Vitamin K, fylloquinon, menadion

Historik
1929 upptäcks K-vitamin av en dansk forskare vid namn Henrik Dam. Vitaminet isolerades ur ärtväxten alfalfa och fick så småningom namnet K-vitamin p.g.a. dess koagulerande egenskaper.
1935 definierar Dam K-vitamin.
1939 isoleras K-vitamin av Edward Doisy som tillsammans med Dam beskrev den kemiska strukturen.
1943 Dam och Doisy får Nobelpriset för deras arbete med K-vitamin.
1974 vetenskapsmän förstår hur K-vitamin reglerar kalcium i kroppen.

Kemi
Alla naturligt förekommande K-vitaminer är fettlösliga. De lagras i levern men inte i några stora mängder. De är stabila mot hetta och reducerande medel och bryts ner av ljus, syra, alkalier, oxidationsmedel och alkohol.
K1 – fytylmenacinon eller fylloquinon är ett naturligt derivat från fisk och växter. Ju mörkare grön färg växterna har, desto mer rika på klorofyll och K-vitamin.
K2 – menakinon är en fettlöslig form som framställs av tarmbakterier hos människan och förekommer i en syntetisk form samt en naturlig form i japanska maten natto. K2 i natto är känd som MK-7.
K3 – menadion är en syntetisk vattenlöslig form som verkar vara effektiv men användning innebär en högre risk för toxicitet än andra former.

Metabolism
K1-vitamin från växter är fettlösliga och absorberas i den övre delen av tarmkanalen och behöver gallsalter och pankreasenzymer för att absorberas.
K2-vitamin bildas av tarmbakterier i tunntarmen och absorberas in i blodomloppet med hjälp av fettsyror och gallsalter. Den lagras sedan i levern där den bildar koagulationsämnet och proteinenzymet protrombin. Protrombin omvandlas till trombin, som i sin tur omvandlas till fibrin, nyckelsubstansen för blodsammanklumpning.
K-vitamin fungerar som en co-faktor i den slutliga syntesen av proteiner med en modifierad aminosyrarest, glutaminsyra. Denna glutaminsyrarest som förekommer i benproteiner (och kan binda sig till Ca++ joner vilket leder till förkalkning), blod, längs med kärlväggar, tillsammans med trombocytderiverad fosfolipid binder kalcium och är en integrerad del av koagulationsprocessen.
K2-vitamin hjälper till att utvinna kalcium ur kärlen och föra in det i benmassan. Vitaminet kan troligen bidra till ökad bentäthet genom att hämma nedbrytningen och stimulera bildandet av ny benmassa.
Alla former av K-vitamin behöver bearbetas av levern. En god leverfunktion är viktig för en god K-vitaminstatus. Kroppen kan lagra K-vitamin under 3–4 veckors tid.

 

Funktion
Vitaminet har fått sitt namn K efter koagulation. Sedan 1960-talet har man gett nyfödda vitamin K1-injektioner för att förhindra blödningssjukdomar. Om modern har låga K-vitaminvärden får fostret otillräckligt via livmoderkakan. Barnets tarm är steril vid födseln och det tar flera månader för tarmfloran att utvecklas och börja tillverka K-vitamin. K-vitamin är ett fettlösligt näringsämne, som är nödvändigt för bildning av protrombin som bidrar till att blodet koagulerar. Därigenom förhindras blödning. En frisk tarmflora tillverkar K-vitamin som är stärkande för levern och kapillärväggarna.
K-vitamin är också viktigt för en stark benstomme, och tillskott av K-vitamin kan förbättra bildandet av ben genom att dra kalcium till benstommen. Tillskott kan även reducera den mängd kalcium som som utsöndras och därigenom går förlorat via urinet.
Dess gynnsamma inverkan på kalkomsättningen i kroppen hjälper även till att motverka förkalkning av kärlen. Genom aktivering av matrix G1a-proteinet, och eventuellt tillsammans med andra K-vitaminberoende proteiner, hämmas kalcificeringen av vävnader och kroppen får lättare att reglera kalkens rörelse genom kroppen.
K1-vitamin verkar också spela en roll i cellens förnyelse, transformation och överlevnad, och kan hämma cellväxt. K2-vitamin stödjer bl.a. dödandet av pankreas- och äggstockscancerceller. En dag kan K-vitamin kanske användas till att ”instruera” cancerceller till att upphöra med sin farliga och oreglerade tillväxt.
Vidare har man noterat gynnsamma effekter med K-vitamin i samband med Alzheimers, hudproblem, blodsockerreglering samt cellskador associerade med åldrandet.

