Annons
Annons

Naturlig hjälp mot influensa och förkylningar

Den mörka vintern med julstress, förkylningar och influensa är för många en period av sängliggande och frånvaro från jobbet. Men med ett naturligt näringsstöd kan du hjälpa kroppen att stå mot infektioner och, om oturen ändå är framme, se till att du får ett snabbt tillfrisknande. Här är listan.

Redaktionen

22 december, 2012
Naturlig hjälp mot influensa och förkylningar
Dela inlägget

Den mörka vintern med julstress, förkylningar och influensa är för många en period av sängliggande och frånvaro från jobbet.
Men med ett naturligt näringsstöd kan du hjälpa kroppen att stå mot infektioner och se till att du får ett snabbt tillfrisknande.
Sara Hedström listar några riktiga vänner att ha i sin närhet under vintern.

Vitlök
Vitlök dyker upp som läkande växt långt tillbaka i tiden. Till exempel gav man vitlök till egyptiska slavar för att hålla dem friska och i världens äldsta ”FASS” – Ebers Papyrus från 1200 före kristus rekommenderades vitlök vid infektion. Under digerdödens tid blandades vitlök med vin och intogs av dem som grävde gravarna för att undvika att smittas av liken. För många ersattes vitlöken av antibiotika, men efter 70 års användande tampas vi nu med resistenta bakterier.

Motverkar resistens
I vitlök finns allicin och av hundra naturliga ämnen är det just allicin från vitlök som är mest effektiv mot svamp, bakterier, mask och virus. Allicin påverkar inte kroppens vävnader negativt och hindrar t ex inte tillväxt av tarmens friska bakteriestammar. Allicinet stöder dessutom effekten av antibiotikabehandling och motverkar resistens mot antibiotika.
Sammanfattningsvis kan man säga att vitlök, eller rättare sagt allicin, stärker immunförsvaret,
sänker blodfetterna, sänker högt blodtryck, motarbetar åderförkalkning, verkar virus-, bakterie-, svamp- och parasitdödande och förkortar besvären och tiden för förkylning och infektion. Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller vid intensiva kurer tillsammans med, eller som ett alternativ till antibiotika.

D-vitamin
Vår största D-vitaminkälla är solen. Dess strålar träffar vår hud och omvandlas av oss till D-vitamin. 15 minuter i solen iklädd baddräkt gör att kroppen själv producerar 375-500 µg D-vitamin. Kroppen reglerar själv upptaget och användning. Tyvärr kan vi nordbor inte sitta 15 minuter i solen iklädd baddräkt varje dag året om. D-vitaminupptaget försvåras av att norr om Paris ger solstrålarnas vinkel mot huden inte lika bra tillskott av D-vitamin som för länderna närmare ekvatorn. Solens vinkel mot jorden gör att de flesta UVB-strålar absorberas av ozonlagret.
Under vinterhalvåret minskas din produktion av D-vitamin med minst 80 procent!

Motverkar depression och insomningssvårigheter
D-vitamin bidrar också till att upprätthålla ett stabilt nervsystem och reglerar immunförsvaret. På senare år har kopplingen mellan D-vitaminbrist och höst/vinterdepressioner växt sig allt starkare. Bristsymtom är smärtor i benen, brännande känsla i mun och svalg, nervositet, diarré, insomningssvårigheter, depressioner, nedsatt immunförsvar benskörhet m m. Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge en mycket bra skydd mot förkylningar och influensa. Förr i tiden intog nästan alla fiskleverolja som innehåller D3-vitamin. Det gav ett litet extraskydd under vinterhalvåret. Nu för tiden är det mer sällsynt och därför är det också befogat att inta extra D3-vitamin i form av andra tillskott under vinterhalvåret.

Zink
Zink är en mineral som har många viktiga funktioner, bland annat för syn, hörsel, luktsinnet, huden, sårläkning och ett starkt immunförsvar. Inadekvata zinkvärden gör att man lättare blir förkyld och vid förkylning tar det längre tid att bli frisk om man har låga zinkvärden och ej intar extra zinktillskott.

Effektiv mot förkylning och lenande för svalg
Flera studier har visat att zink är ett mycket värdefull tillskott vid förkylningstider. En grupp förkylda personer intog en sugtablett med 23 mg zinkglukonat varannan timme och en annan grupp intog placebo. Efter sju dagar var 86 procent symptomfria i den gruppen som intog zink, jämfört med 46 procent i placebogruppen.
En annan fördel med zink är då den intas som sugtablett är att den kan verka lenande på hals och svalg, något man verkligen längtar efter vid en förkylning. Zink behövs för ett starkt immunförsvar och även som en viktigt antioxidant för att motarbeta kroniska sjukdomar.

C-vitamin
C-vitamin har många uppgifter i kroppen, bland annat behövs det för bildandet av bindväv i blodkärl, hud, tänder och skelett. När en förkylning är på gång är c-vitamin i doser överskridande 500 mg dagligen bra att ta till för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt lindra förkylningssymtom. Dess stärkande effekt på immunförsvaret är bra att tänka på i förebyggande syfte.

Propolis
Många är de som tar lite honung i te eller varmt vatten för att lena en ond hals. Propolis kommer också från bina, men är det ämne bin använder sig av för att skydda bisamhället mot sjukdomar. I tusentals år har propolis använts vid bland annat sårläkning och förkylningar.
Studier visar att propolis har en stark antioxidant effekt, verkar antiinflammatoriskt, hämmar virus och bakterier, lindrar infektioner och stärker immunförsvaret. Flera studier på propolis har visat sig ha god effekt på kroppens immunförsvar och ämnet motverkar bland annat förkylningssymtom i luftrör och bihålor samt infektioner i munhåla och svalg.

Av Sara Hedström

Annons
Annons