utlandssemester

Vintersemester i solen? Här är första hjälpen för resan!

Allt fler flyr mörkret och kylan för att tillbringa semestern på varmare breddgrader.
Är du en av de lyckligt lottade?
Här kommer tips på vad du kan ta med dig för att slippa bli sjuk på resan.

 

Betakaroten
Glöm inte att boosta huden med betakaroten ett par veckor innan avresa. Betakaroten skyddar huden mot de skadliga effekterna av solning samtidigt som det hjälper hudens pigmentering, vilket är precis vad blek vinterhud behöver innan den blir solkysst.  Risken för soleksem minskar och solbrännan sitter kvar längre. Flera vetenskapliga studier visar att regelbundet intag av betakaroten minskar risken för hudcancer som orsakats av solen. Betakaroten bidrar även till bildandet av hud och epitelvävnad, samt minskar cellpermeabiliteten i såväl hud som slemhinnor, vilket gör att allergiframkallande ämnen får svårare att tränga in. Betakaroten är dessutom bra att äta vid akne, eksem, psoriasis, hudutslag och torr hud.

 

Solskydd
Se till att välja ett solskydd utan nanopartiklar och andra kemikalier.

Tea tree-oil
Utspädd tea tree-oil är bra att ha med på resan. Bra mot brännskador, eksem, insektsbett och klåda.

Aloe vera-gel
Om du bränner dig så svalkar och dämpar Aloe vera. Finns från ett flertal märken men välj gärna en med hög procent av Aloe vera procent, gärna över 99 procent.
► Läs också: 7 tillfällen när Aloe vera hjälper

Återfuktande bodylotion
Att smörja sig efter solning är viktigt. Huden behöver återfuktning för att behålla solbrännan.

Probiotika
Probiotika förebygger mot magsjuka vid utlandsresor eller exponering för maginfluensa bakterier. Ta även en till två veckor före resan, i förebyggande syfte.
► Läs också: Bättre mage med probiotika

Kiselgel
Är en första-hjälpen-produkt mot magproblem när man väl har drabbats. Lindrar halsbränna, sura uppstötningar och motverkar diarré. Finns i reseförpackning.

Vitamin B1
Ett intag av B1 gör att du blir mindre utsatt av mygg.

Vätskeersättning
Se till att dricka ordentligt. Kokosvatten är ett bra alternativ för att ersätta kroppens elektrolyter.

Viktigt!
Tänk också på att läkemedel mot magkatarr, syrahämmande läkemedel,  gör att ditt eget försvar mot magbakterier minskar och du kan lättare drabbas av magsjuka och salmonella. Detta på grund av att saltsyran som är magens försvar minskar.

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.