K-vitamin:
• är involverat i syntesen av ett GCGA-protein, även kallat osteokalcin, vilket man finner stora mängder av i ben. Dess funktion är att tillåta kalciumjoner att binda sig, vilket leder till förkalkning av benet.
• motverkar arterioskleros.
• hjälper till att bilda proteinet matrix G1a som hjälper till att bygga en stark benstomme.
• medverkar i syntesen av ett njurprotein, vilket har i uppgift att hämma bildning av kalciumoxalatstenar.
• är med i syntesen av proteinerna C och S, som har en hämmande verkan på inflammationer.

Bristsjukdomar och tidiga bristsymtom
Blödningssjukdomar hos nyfödda, personer med ökad blödningsbenägenhet (särskilt näsblod), osteoporos och arterioskleros. Brist kan även förorsaka en steril tarm hos spädbarn samt öka blödningsbenägenheten eller förlänga blödningstiden från magsäck, tarm och/eller navelsträng hos spädbarn.

Ökad risk för att utveckla brister
Kategorierna nedan har större risk att utveckla brist av K-vitamin:
• nyfödda barn under de första 2 veckorna, speciellt om de har diarré, leversjukdomar, tarminflammation eller långvarig diarré, celiaki eller får långvariga och upprepade antibiotikakurer.
• nyfödda barn födda av kvinnor som intog blodförtunnande medel, eller medel mot diarré eller infektioner under sin graviditet.
• fettmalabsorption; minskade mängder av gallsalter, celiaki, tarmoperationer, antibiotikaterapi och leversjukdomar.
• gallopererade patienter och patienter med kroniska leversjukdomar.
• brännskadade patienter.
• kvinnor över 50 år.
• människor som inte äter grönsaker.
• långvarigt intag av läkemedel.
• återupprepade antibiotikakurer.

Terapeutisk användning
P.g.a. att K-vitamin finns tillgängligt i grönsaker och även tillverkas av tarmen, är det sällsynt att man behöver extra doser K-vitamin om man har en växtrik kosthållning. Tillskott ges främst vid tarmsjukdomar, till nyfödda spädbarn och till patienter före operationer, för att undvika blödningar.
Bra vid: osteoporos, graviditetsbesvär, illamående, kräkningar, frakturer, samt ökad risk för frakturer, inflammatoriska tillstånd, kronisk diarré och ulcerös kolit, reumatoid artrit och klåda. Förebygger njursten av kalciumoxalat genom att syntetisera ett protein som binder sig till kalcium.

Ortomolekylära doser kan också användas vid:
• ofta återkommande och/eller häftiga blödningar inklusive näsblod
• spädbarn som kräks blod eller som inte växer
• benägenhet att få blåmärken
• menstruationsbesvär, K-vitamin förebygger alltför kraftig blödning
• man bör vara uppmärksam på att nyfödda barn ofta har brist på K-vitamin
• hög dosering av EPA/DHA (> 6 g) eller/och E-vitamin (> 1 g)
• stort intag av antibiotika och/eller salicylsyra
• överdosering av antikoaguleringsmedel
• blod i urinen.

