Naturlig hjälp mot influensa och förkylningar

Den mörka vintern med julstress, förkylningar och influensa är för många en period av sängliggande och frånvaro från jobbet.
Men med ett naturligt näringsstöd kan du hjälpa kroppen att stå mot infektioner och se till att du får ett snabbt tillfrisknande.
Sara Hedström listar några riktiga vänner att ha i sin närhet under vintern.

Vitlök
Vitlök dyker upp som läkande växt långt tillbaka i tiden. Till exempel gav man vitlök till egyptiska slavar för att hålla dem friska och i världens äldsta ”FASS” – Ebers Papyrus från 1200 före kristus rekommenderades vitlök vid infektion. Under digerdödens tid blandades vitlök med vin och intogs av dem som grävde gravarna för att undvika att smittas av liken. För många ersattes vitlöken av antibiotika, men efter 70 års användande tampas vi nu med resistenta bakterier.

 

Motverkar resistens
I vitlök finns allicin och av hundra naturliga ämnen är det just allicin från vitlök som är mest effektiv mot svamp, bakterier, mask och virus. Allicin påverkar inte kroppens vävnader negativt och hindrar t ex inte tillväxt av tarmens friska bakteriestammar. Allicinet stöder dessutom effekten av antibiotikabehandling och motverkar resistens mot antibiotika.
Sammanfattningsvis kan man säga att vitlök, eller rättare sagt allicin, stärker immunförsvaret,
sänker blodfetterna, sänker högt blodtryck, motarbetar åderförkalkning, verkar virus-, bakterie-, svamp- och parasitdödande och förkortar besvären och tiden för förkylning och infektion. Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller vid intensiva kurer tillsammans med, eller som ett alternativ till antibiotika.

D-vitamin
Vår största D-vitaminkälla är solen. Dess strålar träffar vår hud och omvandlas av oss till D-vitamin. 15 minuter i solen iklädd baddräkt gör att kroppen själv producerar 375-500 µg D-vitamin. Kroppen reglerar själv upptaget och användning. Tyvärr kan vi nordbor inte sitta 15 minuter i solen iklädd baddräkt varje dag året om. D-vitaminupptaget försvåras av att norr om Paris ger solstrålarnas vinkel mot huden inte lika bra tillskott av D-vitamin som för länderna närmare ekvatorn. Solens vinkel mot jorden gör att de flesta UVB-strålar absorberas av ozonlagret.
Under vinterhalvåret minskas din produktion av D-vitamin med minst 80 procent!

Motverkar depression och insomningssvårigheter
D-vitamin bidrar också till att upprätthålla ett stabilt nervsystem och reglerar immunförsvaret. På senare år har kopplingen mellan D-vitaminbrist och höst/vinterdepressioner växt sig allt starkare. Bristsymtom är smärtor i benen, brännande känsla i mun och svalg, nervositet, diarré, insomningssvårigheter, depressioner, nedsatt immunförsvar benskörhet m m. Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge en mycket bra skydd mot förkylningar och influensa. Förr i tiden intog nästan alla fiskleverolja som innehåller D3-vitamin. Det gav ett litet extraskydd under vinterhalvåret. Nu för tiden är det mer sällsynt och därför är det också befogat att inta extra D3-vitamin i form av andra tillskott under vinterhalvåret.

Zink
Zink är en mineral som har många viktiga funktioner, bland annat för syn, hörsel, luktsinnet, huden, sårläkning och ett starkt immunförsvar. Inadekvata zinkvärden gör att man lättare blir förkyld och vid förkylning tar det längre tid att bli frisk om man har låga zinkvärden och ej intar extra zinktillskott.

Effektiv mot förkylning och lenande för svalg
Flera studier har visat att zink är ett mycket värdefull tillskott vid förkylningstider. En grupp förkylda personer intog en sugtablett med 23 mg zinkglukonat varannan timme och en annan grupp intog placebo. Efter sju dagar var 86 procent symptomfria i den gruppen som intog zink, jämfört med 46 procent i placebogruppen.
En annan fördel med zink är då den intas som sugtablett är att den kan verka lenande på hals och svalg, något man verkligen längtar efter vid en förkylning. Zink behövs för ett starkt immunförsvar och även som en viktigt antioxidant för att motarbeta kroniska sjukdomar.

 

C-vitamin
C-vitamin har många uppgifter i kroppen, bland annat behövs det för bildandet av bindväv i blodkärl, hud, tänder och skelett. När en förkylning är på gång är c-vitamin i doser överskridande 500 mg dagligen bra att ta till för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt lindra förkylningssymtom. Dess stärkande effekt på immunförsvaret är bra att tänka på i förebyggande syfte.

Propolis
Många är de som tar lite honung i te eller varmt vatten för att lena en ond hals. Propolis kommer också från bina, men är det ämne bin använder sig av för att skydda bisamhället mot sjukdomar. I tusentals år har propolis använts vid bland annat sårläkning och förkylningar.
Studier visar att propolis har en stark antioxidant effekt, verkar antiinflammatoriskt, hämmar virus och bakterier, lindrar infektioner och stärker immunförsvaret. Flera studier på propolis har visat sig ha god effekt på kroppens immunförsvar och ämnet motverkar bland annat förkylningssymtom i luftrör och bihålor samt infektioner i munhåla och svalg.

Av Sara Hedström


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Träningsexperten Alexandra Pizzoni och livsstilsrådgivaren Anja Forsnor Wärn

Så skaffar du nya vänner

Mental hälsa

Att ha vänner som man litar på är bland det bästa som finns! 13 procent av befolkningen har dock ingen nära vän som de kan prata med. Men det är aldrig försent att skaffa nya kompisar – här är några knep.

 

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.