utlandssemester

Vintersemester i solen? Här är första hjälpen för resan!

Allt fler flyr mörkret och kylan för att tillbringa semestern på varmare breddgrader.
Är du en av de lyckligt lottade?
Här kommer tips på vad du kan ta med dig för att slippa bli sjuk på resan.

 

Betakaroten
Glöm inte att boosta huden med betakaroten ett par veckor innan avresa. Betakaroten skyddar huden mot de skadliga effekterna av solning samtidigt som det hjälper hudens pigmentering, vilket är precis vad blek vinterhud behöver innan den blir solkysst.  Risken för soleksem minskar och solbrännan sitter kvar längre. Flera vetenskapliga studier visar att regelbundet intag av betakaroten minskar risken för hudcancer som orsakats av solen. Betakaroten bidrar även till bildandet av hud och epitelvävnad, samt minskar cellpermeabiliteten i såväl hud som slemhinnor, vilket gör att allergiframkallande ämnen får svårare att tränga in. Betakaroten är dessutom bra att äta vid akne, eksem, psoriasis, hudutslag och torr hud.

 

Solskydd
Se till att välja ett solskydd utan nanopartiklar och andra kemikalier.

Tea tree-oil
Utspädd tea tree-oil är bra att ha med på resan. Bra mot brännskador, eksem, insektsbett och klåda.

Aloe vera-gel
Om du bränner dig så svalkar och dämpar Aloe vera. Finns från ett flertal märken men välj gärna en med hög procent av Aloe vera procent, gärna över 99 procent.
► Läs också: 7 tillfällen när Aloe vera hjälper

Återfuktande bodylotion
Att smörja sig efter solning är viktigt. Huden behöver återfuktning för att behålla solbrännan.

Probiotika
Probiotika förebygger mot magsjuka vid utlandsresor eller exponering för maginfluensa bakterier. Ta även en till två veckor före resan, i förebyggande syfte.
► Läs också: Bättre mage med probiotika

Kiselgel
Är en första-hjälpen-produkt mot magproblem när man väl har drabbats. Lindrar halsbränna, sura uppstötningar och motverkar diarré. Finns i reseförpackning.

Vitamin B1
Ett intag av B1 gör att du blir mindre utsatt av mygg.

Vätskeersättning
Se till att dricka ordentligt. Kokosvatten är ett bra alternativ för att ersätta kroppens elektrolyter.

Viktigt!
Tänk också på att läkemedel mot magkatarr, syrahämmande läkemedel,  gör att ditt eget försvar mot magbakterier minskar och du kan lättare drabbas av magsjuka och salmonella. Detta på grund av att saltsyran som är magens försvar minskar.

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.