Bästa källorna för K-vitamin (µg/100 g)

Grönt te                             712

Spenat, rå                          560

Blomkål                              260

Broccoli, kokt                     260

Brysselkål, kokt                 250

Sojabönor                         190

Sallad                             130

Vitkål                               60

Lever, nöt                       45

Snittbönor                       30

Lever, svin                       24

Tomater                           0,8

K-vitamininnehåll i vegetabiliska oljor som sojaolja och tistelolja försämras vid härdning av oljorna och bildning av transfettsyror.
Natto är en traditionell japansk maträtt som består av fermenterade sojabönor. Forskning visar att i områden där Natto är en del av den dagliga dieten visar på betydligt högre halt av K2-vitamin i kroppen. Långt färre drabbas av minskad bentäthet i dessa områden än i områden där konsumtionen är låg. Natto innehåller också ett enzym, nattokinas, som på ett mycket effektivt sätt bidrar till minskad blodplättsammanklumpning i blodet. Effekten liknar det som plasmin har, kroppens enda egna tromboshämmande enzym.
Nattokinas är ett mycket effektivt tillskott som förebygger proppbildning och stroke.

Dosering
RDI: Inget. Behovet beräknas till mellan 70 och 140 µg  för vuxna och mellan 20 och 100 µg för barn. I en hälsosam husmanskost beräknas dagligt intag av K-vitamin variera mellan 300–500 µg.
ODI: 100–300 µg.
TDI: 300–50 000 µg under korta perioder.

Vid längre tids användning av högre doser K-vitamin är det klokt att inta extra E-vitamin som ett skydd mot alltför kraftigt ökad blodkoagulering. Stora mängder K-vitamin förbrukar E-vitamin.
I motsats till det syntetiska derivatet, menadion (K3), är stora doser av den vattenlösliga formen K1 fri från biverkningar, vilket gäller doser upp till 200 mg dagligen.
Vid behov av K-vitamintillskott är det vanligt med intag av doser mellan 300–500 µg per dag och som en del av ett multivitamintillskott är dosen oftast 70–150 µg per dag.

Akuta reaktioner vid överdosering
Doser på > 500 mg per dag har orsakat allergiska reaktioner. Det syntetiska derivatet menadion (K3), kan producera lätt illamående, kräkningar, gulsot, hemolytisk anemi och ikterus hos barn vid stora doser. Den största toxiciteten associeras med intravenös användning och kan vara relaterad till allergier mot olika konserveringsmedel eller andra ämnen som blandas med vitaminet. En ökad risk för toxicitet finns vid hemolytisk anemi. Se upp med tillsatserna och konserveringsmedlen i K-vitamin som ges till spädbarn i injektionsform. Begär K-vitamin som inte innehåller konserveringsmedel i form av kvicksilver och aluminium.

Interaktion med läkemedel
Positiv interaktion/ökat behov av tillskott med: analgetika, antibakteriella medel, antiepileptika, kolesterol- och triglyceridsänkande medel, kortikosteroider för systemiskt bruk, laxantia, virushämmande medel för systemiskt bruk.
Negativ interaktion/undvik tillskott: p-piller.
Blandad interaktion: antikoagulantia.
K-vitamintillskott eller ökat intag av K-vitaminrika grönsaker eller greensprodukter bör användas med stor försiktighet och i samråd med läkare om man ordinerat blodförtunnande medel, speciellt Waran.
Stora variationer i intag av grönsaker, greensprodukter och K-vitamin ger osäkerhet och risk vid dosering av blodförtunnande medel. Ett jämnt och stabilt intag av grönsaker, greensprodukter och K-vitamin ger däremot en stabil grund för rätt dosering av läkemedel. Studier visar att en jämn dosering av K-vitamin kan vara mycket bra vid utförskrivning av blodförtunnande medel samt vid antikoaguleringsanalyser.
K-vitamin samarbetar och förstärker effekten av Bifosfonat, som är ett läkemedel mot benskörhet.

Interaktion med näringsämnen
• Tillskott av stora doser E-vitamin (> 1 000 mg) och/eller essentiella fettsyror (> 6 000 mg) kan störa absorptionen och användandet av K-vitamin.
• Tillskott av Lactobacillus acidophilus kan hämma tillväxten av E. coli som syntetiserar K-vitamin.
• K-vitamin kombinerat med flera andra benstommestimulerande näringsämnen som D-vitamin, kalcium, magnesium, bor, kisel, och strontium, ger ett mycket kraftfullt stöd för ett starkare skelett.

