Loser 2012. 0,2 procentenheter från att vinna. Än idag kämpar han med att få sitt nya liv att fungera ihop med familjelivet och arbetet. Han har stabiliserat sin vikt på 99 kilo, vilket han på sikt vill få ner till 85 kilo. Därefter vill han sluta jaga siffror på vågen och istället fokusera på vad siffrorna består av. Michael har gått ifrån att ständigt vara trött och sjuk till frisk och fylld av energi. Från motståndare till hälsokost till flitig förespråkare. Nu ska han genomföra en svensk klassiker. Vilken vinnare.

Av Johanna Gustafsson


Fakta Biggest Loser
Biggest Loser är ett tv-program som sänds i tv 4 där fjorton kraftigt överviktiga personer inte bara tävlar om ett lättare och hälsosammare liv utan även om en kvarts miljon kronor. Efter elva isolerade veckor på slottet med hjälp av personliga tränare och dietister väntar 12 tuffa veckor på hemmaplan där de tävlande står på egna ben med träning och hälsosam mat. Vinnaren är en av de två som klarat sig kvar på slottet samtliga elva veckor och efter 12 veckor på hemmaplan procentuellt har gått ner mest i vikt.


Fakta

Namn: Michael Sjögren
Ålder: 45 år
Sysselsättning: Tennistränare
Bor: Saltsjöbaden i Stockholm

Målsättning: Genomföra en svensk klassiker,
ligga stadigt på 85 kilo och kunna sluta
stirra sig blind på siffrorna på vågen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

 

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

 

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".