Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturlig hjälp mot influensa och förkylningar

Den mörka vintern med julstress, förkylningar och influensa är för många en period av sängliggande och frånvaro från jobbet.
Men med ett naturligt näringsstöd kan du hjälpa kroppen att stå mot infektioner och se till att du får ett snabbt tillfrisknande.
Sara Hedström listar några riktiga vänner att ha i sin närhet under vintern.

Vitlök
Vitlök dyker upp som läkande växt långt tillbaka i tiden. Till exempel gav man vitlök till egyptiska slavar för att hålla dem friska och i världens äldsta ”FASS” – Ebers Papyrus från 1200 före kristus rekommenderades vitlök vid infektion. Under digerdödens tid blandades vitlök med vin och intogs av dem som grävde gravarna för att undvika att smittas av liken. För många ersattes vitlöken av antibiotika, men efter 70 års användande tampas vi nu med resistenta bakterier.

 

Motverkar resistens
I vitlök finns allicin och av hundra naturliga ämnen är det just allicin från vitlök som är mest effektiv mot svamp, bakterier, mask och virus. Allicin påverkar inte kroppens vävnader negativt och hindrar t ex inte tillväxt av tarmens friska bakteriestammar. Allicinet stöder dessutom effekten av antibiotikabehandling och motverkar resistens mot antibiotika.
Sammanfattningsvis kan man säga att vitlök, eller rättare sagt allicin, stärker immunförsvaret,
sänker blodfetterna, sänker högt blodtryck, motarbetar åderförkalkning, verkar virus-, bakterie-, svamp- och parasitdödande och förkortar besvären och tiden för förkylning och infektion. Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller vid intensiva kurer tillsammans med, eller som ett alternativ till antibiotika.

D-vitamin
Vår största D-vitaminkälla är solen. Dess strålar träffar vår hud och omvandlas av oss till D-vitamin. 15 minuter i solen iklädd baddräkt gör att kroppen själv producerar 375-500 µg D-vitamin. Kroppen reglerar själv upptaget och användning. Tyvärr kan vi nordbor inte sitta 15 minuter i solen iklädd baddräkt varje dag året om. D-vitaminupptaget försvåras av att norr om Paris ger solstrålarnas vinkel mot huden inte lika bra tillskott av D-vitamin som för länderna närmare ekvatorn. Solens vinkel mot jorden gör att de flesta UVB-strålar absorberas av ozonlagret.
Under vinterhalvåret minskas din produktion av D-vitamin med minst 80 procent!

Motverkar depression och insomningssvårigheter
D-vitamin bidrar också till att upprätthålla ett stabilt nervsystem och reglerar immunförsvaret. På senare år har kopplingen mellan D-vitaminbrist och höst/vinterdepressioner växt sig allt starkare. Bristsymtom är smärtor i benen, brännande känsla i mun och svalg, nervositet, diarré, insomningssvårigheter, depressioner, nedsatt immunförsvar benskörhet m m. Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge en mycket bra skydd mot förkylningar och influensa. Förr i tiden intog nästan alla fiskleverolja som innehåller D3-vitamin. Det gav ett litet extraskydd under vinterhalvåret. Nu för tiden är det mer sällsynt och därför är det också befogat att inta extra D3-vitamin i form av andra tillskott under vinterhalvåret.

Zink
Zink är en mineral som har många viktiga funktioner, bland annat för syn, hörsel, luktsinnet, huden, sårläkning och ett starkt immunförsvar. Inadekvata zinkvärden gör att man lättare blir förkyld och vid förkylning tar det längre tid att bli frisk om man har låga zinkvärden och ej intar extra zinktillskott.

Effektiv mot förkylning och lenande för svalg
Flera studier har visat att zink är ett mycket värdefull tillskott vid förkylningstider. En grupp förkylda personer intog en sugtablett med 23 mg zinkglukonat varannan timme och en annan grupp intog placebo. Efter sju dagar var 86 procent symptomfria i den gruppen som intog zink, jämfört med 46 procent i placebogruppen.
En annan fördel med zink är då den intas som sugtablett är att den kan verka lenande på hals och svalg, något man verkligen längtar efter vid en förkylning. Zink behövs för ett starkt immunförsvar och även som en viktigt antioxidant för att motarbeta kroniska sjukdomar.

 

C-vitamin
C-vitamin har många uppgifter i kroppen, bland annat behövs det för bildandet av bindväv i blodkärl, hud, tänder och skelett. När en förkylning är på gång är c-vitamin i doser överskridande 500 mg dagligen bra att ta till för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt lindra förkylningssymtom. Dess stärkande effekt på immunförsvaret är bra att tänka på i förebyggande syfte.

Propolis
Många är de som tar lite honung i te eller varmt vatten för att lena en ond hals. Propolis kommer också från bina, men är det ämne bin använder sig av för att skydda bisamhället mot sjukdomar. I tusentals år har propolis använts vid bland annat sårläkning och förkylningar.
Studier visar att propolis har en stark antioxidant effekt, verkar antiinflammatoriskt, hämmar virus och bakterier, lindrar infektioner och stärker immunförsvaret. Flera studier på propolis har visat sig ha god effekt på kroppens immunförsvar och ämnet motverkar bland annat förkylningssymtom i luftrör och bihålor samt infektioner i munhåla och svalg.

Av Sara Hedström


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.