Matlagning
K-vitamin är stabilt i värme, ljus, luft, fukt och olösligt i vatten, det är endast mycket små mängder som förstörs av kokning. Vid exponering i solljus under längre perioder eller vid matlagning i höga temperaturer i fett, förstörs betydelsefulla mängder K-vitamin.

Beredningsform
K2-formen från natto (MK-7) verkar vara den mest verksamma formen av K2, men också den dyraste. Andra former av K, K1 och K3 kan förekomma i tillskott. K3-formen är den som har störst risk för toxicitet vid överdosering.

Nyckelorgan
Blod, lever, tarm, livmoder och benstomme.

Absorptionsbefrämjande ämnen
Alla gröna bladgrönsaker och fett.

Synergister
Vitaminer: A, C, D och E.
Mineral: Mn, Ca, Bo, Si.

Antagonister
Vitaminer: B1, D, B12, E, folsyra, essentiella fettsyror.
Mineral: Ca, Cu och Na.

Analyser och mätmetoder
Man analyserar K-värden bäst genom att mäta protrombin i plasma.

Exempel på studier, referenser

Osteoporos
I en studie på osteoporos visade det sig att osteokalcinnivåerna inte förändrades när man gav 1 mg K-vitamin till kvinnor i början av menopausen. Hos kvinnor efter menopausen inducerade K-vitamin en höjning av serumosteokalcin och en minskning av kalcium- och hydroxyprolinutsöndringen i urin.
Ann of Internal Med, 1989;111:1001-5.

K-vitamin stärker benstommen
Både K1- och K2-formen av K-vitamin kan vara effektiva för att förebygga benskörhet. Man borde öka RDA- doserna för att få bättre bentäthet. K-vitamin tillsammans med D-vitamin är speciellt effektivt, för att stimulera bentillväxt.
Adams J. et al. “Vitamin K in the treatment and prevention of osteoporosis and arterial calcification”. Am J Health-Syst Pharm, 2005; 62:15: 1574-81.

K-vitamin förebygger frakturer
En metaanalys av 13 studier visar att tillskott av K-vitamin (menaquinon) förebygger frakturer. Intag av 45 mg K-vitamin dagligen minskar ryggradsfrakturer med 60 procent, höftfrakturer med 77 procent och armfrakturer med 81 procent.
Cockayne S. et al. “Vitamin K and the Prevention of Fractures: Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials”. Arch Intern Med, 2006;166:12: 1256-61.

K-vitamin minskar höftfrakturer
En studie från USA visar att gruppen av kvinnor mellan 38–63 år gamla som hade de högsta
K-vitaminvärdena i serum hade lägst förekomst av benskörhet. De kvinnor som åt mest sallad hade lägst frakturrisk.
Feskanich D. et al. “Calcium, vitamin D, milk consumption, and hip fractures: a prospective study among postmenopausal women”. Am J Clin Nutr, 2003;77:2:504-11.

K2-vitamin, D2-vitamin och kalcium vid förebyggande av frakturer hos äldre
En kontrollerad studie gjordes hos 200 äldre kvinnor med Alzheimers sjukdom. Under 2-årsstudien visade det sig att gruppen som intog K2, D2 samt kalcium hade ökad bentäthet samt förbättring av labbvärden jämfört med kontrollgruppen som fick sämre bentäthet samt försämring av labbvärden. Hos tillskottsgruppen såg man endast 3 frakturer under perioden jämfört med 22 frakturer bland kontrollgruppen som inte tog tillskott.
Sato Y. et al. ”Menatetrenone and vitamin D2 with calcium supplements prevent nonvertebral fracture in elderly women with Alzheimer´s disease”. Bone, 2005; 36:1:61 –8.

