Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Vitamin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler och det kan påverka hälsan på mängder av sätt.

Brist på D-vitamin har i studier visat sig ha en koppling till många sjukdomar. Som exempel har man sett att D-vitamin kan ha påverkan på infektionssjukdomar, depressioner, MS och cancer.

Det finns två sorters D-vitamin. D2 och D3. D2 bildas i växter som blivit belysta av solens strålar och när vi äter dessa får vi också oss vitaminet.

 

D3 finns i kött, fisk och ägg och vi har lättare att ta upp den här formen av D-vitamin än D2. Därför är det extra viktigt för veganer att vara ute i solen men också att komplettera med ett D-vitamintillskott under vinterhalvåret.

Fredrik Ölander är funktionsmedicinsk terapeut på Hälsomottagningen i Stockholm, och en av Kureras experter. Många av Fredriks patienter har låga D-vitaminvärden som bidrar till ohälsa. Då är det viktigt att först mäta nivån i blodet, för att därefter räkna ut hur mycket personen behöver.

Fredrik Ölander


– Från vårdagjämningen och fram till höstdagjämningen kan vi enkelt tanka D-vitamin från solen. Viktigt att tänka på när man tankar D-vitamin är att man blottar så mycket hud man kan och utan solskyddsfaktorer, eftersom solskydd hindrar kroppen ifrån att bilda D-vitamin. Beroende på vilken hudtyp du har, kan det räcka med 20-30 minuter i solen, därefter smörjer du in dig med ett bra solskydd utan kemikalier, säger Fredrik Ölander.

– Tyvärr har vi blivit tillsagda och skrämda med att solen ger cancer och att vi ska akta oss för den. Det stämmer för vissa personer, men har du D-vitaminbrist, så är en varierad kost och måttlig vistelse i solen ett bra sätt att fylla på.

LÄS OCKSÅ: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Optimal D-vitaminnivå

Det finns några grupper som har svårare att ta tillvara solens strålar och lagra D-vitamin. Studier visar att de flesta behöver vistas längre ute i solen även om veganer, mörkhyade, och gravida har ett större behov än andra då de har lättare för att får brister. Även äldre personer kan ha svårare att nyttja UV-strålarna för att bilda D-vitamin.

 

– När solens strålar landar på huden bildas D-vitamin som sedan via levern och njurarna omvandlas till aktivt D-vitamin. Du behöver alltså ha en väl fungerade lever och njurfunktion för att hela processen runt D-vitaminet ska fungera optimalt i kroppen. När hösten kommer och vi inte kan ombilda D-vitaminet via solen i huden, så kan man tänka på att det D-vitamin man samlat in under sommaren har en halveringstid på 20 och 30 dagar. Det innebär att i november-december sjunker nivåerna igen och eventuellt kan vissa börja känna av bristen av D-vitamin, förklarar Fredrik.

Det är därför det är så bra med en solsemester under vintern, för när du kommer hem till kalla mörka Sverige igen så har du fyllt på ditt D-vitaminförråd och du dig förmodligen full av nyvunnen energi. Det är alltså inte enbart de härliga minnena som gör dig glad.

Det finns många må-bra faktor som D-vitamin bidrar med och tvärtom, en brist kan skapa ohälsa på flera sätt – som att bli nedstämd eller glida ner i en depression.

– Många svenskar som flyttar till exempelvis Spanien under vinterhalvåret, har inte i samma utsträckning vårdepressioner som vi har i Norden. En förklaring kan vara att de har mer D-vitaminer och lever i mer ljus. Säsongsbetonade depressioner kan alltså bero på att det blir mörkt på hösten när soltimmarna minskar och våra brister blir mer tydliga under årets mörka perioder för att sedan minska när ljuset kommer tillbaka på våren, säger Fredrik.

LÄS OCKSÅ: 16 viktiga forskningsfakta om D-vitamin

Hur mycket D-vitamin ska man ta?

D-vitamin mäts i millimol, referensvärdet ligger mellan 50 till 250 millimol. Men gränsvärdet varierar i olika delar av Sverige och kan sjunka till 50 millimol, ett värde Fredrik anser är för lågt.

– Många som kommer till mig har så lågt som 50-60 millimol i blodet. Deras vårdgivare säger att allt är bra eftersom det ligger inom referens, men jag tycker att man ska försöka hitta sin optimala nivå för att nå bästa möjliga hälsa. Många upplever att någonstans mellan 75 till 125 millimol är optimalt. Alla värden är individuella, men ligger man från 125 till 250 millimol så ska man ha lite koll på om man eventuellt tar ett tillskott eftersom det kan bli skadligt om värdet sticker iväg uppåt. Men via solen kan man inte få förmycket utan det blir först om man överdoserar starka D-vitamintillskott, förklarar Fredrik.

 

Det finns forskning som talar för att D-vitamin skyddar oss mot infektioner och stärker immunförsvaret. Det finns nya studier som visat att prostata- och bröstcancer växer till sig snabbare vid en D-vitaminbrist, och att normala nivåer gör att D-vitamin skyddar mot återfall av vissa cancerformer.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin och fiskolja kan motverka autoimmuna sjukdomar

Förhållandet mellan K2 och D3

– Gravida kvinnor är en grupp som bör vara extra noga med att kontrollera sina D-vitaminnivåer och eventuellt ta tillskott. Brister av D-vitamin har associerats med allt från graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning, för tidig födsel samt att barnet ökar risken att utveckla en neuropsykiatrisk sjukdom som ADD, ADHD eller autism.

Om du har låga nivåer av D-vitamin, vilket du med ett enkelt blodprov kan kontrollera, då ska du också tänka på att samtidigt kontrollera dina magnesiumnivåer eftersom magnesium gör det lättare för D-vitamin att tas upp. Även förhållandet mellan K2-vitaminet och D3-vitaminet är viktigt.

– Istället för att chansa med vilka brister man har, oavsett om man misstänker D-vitamin eller något annat, så är det idag enkelt att mäta näringsstatusen för att vara helt säker. Det gör jag på mina patienter varje dag. Jag rekommenderar att man mäter sina D-vitaminnivåer fyra gånger per år. Att mäta är att veta, säger Fredrik.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

 

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

 

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

 

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

 

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

Kvinna sprutar parfym på handleden

Så farliga är hormonstörande ämnen

Hälsa

Hormonstörande ämnen är kemikalier som gömmer sig i produkter vi alla använder dagligen: i mat, dricksvatten och inte minst i smink och kroppsprodukter. Men vilka hälsorisker innebär de? Och vilka produkter är viktigast att undvika? Hudvårdsexperten reder ut!