Michael Sjögren

Foto: Privat

Vinnaren är den som förlorar mest

Fakta

Namn: Michael Sjögren
Ålder: 45 år
Sysselsättning: Tennistränare
Bor: Saltsjöbaden i Stockholm

Målsättning: Genomföra en svensk klassiker,
ligga stadigt på 85 kilo och kunna sluta
stirra sig blind på siffrorna på vågen.

Michael Sjögren gick ner 71 kilo men vann ändå inte ”Biggest Loser”. Trots det är han en vinnare. Vi har träffat Michael och pratat om hur det gick när programmet var slut.

Michael kom tvåa i svenska Biggest Loser 2012. Vid vårt möte berättar Michael att han kände som att han vunnit på lotto redan då han kom med i Biggest Loser. Att han sedan gick från 172 till 82 kilo är en enorm prestation som inte bara gjort livet bokstavligt talat lättare för honom utan även inneburit en jackpot i hälsovinster.

När jag frågar Michael hur det kommer sig att han blivit så överviktig svarar han med en gång att det är smörgåsarna som varit den största boven. Jag har knappt ställt frågan klart innan han har svarat. Han har varit så väl medveten om vad problemet varit men har ändå inte haft förmågan att rätta till det. Därefter erkänner han även att han varit storkonsument av snabbmat. Det har framförallt varit den smidiga, snabba och välsmakande lösningen som lockat honom när hungern och suget satt in. Medveten om sin övervikt och problemet har han precis som så många andra skjutit det framför sig. Du känner säkert igen dig i ”Jag börjar imorgon”-fenomenet.

 

Michael har många gånger försökt gå ner i vikt, dels på egen hand men även med hjälp av överviktsenheten på Karolinska sjukhuset, men aldrig lyckats. Han har gått ner 5-10 kilo med olika pulverdieter men slutat i gamla banor med snabbmat och smörgåsar och slutligen vägt mer än han gjort innan. Han har erbjudits bypassoperation men känt att det varit den absolut sista utvägen.

Michael jobbar som tennistränare och det var hans elever som först kom med förslaget om att söka till Biggest Loser. Samma kväll när Michael stod vid spisen och lagade middag hörde han reklamen om att det var dags att ansöka till programmet från tv:n ute i vardagsrummet. Han gick in på Biggest Losers hemsida och vips så hade han skickat iväg ansökan om att delta i tv-programmet. Dagen därpå ringde de från produktionsbolaget och erbjöd Michael att komma på en intervju.

Att medverka i Biggest Loser skulle innebära ett rejält avbräck från vardagen, jobb och familj. Något som skulle komma väldigt olägligt i och med den stundande semestern och barnens kommande inskolning.
– Jag hade verkligen på känn att jag skulle komma med i programmet just bara för att det kom så opassande, och det gjorde jag ju också. Det kändes sjukt egoistiskt att lämna familjen men jag visste att det här var min chans att verkligen lyckas.

Det var just det faktum att han i och med Biggest Loser skulle ta sig tiden att till hundra procent fokusera på viktminskningen som gjorde att han kände att den här gången skulle han lyckas. Han skulle inte ha några måsten som kom i vägen för träning och hälsosam vällagad mat. Han skulle verkligen inte ha någonting att skylla ett misslyckande på.

Michael Sjögren

Foto: Privat

Inför biggest loser hade Michael på egen hand gått ner 20 kilo, och väl i slottet fortsatte viktraset. Det var en tuff period där han ständigt drabbades av sjukdomar — han är Mårten Nylén evigt tacksam för det engagemang han visade. Han berättar att utan honom hade han inte kommit så här långt. Även efter de 11 veckorna på slottet fanns Mårten vid hans sida, både som träningscoach och mentalt stöd.

Viktraset stagnerade när han kom hem från slottet — han åkte på en lunginflammation och de nya mat- och träningsvanorna var svårare att applicera i vardagslivet än han hade trott. Michael låg 20 kilo efter Ralf som ledde tävlingen. Nu var det allt eller inget som gällde och han valde att satsa allt. Michael förlängde tjänstledigheten för att tillsammans med Mårtens hjälp genomföra åtta till tio timmars träning per dag. Michael gick in för att stå som vinnare i Biggest Loser 2012. För att få bukt på de infektioner som följt honom under tre månaders tid besökte Michael efter inrådan från Mårten Hälsokraft i Saltsjöbaden. Besöket hos Eva på Hälsokraft ledde Michael in på ett helt nytt spår, en ny värld öppnade sig för honom.

Michael som tidigare varit emot kosttillskott fick upp ögonen för Alpha Plus produkter. Han föll för tryggheten, kvalitén och det naturliga som Alpha Plus representerade. Han fick experthjälp från hälsoprofilen Zarah Öberg att komponera ihop näringstillskott för att stärka upp immunförsvaret och kostråd för viktminskning.

Med multivitaminet man vital, probiotika och gröna drinkar tillfrisknade Michael och åter fick energin och orken till att slutföra Biggest Loser. Kostupplägget som Zarah satt samman till Michael bestod av mycket protein, bra fett från bland annat kokos och måttligt med långsamma kolhydrater. Man valde att inte strypa kolhydraterna helt i och med den hårda träningen som väntade Michael. Han åt ofta och regelbundet. Mellanmålen bestod av den välsmakande näringsdrycken Fitmeal.
– Jag mådde såå bra.

Kilona rasade av honom, han var frisk, fylld av energi och ork. Han berättar att han inte varit såhär välmående på tjugo år. De senaste tjugo överviktiga åren har ständigt kantats av känslan att inte orka göra någonting, mycket sjukdomar och flåsande för minsta lilla.

Som ni redan vet slutade Michael som tvåa i Biggest Loser 2012. 0,2 procentenheter från att vinna. Än idag kämpar han med att få sitt nya liv att fungera ihop med familjelivet och arbetet. Han har stabiliserat sin vikt på 99 kilo, vilket han på sikt vill få ner till 85 kilo. Därefter vill han sluta jaga siffror på vågen och istället fokusera på vad siffrorna består av. Michael har gått ifrån att ständigt vara trött och sjuk till frisk och fylld av energi. Från motståndare till hälsokost till flitig förespråkare. Nu ska han genomföra en svensk klassiker. Vilken vinnare.

Av Johanna Gustafsson


Fakta Biggest Loser
Biggest Loser är ett tv-program som sänds i tv 4 där fjorton kraftigt överviktiga personer inte bara tävlar om ett lättare och hälsosammare liv utan även om en kvarts miljon kronor. Efter elva isolerade veckor på slottet med hjälp av personliga tränare och dietister väntar 12 tuffa veckor på hemmaplan där de tävlande står på egna ben med träning och hälsosam mat. Vinnaren är en av de två som klarat sig kvar på slottet samtliga elva veckor och efter 12 veckor på hemmaplan procentuellt har gått ner mest i vikt.

Fakta

Namn: Michael Sjögren
Ålder: 45 år
Sysselsättning: Tennistränare
Bor: Saltsjöbaden i Stockholm

Målsättning: Genomföra en svensk klassiker,
ligga stadigt på 85 kilo och kunna sluta
stirra sig blind på siffrorna på vågen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.