K1-vitamin, D3-vitamin och kalcium förbättrar benhälsa hos äldre kvinnor
En studie med 244 friska kvinnor över 60 år från Skottland pågick under 2 år. Den visade att tillskott med K1-vitamin (200 µg/dag) tillsammans med D3-vitamin 400 IE/d) och kalcium (1000 mg/dag) på ett signifikant sätt kunde förbättra benhälsa. Benmineralstatus, benomsättning och vitaminstatus mättes var sjätte månad.
Bolton-Smith C. et al. “Two-Year Randomized Controlled Trial of Vitamin K1 (Phylloquinone) and Vitamin D3 Plus Calcium on the Bone Health of Older Women”. J of Bone and Mineral Res, 2007:22:509-519.

K-vitamintillskott ökar bentäthet hos patienter med anorexia nervosa
En studie från Japan visar att tillskott av vitamin K2 ökade bentätheten hos patienter som har lidit av anorexia nervosa.
Iketani T. et al. ”Effect of menatetrenone (vitamin K2) treatment on bone loss in patients with anorexia nervosa”. Psychiatry Res, 2003:25;117(3):259-69.

K-vitamintillskott ökar överlevnad hos personer som har levercancer
Patienter med levercancer som intog 45 mg K2-vitamin dagligen hade en mycket högre överlevnadsstatistik än kontrollgruppen med samma sjukdom. Hela 66 procent av K2-patientgruppen överlevde jämfört med endast 28 procent i kontrollgruppen.
Jancin B. Family Practice News, 2002:16.

K-vitaminintag minskar utveckling av artros i händer och knän
En studie bland 672 med en genomsnittsålder på 65,6 visade att ju lägre K-vitaminvärden i blodet ju större förekomst av artros (osteoartrit) i händer och knän.
Neogi T. et al. “Low vitamin K status is associated with osteoarthritis in the hand and knee”. Arthritis Rheum, 2006; 54:4: 1255-61.

K-vitaminintag speglar en hälsosam kost och skydd mot hjärt-kärlbesvär
Kostvanorna hos 1 388 män och 1 603 kvinnor analyserades för intag av mat innehållande höga halter
K-vitamin. De som intog mat innehållande höga halter K1-vitamin hade bättre kostvanor och livsstil samt bättre värden och blodfetter och minskad risk för hjärt-kärlproblem.
Braam L. et al. ”Dietary intake as a potential marker for a heart-healthy dietary pattern in the Framingham Offspring cohort“. J Am Diet Asso, 2005;104:9:1410-4.

K-vitamin, hjärt-kärlsjukdom, frukt och grönsaker
En studie med 40 087 män indikerar att högt intag av fyllikinon (K1-vitamin) är kopplat till låg förekomst av hjärtsjukdom. Efter att ha justerat livsstilsfaktorer hade den femtedel som intog mest fyllikinon 16 procent lägre risk för total hjärt-kärlsjukdomsförekomst, 25 procent lägre risk för dödlig hjärt-kärlsjukdom, 12 procent lägre risk för icke-dödlig infarkt och 15 procent lägre risk för ischemiska problem.
Erkkila AT. et al. “Phylloquinone intake and risk of cardiovascular diseases in men”. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2007;17:1:58-62.

K-vitamin förebygger åderförkalkning
K2-vitamin minskar bildning av artärplack och förtjockning av blodkärl.
Kawashim H. et al. Jpn J Pharmacol, 75:135-143 1997.

Illamående och kräkningar vid graviditet
64 av 70 kvinnor befriades helt från sina besvär efter 3 dagars intag av K-vitamin. I tre av fallen upphörde kräkningarna men inte illamåendet.
Am J Ob & Gyn, 1952:416-418.

K-vitamin, koagulerinsgkontroll och Warfarin
68 Warfarinpatienter med instabil antikoaguleringskontroll fick antingen tillskott med 150 µg K-vitamin eller placebo under 6 månader. Antikoaguleringskontrollen förbättrades hos 33 patienter i K-vitamingruppen, varav 19 uppvisade stabil kontroll efter 6 månader, men även 24 patienter i placebogruppen visade viss förbättring, varav 7 uppvisade stabil kontroll vid studiens slut.
Sconce E. et al. “Vitamin K supplementation can improve stability of anticoagulation for patients with unexplained variability in response to warfarin”. Blood, 2007:109:6:2419 –23.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.