Michael Sjögren

Foto: Privat

Vinnaren är den som förlorar mest

Fakta

Namn: Michael Sjögren
Ålder: 45 år
Sysselsättning: Tennistränare
Bor: Saltsjöbaden i Stockholm

Målsättning: Genomföra en svensk klassiker,
ligga stadigt på 85 kilo och kunna sluta
stirra sig blind på siffrorna på vågen.

Michael Sjögren gick ner 71 kilo men vann ändå inte ”Biggest Loser”. Trots det är han en vinnare. Vi har träffat Michael och pratat om hur det gick när programmet var slut.

Michael kom tvåa i svenska Biggest Loser 2012. Vid vårt möte berättar Michael att han kände som att han vunnit på lotto redan då han kom med i Biggest Loser. Att han sedan gick från 172 till 82 kilo är en enorm prestation som inte bara gjort livet bokstavligt talat lättare för honom utan även inneburit en jackpot i hälsovinster.

När jag frågar Michael hur det kommer sig att han blivit så överviktig svarar han med en gång att det är smörgåsarna som varit den största boven. Jag har knappt ställt frågan klart innan han har svarat. Han har varit så väl medveten om vad problemet varit men har ändå inte haft förmågan att rätta till det. Därefter erkänner han även att han varit storkonsument av snabbmat. Det har framförallt varit den smidiga, snabba och välsmakande lösningen som lockat honom när hungern och suget satt in. Medveten om sin övervikt och problemet har han precis som så många andra skjutit det framför sig. Du känner säkert igen dig i ”Jag börjar imorgon”-fenomenet.

 

Michael har många gånger försökt gå ner i vikt, dels på egen hand men även med hjälp av överviktsenheten på Karolinska sjukhuset, men aldrig lyckats. Han har gått ner 5-10 kilo med olika pulverdieter men slutat i gamla banor med snabbmat och smörgåsar och slutligen vägt mer än han gjort innan. Han har erbjudits bypassoperation men känt att det varit den absolut sista utvägen.

Michael jobbar som tennistränare och det var hans elever som först kom med förslaget om att söka till Biggest Loser. Samma kväll när Michael stod vid spisen och lagade middag hörde han reklamen om att det var dags att ansöka till programmet från tv:n ute i vardagsrummet. Han gick in på Biggest Losers hemsida och vips så hade han skickat iväg ansökan om att delta i tv-programmet. Dagen därpå ringde de från produktionsbolaget och erbjöd Michael att komma på en intervju.

Att medverka i Biggest Loser skulle innebära ett rejält avbräck från vardagen, jobb och familj. Något som skulle komma väldigt olägligt i och med den stundande semestern och barnens kommande inskolning.
– Jag hade verkligen på känn att jag skulle komma med i programmet just bara för att det kom så opassande, och det gjorde jag ju också. Det kändes sjukt egoistiskt att lämna familjen men jag visste att det här var min chans att verkligen lyckas.

Det var just det faktum att han i och med Biggest Loser skulle ta sig tiden att till hundra procent fokusera på viktminskningen som gjorde att han kände att den här gången skulle han lyckas. Han skulle inte ha några måsten som kom i vägen för träning och hälsosam vällagad mat. Han skulle verkligen inte ha någonting att skylla ett misslyckande på.

Michael Sjögren

Foto: Privat

 

Inför biggest loser hade Michael på egen hand gått ner 20 kilo, och väl i slottet fortsatte viktraset. Det var en tuff period där han ständigt drabbades av sjukdomar — han är Mårten Nylén evigt tacksam för det engagemang han visade. Han berättar att utan honom hade han inte kommit så här långt. Även efter de 11 veckorna på slottet fanns Mårten vid hans sida, både som träningscoach och mentalt stöd.

Viktraset stagnerade när han kom hem från slottet — han åkte på en lunginflammation och de nya mat- och träningsvanorna var svårare att applicera i vardagslivet än han hade trott. Michael låg 20 kilo efter Ralf som ledde tävlingen. Nu var det allt eller inget som gällde och han valde att satsa allt. Michael förlängde tjänstledigheten för att tillsammans med Mårtens hjälp genomföra åtta till tio timmars träning per dag. Michael gick in för att stå som vinnare i Biggest Loser 2012. För att få bukt på de infektioner som följt honom under tre månaders tid besökte Michael efter inrådan från Mårten Hälsokraft i Saltsjöbaden. Besöket hos Eva på Hälsokraft ledde Michael in på ett helt nytt spår, en ny värld öppnade sig för honom.

Michael som tidigare varit emot kosttillskott fick upp ögonen för Alpha Plus produkter. Han föll för tryggheten, kvalitén och det naturliga som Alpha Plus representerade. Han fick experthjälp från hälsoprofilen Zarah Öberg att komponera ihop näringstillskott för att stärka upp immunförsvaret och kostråd för viktminskning.

Med multivitaminet man vital, probiotika och gröna drinkar tillfrisknade Michael och åter fick energin och orken till att slutföra Biggest Loser. Kostupplägget som Zarah satt samman till Michael bestod av mycket protein, bra fett från bland annat kokos och måttligt med långsamma kolhydrater. Man valde att inte strypa kolhydraterna helt i och med den hårda träningen som väntade Michael. Han åt ofta och regelbundet. Mellanmålen bestod av den välsmakande näringsdrycken Fitmeal.
– Jag mådde såå bra.

 

Kilona rasade av honom, han var frisk, fylld av energi och ork. Han berättar att han inte varit såhär välmående på tjugo år. De senaste tjugo överviktiga åren har ständigt kantats av känslan att inte orka göra någonting, mycket sjukdomar och flåsande för minsta lilla.

Som ni redan vet slutade Michael som tvåa i Biggest Loser 2012. 0,2 procentenheter från att vinna. Än idag kämpar han med att få sitt nya liv att fungera ihop med familjelivet och arbetet. Han har stabiliserat sin vikt på 99 kilo, vilket han på sikt vill få ner till 85 kilo. Därefter vill han sluta jaga siffror på vågen och istället fokusera på vad siffrorna består av. Michael har gått ifrån att ständigt vara trött och sjuk till frisk och fylld av energi. Från motståndare till hälsokost till flitig förespråkare. Nu ska han genomföra en svensk klassiker. Vilken vinnare.

Av Johanna Gustafsson


Fakta Biggest Loser
Biggest Loser är ett tv-program som sänds i tv 4 där fjorton kraftigt överviktiga personer inte bara tävlar om ett lättare och hälsosammare liv utan även om en kvarts miljon kronor. Efter elva isolerade veckor på slottet med hjälp av personliga tränare och dietister väntar 12 tuffa veckor på hemmaplan där de tävlande står på egna ben med träning och hälsosam mat. Vinnaren är en av de två som klarat sig kvar på slottet samtliga elva veckor och efter 12 veckor på hemmaplan procentuellt har gått ner mest i vikt.


Fakta

Namn: Michael Sjögren
Ålder: 45 år
Sysselsättning: Tennistränare
Bor: Saltsjöbaden i Stockholm

Målsättning: Genomföra en svensk klassiker,
ligga stadigt på 85 kilo och kunna sluta
stirra sig blind på siffrorna på vågen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten om man har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.